Към съдържанието

Снимка

Анкета : ЗА или ПРОТИВ сте отпадането на границите между съседни дружинки

• Моля, влезте за да отговорите
106 отговора на тази тема

Анкета: Анкета за или против отпадане границите на ловни полета в едно сдружение, при лов на прелетен дивеч (37 потребител(и) са гласували)

ЗА или ПРОТИВ сте отпадането на границите между съседни дружинки членуващи в едно сдружение , при лов на прелетен дивеч ?

1. Да . Трябва да отпаднат. (11 глас(а) [29.73%] - Виж)

Процент гласували: 29.73%

2. Не. Не трябва да отпаднат. (26 глас(а) [70.27%] - Виж)

Процент гласували: 70.27%

3. Нямам мнение по въпроса. (0 глас(а) [0.00%])

Процент гласували: 0.00%

Глас Гостите не могат да гласуват

#41 Иво Михайлов

Иво Михайлов

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1094 Мнения:
  • Име:Иво Михайлов
  • Оръжие:BERETTA S-55 , ИЖ-43 , ПМ 9.2х18 , болтова карабина 7.62х39 АРСЕНАЛ
  • Куче:Бретон Шпаньол
  • МПС:ТЕРАНО II - 2.4
  • ГрадБрезник

Публикувано 17 декември 2017 - 07:32

Гласувах за отпадането на ограничението с границите на съседни дружинки при прелетен лов защото преди повече от 20г нямаше такова ограничение. Достатъчно е да имаш бележка издадена от дружинката. Може би тогава ловците бяха по-съвестни и колегиални. Ако някой тогава сгафеше оставаше за винаги без право на лов.

За местен и едър дивеч там вече е съвсем друго нещо с ограниченията...

Всеки си има право на мнение и доводи , които определят каква позиция да заеме . Но тоя довод лично на мен ми е странен и сам по-себе си ,както си го посочил, крайно неубедителен  .

След като преди 20 години нещо е било еди-как си значи е било по-добре . Напротив , обикновено заради динамиката на живота всичко непрекъснато се променя и по-скоро обратното правило е в сила .

Поздрави и наслука !

Динамиката  е май да усложнява  живота на ловеца ,  да процъфтява бюрокращината и да скубят на сухо нашего брата ....

• fen харесва това

#42 Искрен

Искрен

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 1050 Мнения:
  • Име:Искрен
  • Оръжие:ИЖ,STEYR MANNLICHER
  • Куче:мелез от испанско гонче и дого аржентино и още два мелеза
  • МПС:l200 3000 v6
  • ГрадКопривщица

Публикувано 17 декември 2017 - 07:36

Аз ли не мога да се изразявам правилно, или някой хора не искат и не могат да вникнат в написаното, но някъде нишката се къса. Както и да е, но предполагам не само на мен ще ми е крайно неприятно на свински лов да си мислим да ловуваме на място Х и в същото време хора, дето не ги познавам /нашето сдружение е към 400 човека/ да си думкат там по гъски. Ето го готов скандала и то в ситуация с чисто ловни и законни по смисъла на това предложение намерения. Ако една дружинка може по някакъв начин да се разбира и самоконтролира, в тези условия на патешка индулгенция, това ще става много трудно и с доста нерви.

Що бре

Ако са от вашата дружинка да не си по-рахат :)

• Любо Димитров харесва това

#43 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 17 декември 2017 - 08:04

Динамиката  е май да усложнява  живота на ловеца ,  да процъфтява бюрокращината и да скубят на сухо нашего брата ....

Колкото повече маймун на клона , толкова по-трудно :D.

За съжаление във всички сфери от живото е така :256605:.

Този пост е редактиран от damian1: 17 декември 2017 - 08:16

#44 Иво Михайлов

Иво Михайлов

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1094 Мнения:
  • ГрадБрезник

Публикувано 17 декември 2017 - 08:22

Колкото повече маймун на клона , толкова по-трудно :D.

За съжаление във всички сфери от живото е така :256605:.

А кому е нужно това бе брат.....????

Не може ли нещата да са прости , а не хората ?

#45 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • ГрадСофия

Публикувано 17 декември 2017 - 08:59

А кому е нужно това бе брат.....????

