Към съдържанието


Снимка

Цветна топлинна оксидация


 • Моля, влезте за да отговорите
27 отговора на тази тема

#1 Amateur

Amateur

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 630 Мнения:

Публикувано 17 февруари 2016 - 11:08

*
ПОПУЛЯРНО МНЕНИЕ

Дойде му времето и на това.Някои хора мое ми теглят една , ама ши ги почерпя.

 

Такъв съм...обичам да е завършено.

Та за какво иде реч. Ще се опитам надълго и на широко да опиша една моя заигравка , която се оказа доста интересна в последствие.  Става въпрос за така нареченото „ковашко рисуване” или цветна оксидация посредством използване на свойството на стоманите да променя повърхностно цветовете си , чрез нагряване в определени температурни граници. Предимството на този метод е пред въгленовият е,че можем да избираме кава да бъде шарката,гамата, цветовете.А и не са ни нужни неща като пещ,активен въглен и т.н Нагряването се извършва в границите на температурите за отвръщане на металите. Т.е много под нивото на промяна на структурата на желязо-въглеродната диаграма ,като по този начин не променяме нищо във фабричните структури на използваните стомани.

 

Недостатъци за момента не намирам.Изпробвах я на вода,сняг и жулене вече близо 2 години. Забелязват се леки протривания на места , но въпреки всичко не ръждясват , ни най-малко.

В екперимента как ще се справя , ми съдейства моята вярна „Испанка” подарък от един човек с огромно сърце и надежди да се върна един ден.

 

Сметнах я са подходяща , защото доста я бях занемарил освен това УСМ-ма е със странични плочи изпълнение тип „Холанд и холанд”и дава малко повече възможност за разчупване на пейзажа.

 

Ще започна с подготовката.Всички части се полират до блясък ,като използваме шкурки от 220,350,600,2000 и естествено само външната част. Като Пернишки голф...лети джанти само от страната на дискотеката. :D 

Прикачен файл  2014-04-01 19.40.57.jpg   103,76K   3 Брой свалянияПрикачен файл  2014-04-01 20.09.08.jpg   67,29K   4 Брой сваляния

 

Колкото по-добра е полировката , толкова по-добре изпъкват и по-лесно се регулират цветовете и гамата.

След полирането пристъпваме към нещата , които ще са ни необходими.

 

Горелка ....по възможност малка.Колкото по малка и силна по-добре.В началото на пробите ползвах горелка захранвана от водородна клетка,но след като разтърси 3-4 пъти халето се отказах.Преминах на оксижен за климатици.Нежно , но много зло пламъче.Регулира се много финно.Чудно!

Четка...четката трябва да е с месингов косъм или нещо нежно.За целта раздиплих месингова четка за дрелка за 1 лев от китайците и ги поставих теловете в тръбичка коато после кернирах.Колкото по дълги , толкова по мека е.Вече имаме четка.

 

Масла...Задължително трябва да са чисти масла,нови!!! Тук е кои както предпочита.Ако имате масла подсилени с „ЕСТЕР” ефекта е много добър.Но естеровите са доста скъпи около 35-6 лв е литър.

Пробите показаха ,че синтетичните масла дават по-добър контраст, но са по неиздръжливи на износване а също и доста трудно се работи с тях защото ако температурата е висока ,след като се запалят оставят филм който променя целия фасон.

Минералните дават много добра защита и лесно се работи.....лесно –трудно ...дефиниция за самият работен процес.Дори и да се запалят не променят цвета на това , което искаме да остане с леко изключение , което ще обобщя по-нататък.

Или по-лесно при синтетиката , прегреем ли почти не виждаме какво остава, при минерала обратното.Продължаваме да следим процеса.

Маска за лице.

Ръкавици кожени(за всеки случай)

Горелка ,четка , масло в метален съд,маската на мутрата.Пристъпваме към нагряването.

 

Важно!!!  Детайла  трябва да бъде закрепен на дълъг болт по корпуса му и след това да е закрепен в стяга или менгеме. Така се избягват температурните разлики при процеса. Всяко голямо парче желязо опряно до детайла отнема от температурата му и шашка образуването на цветовете.

 

Нагряването се извършва винаги от неполираната страна или отдолу.Така виждаме какво се случва отгоре.Награваме на места, докато избие желаният цвят... задържаме на едно място , цветовете започват да се редят в ред , който ще опиша в последствие.Запомнете редят се отвътре навън. Т.е бягат (вдижат се ...буквално) към по-студената част.Когато получим желаното оцветяване, запечатваме с маслото, като мажем постоянно с четката плувнала в масло до изстиване да можем да го пипнем с ръка около 60 гр..Гледайте да е място , което може да се проветрява лесно и бързо. С пушилката ,която се вдига може да ловите лисици ,малийййййй ! Основен недостатък...забравих за него-хехе

 

Оставям ви таблица която да ви служи за ориентир кой цвят след кой идва според температурите.Отляво са тези които са за отвръщане и които ще ползваме. Отдясно са за закалка и пр.

