Към съдържанието

Снимка

Въдици за сом и др.

• Моля, влезте за да отговорите
14 отговора на тази тема

#1 lobo.

lobo.

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 442 Мнения:

Публикувано 09 май 2018 - 08:27

Здравейте колеги :)

Моля за съвет от хората които са наясно с този риболов. Никога досега не съм ловил риба на дъно , на блесна и т.н. Единствено ходя редовно за речен кефал и ловя доста. За речен кефал ходя само с 4м телескоп без макари на плувка на естествена стръв. Сега съм решил да си купя въдици и да се пробвам на сом , мряна и щука. Риболова ми е на река от бряг (долното течение на Искър). Ето това в линковете са въдиците , макарата и влакното дето съм си харесал от ровене в интернет:

Дали са добър избор ? 
Коя от двете въдици препоръчвате?
Макарата 6000 или 4000 или 2500 да е? Тоя модел го има във всички размери?
Всеки съвет относно това оборудване или друго което предложите е добре дошъл?
Моля ви да обясните (като за начинаещ) значението на акциите и в тая връзка коя от двете пръчки считате за по подходяща?

Поздрави

Любо

#2 Bat Geca Loveca

Bat Geca Loveca

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 394 Мнения:
  • Име:Георги
  • Оръжие:иж 18мн 223 - иж26- тика Т3х-варминт
  • Куче:дратхаар
  • МПС:на скрап
  • ГрадСилистра

Публикувано 09 май 2018 - 11:30

Ще пробвам  да помогна с това, което знам! Първо не си уточнил размера на рибите, които се улавят масово по тия места ! Макарата която си показал е с двойна дръжка и най-вероятно няма да ти е удобна. Следващият прът е доста твърдичък (поне за мен) макар, че ако ловиш на кльонк  бива! Дайвата е добър избор, ако смяташ да я ползваш за щуки! Плетеното влакно е важно нещо, както всичко друго, но за мен е малко по-дебело от нужното (говоря за спининг). Препоръчвам ти да си вземеш шаранджийски  прът с дължина -3,30-3,60 и акция 3,5 либри и с него ще обслужиш риболова на сом и мряна. Макарата за дъно трябва да е с по-ниски обороти 3,8-4,2 и модела 6000 е добро решение. Двойния аванс (байтрънъра) е предназначен за шаранов риболов  и не съм сигурен че ще ти е от полза, макар и да хващаме по някоя мряна на ДУНАВА, докато чакаме шаран. Мисълта ми е че, на реката няма да ти върши работа, пък и се оскъпява. Можеш да вземеш друг модел за тия пари, без тая екстра! Пожелавам успех в покупките!

• lobo. харесва това

#3 lobo.

lobo.

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 442 Мнения:

Публикувано 10 май 2018 - 07:30

Ще пробвам  да помогна с това, което знам! Първо не си уточнил размера на рибите, които се улавят масово по тия места ! Макарата която си показал е с двойна дръжка и най-вероятно няма да ти е удобна. Следващият прът е доста твърдичък (поне за мен) макар, че ако ловиш на кльонк  бива! Дайвата е добър избор, ако смяташ да я ползваш за щуки! Плетеното влакно е важно нещо, както всичко друго, но за мен е малко по-дебело от нужното (говоря за спининг). Препоръчвам ти да си вземеш шаранджийски  прът с дължина -3,30-3,60 и акция 3,5 либри и с него ще обслужиш риболова на сом и мряна. Макарата за дъно трябва да е с по-ниски обороти 3,8-4,2 и модела 6000 е добро решение. Двойния аванс (байтрънъра) е предназначен за шаранов риболов  и не съм сигурен че ще ти е от полза, макар и да хващаме по някоя мряна на ДУНАВА, докато чакаме шаран. Мисълта ми е че, на реката няма да ти върши работа, пък и се оскъпява. Можеш да вземеш друг модел за тия пари, без тая екстра! Пожелавам успех в покупките!

Много благодаря колега , а би ли посочил друго нещо конкретно като модели и линкове към сайтове откъдето да се купи. Колкото до размера на рибите ... сложно е да се каже ... да речем от 2 до 10 кг масово но там където ходя съм виждал и чудовища направо. :)

#4 mladen iliev

mladen iliev

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 31 Мнения:
  • Оръжие:Гладко и нарезно
  • Куче:Гонче-2броя.