Не може ли нещата да са прости , а не хората ?

На когото събира таксите ... нему е нужно  :)  . Колкото повече донори , толкова по-добре .

Преди в нашата дружинка са били 15 -16 човека . Толкова сигурно и в съседната ... тогава нещата са били сигурно по-прости .

Сега сме 65 , най-вероятно със същото съотношение са нараснали и другите . Ми нормално е да се усложнят нещата .

:256605:

#46 fen

fen

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 625 Мнения:
  • Оръжие:гладкоцевно
  • Куче:курцхар
  • МПС:опел,форд и симсон

Публикувано 17 декември 2017 - 09:45

Нагоре в темата са изписани от различни колеги един куп логични причини да съществуват граници и да се спазват .

Ако искаш прочети ги .

Съмняваш,че не съм прочел по-горе коментарите?...

Всеки има право на мнение в една анкета.

Как мислиш...защо закона за лова го промениха и продъжава да мутира във времето?

Нещата са прости. Всичко е свързано с парите и с нищо друго.Просто казано-колкото повече членове,толкова повече парични средства от бележки,такси,разрешителни и прочие....

Другия проблем на ловците е от т.н.ековци,които също участваха в мутациите на закона за лова. Максимата им-колкото повече ограничения,толкова по-добре.

Повечето,които правиха закона нямаха и хабер от лов и ловни традиции.

По-старато поколение закачи от истинския лов.Да му мислят младите...

Както писах в една друга тема-едни ще ходят на лов,а други ще седят и ще гледат снимките и видеото на трофеите и ловните им подвизи...

Сети ли се?...

Този пост е редактиран от fen: 17 декември 2017 - 09:50

• ДБД, Stoqanov и Иво Михайлов харесват това

#47 piri

piri

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 160 Мнения:

Публикувано 17 декември 2017 - 10:07

Мнението ми е в полза на запазване на досегашното положение. 

Предимствата на това положение според мен са безспорни. 

Дружинките сами решават кого ще поканят на такъв лов. Това е форма на контрол да не отиват неканени гости. Редно е като ще се ловува някъде, местните да знаят кой е там и по какъв въпрос. В противен случай отива някой на лов а те могат да си помислят, да се притеснят и да го притеснят с една проверка. Освен това има места, където прелетния дивеч се струпва. Ако в този момент и гостролиращите ловци се струпат, ще се получи парадокса, че никой не може да ловува, а най-много да се повиши риска от някоя злополука в мъглата да речем. 

Действително в момента има дружини, чиито ръководства злоупотребяват с това право, като ограничават и свестните ловци да ловуват в техните райони, но те са сравнително малко на брой и решенията на проблемите могат да се търсят по пътя на диалога. 

Това пък, че някои не биват канени където са били добре дошли може да се дължи и на причини в самите тях. 

Ако пък въпросът, който повдига Иво е свързан и с таксата гост, която се събира от част от дружинките от техните гости, пак има известно основание, но и пак аргументите да остане сегашното положение са преобладаващи. Нека ловците от всички дружинки да са стопани на дивеча си.

Ако прелетния дивеч стане безстопанствен, от това ще пострада лова на такъв от всички нас. 

Що се касае за случая, когато патицата на Иво решила да умре на другия бряг, тя си е изцяло негова слука, в случая той има право да си вземе патицата без никакъв проблем, защото я е стрелял от своя си бряг. И е дребнава и неетична постъпката да му се пречи да си вземе слуката, даже е нормално съседа му да му метне :alc:  патицата през рекичката - свещенна граница между две ловни полета. 

Мисля, че като ловци трябва да имаме все по-стопанско отношение към нашето хоби лова и все по-малко безстопанствено отношение. 

Категоричен съм в мнението си, въпреки че и на мен ми се е случвало да ми откажат бележка, или пък на мои приятели, с различни аргументи, някои от които основателни, а други съвсем не. 

Общо взето при тази организация на лова е налице възпиращ баланс, така че най-подходящ емотикон е този кодошлийския:  :post-152-0-61739700-1366020215:

тоест, когато хората взаимно си зачитаме ловните и човешки права, се намира почти идеална ситуация за лов на всички нас. С прецакване няма да стане, защото прецакания няма да остане длъжен за дълго време. И губим всички заедно. 

