Към съдържанието


Снимка

Как да си направим хубаво червено вино


  • Моля, влезте за да отговорите
236 отговора на тази тема

#221 wolf67

wolf67

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 30 Мнения:
  • Име:Георгиев
  • Оръжие:Иж58:16к,Иж27ЕМ:12к.
  • ГрадБ-с

Публикувано 27 септември 2018 - 07:18

:) Много хора усвоиха поговорката, та си купуват грозде:

"Бунак лозе копае, юнак вино пие !!"...

Аз ,...попадам и в двете категории.Лани си засях в дворчето,лозенце.Копам ,какво да правя...Защо ли? Надявам се  на някакъв  добив.Колкото и странно да прозвучи ,мисля ,че ще си помогна по този начин.Всяка година си купувам мерло от един и същи човек,но маймунките станахме много на клона и втора година взимам грозде на късмет,уж като редовен клиент...с висене .Памида...щяха да  почват да го берат на 12.09.,на 08.09 тръгвам на плаж ...опаа  пункта работи с пълна пара.Отидох на плажа със 150кг. грозде .,да не би да свърши,докато се върна.Пазарлък за цената не правя,всеки изтъква причина ..."грижил съм се ,такава е цената "..Свободен съм в събота и неделя,нямам възможност през седмицата да обикалям за грозде.Перспективата май се очертава плавно да минавам в първата категория.Старая се рано да осигурявам материала ,не държа джибрите в шарата повече от денонощие  .Памида даже го точа веднага/то си е почти бяло грозде,бурната ферментация -около седмица,после откалвам ,поставям на воден звънец ,като утихне нацяло ,наливам в последния съд и му прекратявам болничните. Мерлото  го държа денонощие смляно.Преди го източвах на 5-6 ден,става по плътно ,пак хубаво,по тежко.Нали на един крак не стоим ...с една каничка не минаваме ,та взех да заглеждам по лекото винце.Па докато стане мерлото ...почти съм изпил памида.Дълго се получи писането ,насмалко да се и окапя .Да си пожелаем успех в приготвянето на виното ,защото си е примесено  ...работа,умения ,притеснения и ...още нещо.


  • vve, n960, Чавдар и още 1 харесват това

#222 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 3853 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 27 септември 2018 - 07:39

Аз ,...попадам и в двете категории.Лани си засях в дворчето,лозенце.Копам ,какво да правя...Защо ли? Надявам се  на някакъв  добив.Колкото и странно да прозвучи ,мисля ,че ще си помогна по този начин.Всяка година си купувам мерло от един и същи човек,но маймунките станахме много на клона и втора година взимам грозде на късмет,уж като редовен клиент...с висене .Памида...щяха да  почват да го берат на 12.09.,на 08.09 тръгвам на плаж ...опаа  пункта работи с пълна пара.Отидох на плажа със 150кг. грозде .,да не би да свърши,докато се върна.Пазарлък за цената не правя,всеки изтъква причина ..."грижил съм се ,такава е цената "..Свободен съм в събота и неделя,нямам възможност през седмицата да обикалям за грозде.Перспективата май се очертава плавно да минавам в първата категория.Старая се рано да осигурявам материала ,не държа джибрите в шарата повече от денонощие  .Памида даже го точа веднага/то си е почти бяло грозде,бурната ферментация -около седмица,после откалвам ,поставям на воден звънец ,като утихне нацяло ,наливам в последния съд и му прекратявам болничните. Мерлото  го държа денонощие смляно.Преди го източвах на 5-6 ден,става по плътно ,пак хубаво,по тежко.Нали на един крак не стоим ...с една каничка не минаваме ,та взех да заглеждам по лекото винце.Па докато стане мерлото ...почти съм изпил памида.Дълго се получи писането ,насмалко да се и окапя .Да си пожелаем успех в приготвянето на виното ,защото си е примесено  ...работа,умения ,притеснения и ...още нещо.

Тъй де !!

Сега, ще ме извиняват любителите на маркови вина, разни асфалти от типа на Мавруд, Мерло и т.н., но по - готино вино от истински, добре узрял Памид, с цвят розе и оттенък на "старо злато", трапезно и пивко - няма...

Говоря за такова вино, току що наточено в каната от бъчвата, за съответните пържоли, за вечерята...

Е, например и малко мешано "карашък" с хамбургски мискет и каберне, да придобие искрящия цвят на "заешка кръв" - по добре..!!

Всъщност говоря за нестабилизирано домашно вино, за консумация до края на зимните празници...


Този пост е редактиран от Чавдар: 27 септември 2018 - 07:43

  • wolf67 харесва това

#223 wolf67

wolf67

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 30 Мнения:
  • Име:Георгиев
  • Оръжие:Иж58:16к,Иж27ЕМ:12к.
  • ГрадБ-с

Публикувано 27 септември 2018 - 07:55

Даже  изкарвам с нестабилизирано вино и до края на април/като остане де/.Строгата хигиена  и съхраняването до голяма степен спомага за запазването на виното.Когато  количеството намалее в съда ,а и времето затопли,бутилирам ...и в хладилника.Не съм против стабилизирането ,по скоро се чувствам несигурен в изпълнението,защото не се ли дозира правилно  киселината ,не се ли проветри както трябва  и напълно после при прехвърлянето...разочарованието е голямо.


  • damian1 и Kostadin 64 харесват това

#224 wolf67

wolf67

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 30 Мнения:
  • Име:Георгиев
  • Оръжие:Иж58:16к,Иж27ЕМ:12к.
  • ГрадБ-с

Публикувано 27 септември 2018 - 08:23

Прикачен файл  P9273716н.jpg   76,8K   0 Брой сваляния

Прикачен файл  P9273715т.jpg   100,06K   0 Брой свалянияДаже си и сипах една чашка от старото Мерло  в хладилника.Мезето после...ще го търсим.


  • vve харесва това

#225 damian1

damian1

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 3227 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 27 септември 2018 - 08:42

attachicon.gifP9273716н.jpg

attachicon.gifP9273715т.jpgДаже си и сипах една чашка от старото Мерло  в хладилника.Мезето после...ще го търсим.

Личи че си мераклия , ама хубаво вино , / или какъв да е алкохол дори /, в пластмасово шише... ;)

Освен ако не е веднага за консумация де :).

:256605:


  • Пенчо харесва това

#226 wolf67

wolf67

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 30 Мнения:
  • Име:Георгиев
  • Оръжие:Иж58:16к,Иж27ЕМ:12к.
  • ГрадБ-с

Публикувано 27 септември 2018 - 09:09

Личи че си мераклия , ама хубаво вино , / или какъв да е алкохол дори /, в пластмасово шише... ;)

Освен ако не е веднага за консумация де :).

:256605:

 

 

Много си прав! Може само в специална пластмаса ,устойчива на на слаб алкохол.За ракиите ,които държим в бидон ,абсалютно недопустимо даже за 3-4 или 5часа..В случая  ,виното е горе долу от дъното на съда и не таях големи надежди за него ,но като го опитах преди малко ....си е мерло. Наистина за продължително съхранение ,стъкло.


  • damian1 харесва това

#227 Христо Христев

Христо Христев

    МръФкар

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 540 Мнения:
  • Име:Христо
  • Оръжие:гладко и нарезно
  • Куче:уши - пирон, куйрук - кравай, нрав - зехир
  • МПС:немско
  • Градс вечерник, балкан и река

Публикувано 28 септември 2018 - 08:25

Тъй де !!

Сега, ще ме извиняват любителите на маркови вина, разни асфалти от типа на Мавруд, Мерло и т.н., но по - готино вино от истински, добре узрял Памид, с цвят розе и оттенък на "старо злато", трапезно и пивко - няма...

Говоря за такова вино, току що наточено в каната от бъчвата, за съответните пържоли, за вечерята...

Е, например и малко мешано "карашък" с хамбургски мискет и каберне, да придобие искрящия цвят на "заешка кръв" - по добре..!!

Всъщност говоря за нестабилизирано домашно вино, за консумация до края на зимните празници...

Маврудът и мерлото - асфалти, а памидът - най - готиното вино?! Тва верно ли го мислите?


Този пост е редактиран от Христо Христев: 28 септември 2018 - 01:21

  • vve, jovani62, miko и 3 други харесват това

#228 miko

miko

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 623 Мнения:
  • Име:Милен
  • Куче:Ротвайлер

Публикувано 28 септември 2018 - 09:32

Хе-хе, той бай Чавдар ги пуска разни. Ако ви силнеят червените, правете ги като мен, шапката стои не потопена, стават по леки. Отточването задължително преди да паднат джибрите.


  • Чавдар, damian1 и Kostadin 64 харесват това

#229 wolf67

wolf67

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 30 Мнения:
  • Име:Георгиев
  • Оръжие:Иж58:16к,Иж27ЕМ:12к.
  • ГрадБ-с

Публикувано 28 септември 2018 - 09:44

Предпочитанията ми са за домашно приготвено вино.Оттам ...всички ми харесват,естествено с някои условности. Мерлото преди години го  смесвах с памид /преобладаващо/ .По мое мнение не се усеща вкуса нито на мерлото ,нито на памида,по скоро ми напомня винпромско вино. Памида  вече си го правя отделно, бързоток ,слабичко бяло винце със свеж специфичен вкус.Идеално ми е за есента до зимата и дебелите мезета.Мерлото ,както по горе писах ,не го държа повече от едно денонощие в джибрите,някои колеги го държат даже и до 20дни .С по-висока захарност е и нормално превира по -бавно,понякога добива уникалния си плътен вкус по Коледа.Това са моите разбирания и предпочитания , разбира се не ги натрапвам .Осъзнавам ,че съм далеч съм от постиженията на майстори винари познати и непознати.Хубави са и червените вина и белите, особено когато са избистрени  и са без странични миризми и аромати. Спирам до тук ,че ....инак трябва да се допълвам и за мезетата.


Този пост е редактиран от wolf67: 28 септември 2018 - 09:47

  • vve, miko, Чавдар и още 1 харесват това

#230 miko

miko

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 623 Мнения:
  • Име:Милен
  • Куче:Ротвайлер

Публикувано 28 септември 2018 - 09:58

Напълно съм съгласен с теб. Правя си домашно вино не, щото идва по евтино или хубаво от качествено вино от пазара, а щото искам да си пия мойто си без сулфати и прочие.


  • vve и Чавдар харесват това

#231 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 3853 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 28 септември 2018 - 10:19

Маврудът и мерлото - асфалти, а памидът - най готиното вино?! Тва верно ли го мислите?

Аз говоря за съвсем друго нещо...

Понеже колегата каза, че памида първи се изпива...

За трапезно вино.... Леко и пивко... Та памидът в това отношение според мен е най - добър...

 

Тежките вина не можеш ги пи така, с каната... Щото са си...тежки... Танин, багрила и т.н. Просто, последствията са различни на сутринта... :) Изпий две кила алжирка и сутринта целия ставаш синьочервен - и отпред, и отзад... То и мерлото си е същото, ако не го махнеш от джибрите.... Не, че са лоши тези вина, дори напротив, но не са трапезни....


  • miko харесва това

#232 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 3853 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 28 септември 2018 - 10:25

Какви са например Киантито или Божолето - леки вина... Трапезни....

Не са претенциозни вина, а така - вместо лимонадка....



#233 miko

miko

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 623 Мнения:
  • Име:Милен
  • Куче:Ротвайлер

Публикувано 28 септември 2018 - 10:42


За трапезно вино.... Леко и пивко... Та памидът в това отношение според мен е най - добър...

 

 

 

Ша реши човек, че не си опитвал мискет. Карловски, червен или там кой както му вика.


  • damian1 харесва това

#234 атанас1978

атанас1978

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 61 Мнения:
  • Име:АТАНАС АТАНАСОВ
  • Оръжие:ИЖ-54,ТОЗ-34,ТУЛОВВКА-16КАЛИБЪР
  • Куче:БАРАЦИ-2 ,ГОНЧЕ-1,БРЕТОН-1
  • МПС:РОУВЪР-45,ДАЙХАЦУ ФЕРОЗА
  • ГрадЯМБОЛ

Публикувано 30 септември 2018 - 05:13

Имам лозе от 4 години го работя сам и от 4 години го оставам  обаче една трета от него е алжирка само заради нея още не съм го оставил защото няма от къде да се купи такова грозде понеже малко пуска и никой не сади от него . Държа я 10 дена в джибрите пия я с компотен буркан не съм посинявал още на посочените от колегата места обаче след третия буркан е добре да си близо до леглото щото все едно те е измаал   КЛИЧКО , правя и едно буре 120 литра от мискет и памид от него на гостите  че имат кръвно


  • vve, Любомир Василев, damian1 и още 1 харесват това

#235 wolf67

wolf67

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 30 Мнения:
  • Име:Георгиев
  • Оръжие:Иж58:16к,Иж27ЕМ:12к.
  • ГрадБ-с

Публикувано 03 октомври 2018 - 09:51

Ширата  от памида,която доизточих след престой в джибрите 24ч. и бях приготвил за допълване, си остана в съда /,около 6-7литра /.Превря по бързо и почна да се избистря/то си мина и близо месец вече/.Пусти мерак , налях я в  шишета и ...в хладилника  за 3 дена .Тази вечер на винцето му прекратих болничния .Прикачен файл  PA033713.JPG   66,28K   0 Брой сваляния.Вкусът му вече е добър ,трябва му  още мъъничко избистряне...може би още 2-3 дена в хладилника.

За сравнение ,миналогодишното винце.Прикачен файл  20171022_135853.jpg   189,96K   0 Брой сваляния.,след месец и малко престой  се е  избистрило напълно.

В неделя едно по късно грозде обрах от асмата ,влагам го в  рискован експеримент ... в къщи ,ще видим ,какво ще стане ...за сега кавга няма ,уж е малко ,уж не мирише.За пелин го глася...не съм правил до сега,поне ще се пробвам.


  • vve, ДБД, miko и 2 други харесват това

#236 wolf67

wolf67

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 30 Мнения:
  • Име:Георгиев
  • Оръжие:Иж58:16к,Иж27ЕМ:12к.
  • ГрадБ-с

Публикувано 22 октомври 2018 - 08:04

Извинявам се,че се отклонявам от темата .Какво да се прави ...розовото ми вино стана бяло,а червеното ...розово.Тази година избързах съвсем да отделя ширата от джибрите ,като за бяло вино.Бялото винце вече се избистри ,почнахме го и него.

Прикачени файлове


  • mir777, vve, ДБД и 2 други харесват това

#237 wolf67

wolf67

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 30 Мнения:
  • Име:Георгиев
  • Оръжие:Иж58:16к,Иж27ЕМ:12к.
  • ГрадБ-с

Публикувано 22 октомври 2018 - 08:58

Успокоих се ,спазил съм технологията и хигиената.

След ,като любителите на тежките вина от дружината го одобриха ,/сигурно защото няма още черно/...,а и бялото по не напива и с гъбки за мезе  става, че тази година прасенца няма ,ни питомни ,ни диви,/при този разрешен през седмицата индивидуален,без придружител/.След лова няма да се занимаваме с пърлене и оправяне ,пайове,проби и тем подобни я.Трябва да свикваме и  с друг сценарий....почивка и  банкет след лова.Дегустация и обсъждане на ракии и вина и  затопляне на отношенията... кой месар ,кой бракониер ,кой....винар и гъбар...


  • vve и ДБД харесват това




4 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 4 гости, 0 анонимни

Change Theme!