Към съдържанието


Снимка

Месо от Нерез- как се маха миризмата


  • Моля, влезте за да отговорите
80 отговора на тази тема

#1 saint

saint

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1394 Мнения:
  • Оръжие:Benelli M2, Benelli Argo E 30-06 , Howa 308, САР М 8 F 7.62./ 39 , Glock 19
  • Куче:шоколадова лабрадорка
  • МПС:Тойота Авенсис
  • ГрадСофия

Публикувано 29 декември 2019 - 04:01

Споделете, как се маха миризмата на декемврийски, яко сватбувал нерез. Имам една тенджера с обезкостено месо, което си мирише въпреки капака и водата, в която кисне.

Този пост е редактиран от saint: 29 декември 2019 - 04:01


#2 2cv

2cv

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 218 Мнения:
  • Оръжие:zkm 452-2e .22lr lux, maverick 88, sako85 varmint .308Win

Публикувано 29 декември 2019 - 06:50

На една кофа аз слагам едно кисело мляко разбъркано на айран към водата и миризмата изчезва. Но млякото е хубаво да е истинско..  А и месото го кисна през цялата нощ. На сутринта следва хубаво измиване и след това отцеждане.

Весели праздници и наслука!!!


Този пост е редактиран от 2cv: 29 декември 2019 - 06:52

  • avdjiev71 и saint харесват това

#3 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 395 Мнения:

Публикувано 29 декември 2019 - 07:59

Споделете, как се маха миризмата на декемврийски, яко сватбувал нерез. Имам една тенджера с обезкостено месо, което си мирише въпреки капака и водата, в която кисне.

Месото се изкисва в студена вода докато кръвта изчезне. Оставя се два три дни при температура 3-5 градуса да се оттече кървавата слуз. През това време в месото се развиват ензими, които му придават по-добър вкус. За миризмата е от голямо значение отстраняването на време/до 30 мин след отстрела/ на тестесите и семенниците.



#4 ЛЮБИТЕЛ

ЛЮБИТЕЛ

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 889 Мнения:
  • Име:Георги
  • Оръжие:нарезно и гладкоцевно
  • Куче:бретон
  • ГрадРусе

Публикувано 29 декември 2019 - 08:05

Споделете, как се маха миризмата на декемврийски, яко сватбувал нерез. Имам една тенджера с обезкостено месо, което си мирише въпреки капака и водата, в която кисне.

Зависи колко ти е търпимостта към тази миризма.Аз например,прекарвам такова месо през кучето... :lol:  :256605:


  • engin, ДБД, baev и 6 други харесват това

#5 izi 1991

izi 1991

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 120 Мнения:
  • Име:Ivan Ivanov
  • Оръжие:ATA
  • Куче:breton
  • МПС:Daihatsu Terios
  • ГрадStara Zagora

Публикувано 29 декември 2019 - 08:27

Привет.

В къщи приключихме с опитите да оправяме аромата на месото от нерез още през далечната 1980 г. Тогава покойната ми баба хариза сготвеното свинско със зеле заедно с тенджерата на комшиите. :D

 Гостувал колега е споделял, че след добро изкисване заливал месото с пепси и допълвал с малко вода. Съотношиние не си спомням. Казваше, че значително се намалявал неприятния аромат. Но както се казва въпрос на вкус и възприятие :256605:


  • ЛЮБИТЕЛ харесва това

#6 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 395 Мнения:

Публикувано 29 декември 2019 - 08:38

Привет.

В къщи приключихме с опитите да оправяме аромата на месото от нерез още през далечната 1980 г. Тогава покойната ми баба хариза сготвеното свинско със зеле заедно с тенджерата на комшиите. :D

 Гостувал колега е споделял, че след добро изкисване заливал месото с пепси и допълвал с малко вода. Съотношиние не си спомням. Казваше, че значително се намалявал неприятния аромат. Но както се казва въпрос на вкус и възприятие :256605:

Кока кола и водка омекотяват месото, правят го малко "по-крехко",но толкова.



#7 пламенчо

пламенчо

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 298 Мнения:

Публикувано 29 декември 2019 - 09:00

Имаше един пост някъде във форума:

Всичките миризливи меса господинът ги вареше на създърма и твърдеше, че стават много добре.

Поздрав!

