Към съдържанието

Снимка

Лов на пъдпъдък, ловен сезон 2018/2019 год.

пъдпъдък

• Заключена тема Тази тема е заключена
178 отговора на тази тема

#41 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4756 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 14 август 2018 - 07:37

Ловът да не е консервен комбинат за напълване на зимнина... Машинки, нощно виждане, още малко и гранатомети ....

Тук, като някои колеги, дето си мерят майсторлъка по метрите на суджуците....

Да .ба комплексарите и месарите !!!

Ловът е спорт и етика, а не манджа за пукница !!

Значи вече падне ли нещо , няма и да одя до него :lol2: . Че то и за снимки на слука съм ги чел такива ,.... я тоя се е снимал с убита животинка ,...значи е комплексар , малка пишка ,месар , гладник ..... и т.н........и т.н..... :lol2: .

Досега си мислех , че метрите суджуци са правопропорционални на познаването на района , познаване навиците на животните , достатъчно актуална информация за движението и пребиваването на дивеча , умението да се позиционираш правилно ,умението да ги издебнеш , стрелковите умения , въоръжението , липсата на мързел и...... още нещо ;) .

Ма явно бъркам . Явно влизаш набързо-набързо у гората и .... айдееее ... суджуци на корем :lol2:.

А за спортния и етичния момент в лова може много да се обсъжда .

Поздрави и наслука !

• ЛЮБИТЕЛ, DrOhboli, LyudmilLov и 2 други харесват това

#42 Георги Петров

Георги Петров

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 919 Мнения:
  • Оръжие:Сако 300 wim .mag неръждавейка . Ремингтон дървен 700 308 win и Месарка SI 12. ТОЗ 8 22 LR за всеки ден
  • Куче:СТГ откродното Бретон -прахосмукачка
  • МПС:Нисан териер
  • ГрадСливница ,ама почти

Публикувано 14 август 2018 - 08:25

Условията не навсякъде са еднакви. Различни стърнища, различни треви, различни кучета и...различни ловци. Еднакво е само поведението на пъдпъдъка, когато женските имат още яйца и очакват нови люпила. Пеят, но не миришат, въпреки росата, защото така се пазят от хищници. По-нататък, като излюпят и започнат да тлъстеят за отлитане, ще започнат и да миришат, а песните ще престанат. Сега и писъкът при излитане го няма, само пърхане на крила. И поведението на кучетата е показателно. Особено при птичарите които работят на скорост с висок нос. Подушват слаба и нелокализирана миризма, стойката е неясна и с трепереща опашка, няма визуален контакт с пилето. Когато миризмата е силна, кучето намира, заковава се с права опашка и дет’ се вика хипнотизира птицата, като я държи достатъчно дълго. Източник: собствени наблюдения. :256605:
Колкото до стрелбата, при нашата група успехът бе от 2-3 до 10 пъдпъдъка, средно по 4-5 на ловец. Не е като едно време, по 30-40 .

Не , не .... поведението на пъдпъдъка въобще не е както преди 30 г.

Това поведение е , още един индикатор на климатичните проблеми, както и пряк показател за късогледството на разни ловни и държавни институции . Според сегашното поведение на пъдпъдъка , би трябвало да има корекции в сроковете за лов , но на кой ли му дреме .  

Проппусна и още един факт колега , факта че птиците отгледали  сегашните "певци"  вече са отпътували за топлите страни. 

Наслука !  :256605:

• Чавдар, saint и damian1 харесват това

#43 Георги Петров

Георги Петров

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 919 Мнения:
  • Оръжие:Сако 300 wim .mag неръждавейка . Ремингтон дървен 700 308 win и Месарка SI 12. ТОЗ 8 22 LR за всеки ден

Публикувано 14 август 2018 - 08:42

Това, за пеенето съм го усвоил много, ама много отдавна..

Старите ловци тогава казваха, че пеене на пъдпъдък не означава много такъв...

Защото пее ергена, за съешаване, а неговите децибели са много и се чува на километри.....  :) Бай Киро Каскадийски, като малко луд истински ловджия отглеждаше в къщи, в кафези ранени, ударени на крило пъдпъдъци... И като почнеха да пеят - бягаше навън... Толкова силен звук, че ще ти се пръсне чутурата...