Прикачен файл  Zvetove zakalka.jpg   63,24K   5 Брой сваляния

Прескочите ли цвета с преграване ,връщане няма.т.е има шкурка, полиране и агейн.

Важна подробност!!! Когато нагрявате и достигнете цвета който желаете, имайте в предвид ,че след обмазването всеки цвят ще се промени в следващият възходящ го в температурната таблица. Не знам защо е така.

Обяснявам си го с това ,че независимо ,че повърхността се охлажда в сърцевината на детайла температурата продължава да работи в полза на следващият по температура цвят. Затова и леко се изменят.

След като сте приключили с оглаждането до 50-60градуса оставете детайлите в маслото за едно денонощие.след като ги изкарате и избършете от маслото ще са леко матови.

Спокойно,след 2 -3 редовни протривания без прекалено натискане ,като при смазване след почистване нещата си идват на мястото.

 

Това е крайният резултат от заигравката.

Прикачен файл  IMAG1188.jpg   105,34K   4 Брой свалянияПрикачен файл  IMAG1190.jpg   142,17K   7 Брой свалянияПрикачен файл  IMAG1197.jpg   108,62K   3 Брой свалянияПрикачен файл  IMAG1411.jpg   89,72K   2 Брой свалянияПрикачен файл  IMAG1412.jpg   84,04K   3 Брой свалянияПрикачен файл  IMAG1413.jpg   87,87K   2 Брой свалянияПрикачен файл  IMAG1414.jpg   75,07K   2 Брой сваляния

 

Ще напускам и снимки след близо две години носене какъв е резултата , но да я наснимам първо

 

Надявам се темата да е полезна и ако има питанки .......насреща съм! 

 

П.п. И преди да започнете се пробвайте на някое тенеке. Не че е страшно....

 

 

 

Здраве и слука! :256605: 


Този пост е редактиран от Amateur: 17 февруари 2016 - 11:13

 • Дзверо, mir777, engin и 23 други харесват това

#2 fen

fen

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 625 Мнения:
 • Оръжие:гладкоцевно
 • Куче:курцхар
 • МПС:опел,форд и симсон

Публикувано 18 февруари 2016 - 12:01

И защо е тая цялата гимнастика,като за 30тина лева професионалистите правят перфектна оксидация,а и с тая термична обработка може да се получат непоправими вреди,като откаляване на стоманените части. Мерси.


Този пост е редактиран от fen: 18 февруари 2016 - 12:04


#3 Amateur

Amateur

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 630 Мнения:

Публикувано 18 февруари 2016 - 07:37

Темата е с експериментален характер и няма за цел да подтиква към подобни деяния. Обработката  може да бъде приложена и на кастанети ако искаш.

 

Мотивите ми... 

Защото не харесвам оръжие с черна глава...

Защото няма кой да ти го направи за 30 жълтици...

Защото даже не се наемат да го направят....

Защото няма как да откалиш незакалена част...

 

И за да не звуча наивно, ще допълня!

Първите снимки на идеята се появиха преди две години в една друга тема, даже някои хора ми се наругаха ,че го крия като ваксина за спин да го ... :D

Не обичам да пълня пространството с ала-бала, затова и изчаках да видя заслужава ли си гимнастиката.,като същата приключва с КЕФА от постигнатото. Това си е мое усещане за нещата и не обременявам никой с него.

 

 

Незнанието води до страх,страхът , води до отрицание!

 

П.п Аааа .......и друго!  Няма ли критики, значи нещо не  е наред. - Емил Чолаков

 

Наздраве! :256605:#4 shot1

shot1

  Ловец-любител

 • Глобален Модeрaтор
 • 1440 Мнения:
 • Оръжие:намира се

Публикувано 18 февруари 2016 - 11:20

И защо е тая цялата гимнастика,като за 30тина лева професионалистите правят перфектна оксидация,а и с тая термична обработка може да се получат непоправими вреди,като откаляване на стоманените части. Мерси.

 

 Да издам малко, колегата с ник "Аматьора" всъщност не е съвсем аматьор.#5 ramires

ramires

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 561 Мнения:

Публикувано 19 февруари 2016 - 05:00

Прикачен файл  SAM_0494.JPG   531,6K   1 Брой сваляния

всичката железария на  тази  съм правил   по описания от колегата  метод...с тази разлика , че  вместо  четка използвам вана с масло...разточително е, но си  струва....

п.п.съжалявам  но " качеството" на  снимката е по вина  на фотографа....моя милост...


Този пост е редактиран от ramires: 19 февруари 2016 - 05:01

 • Amateur харесва това

#6 Amateur

Amateur

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 630 Мнения:

Публикувано 19 февруари 2016 - 06:48

attachicon.gifSAM_0494.JPG

всичката железария на  тази  съм правил   по описания от колегата  метод...с тази разлика , че  вместо  четка използвам вана с масло...разточително е, но си  струва....

