Към съдържанието

Снимка

Анкета : ЗА или ПРОТИВ сте отпадането на границите между съседни дружинки

• Моля, влезте за да отговорите
106 отговора на тази тема

Анкета: Анкета за или против отпадане границите на ловни полета в едно сдружение, при лов на прелетен дивеч (37 потребител(и) са гласували)

ЗА или ПРОТИВ сте отпадането на границите между съседни дружинки членуващи в едно сдружение , при лов на прелетен дивеч ?

1. Да . Трябва да отпаднат. (11 глас(а) [29.73%] - Виж)

Процент гласували: 29.73%

2. Не. Не трябва да отпаднат. (26 глас(а) [70.27%] - Виж)

Процент гласували: 70.27%

3. Нямам мнение по въпроса. (0 глас(а) [0.00%])

Процент гласували: 0.00%

Глас Гостите не могат да гласуват

#1 Иво Михайлов

Иво Михайлов

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1094 Мнения:
  • Име:Иво Михайлов
  • Оръжие:BERETTA S-55 , ИЖ-43 , ПМ 9.2х18 , болтова карабина 7.62х39 АРСЕНАЛ
  • Куче:Бретон Шпаньол
  • МПС:ТЕРАНО II - 2.4
  • ГрадБрезник

Публикувано 16 декември 2017 - 05:15

Здравейте колеги.
Пускам тази анкетка - за или против сте да отпаднат границите между ловните дружинки членуващи в едно сдружение , при лов на прелетен дивеч ?
Интересно ще ми е какво е мнението на ловците в България , и какво би трябвало да се откорегира в ЗЛОД.

НАСЛУКА ! 

• fen харесва това

#2 Иво Михайлов

Иво Михайлов

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1094 Мнения:
  • ГрадБрезник

Публикувано 16 декември 2017 - 05:25

Темата я пускам , защото днес отново имаше заигравка с границата  , която е една река и отстреляния от мен паток падна на отсрещния бряг  .

Не го подарих на изявилият претенции че съм в неговото ловно поле  щото съм темерут <цензура> .

Но вече взе да ми дотяга тоя спор , и да намесвам разни държавни инстнитуции.

При третата ни среща , мисля че "колегата" няма да е ловоспособен за някой и друг излет. 

#3 Георги Петров

Георги Петров

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 919 Мнения:
  • Оръжие:Сако 300 wim .mag неръждавейка . Ремингтон дървен 700 308 win и Месарка SI 12. ТОЗ 8 22 LR за всеки ден
  • Куче:СТГ откродното Бретон -прахосмукачка
  • МПС:Нисан териер
  • ГрадСливница ,ама почти

Публикувано 16 декември 2017 - 06:07

Много , много не ги зачитам ....и затова граници не ми трябват !

#4 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 16 декември 2017 - 06:43

Граници трябва да има . Разбирам логиката , на която базираш питането си ... че дивеча е прелетен и нито са полагани грижи за него в територията на съответната ловна дружинка , нито ще остане там .Разбирам и пояснението ... границите м/у съседни ловни дружинки в едно сдружение ..... Това би ограничило инак теоритично възможността за приток на ловци от цялата страна да речем на Дуранкулак или Шабла и т.н.

Но по ред други причини не е уместно и ще доведе до повишаване на напрежението между ловците едно такова ,несъгласувано със стопанисващите определена територия,  ловуване на хора извън тях.

Ще започнат провокации , обвинения , добрата стиковка на ловния ден е невъзможна по този начин и ще се повиши и риска от инциденти .

А и практиката е показала , че на 99% , ако се обадиш и кажеш , че има прелет на известно разстояние в съседната дружинка или кучето е набарало пасаж наблизо до границата , няма да те върнат .

Е ,ако е много често или на всеки излет ... не знам . Може и да не стане всеки път.

В края на краищата договорката е основния инструмент при регулацията на тези отношения , а границите въвеждат и спомагат да има нужния ред .