Този пост е редактиран от пламенчо: 29 декември 2019 - 09:01


#8 vaskoamer

vaskoamer

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 990 Мнения:
  • Име:Васко Василев
  • Оръжие:Beretta
  • Куче:английски сетер
  • МПС:RAV-4
  • ГрадПлевен

Публикувано 29 декември 2019 - 09:26

Много е лесно,просто не вземаш дял  :lol:  :lol:  :lol:


  • profiH'87, ДБД, JPB и 4 други харесват това

#9 emil5koff

emil5koff

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1140 Мнения:
  • Име:Емил Петков
  • Оръжие:Browning Phoenix 12x76,Silma Model M70EJ,Иж-58 МА, Tikka T3 battue lite 308, Tikka T3 Tactical 308, ЧЗ-75 Д Компакт, Glock 30 .45 ACP
  • МПС:Теранозавър двойка
  • ГрадПазарджик

Публикувано 29 декември 2019 - 09:43

Споделете, как се маха миризмата на декемврийски, яко сватбувал нерез. Имам една тенджера с обезкостено месо, което си мирише въпреки капака и водата, в която кисне.

Няма оправия...поне не за човек с нормални обонятелни и вкусови рецептори!Даже нещо да съумее да намали вонята, тя вече ти е в главата... :(


  • Иван Кючуков, JPB, ЛЮБИТЕЛ и 7 други харесват това

#10 krus

krus

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 395 Мнения:

Публикувано 30 декември 2019 - 08:33

Няма оправия...поне не за човек с нормални обонятелни и вкусови рецептори!Даже нещо да съумее да намали вонята, тя вече ти е в главата... :(

Не съм попадал на такова миризливо месо, но напълно сте прав внушението и много силен фактор.



#11 gogo26

gogo26

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 33 Мнения:

Публикувано 30 декември 2019 - 09:28

Май нищо не помага.

Имам към 5-6кила такова месо,изкиснах го хубаво от кръвта.После 24 часа стоя във вода с нарязан лук.Отвън уж не мирише,но като разрежеш късчето не се трае.

Май ще мине през кучетата.



#12 Христо Христев

Христо Христев

    МръФкар

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 571 Мнения:
  • Име:Христо
  • Оръжие:гладко и нарезно
  • Куче:уши - пирон, куйрук - кравай, нрав - зехир
  • МПС:немско
  • Градс вечерник, балкан и река

Публикувано 30 декември 2019 - 09:32

Не съм попадал на такова миризливо месо, но напълно сте прав внушението и много силен фактор.

Да бе, внушение. :D Същото "внушение" изпитваш кога покрай тебе мине селското стадо кози, а с тех е и пръчът. :lol: Заеби тва да отмиришеш месо от единок у сватбен период, тва си е оксиморон отсекъде.


  • don_stefano, JPB, elwix и 3 други харесват това

#13 djumaliev

djumaliev

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 48 Мнения:
  • Име:Иво
  • Оръжие:Ижаци
  • Куче:Кучка
  • МПС:Много Грозен Опел
  • ГрадТърговище

Публикувано 30 декември 2019 - 11:05

Както и да го киснеш,все си смърди.Само на суджук не се усеща,с подходящите подправки.Аз месото от глиган,без изключение,го правя на наденици за сушене,след като е изследвано за трихинели по ензимен метод и е престояло във фризер двайсетина дни.

Друг начин е в бурканя ,задължително с дафинов лист и другите подправки,без да ти свидят.Може и на ,,русенско варено,,.

Получава се отлично и вкусно за гости,всички го харесват,само на теб ще ти навява леки миризливи спомени.Но майтап няма-вкусно е.

Единствено на консерва и никакво готвене исках да кажа,след цялото това писане...



#14 ДБД

ДБД

    БАЙ ЧЕПИК

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4735 Мнения:
  • Име:Данаил
  • Оръжие:няколко
  • Куче:от 31.10.2013г. вече нямам !
  • МПС:Трабант - бял, комби .
  • ГрадРусчуклийска околия .

Публикувано 30 декември 2019 - 11:24

Аз знам, че месо не се кисне и не се мие ... Само се забърсва с хартия ..... Пък щом мирише, не го яжте .... Ако си купиш " втасало " месо от магазина, какво го правиш ... 


  • lov, pile и Георги Петров харесват това

#15 djumaliev

djumaliev

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 48 Мнения:
  • Име:Иво
  • Оръжие:Ижаци
  • Куче:Кучка
  • МПС:Много Грозен Опел
  • ГрадТърговище

Публикувано 30 декември 2019 - 11:50

Аз знам, че месо не се кисне и не се мие ...

Не се кисне и мие,братле, където има условия за това- т.е. да го изкормиш и овесиш да се обезкърви до половин час,да е стреляно чисто,а не да е надупчено,като лейка и заебано на лобното си място до края на гонката,както най-често се случва.

Това с кисненето,естествено не е правилно,но се налага често. 