Публикувано 10 май 2018 - 10:58

Ще опитам и аз да помогна,доколкото мога.Първо при този риболов трябва да си подготвен и за неочакваното-от другата страна може да е мечтания трофей който не идва всеки ден,затова залагай на по сериозни такъми.Речният сом е доста по борбен от езерния,затова към съвета на колегата ще добавя,че такъма трябва да ти позволява да можеш да заментеш стръвта на необходимото растояние и да съумееш да се пребориш с рибата.Така че иди в рибарския магазин и виж какво предлагат-ще се ориентираш,пипнеш и чуеш и други мнения.Наслука и дано съм бил полезен.

• lobo. харесва това

#5 lobo.

lobo.

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 442 Мнения:

Публикувано 10 май 2018 - 11:33

Ще опитам и аз да помогна,доколкото мога.Първо при този риболов трябва да си подготвен и за неочакваното-от другата страна може да е мечтания трофей който не идва всеки ден,затова залагай на по сериозни такъми.Речният сом е доста по борбен от езерния,затова към съвета на колегата ще добавя,че такъма трябва да ти позволява да можеш да заментеш стръвта на необходимото растояние и да съумееш да се пребориш с рибата.Така че иди в рибарския магазин и виж какво предлагат-ще се ориентираш,пипнеш и чуеш и други мнения.Наслука и дано съм бил полезен.

Благодаря колега. Преди време четох в някакъв рибарски форум че плясъка от много голям сом е като на греда хвърлена от хеликоптер в реката. Точно такова нещо чух на няколко пъти миналата година като бях за речен кефал на моето си място. Брегът там е голяма гора и много е обрасъл затова не виждам настрана и затова тия сомове не ги видях но беше точно както го описват рибарите в техните форуми. :)

#6 JPB

JPB

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 2551 Мнения:
  • Име:Йордан
  • Оръжие:Бенели,Блазер и CZ...
  • Куче:Пойнтер
  • МПС:Дачилак Дъстър

Публикувано 10 май 2018 - 04:59

От първия ти пост не разбрах,само дънарския риболов ли те интересува или искаш да пробваш и спининга?

За спининг с дънарския такъм няма да стане,обратното също важи.. :D

Сопите които си показал са типични спининг сопи...И не мисля ,че ще ти свършат работа ако ще мъчиш да ловиш на стръв/дъно.

Макарата не мисля ,че е особено подходяща...особено ,ако все пак решиш да се пробваш да ги ловиш на спининг...

Моя такъм(спининг) е далеч по-фин от показаните по-горе... но съм абсолютно убеден ,че ще извади и 10 кг сом..

Макара Дайва - размер 3000.

Влакно - плетено пе1.5

Повод - флуоро карбон - 50либри тест.

Сопа Дайва -  тест по примамки 5-40.

Този пост е редактиран от JPB: 11 май 2018 - 08:48

• Bat Geca Loveca и lobo. харесват това

#7 lobo.

lobo.

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 442 Мнения:

Публикувано 10 май 2018 - 08:03

От първия ти пост не разбрах,само дънарския риболов ли те интересува или искаш да пробваш и спининга?

За спининг с дънарския такъм няма да стане,обратното също важи.. :D

Сопите които си показал са типични спининг сопи...И не мисля ,че ще ти свършат работа ако ще мъчиш да ловиш на стръв/дъно.

Макарата не мисля ,че е особено подходяща...особено ,ако все пак решиш да се пробваш да ги ловиш на спининг...

Моя такъм(спининг) е далеч по-фин от показаните по-горе... но съм абсолютно убеден ,че ще извади и 10 кг сом..

Макара Дайва - размер 3000.

Влакно - плетено пе1.5

Повод - флуоро карбон - 50либри тест.

Сопа - дайва тест по примамки 5-40.

Oк, говорим за риболов на дъно , на река от бряг , за сом и мряна главно (иначе в района ми има и няколко езера с доста щука), стръв , червей , конощип и т.н .Никога досега не съм практикувал такъв риболов и нямам понятие. Но реших да почна и искам сега преди началото на сезона да си купя една прилична въдица. Четох по риболовните форуми но понеже не съм наясно с терминологията се обърках съвсем ... и затова пуснах тук темата. :D Всеки съвет , обяснение и предложение са добре дошли ... наи добре конкретно линк за пазаруване от нета че няма много време ... само 3 седмици. :)

п.п Имах приятел , бог да го прости почина преди две години , ловеше сомове и ме караше да му купувам някакви клатушки , последната доколкото си спомням беше златна на цвят 24 грама (това към спининга ли се води?).

