Към съдържанието


Снимка

Гълъб хралупар


  • Заключена тема Тази тема е заключена
Няма други мнения в тази тема

#1 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3660 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 04 януари 2013 - 01:36

15. Гълъб хралупар (Columba oenas Linnaeus, 1758)
15.1. Разпространение
Публикувано изображениеВидът е повсеместно разпространен в Европа и в част от Азия. У нас също се среща в гористите райони с наличие на стари дървета с хралупи. Гълъбът хралупар е разпространен в цялата страна. В минало се е срещал много често, но поради влошаване на условията гнездене, числеността му е намаляла. Обитава преди всичко стари широколистни гори, в които има хралупи. Извън гнездовия период живее на малки ята. Зимува на юг, където отлита на големи ята късно през есента. В някои райони, главно в Южна България, той остава през цялата година.
15.2. Описание
По оперението си прилича на скалния гълъб, но черните ивици на крилата му са разкъсани и по-неясно очертани, няма бяло петно на кръста и клюнът му е червен в основата и жълтеникав на върха. Мъжкият достига на дължина 33-35 cm. Женската е по-дребна.
15.3. Местообитания
Гнездото си прави в готови дупки по дърветата. Често се настанява в дупките на черния кълвач.
15.4. Храна
Птицата се храни се със семената на културни и диви растения.
15.5. Биология
Публикувано изображениеЖенската снася 2 яйца, които родителите мътят в продължение на 17-18 дни. Гнезди 2 пъти в годината.
15.6. Стопанско значение
У нас е защитен. Включен е в Червената книга на България с категорията „застрашен вид”





0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!