#48 Георги Петров

Георги Петров

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 919 Мнения:
  • Оръжие:Сако 300 wim .mag неръждавейка . Ремингтон дървен 700 308 win и Месарка SI 12. ТОЗ 8 22 LR за всеки ден
  • Куче:СТГ откродното Бретон -прахосмукачка
  • МПС:Нисан териер
  • ГрадСливница ,ама почти

Публикувано 18 декември 2017 - 09:53

След като преди 20 години нещо е било еди-как си значи е било по-добре . Напротив , обикновено заради динамиката на живота всичко непрекъснато се променя и по-скоро обратното правило е в сила .

Поздрави и наслука !

Незабравяй  че по онова време ( не че нещо се е променило де )  доста дебелогъзи безхаберни чантаджии в стремежа си да блеснат пред  върхушката    ;)  измисляха всевъзможни небивалици и щуротии .... като започнем от осакатяване на ловните сезони .... та свършим до  границите !  .... и всичката тази долна сган говореше и продължава да говори за традиции в българският лов ....  :post-152-0-25738400-1366020251:

Е затова ги обичам  :258070:  

• damian1 харесва това

#49 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 18 декември 2017 - 12:36

Съмняваш,че не съм прочел по-горе коментарите?...

Всеки има право на мнение в една анкета.

Как мислиш...защо закона за лова го промениха и продъжава да мутира във времето?

Нещата са прости. Всичко е свързано с парите и с нищо друго.Просто казано-колкото повече членове,толкова повече парични средства от бележки,такси,разрешителни и прочие....

Другия проблем на ловците е от т.н.ековци,които също участваха в мутациите на закона за лова. Максимата им-колкото повече ограничения,толкова по-добре.

Повечето,които правиха закона нямаха и хабер от лов и ловни традиции.

По-старато поколение закачи от истинския лов.Да му мислят младите...

Както писах в една друга тема-едни ще ходят на лов,а други ще седят и ще гледат снимките и видеото на трофеите и ловните им подвизи...

Сети ли се?...

О.К. Съгласен съм с всички общи приказки дето си казал .... сега конкретно ... отпадането на границите  не би ли довело до всички тези проблеми , посочени като опасения по-горе в темата .

Проблемите които биха могли да възникнат са посочени конкретно , и отговор от сорта преди 20 години беше по-хубаво , не посочва решение на нито един от тях .Чел си ги викаш , няма да ги изброявам пак .

Поздрави и наслука !

• piri харесва това

#50 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7243 Мнения:

Публикувано 18 декември 2017 - 12:47

Незабравяй  че по онова време ( не че нещо се е променило де )  доста дебелогъзи безхаберни чантаджии в стремежа си да блеснат пред  върхушката    ;)  измисляха всевъзможни небивалици и щуротии .... като започнем от осакатяване на ловните сезони .... та свършим до  границите !  .... и всичката тази долна сган говореше и продължава да говори за традиции в българският лов ....  :post-152-0-25738400-1366020251:

Е затова ги обичам  :258070:  

•                                                                                                                                                            damian1 харесва това

Ти и по *царско време*  ли си ловувал..?... :) .... Аз съм малък (55 г.) , и откак помня граници винаги е имало.

По рано беха *землищни* , после станаха *ловноустройствени*.... ;)

• джани и piri харесват това

#51 Искрен

Искрен

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 1050 Мнения:
  • ГрадКопривщица

Публикувано 18 декември 2017 - 12:55

Може би ако председателя на еди коя си дружинка има право да даде бележка за прелетен в ловния район на друга дружинка

но тя да е от същото сдружение разбира се

няма да е някакъв проблем 

#52 Георги Петров

Георги Петров

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 919 Мнения:
  • Оръжие:Сако 300 wim .mag неръждавейка . Ремингтон дървен 700 308 win и Месарка SI 12. ТОЗ 8 22 LR за всеки ден
  • Куче:СТГ откродното Бретон -прахосмукачка
  • МПС:Нисан териер
  • ГрадСливница ,ама почти

Публикувано 18 декември 2017 - 01:16

Ти и по *царско време*  ли си ловувал..?... :) .... Аз съм малък (55 г.) , и откак помня граници винаги е имало.