:256605:

• mir777, the_hunter_84, Щирлиц и 2 други харесват това

#5 Kostadin 64

Kostadin 64

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 506 Мнения:
  • Име:Костадин
  • Оръжие:Ремингтон,Зауер,Tоз22lr и въздухарка
  • Куче:Епаньол бретон
  • МПС:нямам
  • ГрадПловдив

Публикувано 16 декември 2017 - 07:40

С всички околни дружинки имаме много добри отношения.Нямали сме спорове за подобни неща,напротив,правим общи хайки за вреден дивеч и след това яка маса.
А такива,дето правят забележки,са дребни душички и по този начин избиват комплекси!
На тези жените им са много лоши!
Поздрави!
  • Щирлиц, patelan, michev_michev и 2 други харесват това

#6 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • ГрадСофия

Публикувано 16 декември 2017 - 08:30

С всички околни дружинки имаме много добри отношения.Нямали сме спорове за подобни неща,напротив,правим общи хайки за вреден дивеч и след това яка маса.
А такива,дето правят забележки,са дребни душички и по този начин избиват комплекси!
На тези жените им са много лоши!
Поздрави!

То идеята на Иво е това "гостуване" да стане регламентирано , а не в резултат на решението на местните , но с оглед народопсихологията ни и установените с години норми и отношения , това ще донесе повече напрежение отколкото ползи .

Пренебрежимо малко са случаите в които е толкова обосновано и наложително , че остават в сферата това да си се решават извън нормативна регулация .

Този пост е редактиран от damian1: 16 декември 2017 - 08:32

#7 bibiko

bibiko

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2 Мнения:
  • Име:В Иванов
  • Оръжие:ИЖ-58

Публикувано 16 декември 2017 - 08:39

Здравейте! Граници за всяка ловна дружинка има, и щом като ги има и са указани, трябва да се спазват! Неслучайно и на бележката пише в кое землище на дружинката ще се ловува! Погледнете и какво е наказанието за ловуване в неопределения от бележката район! Например, аз съм ловец от ловно сдружение, в което влизат три ловни дружинки от три села. Председателят на сдружението, който е от друга ловна дружинка, при писане на бележката за ''прелет, водоплаващ'' винаги ме пита в кое землище на нашата ловна дружинка ще ловувам. Освен това мисля, че макар и от едно ловно сдружение, отделните ловни дружинки имат различни традиции и отношение към дивеча по отношение на опазването му и лова. Ако границите отпаднат, това ще е свързано с промяна в нормативната база. Поздрави!
  • damian1 харесва това

#8 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 16 декември 2017 - 09:03

Здравейте! Граници за всяка ловна дружинка има, и щом като ги има и са указани, трябва да се спазват! Неслучайно и на бележката пише в кое землище на дружинката ще се ловува! Погледнете и какво е наказанието за ловуване в неопределения от бележката район! Например, аз съм ловец от ловно сдружение, в което влизат три ловни дружинки от три села. Председателят на сдружението, който е от друга ловна дружинка, при писане на бележката за ''прелет, водоплаващ'' винаги ме пита в кое землище на нашата ловна дружинка ще ловувам. Освен това мисля, че макар и от едно ловно сдружение, отделните ловни дружинки имат различни традиции и отношение към дивеча по отношение на опазването му и лова. Ако границите отпаднат, това ще е свързано с промяна в нормативната база. Поздрави!

То е ясно , че всяка промяна от такова естество , ще е свързана с нормативни изменения . Което , само по себе си , не е проблем . Въпроса е дали е нужно с оглед мащаба на случаите , при които възникват такива , житейски оправдани казуси и с оглед на мащаба от неудобствата , напрежението и рисковете , които би довела .

Поздрави и наслука !

#9 picea

picea

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 118 Мнения:

Публикувано 16 декември 2017 - 10:00

Темата я пускам , защото днес отново имаше заигравка с границата  , която е една река и отстреляния от мен паток падна на отсрещния бряг  .

Не го подарих на изявилият претенции че съм в неговото ловно поле  щото съм темерут <цензура> .

Но вече взе да ми дотяга тоя спор , и да намесвам разни държавни инстнитуции.

