Напълно е възможно да си прав колега. Миналата година на откриването имах проблем с едни 7-ци с концентратор. Голямо пукане и 20-30 %
резултати. Ядосах се и си хванах пътя въпреки силния прелет. На другия ден Крастата ме върна на същото място, но с други патрони и резултата беше вече друг. Ходейки около мястото обаче намерих няколко неотворени концентратори от предния ден.
Гургулицата се стреля с доста дребни сачми, прието е с № 9. Но тези размери вече над 25 метра си губят голяма част от скоростта и оттам, и енергията.. За това аз мисля, че този номер, който е ефективен отблизо понякога прави номера, особено на прелет във ветровито време, когато птиците са много бързи..Особено ако са някаква куче марка патроните, можеш направо да си ходиш, да не си абиш нервите...
Пилетата започват да дрънчат и не щат да падат. Или падат ранени и после ходи, че ги гони по слънчогледа. Бягат като коне..
Макар, че съм противник на едрите сачми, специално гургулица предпочитам да стрелям с №№ 8 и 7. И не се лъжете на разни 24 грамови патрони. Там сачмите са малко и на 30 метра вече, я птицата я удари една сачма, я не. Тук си трябват 28 - 30 грамови снаряди..
Имайте в предвид, че тези птици са много бързи и макар, че ви се струва, че ги стреляте от близо - докато дигнете пушката и се прицелите пилето си отива на сериозна дистанция..
Те по принцип гълъбовите птици са капризни на патрон. Та е нужно, поне аз така мисля при този лов висококачествени патрони като балистика.
Ето тази година съм направил № 8 с концентратор, 30 грама олово и барут Махам CSB 3.
P81301291.JPG 64,46K
0 Брой сваляния
Този пост е редактиран от Чавдар: 13 август 2019 - 08:09