#8 Bat Geca Loveca

Bat Geca Loveca

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 394 Мнения:
  • Име:Георги
  • Оръжие:иж 18мн 223 - иж26- тика Т3х-варминт
  • Куче:дратхаар
  • МПС:на скрап
  • ГрадСилистра

Публикувано 10 май 2018 - 11:11

За риболов на дъно ще ти трябва прът с макара,( както колегата вметна по-горе)  който няма да можеш да използваш за спинингов риболов! Щуките искат малко по-твърд спининг, заради кокалестата и зъбата уста. Това пък трябва да е съобразено с примамките, които ще хвърляш- воблери , блесни (клатушки-въртящи, кастмастери и др.),силиконови примамки във всичките им разновидности! Аз имам 3 бр. спининга и все са ми недостатъчни. За сом ходя с шарански пръти. Дължината е 3.6 м ,ако хвърлям от бряг и 2.4 м. от лодка. От голямо значение е и течението на реката! При нужно утежнение от 100-120 гр. не вземай прът с по-малка акция от 3-3.5 либри. Всичко е въпрос на ситуация. Универсални въдици и пушки няма, макар да пробваме от време на време! Що се касае за марка, тия към които си се насочил са от  "голямото добрутру" само че моделите са от ниския клас! Забравих  да кажа, че не всички водачи могат да работят с плетено влакно (някои се прерязват). Разгледай по магазините, пипни, завърти две-три макари и така! Много си ми далеко, иначе днес да бяхме ги избрали! :drinking-red-wine:

• lobo. харесва това

#9 lobo.

lobo.

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 442 Мнения:

Публикувано 11 май 2018 - 07:08

За риболов на дъно ще ти трябва прът с макара,( както колегата вметна по-горе)  който няма да можеш да използваш за спинингов риболов! Щуките искат малко по-твърд спининг, заради кокалестата и зъбата уста. Това пък трябва да е съобразено с примамките, които ще хвърляш- воблери , блесни (клатушки-въртящи, кастмастери и др.),силиконови примамки във всичките им разновидности! Аз имам 3 бр. спининга и все са ми недостатъчни. За сом ходя с шарански пръти. Дължината е 3.6 м ,ако хвърлям от бряг и 2.4 м. от лодка. От голямо значение е и течението на реката! При нужно утежнение от 100-120 гр. не вземай прът с по-малка акция от 3-3.5 либри. Всичко е въпрос на ситуация. Универсални въдици и пушки няма, макар да пробваме от време на време! Що се касае за марка, тия към които си се насочил са от  "голямото добрутру" само че моделите са от ниския клас! Забравих  да кажа, че не всички водачи могат да работят с плетено влакно (някои се прерязват). Разгледай по магазините, пипни, завърти две-три макари и така! Много си ми далеко, иначе днес да бяхме ги избрали! :drinking-red-wine:

Много благодаря за отзивчивоста колега.Това подчертаното би ли го пояснил малко повече? В австрийския сайт дето ровя тия акции ги дават по следния начин примерно: акция 20-40 гр, 20-70 гр, 85-250гр 100-400 и т.н ... Ти пишеш 3.5либри. Същото виждам в риболовните форуми. Обясни ако обичаш каква е връзката ? Тия 3,5 либри на кое от предните отговаря ? :) Някъде четох че либрите се обръщат в килограми и се дели на 16 но не разбрах защо? По тая сметка се получава около 90гр. за 3.5лб? Това 90гр дали е средната стойност на акцията ? Примерно 70-110 , средно 90 ? Дали е така?

Този пост е редактиран от lobo.: 11 май 2018 - 07:20

• Bat Geca Loveca харесва това

#10 Nanski

Nanski

ФЕН на рози и джуджета

• Глобален Модeрaтор
  • 2625 Мнения:

Публикувано 11 май 2018 - 09:49

Всяка пръчка има долна и горна граница на акцията!Долната е тая при която започваш да усещаш тежестта на примамката,а горната грамажа който би хвърлил най далеко.Пиша го съвсем по бабешки,защото има доста по подробни обяснения! Относно въпроса ти, всяка една сопа с акция тръгваща от 100 би ти свършила работа макарата също в размер 4000 и нагоре с драг от 6 кг би помогнала!
Сега полу на майтап ще те посъветвам да обърнеш внимание на спининговия риболов при който се използват доста по елегантни такъми,но и цените са доста по нагоре! Аз примерно използвам Ямага с акция 7-28 и макара Шимано туин пауър 4000 hg. Всичко с влакното тежи 133+295 грама, като в същото време ако е чисто не виждам каква риба няма да излезе!Сега съвсем на шега! Пробвай го спининга внимателно защото е предпоследна стъпка по кеф и майсторлък,после идва мухарството и накрая се става педал!
  • profiH'87, ЛЮБИТЕЛ, Bat Geca Loveca и още 1 харесват това

