Към съдържанието


Снимка

Агнешка дроб чорба


  • Моля, влезте за да отговорите
4 отговора на тази тема

#1 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4179 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 29 юли 2019 - 12:14

Дреболията /дроб, сърце, чревца, шкембе, шерден, гръклян/ предварително се полусварява и прецежда.

Аз този бульон не го използвам, защото става рядък и блудкав..

За бульон е най - добре да се използва вратле, защото има доста сухожилия и пуска колаген. Бульонът става гъст и лепкав. Вратлето се сварява и обезкостява.. Може да се използват и агнешки главички...

 

Прикачен файл  P72801181.JPG   140,27K   0 Брой сваляния

Прикачен файл  P72901191.JPG   147,97K   0 Брой сваляния

 

Настъргва се на едро морков и целина. Пресен лук се нарязва на кръгчета, като бялото се прибавя във врящия и прецеден бульон заедно с корените. Като поомекнат се прибавя и полусварената и нарязана  дреболия. Вари се до омекване.

Прибавят се обезкостения и накъсан на ситно врат, и една нарязана на тънки филийки зелена чушка и накълцан чесън. Чушката дава много особен и хубав аромат на чорбата.

Като поври 5 - 10 минути се прибавя пресен джоджен и стъблата на магданоза. Черен пипер и лют червен такъв..

Може да се прибави и един разбит белтък, като се бърка бавно във врящото, да стане на конци.

Ври още 5 минути.

Накрая - малко краве масло за аромат и магданоз листа. Тенджерата се дърпа веднага от огъня, да застине малко..

 

Прикачен файл  P72901221.JPG   127,75K   0 Брой сваляния

Прикачен файл  P72901231.JPG   145,87K   0 Брой сваляния

Прикачен файл  P72901271.JPG   101,04K   0 Брой сваляния


Този пост е редактиран от Чавдар: 29 юли 2019 - 01:03

  • zkk, Искрен, n960 и 3 други харесват това

#2 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4179 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 29 юли 2019 - 12:22

Аз дреболията по Гергьовден взимам два - три пълни комплекта / с червата и шкембето/. С жената ги сваряваме и в пакетчета - във фризера.

Лятото много лесно вече е за чорба или дроб сърма...  :) Може и на тиган, за мезе с лютичко...


Този пост е редактиран от Чавдар: 29 юли 2019 - 12:23

  • zkk, Ивич и Tanatos харесват това

#3 V_n V_v

V_n V_v

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 699 Мнения:
  • Име:Валентин Василев
  • Оръжие:в калибри 12 и 308Win

Публикувано 29 юли 2019 - 10:29

С какво си пасва най-добре? ;)

#4 атанас1978

атанас1978

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 83 Мнения:
  • Име:АТАНАС АТАНАСОВ
  • Оръжие:ИЖ-54,ТОЗ-34,ТУЛОВВКА-16КАЛИБЪР
  • Куче:БАРАЦИ-2 ,ГОНЧЕ-1,БРЕТОН-1
  • МПС:РОУВЪР-45,ДАЙХАЦУ ФЕРОЗА
  • ГрадЯМБОЛ

Публикувано 01 август 2019 - 01:12

За да не ми е блудкав бульона си купувам цяло агне живо от 30 кила нагоре. така дреболиите са една тава варя ги заедно с главата дебелите черва с ядките ризата и маичката .В твоя материал пооследните 3 елемента не се забелязват бульона става мазен не ти е работа .Като се сварят материала е пълна тава пия две ракии с дреболии докато се препича главата с масло .През това време дребня и материала всичкия като половината отива за супа другата половина за дроб сарма . Подправките в нашия краи и за двете са едни и същи зелен лук гьозум зърна черен пипер и ориз .Първо пия полвин хапче за подагра и после газ щото иначе много боли.


  • Искрен и Tanatos харесват това

#5 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4179 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 01 август 2019 - 10:05

За да не ми е блудкав бульона си купувам цяло агне живо от 30 кила нагоре. така дреболиите са една тава варя ги заедно с главата дебелите черва с ядките ризата и маичката .В твоя материал пооследните 3 елемента не се забелязват бульона става мазен не ти е работа .Като се сварят материала е пълна тава пия две ракии с дреболии докато се препича главата с масло .През това време дребня и материала всичкия като половината отива за супа другата половина за дроб сарма . Подправките в нашия краи и за двете са едни и същи зелен лук гьозум зърна черен пипер и ориз .Първо пия полвин хапче за подагра и после газ щото иначе много боли.

С оризът има един проблем... Иначе си е класика и става най - вкусно.

Просто като престои няколко часа в супата набъбва и после ядеш каша... Така, че аз слагам ориз когато чорбата се изяжда на едно ядене, веднага...

 

:) Дроб чорба става и когато се яде гергьовско агне и остане от пълнежа. На сутринта кипваш малко вода и слагаш от ориза с дреболията и накъсани мръвчици, които обираш от кокаляка.. С чашка ракия и после студена бира, заедно със супата се гони всякакво главоболие от вечерта...


Този пост е редактиран от Чавдар: 01 август 2019 - 10:06

  • Искрен харесва това




0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!