Към съдържанието


Снимка

Саздърма


  • Моля, влезте за да отговорите
2 отговора на тази тема

#1 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 3959 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 10 февруари 2019 - 02:31

Наблюдавайки кулинарните настроения към дивечовото месо във форума забелязвам, че уклона към деликатеси все сочи разни луканки, суджуци и наденици..

Мисля, че тук се пропуска един традиционен български деликатес, наречен саздърма..

Която, приготвена добре има доста високи кулинарни качества и въобще си е харесвана от народа.. 

Отделно, тя дава възможност за преработка на относително старо, твърдо, жилаво и дори миризливо месо в един сполучлив деликатес...

Тук може да се използва освен месо на питомни животни, така и сърнешко, еленско и свинско от трофеи...

:) Дори и най - жилавото месо и ципи не могат устоя на технологията за приготвяне...

Има някои правила, които трябва да се спазват. Свинско месо може да се използва, само напълно без сланина и мас.. Причината за това е, че свинската мазнина е по - скоро като грес, а не твърда и трошлива лой, като от преживните животни.. А за добрата и кулинарна форма на ястието трябва точно като втората...

Така, че свинско може да се използва само от обелените бут и плешка, да речем...

Тъй като част от съдържанието на деликатеса е точно тази лой, ако месото е да речем шол, трябва да се снабдите с количество примерно телешка лой, като прибавка..

Технологията на приготвянето на класическа саздърма ще публикувам по - долу, но трябва да се знае, че от приготвеното количество първо буркана или червото се пълни с мръвки до горе, след което вече се залива със стопената мазнина. Ако и по - рядко, мръвките се утаяват на дъното, а отгоре изплува само лой..

До два месеца, напълнения съд може да се съхранява в хладилник, без стерилизация.. Иначе капачки и варене, като при консерви с месо.. може и отделно да се съхранява във фризер.... 

Може да се пълни в буркани, овчи шкембета или в тези синтетични черва, като за телешки салам например...

След като се налее мазнината в обема, необходима е рязко да се охлади при червата, да се запази разпределението на мръвките..

Ето и някои класически рецепти, по - долу.. Който не ще пържено, може и само с варене, но така се губят част от вкусовите качества на продукта...

 

Прикачен файл  img044.jpg   370,5K   1 Брой сваляния

 

Прикачен файл  img045.jpg   427,81K   1 Брой сваляния

 

Прикачен файл  img046.jpg   380,88K   1 Брой сваляния

 

:256605: Наздраве !!

 

 


  • ДБД, jovani62, Bat Geca Loveca и 2 други харесват това

#2 kartechar

kartechar

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 68 Мнения:

Публикувано 10 февруари 2019 - 06:08

От доста години приготвям саздърма. Това е единствената форма, под която употребявам глиганско месо - изчиствам го перфектно от всякакви тлъстини и на около 4-5 кг. слагам около 1-1,2 кг. обезкостени тлъсти телешки гърди или 0.4-0,5 кг. телешка лой. Подправките са сол, черен пипер млян и на зърна, бахар и дафинов лист. Приготвянето става по посочената технология (варене и пържене) за около 4 часа. Най-вероятно за това време вонята изфирясва :D , защото носът ми е особено чувствителен към нея :o , а в готовата саздърма не я подушвам. Пълня в найлонов ръкав, който връзвам от двете страни и веднага слагам във фризера. Бомбичките, които се получават са с грамаж 350 - 450 грама, но може и друг. Ползва се за мезе на всякаква пиячка :hubbahubba:  :C_10CH~1:

Прикачен файл  IMG_20190210_1744391.jpg   89,54K   1 Брой свалянияПрикачен файл  IMG_20190210_1744171.jpg   58,14K   1 Брой сваляния


Този пост е редактиран от kartechar: 10 февруари 2019 - 06:09

  • vve, ДБД, Bat Geca Loveca и 3 други харесват това

#3 saint

saint

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1201 Мнения:
  • Оръжие:Benelli M2, Benelli Argo E 30-06 , Howa 308, САР М 8 F 7.62./ 39 , Glock 19
  • Куче:шоколадова лабрадорка
  • МПС:Тойота Авенсис
  • ГрадСофия

Публикувано 11 февруари 2019 - 12:26

Ако няма черва, може да се сложи и в пластмасови шишета от безалкохолно( 2 -3 литра). Режем гърлата и слагаме...
Иначе съм правил от елен- стана извънземно...

Този пост е редактиран от saint: 11 февруари 2019 - 12:27

  • vve, Чавдар и djumaliev харесват това




0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!