А да се хвърля месо и въобще храна е грехота,тъй знам аз.


  • Любомир Василев харесва това

#16 ДБД

ДБД

    БАЙ ЧЕПИК

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4735 Мнения:
  • Име:Данаил
  • Оръжие:няколко
  • Куче:от 31.10.2013г. вече нямам !
  • МПС:Трабант - бял, комби .
  • ГрадРусчуклийска околия .

Публикувано 30 декември 2019 - 12:11

Не се кисне и мие,братле, където има условия за това- т.е. да го изкормиш и овесиш да се обезкърви до половин час,да е стреляно чисто,а не да е надупчено,като лейка и заебано на лобното си място до края на гонката,както най-често се случва.

Това с кисненето,естествено не е правилно,но се налага често. 

А да се хвърля месо и въобще храна е грехота,тъй знам аз.

Ами не знам, дивеч почти не не ям ..  Пай от свински лов не вземам ... До миналата година, прибирах кожите за стървилищата, но сега с тая чума и това отпада ....  



#17 XuMePa

XuMePa

    Начо Фен

  • Администратор
  • 1470 Мнения:
  • Име:Юлчо
  • Оръжие:Невероятен Шака Зуло Танц в 16/56ти, ИЖ 16/70, MP153 12/76, Browning Long Track 30-06, SigSauer 9х19
  • Куче:Тъщата
  • МПС:АТВ, бели маратонки и туристическа щека
  • ГрадСеверозападен

Публикувано 30 декември 2019 - 12:44

Споделете, как се маха миризмата на декемврийски, яко сватбувал нерез. Имам една тенджера с обезкостено месо, което си мирише въпреки капака и водата, в която кисне.

 

Това месо е подходящо само за подарък за "приятели".... Месо от нерез любовник през размножителният период не пипам :D


  • ДБД, the_hunter_84 и борец харесват това

#18 ДБД

ДБД

    БАЙ ЧЕПИК

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4735 Мнения:
  • Име:Данаил
  • Оръжие:няколко
  • Куче:от 31.10.2013г. вече нямам !
  • МПС:Трабант - бял, комби .
  • ГрадРусчуклийска околия .

Публикувано 30 декември 2019 - 12:46

Това месо е подходящо само за подарък за "приятели".... Месо от нерез любовник през размножителният период не пипам :D

 

Щото нямаш приятели ли .. или ?  :D



#19 lov

lov

    Златен Потребител

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1157 Мнения:
  • Оръжие:кривак
  • Куче:гонче
  • МПС:2х2 кракомобил
  • Гради аз не знам

Публикувано 30 декември 2019 - 02:09

В добра компания обявяваш, че е пълно с хормони за полова мощ подплатен с някое ловно разказче и след първата каничка ша видиш как няма да му се мръщят. :lol2:

 

 А иначе един стар колега имаше лаф. Чубрицата оправя всичко. :D

Митове и легенди са това че веднага трябва да му отрежем топките и жлезите както и да се обезкърви на момента. Можеш да обезкървиш само ако сърцето работи но това което мирише отдавна е в самото месо а не в кръвта. Така че няма как да го извадиш колкото и упорит да го киснеш. За това такова месо на луканки с много пикантни подправки. Освен че замаскират малко миризмата при самото сушене тя значително намалява заради естествената ферментация в процеса на съхнене.


  • the_hunter_84 и Raev харесват това

#20 baev

baev

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 217 Мнения:
  • Име:Баев
  • Оръжие:мухозол
  • Куче:остро
  • МПС:назаем
  • Градлете-жега и комари, зиме-студ и преспи

Публикувано 30 декември 2019 - 02:22

Премахване на тестисите непосредствено след отстрела, изваждане на семенниците - не знам до колко е ефикасно и обосновано, но съществуват такива установени практики сред ловците. Ами как ще се премахне тестостеронът, който циркулирал няколко години чрез кръвта и с него е пропит всеки милиметър от тялото на нереза. От разговори с познати в бранша знам, че бракуван нерез, ползван за разплод в свинекомплекс,по-рано се кастрираше поне три месеца преди клането. Аз си го усещам, нерското присъствие, било в суджуци, било на манджи, даже и с киснати, мариновани или обработвани по друг начин меса.
Не знам и дали е от декемврийското време, но мисля, че Неро си смърди и през юни, и юли. ,,Работлив" си е по всяко време и причината, че няма любовни обекти, е липсата на разгонени диви свинки по това време от годината. Мисля, че не би пропуснал домашна разгонена женска, пусната на свободно отглеждане.
  • don_stefano, Щирлиц, shadow grass и 2 други харесват това




0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!