Към съдържанието


Снимка
* * * * - 8 гласа

АЧС вече и в България


 • Моля, влезте за да отговорите
1750 отговора на тази тема

#1741 jovani62

jovani62

  Ловец

 • Златен Потребител
 • PipPipPipPipPip
 • 6079 Мнения:

Публикувано Вчера, 20:55

Аз ще приканя модераторите да ударят с теслата, че работата отива на зле!!!

Моля, изтрийте всичкия спам, дето го изтропахме тука барабар с диригент-майстора!

Благодаря Ви предварително!

 

Просто нека се почисти темата , но *Мдаа*  не трябва да го бамкат - нека пише в *свободния  раздел , та да ни весели... :lol2:


 • МДА харесва това

#1742 Dimo Rusev

Dimo Rusev

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 250 Мнения:
 • Име:Димо Русев
 • Оръжие:ТОЗ 34 , Биатлон-6 ,Weatherby vanguard 2, Mossberg 9200 , ZKK 600, ZBK 110,ZH 301, ZH304,Armed SBW410
 • Куче:Epagneul Breton
 • МПС:ВАЗ 21214, Mitsubishi L300,Mitsubishi L400
 • ГрадРусе

Публикувано Вчера, 20:57

Мадурко , нищо не каза за сметките ми за слона и хиените? Дали да си късам дипломата за инженер? Хаххаха
 • damian1 и МДА харесват това

#1743 МДА

МДА

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 96 Мнения:

Публикувано Вчера, 21:02

Призовавам за културен диалог. 

 

И един линк в помощ на опонентите, защото явно искат непременно да са прави по всички въпроси, включително и ако заемат диаметрално противоположна позиция. Успех!. http://www.znania.tv...бедите-в-спора/

 

Да търсиш в спора истините и не непременно ти да си правият е удоволствие! Изхвърлете негативизма и с учудване ще откриете, че нито съм ви враг, нито съм злонамерен към вас. 

 

Всеки от нас обича лова, нали така?

 

пп Бихте ли ни дали линк кога във форума сте спорили с някого и сте се държали по предписаните стандарти господа? Без да прибегнете до неспортсменски приьоми.  :) Бихте ли дали линк на този си спор, с който се гордеете? Нека да се насладим на вашия висш пилотаж!


Този пост е редактиран от МДА: Вчера, 21:11


#1744 МДА

МДА

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 96 Мнения:

Публикувано Вчера, 21:18

Ето на какъв въпрос какъв отговор следва, де го чукаш, де се пука:

 

Водещ: Добре, министър Танева, но нали правихме ограда, сега казахте имаше идея за следена с дронове на дива свиня.

Десислава Танева:
 Да, това ще правим. Тъй като пролетта ще правим таксация на дивата свиня, която ще бъде направена изключително от външни специалисти, от Лесотехнически университет заедно с външни за България дори експерти, за да бъдем обективни в отделянето на тази популация. :)  :)  :02b4305c61f63240b31c9cfb9f715bf

 

Водещ: Как го виждате тогава бъдещето на отрасъла изобщо в нашата страна? При такава заплаха вижда ли се някаква…?

Десислава Танева: Русия 12 години произвежда свинско месо в същите индустриални ферми при значително по-високи нива на биосигурност, и дори покачва производството си.

Водещ: Тоест, няма апокалиптични размери?

 

Десислава Танева: Тоест, има възможност и всичко е в нашите ръце. Давам го като пример, защото тя е първата страна, в която влиза вирусът, и има най-голяма практика в това как да се работи. А във всички страни, в които е влязъл вирусът – и прибалтийските срани, там влиза по-рано, 2014 година – всеки до ден днешен продължава да развива свинепроизводството. Аз дадох пример за Русия, тъй като в хода на конференцията в Берлин, там бяха дадени данни, че независимо, че са в такава среда, вирусът не е изкоренен, има го в различни региони, мерките за биосигурност в индустриалните ферми са такива, че могат да продължат производството. 

