Здравейте колеги, Пускам темата провокиран от едно мнение на Мишо-Елвикса в което казва,че неръждаемата цев има по дълъг живот от черната, Най вероятно е така(Мишо е грамотен и обикновено не пише глупости).Аз обаче съм останал с впечатлението,че черните цеви са по корави. Ако има компетентни колеги нека разяснят плюсове и минуси за да знаем занапред какво да купуваме,защото не само цената е определяща. Разликата не е толкова голяма,че да наклони везните срещу това да търкаш и смазваш след всяко вадене от касата.
Публикувано 20 март 2018 - 06:27
Публикувано 20 март 2018 - 06:31
Забравих,ако има вече такава тема и съм я пропуснал,моля някой от шефовете да почисти след мен. ![]()
Публикувано 20 март 2018 - 08:13
... да търкаш и смазваш след всяко вадене от касата.
За каквото и да е устройство, редовната и правилна поддръжка е много важна според мен...
Публикувано 20 март 2018 - 03:09
Публикувано 21 март 2018 - 11:44
Публикувано 22 март 2018 - 06:49
Ние може да сме назад,но по света ги ползват отдавна.Някъде бях чул,че черната цев е по твърда поради по голямото съдържание на въглерод в стоманата,а от там и по износоустойчива и по точна. Един приятел ми каза,че не било така и като аргумент изтъкна,че повечето световни бенчрестъри преминали на неръждаеми цеви. За мен е важен ресурса и точността та за затова попитах.
Публикувано 22 март 2018 - 08:44
Ние може да сме назад,но по света ги ползват отдавна.Някъде бях чул,че черната цев е по твърда поради по голямото съдържание на въглерод в стоманата,а от там и по износоустойчива и по точна. Един приятел ми каза,че не било така и като аргумент изтъкна,че повечето световни бенчрестъри преминали на неръждаеми цеви. За мен е важен ресурса и точността та за затова попитах.
Всъщност нещата са малко по-завързани...
Първо само химичния състав не е достатъчен за цялостни изводи. Наличието на въглерод в дадена марка не я прави автоматично по-твърда от друга, тъй като това зависи от последващата термична обработка. От друга страна факта, че дадена марка стомана е неръждаема, което означава наличието на хром (а понякога и никел) в сплавта (а и още някои допълнителни легиращи елементи без пряко отношение към "неръждивостта") в определени проценти, води често и до факта, че сплавта е и устойчива на термична ерозия, което е пряко свързано с износоустойчивостта на цевта. Най-често се използва стомана 416, която е мартензитен клас с високи механични показатели след определени обработки. Да, обаче на дневен ред влизат и често използваните повърхностни обработки при "черните" цеви - т. е. хромирането намалява значително износването, както и азотирането или карбонитрирането...А борирането, борованадиране и пр. - още по-вече (друг е въпроса колко често ще ги срещнем в "стандартните" ловни пушки). И ако ситуацията с износването е такава, то следват въпроси около изработването, полирането на цевта и нейната точност. Едва ли ще се достигне до еднозначен отговор...Смята се, че 416 има по-добра машинна обработваемост, а от там и по-точно изработване на всеки детайл в цевния канал, следователно и по-висока точност, която аз вероятно няма да забележа. Машинната обработваемост на 416 е по-добра поради повишеното съдържание на сяра. Да, ама това повишено количество на сяра води до крехкост при ниски температури (разбирайте -20...-40), макар че едва ли някой ще го усети в нашите ширини, още по-малко да реши да усуква цевта около врата на прасето... В същото време 416 не се предпочита за автоматични оръжия - високото съдържание на хром (14%) понижава способността на материала да топлоотдава.
Ако трябва да се разглеждат нещата само в частен случай - неръждаема - черна (без повърхностни обработки), то вероятно нещата клонят към първата. НО да не забравяме, че определението "черна" е доста широко, защото съществуват редица специализирани "черни" стомани за цеви...
Честно да Ви кажа мирише ми на маркетинг - производството на една неръждаема цев спрямо черна хромирана например е с по-ниска себестойност. Разликата в цената килограм стомана от двата вида е не повече от 10 лв. Стойността на хромирането е повече...Дори да са с еднаква себестойност, цени обаче в магазина говорят друго...