Та се забавлявам, когато колеги казват, че има, защото "много пее"....

Да де , много пеене , ама едно време  ;) ..... около 8 : 30 вече сме под крушата с натежали връзки мазни пъдпъдъци , шишето с ракийцата се подаваше от ръка на ръка за здреве и добра слука ... тогава дори и Пенчо ходеше по земята , а зевзеците като бай Киро ..... ако тръгна да ги изброявам , няма да ми стигне интернетяЯ .

Наслука ! 

• LyudmilLov, Чавдар, saint и още 1 харесват това

#44 пламенчо

пламенчо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 391 Мнения:

Публикувано 14 август 2018 - 12:08

При мен пеенето също не доведе до успех. На втория опит изпълнихме квотите.

Наслука!

Прикачени файлове

• avdjiev71, жоро75, Bat Geca Loveca и 8 други харесват това

#45 Djaic

Djaic

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2022 Мнения:
  • Оръжие:Колкото - толкова: g. 12, 20, 30-06
  • Куче:Английски Пойнтер
  • МПС:TLC 120, къса база
  • ГрадСердика

Публикувано 14 август 2018 - 12:17

Не , не .... поведението на пъдпъдъка въобще не е както преди 30 г.
Това поведение е , още един индикатор на климатичните проблеми, както и пряк показател за късогледството на разни ловни и държавни институции . Според сегашното поведение на пъдпъдъка , би трябвало да има корекции в сроковете за лов , но на кой ли му дреме .  
Проппусна и още един факт колега , факта че птиците отгледали  сегашните "певци"  вече са отпътували за топлите страни. 
Наслука !  :256605:

Георги, я съм млад ловец и наблюдавам пъдурите от едва тринайсетина години. Оттогава не са си променили особено природата. Имах конкретно предвид миризмата, която е слаба докато гнезди и мъти, за да запази поколението от врагове и се засилва от натрупването на мазнина при подготовката за прелет. А промените в местообиталищата, тук си прав. Силно зависят от човека и неговата намеса в биосредата.

#46 profiH'87

profiH'87

Йебем ти све...

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 2009 Мнения:
  • Име:Милко Стойнев
  • ГрадСофия

Публикувано 14 август 2018 - 01:18

Истината е,че не е далеч времето когато пъдпъдъка и дърдавеца ще си изравнят популацията....

Този пост е редактиран от profiH'87: 14 август 2018 - 01:18

• жоро75, Чавдар и wolf67 харесват това

#47 Георги Петров

Георги Петров

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 919 Мнения:

Публикувано 14 август 2018 - 01:25

И тържествено обещавам , повече да не публикувам снимки , и да не Ви дразня !

НАСЛУКА !

Наслука !

Прикачени файлове

Този пост е редактиран от Георги Петров: 14 август 2018 - 01:26

• avdjiev71 и damian1 харесват това

#48 Иво Михайлов

Иво Михайлов

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1094 Мнения:
  • Име:Иво Михайлов
  • Оръжие:BERETTA S-55 , ИЖ-43 , ПМ 9.2х18 , болтова карабина 7.62х39 АРСЕНАЛ
  • Куче:Бретон Шпаньол
  • МПС:ТЕРАНО II - 2.4
  • ГрадБрезник

Публикувано 14 август 2018 - 02:21

Наслука !

Одека ми е познато това фото........хихихи.

#49 Георги Петров

Георги Петров

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 919 Мнения:

Публикувано 14 август 2018 - 04:43

Одека ми е познато това фото........хихихи.

Не ти е позната , бъркаш снимката.

#50 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5792 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 14 август 2018 - 07:50

Има изменения...

По мои наблюдения от поне 35 години пъдпъдъка се промени много...

Това, на времето да се дига масово от крак не ставаше.. Трябва, дет се казва да го ритнеш в задника за да излети...

И може би от края на 90 - те години масово се появи на откриването този недохранен, гърчав пъдпъдък...

А дъртият го няма... 

Вече не мога да си спомня от кога не съм убивал яка квачка...

Аз специално, като се замисля си имам теория, че дъртия отлита много рано.. да речем към 01 Август..

Остава този, който няма енергийни запаси да извърши тежкия прелет до Египет или Анадола например..