 

МОЙ ВЪПРОС - АКО ТОВА Е ТАКА, И АКО ОЩЕ ВЪПРОСНИТЕ СПЕЦОВЕ НЕ СА НАПРАВИЛИ ИСТИНСКА ТАКСАЦИЯ, А ЛОВА ПРОДЪЛЖАВА, ЗАЩО ВЕЧЕ ТАЗИ ТАКСАЦИЯ НЕ СЕ ПРАВИ И ДА НИ ОСТАВИТЕ НА МИРА ГОСПОЖО МИНИСТЪР?  :) 


Този пост е редактиран от МДА: Вчера, 21:23


#1745 МДА

МДА

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 96 Мнения:

Публикувано Вчера, 21:26

snapback.pngVasil Terziyski написа на 24.01.2020 - 12:07 PM :

Болшинството от ловците ще излязат и ще ловуват групово, за другите им пожелавам приятна почивка.

Наслука.

Г-н Терзииски,казвам се Павел и сим на почти 18г. Пушката ме чака да завърша курса.Това което правите не не ви прави чест.Да призовавате ловците да ловуват групово цяла година е грешно и недостойно.Казвате че е техен избор.Аз мисля че не е до избора а е до съвеста.Дядо ми е бил ловец,баща ми е ловец,вуйчо е ловец имам и един братовчед в София ловец. Никога не съм чувал на субиранията да се говори по подобен начин като вас.Никога.Баща ми разправя как като паднала едан бременна свиня преди години през декември в напреднала бременост ловецът който я повалил си счупил пушката.Ходя на лов с голям мерак,но чато чета какви ги пишете във форума се отвращавам.Акотова продължава така ще се замисля дали да ставам ловец.Баща ми казва че е нещата са стигнали дотам ловцитеда стават бракониери убиици на бременни животни.Бях на събранието и ловците обсъждаха вредата която ще нанесат кучетата в гората при групов лов.Нито един не каза че държавата постъпва правилно.Още повече че се спори дали въобще има африканска чума в нашите гори.Моя избор е ако ставам ловец да не слишам колеги като вас г-н Терзийски.Вие не сте добър пример.Хайде изгонете и мен от форума.пожелавам на всички взели решение да ловуват извън нормалния сезон да помислят имат ли нужда от всичко това което ще им лежи на съвеста.Ако целта ви е да отвратите и откажете младите от лов сте успели вече.

 

 

ОТ ТОВА МОМЧЕ ЩЕ СТАНЕ ЛОВЕЦ. ДРУГИ ВЕЧЕ В КРАЯ НА ЛОВНИЯ ИМ ПЪТ, БИЛИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЛОВЦИ ЩЕ СЕ ВИДИ, ЧЕ НЕ СА СТАНАЛИ ЛОВЦИ. НЕ Е СРАМНО ЧОВЕК ДА СТАНЕ ИСТИНСКИ ЛОВЕЦ СЛЕД ВРЕМЕ, СРАМОТА Е НИКОГА ДА НЕ СТАНЕ. САМО ДА Е ТРУПАЛ ЛОВЕН СТАЖ.  


Този пост е редактиран от МДА: Вчера, 21:29


#1746 МДА

МДА

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 96 Мнения:

Публикувано Вчера, 21:35

Ето един роботизиран с власт, който не е разбрал, че таксацията е фалшива, как тръгва от грешен старт и финала няма как да е по-добър. В цял свят отчитат по колко прасета падат на броя излети спрямо броя ловци, само тук имаме свещенна таксация - менструация, в която никой не смее да погледне. 

 

Не се и съмнявам че през пролетта таксацията ще покаже от независимите специалисти точно такова число, колкото правителството да отрапортува бодряшки в Брюксел че вместо цаца е хванало кит и че с прецизна таксация са разбрали че свинете са умрели от чумата затова ги няма и са пет броя по-малко отколкото е плана за разгром на дивеча.

 

цитировка

 

София. Трябва да се удължи ловът на дива свиня - намалявайки броя на прасетата, намаляваме и африканската чума. Това каза за Агенция „Фокус“ изпълнителният директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига проф. Георги Георгиев във връзка с удължаването на срока за групов лов на дива свиня се удължава до 16 февруари 2020 г. „От противоепизоотична гледна точка нашият център даде становище, че трябва да се удължи ловът с оглед да се изпълни набелязаната програма за намаляване на броя на дивите прасета. Оказа се, че не е толкова лесно да се намали една много плътна популация от диви прасета“, коментира той.

По думите му, ако има 85 хил. прасета таксация, трябва да има възможност те да бъдат намалени драстично.
„За да го направим, ние започнахме ловния сезон малко по-рано, ако си спомняте - есента. Сега го удължихме. С един месец ще помогнем, колкото се може повече да се извърши обстрелване и намаляване на броя на прасетата. Далеч не се надявам, че то ще се извърши изцяло, както е предвидено“, каза проф. Георгиев и уточни, че става въпрос за груповия лов, докато индивидуалният лов на прасетата е разрешен целогодишно заради африканската чума.