По рано беха *землищни* , после станаха *ловноустройствени*.... ;)

Стига си наборе , защо ме караш да правя самопризнания публично :lol: .... едно време ловувах без граници , представиха ме на цара с пагоните , даде ми билет и се приключи !

Исках да кажа , трайни граници както едното време  , а не тези дето са в момента ,,.. прекарани от оня шашкънин с GPS-а през средата на най големата трЪница ! Трайни граници .... била , реки , жп линии и т.н.  :idea:

#53 Искрен

Искрен

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 1050 Мнения:
  • ГрадКопривщица

Публикувано 18 декември 2017 - 01:20

Да поясня

В едно сдружение има примерно 20 дружинки Сдружението отпуска средства за разселване на патица но не всички дружинки имат условия за това мероприятие

В смисъл няма язовири на територията на  някои от тях Значи ли това че едните ловци не може да ловуват на територията на други ловци на патица например след като средствата за нейното разселване са от общата каса

• val4ak и damian1 харесват това

#54 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 18 декември 2017 - 01:45

Да поясня

В едно сдружение има примерно 20 дружинки Сдружението отпуска средства за разселване на патица но не всички дружинки имат условия за това мероприятие

В смисъл няма язовири на територията на  някои от тях Значи ли това че едните ловци не може да ловуват на територията на други ловци на патица например след като средствата за нейното разселване са от общата каса

Да , в това има логика , но това не е свързано с премахване на границите , а за селективен подход осъществяван от дружинката - стопанин и оттук вече и възможност за регулация и избягване на проблемите .

Всъщност , както е и досега , хора които имат мерак и не са възприемани като проблем си взимат бележки за територията на няколко дружинки.

Поздрави и наслука !

• bibiko и piri харесват това

#55 Искрен

Искрен

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 1050 Мнения:
  • ГрадКопривщица

Публикувано 18 декември 2017 - 05:25

Границите да се премахнат не но председателя на твоята дружинка да ти издаде бележка за водоплаващ за район от друга дружинка

САМО в границите на сдружението съм ЗА  

Мое си мислене :D  :256605:

• Иво Михайлов харесва това

#56 джани

джани

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 169 Мнения:
  • Име:Горд съм, че ме мислите за Пири, дано сте искрени

Публикувано 18 декември 2017 - 06:10

Аз съм да има граници. И да се каним на гости, и после да сме домакини. СЪЩО СЪМ ГРАНИЦИТЕ НИ ДА НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ В ПОЛЗА НА ЛОВНИ СТОПАНСТВА.

#57 bibiko

bibiko

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2 Мнения:
  • Име:В Иванов
  • Оръжие:ИЖ-58

Публикувано 18 декември 2017 - 06:47

Колеги, мисля, че резултата от Анкетата, поне до момента, красноречиво накланя везните в полза на това, да се спазват границите. Чета постовете на някои колеги и разбирам, че ограничението ги дразни, но всички много добре знаем народопсихологията на българина-че това, у комшията, е по-добро, и ''требе да се провери''. Аз съм сигурен, ..не, убеден съм, че ако нормативно се променят нещата към отпадане на това ограничение, то след време, което няма да е много, неминуемо ще се прокрадне идеята ''хм, ми че щом може с бележка като гост да ловувам в границите на сдужението ни, що да не променим нещата така, че щом съм ловец и си плащам таксите, да не мога с едно разрешително за лов да ловувам и на територията на което и да е ловно сдружение на територията на РБългария, к'ъв е проблема''? Не, че и сега това не се прави,....но това е ''друга бира''! И представете си само какво би станало тогава...Вижте само колко жертви-гости има от откриването на сезона, и то в рамките на дружинките, досега. А като стане масова практика всеки да ходи където му е кеф, щот'имал БЕЛЕЖКА? По принцип българина обича демокрацията именно защото за него тя е синоним на анархията. Да не засягам и темата за това, доколко адекватен е комтрола от КОС и ''горските''-пълна нула! Аз лично проверка не съм имал от 2 години, имам колега, който е инвалид с единия крак куца, с бастун, той никога не си вади бележка за прелет, на групов за прасе не ходи с нас, а с моторчето действа самостоятелно! Е, за какво да говориме още! Да спазваме Закона, и да даваме пример на по-младите, щото те от нас гледат и се учат! Весели Празници и наслука на всички ви! И си пазете гърба и очите ''на четири''!