Въобще, ако прочетете някои по - сериозни писания е научно установен така наречения прелетен "Аристотелов път на птиците"... Който в България минава през Монтанско, връх Ком, Самоковското поле и оттам през Дупница по Струма към Егейско море...

А другият път минава по Черноморието - знаете какво е ставало на Калиакра...

Аз бях много близък с един стар ловджия от едно село Стоб, до Кочериново в долината на река Рилска...Там има една местност, регистрирана към ЮНЕСКО - скални обазования - "Пирамидите" или нещо подобно..

Та бай Иван Васев ми е разправял, на времето като кацнат да почиват пъдпъдъците от прелета, баирите почерняват - няма къде да стъпиш от птици... Почиват един ден и продължават... Но това, с пасажите вече около 40 години го няма...

:) Лошото е, че при прелета по закона на гадостта дори и малките пасажи падат в не ловен ден....

• Пенчо харесва това

#51 Георги Петров

Георги Петров

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 919 Мнения:

Публикувано 14 август 2018 - 08:47

Пасажите освен традиционите места за почивка имат и такива традициони сборища за преди полет . С последния истински пасаж се "сражавах" септември 1990г ..."натисна" го времето и направих 5 ловни излета. Доста пъти съм попадал на пасажи , на струпвния от 3-4 люпила , но този беше незабравим, от стотици ,от хиляди птици .
Неспирам и аз като вълк де е ял магаре да проверявам по девет пъти местата , но все не намирам това дето ми се иска .

Този пост е редактиран от Георги Петров: 14 август 2018 - 08:55

• n960, Чавдар, damian1 и още 1 харесват това

#52 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5792 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 14 август 2018 - 09:09

Пасажите освен традиционите места за почивка имат и такива традициони сборища за преди полет . С последния истински пасаж се "сражавах" септември 1990г ..."натисна" го времето и направих 5 ловни излета. Доста пъти съм попадал на пасажи , на струпвния от 3-4 люпила , но този беше незабравим, от стотици ,от хиляди птици .
Неспирам и аз като вълк де е ял магаре да проверявам по девет пъти местата , но все не намирам това дето ми се иска .

Във вашият край, село Несла един път направихме чудеса от тлъст пъдпъдък...

:) Пекахме ги вечерта на жар,  скара направена от една чугунена стъргалка за кал по обувките...

И Мишо  Михайлов, един колега заяви, че който си позволи да приготви пъдпъдъците по друг начин е престъпление и той лично ще го застреля по присъдата...

Този пост е редактиран от Чавдар: 14 август 2018 - 10:23

• Георги Петров и Иво Михайлов харесват това

#53 Пенчо

Пенчо

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1063 Мнения:

Публикувано 14 август 2018 - 09:32

И Мишо  Михайлов

Да няма нещо общо  с онзи, дет се изявяваше като съветник на разни ръководни  СДС -ари?

#54 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5792 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 14 август 2018 - 10:11

Да няма нещо общо  с онзи, дет се изявяваше като съветник на разни ръководни  СДС -ари?

:) Бъркаш колега....

Няма как да ти кажа точно, защото не искам да намесвам човека, но този е точно обратното - един достоен българин от най - висока класа...

• jovani62, Пенчо и Иво Михайлов харесват това

#55 alexandro42

alexandro42

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 536 Мнения:
  • Име:Сашо Александров
  • Оръжие:Beretta 686, Winchester SX3, Browning MK3, ATA SP Fonex
  • Куче:Епаньол Бретон
  • МПС:Toyota LC 90
  • ГрадСофия

Публикувано 15 август 2018 - 12:35

Промени се лова, промени се. Земеделие като слънце - цЕла Европа, че и Азия изхранваме,родната електроника и тя процъфтява - дискотека във всяко поле разрешено за лов, и не на последно място армия ловци, по-голяма от донаборната по Джурово време ... Ха Наслука да ни е :)
  • Чавдар харесва това

#56 Djaic

Djaic

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2022 Мнения:
  • Оръжие:Колкото - толкова: g. 12, 20, 30-06
  • Куче:Английски Пойнтер
  • МПС:TLC 120, къса база
  • ГрадСердика

Публикувано 15 август 2018 - 10:29

:) Бъркаш колега....
Няма как да ти кажа точно, защото не искам да намесвам човека, но този е точно обратното - един достоен българин от най - висока класа...

