Към съдържанието


Снимка

Туршия от гъби


  • Моля, влезте за да отговорите
8 отговора на тази тема

#1 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4306 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 09 октомври 2019 - 05:54

От години правя есенеска такава туршия, естествено ако има гъби в гората...

Не от всички видове става, някои са доста лигави и отпуснати, но има подходящи като пачи крак и риженка..

Пачият крак е по - добър, но и риженката не е за изхвърляне, с повече подправки..

 

Най - важното е правилно да се бланшират.. В смисъл след краткото варене рязко да се охладят на течаща студена вода.. така остават еластични и твърди. Иначе ако естествено изстинат се разпускат и разлигавят...

 

След това се нареждат на пластове в подходящ съд, като между пластовете се редят цвят от сух копър и клечки, накълцан чесън, може листа от целина и магданоз и по някоя люта чушка, ако човек си пада по лютото.. Задължително се прибавя и количество синапено семе, което стяга гъбите и им придава вкус, подобен на хряна да речем... Това е важно...

Заливат се със съответната саламура и се преточват по правилата на туршиите.. Саламурата трябва да съдържа сол и малко захар, може и малко оцет за вкус.. Както се прецени..Ферментацията продължава към 15 дни на стайна температура и след това се оставят на по - студено.. Така саламурата се избистря и гъбите си поемат ароматите...

Ето една примерна рецепта.. Аз в нея бих намалил захарта и сложил една чашка оцет, хубав...

По принцип солта, захарта и др. се определя на килограм суха маса в туршията и водата е, колкото да ги покрие малко.. така няма как да пресолиш манджата...

 

Прикачен файл  img062.jpg   308,95K   0 Брой сваляния

 

 


  • n960, jovani62, krus и 4 други харесват това

#2 lov

lov

    Златен Потребител

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1060 Мнения:
  • Оръжие:кривак
  • Куче:гонче
  • МПС:2х2 кракомобил
  • Гради аз не знам

Публикувано 10 октомври 2019 - 12:49

Чаве аз ги бланширам по следния начин независимо дали са за трушия или замразени във фризера. Замразени на добре стават манатарките. Във водата слагам чер пипер бахар и дафинов лист. Когато заври водата пускам нарязаните гъби и засичам 20 минути. Котлона трябва да е силен и след слагането на гъбите трябва да почнат да врът след не повече от 2-3 минути. Не става на малки и слаби котлончета. Като минат около 15 минути слагам във водата  половин пакетче лимотозу да поврат малко с него. Това количество е за около 2-3 килограма гъби. Лимонтозото ги избелва и стяга още повече. Разлигавянето изчезва напълно.

 Но и бързото охлаждане пак го правя.  Правя го в един голям гевгир сложен на мивката и изсипвам гъбите вътре да се отцедят  за няколко секунди и веднага пускам студената вода от горе докато се охладят напълно.

 

 Рецептата ми за трушията е същата. Даже може би съм я взел от същата книжка. Правил съм от различни гъби но най ми харесва от припънката.

 

https://manatarka.or...lina-velutipes/

 

Пък и ми е много сгодна за бране щото ми е в задния двор на вилата. :D Кога разчиствах терена останаха много пънове и съм брал луди количества на един път от няма 200 квадрата.  Даже утре съм там да зазимявам къщичката и се надявам да има радост. Приваля и има температурните аномалии подходящи за тях.

 

Замразените  бланширани гъби особенно манатарките и припънките също бързо стават на мезе. Пъхам ги в микровълновата кога бързам и после има слагам оцет чесън олио и магданоз и директно на масата.

 

 Пробвай с лимонтозуто и съм сигурен че ще ти хареса.


Този пост е редактиран от lov: 10 октомври 2019 - 12:55

  • n960 харесва това

#3 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4306 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 10 октомври 2019 - 04:38

Чаве аз ги бланширам по следния начин независимо дали са за трушия или замразени във фризера. Замразени на добре стават манатарките. Във водата слагам чер пипер бахар и дафинов лист. Когато заври водата пускам нарязаните гъби и засичам 20 минути. Котлона трябва да е силен и след слагането на гъбите трябва да почнат да врът след не повече от 2-3 минути. Не става на малки и слаби котлончета. Като минат около 15 минути слагам във водата  половин пакетче лимотозу да поврат малко с него. Това количество е за около 2-3 килограма гъби. Лимонтозото ги избелва и стяга още повече. Разлигавянето изчезва напълно.

 Но и бързото охлаждане пак го правя.  Правя го в един голям гевгир сложен на мивката и изсипвам гъбите вътре да се отцедят  за няколко секунди и веднага пускам студената вода от горе докато се охладят напълно.

 

 Рецептата ми за трушията е същата. Даже може би съм я взел от същата книжка. Правил съм от различни гъби но най ми харесва от припънката.