Този пост е редактиран от danny_nikolov: 22 март 2018 - 08:50
- ДБД, krasi_75-berta, old_hunter и 11 други харесват това
Публикувано 22 март 2018 - 08:48
Всъщност нещата са малко по-завързани...
Първо само химичния състав не е достатъчен за цялостни изводи. Наличието на въглерод в дадена марка не я прави автоматично по-твърда от друга, тъй като това зависи от последващата термична обработка. От друга страна факта, че дадена марка стомана е неръждаема, което означава наличието на хром (а понякога и никел) в сплавта (а и още някои допълнителни легиращи елементи без пряко отношение към "неръждивостта") в определени проценти, води често и до факта, че сплавта е и устойчива на термична ерозия, което е пряко свързано с износоустойчивостта на цевта. Най-често се използва стомана 416, която е мартензитен клас с високи механични показатели след определени обработки. Да, обаче на дневен ред влизат и често използваните повърхностни обработки при "черните" цеви - т. е. хромирането намалява значително износването, както и азотирането или карбонитрирането...А борирането, борованадиране и пр. - още по-вече (друг е въпроса колко често ще ги срещнем в "стандартните" ловни пушки). И ако така ситуацията с износването е такава, то следват въпроси около изработването, полирането на цевта и нейната точност. Едва ли ще се достигне до еднозначен отговор...Смята се, че 416 има по-добра машинна обработваемост, а от там и по-точно изработване на всеки детайл в цевния канал, следователно и по-висока точност, която аз вероятно няма да забележа. Машинната обработваемост на 416 е по-добра поради повишеното съдържание на сяра. Да, ама това повишено количество на сяра води до крехкост при ниски температури (разбирайте -20...-40), макар че едва ли някой ще го усети в нашите ширини, още по-малко да реши да усуква цевта около врата на прасето... В същото време 416 не се предпочита за автоматични оръжия - високото съдържание на хром (14%) понижава способността на материала да топлоотдава.
Ако трябва да се разглеждат нещата само в частен случай - неръждаема - черна (без повърхностни обработки), то вероятно нещата клонят към първата. НО да не забравяме, че определението "черна" е доста широко, защото съществуват редица специализирани "черни" стомани за цеви...
Честно да Ви кажа мирише ми на маркетинг - производството на една неръждаема цев спрямо черна хромирана например е с по-ниска себестойност. Разликата в цената килограм стомана от двата вида е не повече от 10 лв. Стойността на хромирането е повече...Дори да са с еднаква себестойност, цени обаче в магазина говорят друго...
Бря, пък аз си мислех, че съм те познавал ...
![]()
- danny_nikolov и verneykaron харесват това
Публикувано 22 март 2018 - 08:53
Бря, пък аз си мислех, че съм те познавал ...
![]()
Мии, гледам много Discovery Channel ...
![]()
- ДБД и verneykaron харесват това
Публикувано 22 март 2018 - 09:00
Здравейте колеги, Пускам темата провокиран от едно мнение на Мишо-Елвикса в което казва,че неръждаемата цев има по дълъг живот от черната, Най вероятно е така(Мишо е грамотен и обикновено не пише глупости).Аз обаче съм останал с впечатлението,че черните цеви са по корави. Ако има компетентни колеги нека разяснят плюсове и минуси за да знаем занапред какво да купуваме,защото не само цената е определяща. Разликата не е толкова голяма,че да наклони везните срещу това да търкаш и смазваш след всяко вадене от касата.
За направа на цев или цеви на огнестрелно оръжие се използват високолегирана стомана. Стомана с по-голямо съдържание на въглерод. Защо се използва такава? За да може да издържа на високото налягане,високата температура,триенето и вибрациите при изстрела.
Изцяло не е допустимо да се прави цев от неръждаема стомана,защото няма такава якост.
Самата цев частично- обикновенно вътрешната част се използва никел и кадмий обикновенно при глаткоцевните за предпазване от окисляване. Повечето съветски гладкоцевни пушки цевите им са обработени така.