Е те това вече ми прозвуча като виц.
  • old_hunter харесва това

#57 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5792 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 15 август 2018 - 10:47

Е те това вече ми прозвуча като виц.

:) Зависи от чувството за хумор....

Някои бъркат такива понятия, като композиторите Бах и ОфенБах...

Този пост е редактиран от Чавдар: 15 август 2018 - 10:56

• jovani62 и Иво Михайлов харесват това

#58 izi 1991

izi 1991

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 303 Мнения:
  • Име:Иван Иванов
  • Оръжие:ATA
  • Куче:breton-2 бр.
  • МПС:Daihatsu Terios
  • ГрадСтара Загора

Публикувано 15 август 2018 - 10:40

Привет колеги.

При мен нещата не се развиха както очаквах. Нивата която си бях набелязал стана пренаселено, (около 30 ловци) всеки с куче викащ по него и като препатил от подобна изнервена обстановка се оттеглих. Резултата 1-1. Топка тръни и косми от кучето срещу един пъдпъдък. Поне всичко стана като по учебник.

Прикачен файл  s-1.jpg   101,65K   1 Брой сваляния

Брат ми реши да търси гривяк и имаше добра слука. Загубени 1 гривяк и 2 гургулици.

Прикачен файл  s2.jpg   132,94K   1 Брой сваляния

Надвечер решихме заедно да навестим въпросния слънчоглед и резултата беше добър.

Прикачен файл  20180811-S-3.jpg   315,43K   1 Брой сваляния

В неделя се отправихме отново към там. Аз започнах да снова из съседна нива за пъдпъдък, а брат ми зае позиции в слънчогледа. Пъдпъдъците си поиграха на пиян морков с мен, като само един самоубиец се вдигна на 10 м. от мен и около 15-20 от кучето. Такова натискане не е било. Двама колеги от съседна дружинка доидоха да се видим и те споделиха, че с кучетата овършали доста, но пъдпъдъка не се вдига. Пей като го наближиш млъква и като, че ли вдън земя потъва и като отминеш запява пак. 

Прикачен файл  20180812-n.jpg   194,41K   1 Брой сваляния

Добре, че брата отсрами положението. Сравнено със събота гривяка го нямаше в неделя, но гургулицата беше доста. Щом и аз газейки из стърнището успях да свитна една с №10.

Този пост е редактиран от izi 1991: 15 август 2018 - 10:47

• avdjiev71, shot1, Искрен и 13 други харесват това

#59 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5792 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 17 август 2018 - 07:33

Слушай колега, сега ще ти кажа тези неща съвсем приятелски, защото съм ги препатил...

Не се бутай на пъдпъдък в големи суматохи, в нивите с много ловджии..

Кучето се обърква и ти се изнервяш..

В резултат - нищо не правиш...

Кученце се чуди, какво да прави - един гърми, друг вика или псува по неговото куче...

Първият ми курцхаар беше на едно година и сме нагазили в едно стърнище 5 - 6 човека.. И то животното тръгна добре, но в един момент се чуди на кой да носи и какво да прави.. Младо животно - насмете се...

И един от най - готините дърти ловджии - бай Сашо Кръстев от Ковачевската дружинка ме дръпна на страни и ми каза:

- "Ако искаш да имаш куче - отиваш ей там в празната нива и кучето да свиква - кой му е господар и на кого да служи... Тук в тази патаклама ще го направиш помияр..."...

Така и стана...

Между птичар и стопанина му трябва да се установи, как да кажа - "духовна връзка" - да работите и да се разбирате един друг, за какво се борите..

• avdjiev71, Djaic, Kostadin 64 и 3 други харесват това

#60 choko

choko

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 445 Мнения:
  • Оръжие:ИЖ 27,БЕНЕЛИ АРГО 30,06,РЕМИНГТОН 700 SPS 243 WIN
  • Куче:БРЕТОН
  • МПС:ВИТАРА
  • ГрадПЕРНИК

Публикувано 17 август 2018 - 02:28

Работата се сговнясва.Сабале бех на разузнаване и нямаше грам роса.Не е валяло вече 15 дни и утре че е зор.За неделя го дават да превали.....иначе трътльовци се намират.Наслука.
  • Чавдар харесва това

Теми съдържащи: пъдпъдък

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!