При третата ни среща , мисля че "колегата" няма да е ловоспособен за някой и друг излет. 

Другият път вземи бутилка шипковица, и туширайте спора !

#10 ДБД

ДБД

БАЙ ЧЕПИК

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5515 Мнения:
  • Име:Данаил
  • Оръжие:няколко
  • Куче:от 31.10.2013г. вече нямам !
  • МПС:Жабче, с фланци.
  • ГрадРусчуклийска околия .

Публикувано 16 декември 2017 - 10:03

Не, не трябва да отпаднат !

• zkk, Христо Христев, ЛЮБИТЕЛ и 5 други харесват това

#11 Георги Петров

Георги Петров

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 919 Мнения:
  • Оръжие:Сако 300 wim .mag неръждавейка . Ремингтон дървен 700 308 win и Месарка SI 12. ТОЗ 8 22 LR за всеки ден
  • Куче:СТГ откродното Бретон -прахосмукачка
  • МПС:Нисан териер
  • ГрадСливница ,ама почти

Публикувано 16 декември 2017 - 10:06

То идеята на Иво е това "гостуване" да стане регламентирано , а не в резултат на решението на местните , но с оглед народопсихологията ни и установените с години норми и отношения , това ще донесе повече напрежение отколкото ползи .

Пренебрежимо малко са случаите в които е толкова обосновано и наложително , че остават в сферата това да си се решават извън нормативна регулация .

Проблема на Иво и не само,  са патиците по реката ... до този завой е наше , събирай пушка , карай с джипа 500м. и от другият завой пак е наше ;) . Дребнавости и оправдания с бракониерстване на  чужд терен , нима немога да взема бележка от съседната дружинка , и немога да им скъсам трътките от бой  ?!  :D

Незнам , непомня от колко години вземам бележка за патици от съседите и никога,  дори и за миг не съм  си помислял да си засера физиономията и името  !  

#12 Иво Михайлов

Иво Михайлов

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1094 Мнения:
  • ГрадБрезник

Публикувано 16 декември 2017 - 10:53

Идеята е да не събирам в джоба по 4-5 бележки , да се притеснявам дали съм или не съм минал слога дето не е наш ,  да не ровя като диФФФ по джЕбевете да търся подходящата бележка при проверка , и НЕ Е да не извадя шише с ШИПКОВИЦА  /която ми е в облегалката/да се почерпя с КОЛЕГА , а да НЕ ми развалят рахатлъка като съм излязъл на лов !

Щото излизам да релаксирам сам с кучето и дивеча , а не да се прибирам с вдигнат адреналин и нерви от едва сглобените изреченя на някого. Това ми е идеята.

• Георги Петров харесва това

#13 ДБД

ДБД

БАЙ ЧЕПИК

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5515 Мнения:

Публикувано 16 декември 2017 - 10:59

Почти винаги съм с три " бележки " в мен и те никога не са ми пречили .. 

Този пост е редактиран от ДБД: 17 декември 2017 - 02:18

• XuMePa харесва това

#14 Иво Михайлов

Иво Михайлов

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1094 Мнения:
  • ГрадБрезник

Публикувано 16 декември 2017 - 11:08

То и аз карам месеца с по 3....4 та и 5 бележки и не е до парите.

Въпроса е в бюрокращината , и ограничаването.

Винаги съм мразел да имам каишка на врата си..... ;)

Какъв е проблема да платя 10.....15.....20 лв. за месеца , и да си ходя там където искам и няма други около мен и да не ми тропат съчми по козирката ?

Защо трябва да набутват зорлем 150 човека в 100 дк. ?

#15 ДБД

ДБД

БАЙ ЧЕПИК

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5515 Мнения:

Публикувано 16 декември 2017 - 11:14

Въпроса на темата е  - Да отпаднат ли границите, м/у дружините, а не " бележките " . Дори и да отпаднат границите, " бележка " пак трябва да има, защото иначе ще стане анархия . 

За мен сегашното положение е добро и най вече работещо ... 