Неръждаемата стомана няма такава якост,която да отговаря на изискванията за направа на цеви,които да изтържат на по-горе посочените фактори. Частична обработка е допустимо,но цялостно-не.
Това,че цевта е хромирана външно и вътрешно не значи,че тя е направена изцяло от неръждаема стомана защото тя има ниско съдържание на въглерод.
- the_hunter_84 харесва това
Публикувано 22 март 2018 - 02:25
Неръждаеми цеви се ползват повече в Америка, в Европата караме по класиката - въглеродни легирани стомани. Животана една цев зависи много повече от калибъра и боеприпаса отколкото от стоманата. Давам ти пример - цев в калибър 308win поне с една трета по-дълъг живот сравнена с такава в 300WM. Оставаме настрана грижата от страна на стопанина де. Съвременните капсулни състави и барути много по-малко корозират цевта сравнени с тези от преди 50 години примерно.
Този пост е редактиран от ico_dok: 22 март 2018 - 02:25
- jovani62 и damian1 харесват това
Публикувано 22 март 2018 - 06:32
Нямам пряка информация относно издържливостта , но това което съм срещал по щатските форуми е, че неръждаемите цеви държат еднаква групираност в много по-висок процент от живота си, което е добър повод да ги предпочитат спортистите. При цевите от "черна" стомана разсейването на групираноста започва по-рано и е сравнително плавно и постепенно. Доколко тези твърдения коренспондират с истината - не знам.
Поздрави!
- jovani62, elwix, yHuKyM и още 1 харесват това
Публикувано 22 март 2018 - 07:10
За направа на цев или цеви на огнестрелно оръжие се използват високолегирана стомана. Стомана с по-голямо съдържание на въглерод. Защо се използва такава? За да може да издържа на високото налягане,високата температура,триенето и вибрациите при изстрела.
Изцяло не е допустимо да се прави цев от неръждаема стомана,защото няма такава якост.
Самата цев частично- обикновенно вътрешната част се използва никел и кадмий обикновенно при глаткоцевните за предпазване от окисляване. Повечето съветски гладкоцевни пушки цевите им са обработени така.
Неръждаемата стомана няма такава якост,която да отговаря на изискванията за направа на цеви,които да изтържат на по-горе посочените фактори. Частична обработка е допустимо,но цялостно-не.
Това,че цевта е хромирана външно и вътрешно не значи,че тя е направена изцяло от неръждаема стомана защото тя има ниско съдържание на въглерод.
Маталургията днес, е много далече от това което пише в българските учебници писани през 60те години на миналия век
![]()
- Blaser и Гераско Сасков харесват това
Публикувано 22 март 2018 - 07:56
Маталургията днес, е много далече от това което пише в българските учебници писани през 60те години на миналия век
![]()
Металугичният продукт днес е точно такъв, за какъвто плащаш. Само, че крайния потребител не го усеща така поради една много проста причина - пари.
Подгонили печалбата, всички по редицата от металургичен производител до търговец, че и производител от студената обработка, се опитват да сапунисат Дявола. Само дето на последния му дреме на ..., щото физиката и химията са точни науки, та колкото и да точат тренда и да продават 3-то качество за 1-во, накрая резултата пак е 3-то качество...
По цял ден се "забавлявам" с разни стомани и съм се нагледал на дивотии...Като например как именита австрийска фирма от металургичния бранш се оказа, че продава китайски калпав продукт...Само дето това стана ясно, когато 500 килограмов вал-зъбно колело се сцепи по дължина и се наложиха куп изследвания на материала...и като опряха нещата до съд австрийците станаха много благосклонни, но и нагли -..."ние ще оправим работите, а вие не разпространявайте случилото се"...
Или как търговеца на стомана Еди_Кой _Си продава това, което има в желания диаметър на проката, нищо че е друга марка, а после ..." ауууу, объркали са го склада!"...
За Бай Иван Стругаря няма да коментирам - "Що го направи от такава стомана?", -"Че к'во му е? 'найш как убаво се стругова!"...
Трябва, разбира се, да подчертая дебело, че срещам и разкошни стомани, но цената им си е цена, а хората които ги произвеждат и другите, които после ги търсят за да произведат от тях продукт за пазара, държат на името си...че то ги храни...