http://store.picbg.n...9ec8e699dd7.png
http://picbg.net/img...960c05178aa.png
  • ДБД, damian1 и piri харесват това

#58 Иво Михайлов

Иво Михайлов

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1094 Мнения:
  • ГрадБрезник

Публикувано 18 декември 2017 - 07:30

Колеги, мисля, че резултата от Анкетата, поне до момента, красноречиво накланя везните в полза на това, да се спазват границите. Чета постовете на някои колеги и разбирам, че ограничението ги дразни, но всички много добре знаем народопсихологията на българина-че това, у комшията, е по-добро, и ''требе да се провери''. Аз съм сигурен, ..не, убеден съм, че ако нормативно се променят нещата към отпадане на това ограничение, то след време, което няма да е много, неминуемо ще се прокрадне идеята ''хм, ми че щом може с бележка като гост да ловувам в границите на сдужението ни, що да не променим нещата така, че щом съм ловец и си плащам таксите, да не мога с едно разрешително за лов да ловувам и на територията на което и да е ловно сдружение на територията на РБългария, к'ъв е проблема''? Не, че и сега това не се прави,....но това е ''друга бира''! И представете си само какво би станало тогава...Вижте само колко жертви-гости има от откриването на сезона, и то в рамките на дружинките, досега. А като стане масова практика всеки да ходи където му е кеф, щот'имал БЕЛЕЖКА? По принцип българина обича демокрацията именно защото за него тя е синоним на анархията. Да не засягам и темата за това, доколко адекватен е комтрола от КОС и ''горските''-пълна нула! Аз лично проверка не съм имал от 2 години, имам колега, който е инвалид с единия крак куца, с бастун, той никога не си вади бележка за прелет, на групов за прасе не ходи с нас, а с моторчето действа самостоятелно! Е, за какво да говориме още! Да спазваме Закона, и да даваме пример на по-младите, щото те от нас гледат и се учат! Весели Празници и наслука на всички ви! И си пазете гърба и очите ''на четири''!

http://store.picbg.n...9ec8e699dd7.png
http://picbg.net/img...960c05178aa.png

Колега.........темата за едно , ти отиде в съвсем друга посока.

Не съм ли написал правилно......не съм ли разбран правилно......но става въпрос не за гости , а за членовете на едно сдружение 

#59 piri

piri

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 160 Мнения:

Публикувано 18 декември 2017 - 08:22

Аз ли не мога да се изразявам правилно, или някой хора не искат и не могат да вникнат в написаното, но някъде нишката се къса. Както и да е, но предполагам не само на мен ще ми е крайно неприятно на свински лов да си мислим да ловуваме на място Х и в същото време хора, дето не ги познавам /нашето сдружение е към 400 човека/ да си думкат там по гъски. Ето го готов скандала и то в ситуация с чисто ловни и законни по смисъла на това предложение намерения. Ако една дружинка може по някакъв начин да се разбира и самоконтролира, в тези условия на патешка индулгенция, това ще става много трудно и с доста нерви.

От мненията ти в темата, не съм съгласен само с това. За всичко друго все едно аз съм го писал. Само че време е да се каже, че ловците на дива свиня, не могат да имат всички права запазени а пък ловците на друг дивеч да ги чакат да им свърши сезона, за да получат заветната бележка за лов да речем на патици и гъски. Какво пречи например да се разберат ловува се на дива свиня през деня, а вечер тези и други ловци, които желаят да пострелят и по пернато? Какво пречи да има разбирателство. То ако е на инат някой от дискриминираните ловци на прелетен дивеч ще излезе на полето, реката или язовира и ще започне да думка с пиратки а и заря може да направи. А в неделя следобед и вечер за какво трябва да се пази тишина, за бракониерите в периода понеделник-петък ли? Уважението за да е истинско трябва да е взаимно между свинари и птичари. 

#60 Иво Михайлов

Иво Михайлов

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1094 Мнения:
  • ГрадБрезник

Публикувано 18 декември 2017 - 08:29

Ще взема да го нарисувам и дано да бъда разбран.

• piri харесва това

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!