Към съдържанието


Снимка

Лятно телешко варено


  • Моля, влезте за да отговорите
3 отговора на тази тема

#1 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4244 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 05 септември 2019 - 12:19

По тези жеги все пак се хапва нещо сериозно, но по старите книги пише, че сега освен посно се яде телешко, шилешко и млади пиленца...

 

Та ми попадна хубав говежди джолан, на шайби, от "коленката".. В смисъл шайбите са с централен кокал, но без тези боздугани откъм ставите, където е само кост и сухожилия....

За едно семейно варено си трябва около 1.5 кила джолан..

 

Прикачен файл  P90201391.JPG   143,86K   0 Брой сваляния

 

Изкисва се хубаво в няколко студени води, да му излезе кръвта.. Щото иначе кръвта разваля бистротата на бульона.. После се слага с една обелена глава лук и зърна чер пипе, може и половин дафинов лист в тенджерата под налягане.. То тенджери различни, но се вари докато почне са се отделя месото от костите..

Водата не трябва да е много, щото бульона трябва да "лепне" на устните...

После се прецежда и в чиста тенджера се слага да кипне...

 

Прикачен файл  P90201421.JPG   145,77K   0 Брой сваляния

 

Прибавят се едро нарязана глава от целина, качествени моркови на едро и като поомекнат се прибавя нарязания на шайби лук, запечен на скара /това е най - важният момент..  Вкусът на лука е съвсем друг и той предава незаменимия вкус на вареното/. Заедно с него се прибавят и нарязаните качествени картофи - по на едро. Като полуомекнат се слага и нарязаният на ситно хубав вкусен обелен домат, както и част от стъблата на целината, нарязана на шайбички... След малко се прибавя и обезкостеното месо, заедно с накълцания костен мозък от тръбните кости... Следват сол, чер пипер, и евентуално лютичко... При всички положения, колкото и да са узрели доматите се слага четвърт чаена лъжичка захар... Като парченцата домати почнат да потъват се прибавят истинско краве масло и накълцани на ситно фини листа от целина... Манджата се дърпа, слага се капака и се оставя малко да "почине"...

Аз лично телешкото варено го възприемам не като супа, а като манджа. Правя го с много зеленчуци, нарязани на доста едро и то качествени и сравнително малко бульон, колкото да покрие половин пръст гъстото... "Супата" оставена в хладилник, трябва да се желира...

 

Прикачен файл  P90201441.JPG   135,18K   1 Брой сваляния


Този пост е редактиран от Чавдар: 05 септември 2019 - 12:27

  • mir777, pogo, ДБД и 11 други харесват това

#2 svetlens

svetlens

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 244 Мнения:
  • Име:Светлин
  • Оръжие:Доста
  • Куче:Ягдтериер,мелез,барак
  • МПС:Няколко
  • ГрадОколо Русе

Публикувано 05 септември 2019 - 05:03

И малко хрян и става супер!
  • Чавдар харесва това

#3 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4244 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 05 септември 2019 - 09:11

И малко хрян и става супер!

 

На всичкото варено и печено телешко хряна върви задължително...

 

Мен най ми харесва като се настърже към него да се прибави и малко настъргана обелена ябълка.. Защото хряна иначе има един парлив вкус, който ябълката го убива...



#4 атанас1978

атанас1978

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 103 Мнения:
  • Име:АТАНАС АТАНАСОВ
  • Оръжие:ИЖ-54,ТОЗ-34,ТУЛОВВКА-16КАЛИБЪР
  • Куче:БАРАЦИ-2 ,ГОНЧЕ-1,БРЕТОН-1
  • МПС:РОУВЪР-45,ДАЙХАЦУ ФЕРОЗА
  • ГрадЯМБОЛ

Публикувано 05 септември 2019 - 01:11

Добра рецепта колега не съм участвал в приготвянето ама има ли го в менюто почти винаги го пробвам едно от най вкусните беше в една закусвалня в Сандански .






0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!