#11 JPB

JPB

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 2551 Мнения:
  • Име:Йордан
  • Оръжие:Бенели,Блазер и CZ...
  • Куче:Пойнтер
  • МПС:Дачилак Дъстър

Публикувано 11 май 2018 - 10:27

Дори и най-добрите сопи не могат да работят добре с "грамажи" в краищата на "работния" диапазон..

Обикновено истината е някъде по средата..

Сопата Дайва ,която имам е от най-високия им клас...ноо примамките под 10 грама не ги изстрелва на добра дистанция..също така по-тежките от 30 я поназорват малко...

Най-добре работи с примамки около 20-тях грама..

При мен такъма въдица + макара с влакно е под 420 гр.

Сега проверих,оказа се ,че теста по примамки на сопата бил 7-40,дължината е 265см.

Мухарстовото го пробвах.. не ми хареса и реших да не ставам педал... :D

Останах прост спинингист,но напоследък не ходя достатъчно редовно....

п.п. като няма риби,си снимаме такъмите.... :D

Прикачени файлове

Този пост е редактиран от JPB: 11 май 2018 - 10:45

• lobo. харесва това

#12 Nanski

Nanski

ФЕН на рози и джуджета

• Глобален Модeрaтор
  • 2625 Мнения:

Публикувано 11 май 2018 - 11:32

Дори и най-добрите сопи не могат да работят добре с "грамажи" в краищата на "работния" диапазон..
Обикновено истината е някъде по средата..
Сопата Дайва ,която имам е от най-високия им клас...ноо примамките под 10 грама не ги изстрелва на добра дистанция..също така по-тежките от 30 я поназорват малко...
Най-добре работи с примамки около 20-тях грама..

При мен такъма въдица + макара с влакно е под 420 гр.
Сега проверих,оказа се ,че теста по примамки на сопата бил 7-40,дължината е 265см.

Мухарстовото го пробвах.. не ми хареса и реших да не ставам педал... :D
Останах прост спинингист,но напоследък не ходя достатъчно редовно....

п.п. като няма риби,си снимаме такъмите.... :D

Тъй тъй Данчо и аз си кротувам на една ръка разстояние! Па и снимам га няма рибоци!

Прикачени файлове

Този пост е редактиран от Nanski: 11 май 2018 - 11:41

• lobo. харесва това

#13 garry

garry

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2728 Мнения:
  • Име:Гърга Питич. Има два реда зъби едни обикновенни и едни златни. Елегантен е кат вампир
  • Оръжие:Певица де вади пирони със задник

Публикувано 11 май 2018 - 12:25

То такъми дал господ и мераци също ма си имам една максима кат мечо Пух: "колкото повече ,толкова повече" . За сома да си играеш с акции под 100 , става ма за недорасляци. Работя на дъно и буй с шаранджииски прътове по 3.5lb/3.6м , плетеняци 0.40 по 300+м на макара  а от лодка с 2.1м ,250гр акция на 20+++ рапали и поне на 50-60м след лодката/ всичко има свойте минуси и пюсове/. Не ,че е невъзможно с леки пръчки да извадиш, но контрола над рибата ти е никакъв а и никога не знаеш дали няма да закачиш некой "дънер" и да има после "се е ..........".   Хеле па ако е легнал на дъното зора става як. Задължително на дъно кат е, яки колци и пръчката вързана за тях особено през ноща/щот тогава не ловим по закон а пазим стръвта жива  :D /. :256605:

• Bat Geca Loveca и lobo. харесват това

#14 lobo.

lobo.

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 442 Мнения:

Публикувано 08 юни 2018 - 03:14

Въдицата пристигна но засега ловя кефал. :)

Прикачени файлове

• Прикачен файл  1.jpg   147,75K   1 Брой сваляния

• Bat Geca Loveca харесва това

#15 Nanski

Nanski

ФЕН на рози и джуджета

• Глобален Модeрaтор
  • 2625 Мнения:

Публикувано 08 юни 2018 - 03:35

Дай да видим какво си купил де! Иначе кленчетата биват!

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни

Change Theme!