Другото е чист келепир...според останалите... ![]()
- ДБД, krasi_75-berta, old_hunter и 6 други харесват това
Публикувано 22 март 2018 - 08:14
Металугичният продукт днес е точно такъв, за какъвто плащаш. Само, че крайния потребител не го усеща така поради една много проста причина - пари.
Подгонили печалбата, всички по редицата от металургичен производител до търговец, че и производител от студената обработка, се опитват да сапунисат Дявола. Само дето на последния му дреме на ..., щото физиката и химията са точни науки, та колкото и да точат тренда и да продават 3-то качество за 1-во, накрая резултата пак е 3-то качество...
По цял ден се "забавлявам" с разни стомани и съм се нагледал на дивотии...Като например как именита австрийска фирма от металургичния бранш се оказа, че продава китайски калпав продукт...Само дето това стана ясно, когато 500 килограмов вал-зъбно колело се сцепи по дължина и се наложиха куп изследвания на материала...и като опряха нещата до съд австрийците станаха много благосклонни, но и нагли -..."ние ще оправим работите, а вие не разпространявайте случилото се"...
Или как търговеца на стомана Еди_Кой _Си продава това, което има в желания диаметър на проката, нищо че е друга марка, а после ..." ауууу, объркали са го склада!"...
За Бай Иван Стругаря няма да коментирам - "Що го направи от такава стомана?", -"Че к'во му е? 'найш как убаво се стругова!"...
Трябва, разбира се, да подчертая дебело, че срещам и разкошни стомани, но цената им си е цена, а хората които ги произвеждат и другите, които после ги търсят за да произведат от тях продукт за пазара, държат на името си...че то ги храни...
Другото е чист келепир...според останалите...
Много точно казано... ![]()
Публикувано 22 март 2018 - 08:30
![]()
Металургията,като наука я има и в други учебници освен българските,а тя е точна наука...
Публикувано 22 март 2018 - 08:51
Металургията,като наука я има и в други учебници освен българските,а тя е точна наука...
![]()
''Изцяло не е допустимо да се прави цев от неръждаема стомана,защото няма такава якост.''
''Неръждаемата стомана няма такава якост,която да отговаря на изискванията за направа на цеви,които да изтържат на по-горе посочените фактори. Частична обработка е допустимо,но цялостно-не.
Това,че цевта е хромирана външно и вътрешно не значи,че тя е направена изцяло от неръждаема стомана защото тя има ниско съдържание на въглерод.''
Ако Мишо Елвикса е прочел това, сигурно се е почувствал като оня в зоопарка, дето застанал пред клетката на жирафа и ...
![]()
Този пост е редактиран от ЛЮБИТЕЛ: 22 март 2018 - 08:52
- elwix харесва това
Публикувано 22 март 2018 - 08:55
Другото е чист келепир...според останалите...
Тъй де,ама аз все пак имах предвид металургията, а не търговията...
![]()
- danny_nikolov харесва това
Публикувано 22 март 2018 - 09:07
''Изцяло не е допустимо да се прави цев от неръждаема стомана,защото няма такава якост.''
''Неръждаемата стомана няма такава якост,която да отговаря на изискванията за направа на цеви,които да изтържат на по-горе посочените фактори. Частична обработка е допустимо,но цялостно-не.
Това,че цевта е хромирана външно и вътрешно не значи,че тя е направена изцяло от неръждаема стомана защото тя има ниско съдържание на въглерод.''
Ако Мишо Елвикса е прочел това, сигурно се е почувствал като оня в зоопарка, дето застанал пред клетката на жирафа и ...
Не го познавам човека,защото го няма в дебелите книги,но се замили защо всички безшевни тръби за високо налягане се правят с от чернолетирани стомани,а не от неръждавейка?... ![]()
Неръждавейката е с по-голямо процентно съдържание на никел повече от 13%,което съответно дали покрива показателите за направа на цев,която трябва да издържи на минимум-750 атм. налягане?
Този пост е редактиран от fen: 22 март 2018 - 09:27
Публикувано 22 март 2018 - 09:43
Погледнато в миналото топовете са правени от бронз. Защо цевите на пищовите и пушките не ги правят сега от бронз?
1 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни