Към съдържанието

Снимка

Распери по Дунав.

• Моля, влезте за да отговорите
36 отговора на тази тема

#1 JPB

JPB

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 2574 Мнения:
  • Име:Йордан
  • Оръжие:Бенели,Блазер и CZ...
  • Куче:Пойнтер
  • МПС:Дачилак Дъстър

Публикувано 03 август 2016 - 10:15

Има ли фенове на този риболов? Има ли слука тази година?

Направих няколко излета ,но благодарение на кофти условията до момента съм капо.

Като цяло мотивацията ми да взема въдицата ,примамките и да се изстрелям към дунава я няма в момента...

Поздрави.

• StephenCat харесва това

#2 BEBO

BEBO

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 110 Мнения:
  • Име:Blagovest
  • Оръжие:Бюхаг12к, Хова 308W
  • Куче:Бретон
  • МПС:Паджеро
  • ГрадОколо София

Публикувано 03 август 2016 - 01:17

На буните на Мартен до Русе съм ги ловил няколко пъти и много пъти бях капо, труден риболов. Но като закачиш дву  килограмов и го вадиш срещу течението си е голям кеф. Ловях ги с тежка оловна блесна имитация на рибка със син и сребрист цвят и листенце с никелово покритие закачено за аналната перка. Много специфична блесна забравих и името.  Когато нямаше хора около мен тогава седнал на камъните на буната имах най-голям успех.  Случвало се е да се избуха на 4-5 метра от мен и да ме направи вир вода :lol2:. С приятели пробвахме един път със стример на долното течение на Искъра но кълвяха малки по педя и половина и се отказахме. Със стример на Дунава не съм пробвал.

#3 Bat Geca Loveca

Bat Geca Loveca

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 401 Мнения:
  • Име:Георги
  • Оръжие:иж 18мн 223 - иж26- тика Т3х-варминт
  • Куче:дратхаар
  • МПС:на скрап
  • ГрадСилистра

Публикувано 03 август 2016 - 10:08

Това ми е един от любимите риболови! Деветдесет процента от риболова ми е на хищник. Нормално е по това време рибите да са распери  и бели риби, не се изключват и други, ама вероятноста е малка. Имам поне 30 воблера, на които взема без проблем и два  пъти по-вече блесни, доказани расперски ловци. Нормално е да се пробва и на стример. Лично аз, не съм хващал по- едър от кило, но имам дружки , дето боцнаха едрички (2,5кг). Проблема е във хвърлянето и воденето. Тая примамка е трудна за р. Дунав, или поне за мен. Пробвай на чепаре от стримери (3 бр.), като ще трябва и бомбарда. На слука!

• Sandanski харесва това

#4 JPB

JPB

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 2574 Мнения:

Публикувано 31 август 2016 - 02:51

Миналия петък най-накрая счупихме каръка, два разпера около 2-те кила бидеха заловени и освободени своевременно,един от същия калибър се откачи като изправи куките на воблера и едно прозрачно щукле се набоде на един друг воблер. :)

Замалко единия распер да си тръгне с грипа... :) Взеха на вървежни за тоя риболов воблери. Тоя уикенд пак ще ги навестя.

На буните на Мартен до Русе съм ги ловил няколко пъти и много пъти бях капо, труден риболов. Но като закачиш дву  килограмов и го вадиш срещу течението си е голям кеф. Ловях ги с тежка оловна блесна имитация на рибка със син и сребрист цвят и листенце с никелово покритие закачено за аналната перка. Много специфична блесна забравих и името.  Когато нямаше хора около мен тогава седнал на камъните на буната имах най-голям успех.  Случвало се е да се избуха на 4-5 метра от мен и да ме направи вир вода :lol2:. С приятели пробвахме един път със стример на долното течение на Искъра но кълвяха малки по педя и половина и се отказахме. Със стример на Дунава не съм пробвал.

Стримера е вървежен по дунава,но когато се хранят на повърхноста. Някой ги ловят и с мухарки,пак със стримери.

Тая примамка ,която се чудиш как се казва и викат тейл спинър. По принцип е доста вървежна,има и доста варианти на воденето,както и може да се води на различни дълбочини.

Поздрави!

Прикачени файлове

Този пост е редактиран от JPB: 31 август 2016 - 03:22

• Raev и rikitikitavi харесват това

#5 Bat Geca Loveca

Bat Geca Loveca

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 401 Мнения:
  • ГрадСилистра

Публикувано 19 август 2017 - 10:22

Днес ловът ми се отложи (имаше състезание по скийт в сдружението) и реших да направя един риболов на распер! Бутилка вино,мезе, плодове, хавлия за плаж и въдицата с кутия воблери. Имаше удари без да се закопчават рибите но, тая се излъга. Мъздругите също бяха активни, само дето размерите им не бяха такива (900-1200гр)

Прикачени файлове

#6 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5824 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 29 август 2017 - 05:57

Днес ловът ми се отложи (имаше състезание по скийт в сдружението) и реших да направя един риболов на распер! Бутилка вино,мезе, плодове, хавлия за плаж и въдицата с кутия воблери. Имаше удари без да се закопчават рибите но, тая се излъга. Мъздругите също бяха активни, само дето размерите им не бяха такива (900-1200гр)

А как се представя смадокът /бялата риба/ ?!

Аз поне имам впечатлението, че при вас го има...

Няколко пъти съм си купувал от Силистра, от сергии...

#7 JPB

JPB

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 2574 Мнения:

Публикувано 29 август 2017 - 08:56

Бяла риба си има по дунава,но когато ги няма токаджиите...

В "моя" участък електрификацията не е спирала... Изобщо не мога да се мотивирам да сляза за риба....

• baev харесва това

#8 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5824 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 29 август 2017 - 09:10

Бяла риба си има по дунава,но когато ги няма токаджиите...

В "моя" участък електрификацията не е спирала... Изобщо не мога да се мотивирам да сляза за риба....

Ами, така е...

То човек по реките вече няма къде да отиде, да си хване мренки, кленчета и уклей. Ей така - за кеф....

Мой приятел от Плевен ми каза, че от Боаза /разклона за Тетевен/ до Плевен по Вит няма не само риба, а и жаби.... :)

Този пост е редактиран от Чавдар: 29 август 2017 - 09:11

#9 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5824 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 29 август 2017 - 09:21

Расперът е трофейна хищна риба и риболова на изкуствена примамка си е екшън.. Силна и динамична риба... И доста бясна...

:) Е, не като дунавския бял амур, но все пак...

Иначе, доста съм я консумирал в село Гиген, хваната от Иван Първанов, "Капитана", която я мореше с една 4.50 метрова тутраканска лодка...

В интерес на истината, тя е от семейство шаранови и не се отличава с изискан вкус, като например рибите от семейство "Костурови"...

Този пост е редактиран от Чавдар: 29 август 2017 - 11:55

#10 JPB

JPB

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 2574 Мнения:

Публикувано 30 август 2017 - 12:58

Расперът е трофейна хищна риба и риболова на изкуствена примамка си е екшън.. Силна и динамична риба... И доста бясна...

:) Е, не като дунавския бял амур, но все пак...

Иначе, доста съм я консумирал в село Гиген, хваната от Иван Първанов, "Капитана", която я мореше с една 4.50 метрова тутраканска лодка...

В интерес на истината, тя е от семейство шаранови и не се отличава с изискан вкус, като например рибите от семейство "Костурови"...

Зора е да го надхитриш,дори големите тупалки не са много борбени,имат много силен удар и след това общо взето си излизат като на водни ски...

За ядене,аз лично не го харесвам,взимам хванати риби единствено ,ако са наранени и има вероятност да не оцелеят след връщането им във водата.

От сладководните риби с най-добри вкусови качества за мен е кулинарния сом >3кг, и  <10кг. ;след това е Бялата риба(смадока),Щуката и костура.

Шарани,толстолопи и тн други мирни риби не вкусвам,не ги харесвам.

Поздрави.

#11 lovecbg

lovecbg

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1361 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 30 август 2017 - 02:04

,дори големите тупалки не са много борбени,имат много силен удар и след това общо взето си излизат като на водни ски...

Може разперите от Тунджа да са по борбени...

Скромния ми опит от 5-6 риби около 5 те килограма сочи точно обратното.Рибата е много силна и бих сравнил поведението след като се убоде на куката с това на пъстървата.Случвало ми се е 4 килограмова риба да скочи над водата.....Борбата с тези боици продължава около 20тина минути поне,въпреки якото плетено влакно и флуорокарбона 0.45мм.

• Чавдар харесва това

#12 JPB

JPB

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 2574 Мнения:

Публикувано 30 август 2017 - 02:27

Скромния ми опит от 5-6 риби около 5 те килограма сочи точно обратното.Рибата е много силна и бих сравнил поведението след като се убоде на куката с това на пъстървата.Случвало ми се е 4 килограмова риба да скочи над водата.....Борбата с тези боици продължава около 20тина минути поне,въпреки якото плетено влакно и флуорокарбона 0.45мм.

За нещастие,распер над 3.2 кг. не съм хващал,не знам каква е играта с по-големите. Отделно не знам каква е силата на течението на тунджа.

При мен,въпреки ,че такъма ми не е вандалски,борбата не трае повече от 2-3 минути...

#13 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5824 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 30 август 2017 - 02:46

Зора е да го надхитриш,дори големите тупалки не са много борбени,имат много силен удар и след това общо взето си излизат като на водни ски...

За ядене,аз лично не го харесвам,взимам хванати риби единствено ,ако са наранени и има вероятност да не оцелеят след връщането им във водата.

От сладководните риби с най-добри вкусови качества за мен е кулинарния сом >3кг, и  <10кг. ;след това е Бялата риба(смадока),Щуката и костура.

Шарани,толстолопи и тн други мирни риби не вкусвам,не ги харесвам.

Поздрави.

Като си помисли човек, няма нито една тревопасна риба, дето да е вкусна...

Както при морските, така и при сладководните хищниците са № 1...

Щом ходиш по Дунав, там има и едно уникална по вкусови качества риба - бибан.. Нещо като миниатюрни бели рибки с една огромна гръбна перка... Пасажна риба, дето гони най - малките рибета...

Отделно, местните рибари много ценят белия амур. Дунавският е някак по - друг от този, по гьоловете..Няма масти и месото му е снежно бяло.. Може би, защото не лежи по дъното на някое блато, а се бори с доста силното течение в Дунав...

#14 Чавдар

Чавдар

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5824 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 30 август 2017 - 05:51

Ами подобно поведение има и неговия братовчед - клена...

Като ученик ходех ваканциите при баба и дядо в Сливен.. И киснех само на Тунджа.. 

Тогава имаше и много големи кленове по 2 - 3 кила, които се ловеха предимно на малко жабче или попово прасе, с тройки 14 - 16 номер на дъно...

Та както ти стои въдицата неподвижно, като клъвне, без предизвестие следваше такава тупалка, че въдицата от стойката правеше пълна чайка и се повличаше към водата.. Иди я удържай... :) Понякога късаше или чупеше върха...

Ако успееш да удържиш далаверата, после вече беше по - лесно...

Този пост е редактиран от Чавдар: 30 август 2017 - 05:51

#15 lovecbg

lovecbg

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1361 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 30 август 2017 - 08:03

Ако заговорим за кленове по Тунджа...ето един убавец бабин...
52см 2,2кг.

Прикачени файлове

• Христо Христев, Bat Geca Loveca и Stoqanov харесват това

#16 lovecbg

lovecbg

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1361 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 30 август 2017 - 08:06

И може да е вярно че най голямата риба е изпуснатата.
Тези люспи са на 13годишен шсран...4,5см диаметър.

Прикачени файлове

#17 Bat Geca Loveca

Bat Geca Loveca

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 401 Мнения:
  • ГрадСилистра

Публикувано 02 септември 2017 - 05:42

Бялата риба си е активна в момента, проблема е в размерите! Рибите не са кой-знай какво, между 1 и 2 кг. По въпроса със вкусовите качества, може да се говори много! Всеки си харесва нещо независимо от писанията по книгите. Риби с "лоши" кулинарни оценки носят много на подправки и като си на брега на реката, някак се получава!

А как се представя смадокът /бялата риба/ ?!

Аз поне имам впечатлението, че при вас го има...

Няколко пъти съм си купувал от Силистра, от сергии...

#18 lovecbg

lovecbg

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1361 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 28 септември 2017 - 02:33

Прикачени файлове

• Христо Христев и Bat Geca Loveca харесват това

#19 Raev

Raev

СПА терапевт на открито

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 446 Мнения:
  • Име:Александър Раев
  • Оръжие:12/76, 22, 223, 243,9,3х62, 9х19+22, 2х9mmGas, 5,5mm
  • Куче:курцхаари, мелези
  • МПС:къса, черна, японска разбивачка на бъбреци
  • ГрадТук там по Голямата река

Публикувано 28 септември 2017 - 07:37

Най-отвратителната риба след пангасиуса, по вкусови качества, е распера.... от дунавските е най :D
Иначе е борбен, атрактивен за риболов, и труден на жива стръв...заразлика от бялата риба.
Вкусово наредени:
Сом, бяла, чига,... бибан, попче, амур, таранка, шаран...и т.н. като другото е плява, включително щуката(изключае сушена,която се нарежда в шестицата)

#20 Nanski

Nanski

ФЕН на рози и джуджета

• Глобален Модeрaтор
  • 2625 Мнения:

Публикувано 28 септември 2017 - 08:43

Распера едрия над 3 кила, става уникален единствено и само варен! Завиваш във фолио и вариш 45 мин. Предварително е усолен разбира се с морска сол! След като го развием стискаме лимончета и мажем с марината от магданоз и чесън!

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!