 

https://manatarka.or...lina-velutipes/

 

Пък и ми е много сгодна за бране щото ми е в задния двор на вилата. :D Кога разчиствах терена останаха много пънове и съм брал луди количества на един път от няма 200 квадрата.  Даже утре съм там да зазимявам къщичката и се надявам да има радост. Приваля и има температурните аномалии подходящи за тях.

 

Замразените  бланширани гъби особенно манатарките и припънките също бързо стават на мезе. Пъхам ги в микровълновата кога бързам и после има слагам оцет чесън олио и магданоз и директно на масата.

 

 Пробвай с лимонтозуто и съм сигурен че ще ти хареса.

 

Не съм опитвал с кладница за туршия...

Тя е доста твърда гъба и безвкусна. Баш такава ароматна туршия би трябвало да я подобри...

 

:) Иначе за аламинутите - сякаш имаме еднакъв подход. Един път в Хаинбоаз с колегата бяхме попаднали на едно юлско находище на кладници в буковите гори и вечерта за мезе - бланшираните гъби нарязани на едро - на тиган, като се позапържат малко чесън, чукан черен пипер, лимонов сок и магданоз. Мазнината - според мен всички гъби стават различни и по - добри, ако се приготвят с краве масло /когато се сервират топли/... :256605:

Така стават много сполучливи...


Този пост е редактиран от Чавдар: 10 октомври 2019 - 04:39


#4 Orka_71

Orka_71

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 355 Мнения:
  • Оръжие:Glock 17 gen 4; Stoeger M 2000; SLR 95 LHMB; FNAR

Публикувано 10 октомври 2019 - 11:27

Добри хора, с тез забрани ми се отщява всичко. ...и лов, и гъбарство.
Обичам да събирам гъби и да си приготвям разни благинки от тях или да ги добавям към ястия .... Ама сега как да стане.
Отиваш на лов с пръскачка преди влизане се ръдиш и при излизане пак се ръсиш

#5 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4306 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 10 октомври 2019 - 04:43

Добри хора, с тез забрани ми се отщява всичко. ...и лов, и гъбарство.
Обичам да събирам гъби и да си приготвям разни благинки от тях или да ги добавям към ястия .... Ама сега как да стане.
Отиваш на лов с пръскачка преди влизане се ръдиш и при излизане пак се ръсиш

 

:) Ами излизай нощем, ако ти стиска...

Иначе сега върви хубава щука...


  • Искрен харесва това

#6 Искрен

Искрен

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 837 Мнения:
  • Име:Искрен
  • Оръжие:ИЖ,STEYR MANNLICHER
  • Куче:мелез от испанско гонче и дого аржентино мелез от червено гонче и пегая,'жълто гонче +още едно жълто гонче английски спрингер шпанйол бял пинчер
  • МПС:l200 3000 v6
  • ГрадКопривщица

Публикувано 14 октомври 2019 - 10:46

:D



#7 vve

vve

    трубач

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 1155 Мнения:

Публикувано 14 октомври 2019 - 10:58

По на височко започнаха да се появяват сърнелки,по ливадите някоя друга пърхутка...иначе в тази суша нямаше хубави есенни манатарки!Откъснеш някоя друга сърнелка за хижата,кучетата залаят,влезеш в гъстака и станат на трохи! :lol2: :lol2: :lol2:



#8 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4306 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 16 октомври 2019 - 10:22

По на височко започнаха да се появяват сърнелки,по ливадите някоя друга пърхутка...иначе в тази суша нямаше хубави есенни манатарки!Откъснеш някоя друга сърнелка за хижата,кучетата залаят,влезеш в гъстака и станат на трохи! :lol2: :lol2: :lol2:

Хубави са сега сърнелките...

Като на обед, ако се пали огън от ловджиите ги сложиш накрая, в пепелта  с гуглата надолу и я поръсиш с малко сол. Като се поопече - няма по - хубаво мезе за забранената сега при лов ракия... :256605: Адски ароматни и вкусни... Пържолите - ряпа да ядат !!


Този пост е редактиран от Чавдар: 16 октомври 2019 - 10:23

  • ickata 671 харесва това

#9 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4306 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 17 октомври 2019 - 03:10

:) То при лов без вино и ракия е като в стария сръбски виц, дето като умрял Тито обявили национален траур.

И по радиото казват - "Не може да се свири, не може да се пее, не може да се веселите  и пиете"..

Въпрос към водещия:

- "А може ли да се клеца ?!"..

- "Може, ама само твоя жена и то тужно !!"...

Та и ловът без пиене - така ! Биеме ги тужно.. :256605:


Този пост е редактиран от Чавдар: 17 октомври 2019 - 03:15

  • vlado angelov харесва това




0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!