Той отбеляза, че е имало мнения „за“ и против“ това решение. „Ние съзнаваме, че в гората има и други диви животни, не са само прасетата. Това са сърните и елените. Знаем, че сърните са бременни, не чак толкова тежко бременни. За един месец едва ли ще се случи нещо толкова драстично и драматично“, коментира още изпълнителният директор на ЦОРХВ.

По думите му едва ли това може да бъде най-силният аргумент срещу удължаване на срока. „Той е направен навремето като оптимален, сега не искаме да нарушаваме биологичното разнообразие, нито да създаваме главоболия на другите видове. Основното желание на всички е да можем, колкото повече намалим броя на прасетата, толкова да намалим и африканската чума“, коментира още
Проф. Георгиев обясни, че трябва да се подходи внимателно към груповия обстрел и в пограничните райони. По думите му едно подгонване на евентуално заразени прасета може да зарази и нашите съседи Македония и Гърция.
„Докато това не се отнася за страни като Сърбия. Миналата седмица имат случай от другата страна на границата, с която ние граничим към Годеч. Там има обявени огнища при диви прасета, така че това не влияе за тях. Ние трябва да свършим тази работа и аз се надявам, че всичките останали мерки при това, което беше говорено с нашите колеги ловците, да се спазват мерките за биосигурност, да се загробват на място и да се дезинфекцират остатъците от вътрешностите на прасетата, да се съхраняват докато излязат резултатите от изследванията за трихинелоза и африканска чума и чак тогава да се освобождават с оглед да не се разнася инфекцията между ловците и с месото“, коментира проф. Георгиев.

Той отново напомни на ловците да се отнасят с повишено внимание към облеклото, обувките и автомобилите и другите ловни принадлежности, участващи в лова. „Всичко това нещо предполагам, че българските ловци и българските ловни дружинки по места са го отработили“, коментира професорът и отбеляза, че те са имали възможност октомври, ноември и декември да го практикуват поне три пъти седмично. „Аз се надявам на тяхната възможност да проявят още малко отго ливорност и към себе си, и към държавата, и към обществото с цел да свършим тази полезна работа“, допълни още проф. Георгиев.
Агенция Фокус#1747 jovani62

jovani62

  Ловец

 • Златен Потребител
 • PipPipPipPipPip
 • 6079 Мнения:

Публикувано Вчера, 21:38

 

 

Каквито и *аксиоматични истини*  да пишеш , - нямат абсолютно никаква стойност , след като криеш своята *самоличност*..  :lol:


 • МДА харесва това

#1748 МДА

МДА

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 96 Мнения:

Публикувано Вчера, 21:45

Към 20 януари отчетеното ползване на дива свиня е 35 867, което е 44,19 процента от плана за отстрел. По разчети на ИАГ и БАБХ е необходимо да бъдат отстреляни до 81 161 свине, за да има ефект върху редуциране на популацията в размер, който да повлияе за намаляване разпространението на АЧС, посочват от ведомството. Според мотивите на ЦОРХВ и БАБХ, към 31.01.2020 г., когато изтича досегашният срок за ловуване, няма да бъдат достигнати препоръчителните от Европейския орган по безопасност на храните EFSA показатели за плътност на дивата свиня на единица площ.

 

 

АЗ ТВЪРДЯ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА КАК ДА СЕ ОТСТРЕЛЯТ ПЛАНИРАНИТЕ ДИВИ СВИНЕ, ЗАЩОТО ТЕ НЕ СА И ЕДНА БРОЙКА НАД 60 000. 

 

В ловните стопанства как върви плана за отстрел, или там има план за съхраняване?  :) #1749 damian1

damian1

  Ловец

 • Златен Потребител
 • PipPipPipPipPip
 • 3917 Мнения:
 • Име:damian
 • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
 • Куче:ягдтериер
 • МПС:УАЗ 452
 • ГрадСофия

Публикувано Вчера, 21:46

Ето че съм се клонирал и в цялата тема хората мислят като мен.  :)

 

http://www.bglov.com...opic=85571&st=0

 

Проблема не е, че по-свестните ще спрат лова, а че по-несвестните ще го продължат.  :) И по-свестните няма да ги има в гората, за да им кажат - е това вече е прекалено. 