• n960, ЛЮБИТЕЛ и bibiko харесват това

#16 Иво Михайлов

Иво Михайлов

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1094 Мнения:
  • ГрадБрезник

Публикувано 16 декември 2017 - 11:14

И пак пояснявам колеги....

Става въпрос за прелетен , а не за местен и дребен дивеч.

Защото еуфорията при откриването е голяма , и когато в ловното поле от 100 дк. площ се вкарат 120 - 150 ловци.....си е сървайвър . 

#17 Иво Михайлов

Иво Михайлов

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1094 Мнения:
  • ГрадБрезник

Публикувано 16 декември 2017 - 11:17

Въпроса на темата е  - Да отпаднат ли границите, м/у дружините, а не " бележките " . Дори и да отпаднат границите, " бележка " пак трябва да има, защото иначе ще стане анархия . 

За мен сегашното положение е добро и най вече работещо ... 

Не съм повдигал въпрос да отпадат бележките.

Въпроса е като взема бележка от нашата дружинка , да мога да ходя и в съсдените ловни полета в рамките на нашето сдружение.

Този пост е редактиран от Иво Михайлов: 16 декември 2017 - 11:17

#18 ДБД

ДБД

БАЙ ЧЕПИК

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5515 Мнения:

Публикувано 16 декември 2017 - 11:29

Идеята е да не събирам в джоба по 4-5 бележки , да се притеснявам дали съм или не съм минал слога дето не е наш ,  да не ровя като диФФФ по джЕбевете да търся подходящата бележка при проверка , и НЕ Е да не извадя шише с ШИПКОВИЦА  /която ми е в облегалката/да се почерпя с КОЛЕГА , а да НЕ ми развалят рахатлъка като съм излязъл на лов !

Щото излизам да релаксирам сам с кучето и дивеча , а не да се прибирам с вдигнат адреналин и нерви от едва сглобените изреченя на някого. Това ми е идеята.

Въпроса е като взема бележка от нашата дружинка , да мога да ходя и в съсдените ловни полета в рамките на нашето сдружение.

Аз  явно не съм разбрал правилно ... 

#19 Raev

Raev

СПА терапевт на открито

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 446 Мнения:
  • Име:Александър Раев
  • Оръжие:12/76, 22, 223, 243,9,3х62, 9х19+22, 2х9mmGas, 5,5mm
  • Куче:курцхаари, мелези
  • МПС:къса, черна, японска разбивачка на бъбреци
  • ГрадТук там по Голямата река

Публикувано 17 декември 2017 - 06:44

Аз явно не съм разбрал правилно ...

Много правилно си разбрал!

А представи си как срещаш някой отворко в полето, и когато го питаш какво прави, той ти вади шиле ракия и с доволна усмивка ти отговаря ”аз съм за пъдпъдъци”...или обикаля с кучето по каналите и отговора е „за патици съм”...
Айде нема нужда...
Правилата са измислени, защото самоконтрола в повечето случаи е нестабилна величина...особено в нашата мила Татковина...
  • 5_AR и bibiko харесват това

#20 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4782 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 17 декември 2017 - 08:14

Ще трябва и зорлем да се превърнат ловците от дружинките в проверяващи .

Защото хората , които се грижат за  един район , започват, ....и с право , ...да се чувстват негови стопани , и няма как да не искат да разберат на законно основание ли лолува някой из територията им .

И ще има постоянно ....гледаш някой дето не го познаваш , пък трябва да провериш от дружинка в същото сдружение ли е , пък той да вади билети  и т.н.

След малко може други хора от дружинката да го видят , такива дето не са били на първата проверка , айде пак разправиите на ново .

При масовост на такива случаи , каквато неиминуемо ще се генерира , ако отпаднат границите , то ще стане един лов та маани .

И местните изнервени и гостуващия изнервен .

Общо взето както викат англичаните , ако нещо работи , не е нужно да го поправяш :).

:256605:

Този пост е редактиран от damian1: 17 декември 2017 - 08:15

• bibiko и piri харесват това

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!