 

Когато този ловен сезон свърши, ще се опитат с командно-административен натиск - заплахи, глоби, да накажат по-свестните ловци и дружини и сдружения за сметка на по-несвестните. Вече тези които робски работят, скъпи ми Николов за унищожението на дивите свине, са СОЧЕНИ ЗА ПРИМЕР НА ОСТАНАЛИТЕ. Вече колкото човек е по на Вие с принципите на лова, толкова е по-прекрасен. И лесните решения, които ти даваш се оказват не решения, а основа на следващ кръг от проблеми. 

 

Нали се досещате, че и следващият ловен сезон ще има спуснати отново едни безумни бройки. И никой няма да ги намали заради това че са измрели от чумата, примерно. От класическата или африканската или от двете чуми. Защото за чиновниците чумави са само тези прасета които са намерили. И никой няма да отчете че хищниците са същите и при по-малко опрасели се свине ще изядат по-голям процент от прасенцата. 

 

Ловът ако си мълчим и действаме по пътя на пасивната съпротива - да не ловуваме, да си заравяме главата в пясъка, ще продължават да ни го правят все по-гаден и по-гаден и с повече липса на дивеч...

Споко ...прочели сме и в тази тема какво си писал ;) :D

И ....Пирка ...пиши си от стария ник . Ако не е с БАН де .

Имаше си утвърден стил , между другото , ако си спомням правилно и с доста съмишленици :)
 


Този пост е редактиран от damian1: Вчера, 21:47


#1750 ДБД

ДБД

  БАЙ ЧЕПИК

 • Златен Потребител
 • PipPipPipPipPip
 • 4346 Мнения:
 • Име:Данаил
 • Оръжие:няколко
 • Куче:от 31.10.2013г. вече нямам !
 • МПС:Трабант - бял, комби .
 • ГрадРусчуклийска околия .

Публикувано Вчера, 23:14

Към 20 януари отчетеното ползване на дива свиня е 35 867, което е 44,19 процента от плана за отстрел. По разчети на ИАГ и БАБХ е необходимо да бъдат отстреляни до 81 161 свине, за да има ефект върху редуциране на популацията в размер, който да повлияе за намаляване разпространението на АЧС, посочват от ведомството. Според мотивите на ЦОРХВ и БАБХ, към 31.01.2020 г., когато изтича досегашният срок за ловуване, няма да бъдат достигнати препоръчителните от Европейския орган по безопасност на храните EFSA показатели за плътност на дивата свиня на единица площ.

 

 

АЗ ТВЪРДЯ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА КАК ДА СЕ ОТСТРЕЛЯТ ПЛАНИРАНИТЕ ДИВИ СВИНЕ, ЗАЩОТО ТЕ НЕ СА И ЕДНА БРОЙКА НАД 60 000. 

 

В ловните стопанства как върви плана за отстрел, или там има план за съхраняване?  :) 

 

А умрелите, дето ги заровиха ..,  тях някой брои ли ги .. и къде им е мястото в статстиката на " извадените " .. , или може би мислиш, че няма такива ....#1751 борец

борец

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 337 Мнения:

Публикувано Днес, 01:01

Като гледам умората не застига някои да пишат и повтарят едно и също. Не казвам глупости защото е обидно. Таксация та таксация !!!!!! Истинска ли е или не е. Абе джанам, ако някой може да ми отговори коя таксация е истинска и какво значи това, бих го почерпил едно нетъркалящо се шише.И като чета виждам, че някои смятат деня в който я провеждаме, било дори и на масата, е единствения начин .....................Хайде де.Лова освен теория по бюрата  е и практика в гората. Та един прост пример. Тази година "отчетохме" като "преброени" 28 броя диво прасе  и 22 броя сърна. А на практика убихме повече от 50 броя прасета и САМО 2 сърни, а за тях имахме 8 броя план за отстрел. На х..я ли да си вярвам или на "таксацията". Е като ги няма месец октомври. А и как да ги има като прасетата станаха напаст. И даваме проби за прасетата без изключение. До сега няма положителна проба.А в съседни дружинки намериха няколко "дефектни" бройки. Та такива ми ти работи.


12 потребител(и) четат тази тема

9 потребители, 3 гости, 0 анонимни


  борец, Стоян Иванов, profiH'87, m_h, danny_nikolov, Dimo Rusev, Георги Петров, Bate Van4o, michev_michev
Change Theme!