п.п.съжалявам  но " качеството" на  снимката е по вина  на фотографа....моя милост...

Направи някоя снимка от по-близо и да е на светло, не на лампа.

 

Ще ми се да видя как стои на такава бангия  :)#7 ramires

ramires

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 561 Мнения:

Публикувано 19 февруари 2016 - 07:14

Направи някоя снимка от по-близо и да е на светло, не на лампа.

 

Ще ми се да видя как стои на такава бангия  :)

...ще опитам с по  читави снимки. ...и..."бангия"  казват на   грохнала кола , или на  нещо криво....тази  до  150 м може да  засрами някои  модерни системи..на толкова съм пробвал .... :buba:


Този пост е редактиран от ramires: 19 февруари 2016 - 07:15


#8 mcm66

mcm66

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 4 Мнения:
 • Име:Mihail
 • Оръжие:STOGER
 • Куче:Tori
 • МПС:HONDA CR_V
 • ГрадSofia

Публикувано 19 февруари 2016 - 07:33

колега интересно ми е как нагряваш цевите без да ги разпоиш???????????????? :(#9 ramires

ramires

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 561 Мнения:

Публикувано 19 февруари 2016 - 07:57

за цеви споени с мек припой  .... метода е  непрепоръчителен....то и  при  алкалното оксидиране  има  шанс да се  увреди  спояването .... #10 Amateur

Amateur

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 630 Мнения:

Публикувано 19 февруари 2016 - 08:18

...ще опитам с по  читави снимки. ...и..."бангия"  казват на   грохнала кола , или на  нещо криво....тази  до  150 м може да  засрами някои  модерни системи..на толкова съм пробвал .... :buba:

Извинявам се ,колега  ако си разбрал погрешно епитета!...нямаше за цел да омаловажи труда ти и оръжието.

 

Факта ,че гледаме с теб в една посока ще ме накара да се въздържам от такъв в бъдеще. :256605:

колега интересно ми е как нагряваш цевите без да ги разпоиш???????????????? :(

Мислех да е черешката на тортата.

Никъде не споменавам за тях! При тях бях доста на кантара да им го приложа , но с една друга технология.

В крайна сметка реших ,че температурните граници са много близки а и нямам нужното оборудване  за да се пробвам.Но по нататък ще опиша и технологията за тях, но смятам първо да окепазя( пазпоя )моя пушка :D Така де

Цевите....хм?

Цевите бяха подготвени, полирани и тогава идва момента в който човек се досеща ,че има приятели които не е виждал отдавна :D , а му се ще да ги види ....  :256605:

Цевите бяха майсторски и грижовно оксидирани от Светльо...svetlio_vt , на който от сърце Благодаря!

 

Благодаря му не само за вниманието ,а  и за разкошният ден за който отдели от времето си за да се видим и поговорим за двата вида оксидации.

 

Скоро ще кача снимки на цялостния процес в завършен вид.

 

Глава, цеви,приклад освежен и работа по задтилък.(глезотия моя)

 

Здраве и слука!#11 Amateur

Amateur

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 630 Мнения:

Публикувано 19 февруари 2016 - 08:23

за цеви споени с мек припой  .... метода е  непрепоръчителен....то и  при  алкалното оксидиране  има  шанс да се  увреди  спояването .... 

Има начин и за тях , но както казах иска оборудване и прибори които нямам. Не ми остава време да ги направя.

Съответно и да пробвам.Нямам страх ,че ще ги разпоя. Не ми се мисли колко жулене има ако не ми хареса цвета :D  :D  :D  Обикновено проблемите с разпояването идват от вътрешни напрежения останали в цевите при употребата им.

 

При успоредките ще е лесно, при надцевките ще е по-сложно, но и тази краста мисля да начеша :D

Технологията при тях ще наподобява , нещо от сорта на метода по който се заварят автомобилните катализатори при сглобката им. :256605:


Този пост е редактиран от Amateur: 19 февруари 2016 - 08:26


#12 ramires

ramires

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 561 Мнения:

Публикувано 19 февруари 2016 - 08:50

Има начин и за тях , но както казах иска оборудване и прибори които нямам. Не ми остава време да ги направя.

Съответно и да пробвам.Нямам страх ,че ще ги разпоя. Не ми се мисли колко жулене има ако не ми хареса цвета :D  :D  :D  Обикновено проблемите с разпояването идват от вътрешни напрежения останали в цевите при употребата им.

 

При успоредките ще е лесно, при надцевките ще е по-сложно, но и тази краста мисля да начеша :D

Технологията при тях ще наподобява , нещо от сорта на метода по който се заварят автомобилните катализатори при сглобката им. :256605:

...не се докачам за "бангията" , само уточнявам...а и  много ме мързи  с емотиконите....по досадно е  като и  викат  "тъпкач" , за такива  си имам дежурен  отговор ...на  кое нещо  му казват така....

...колкото  до  почернянето на тръбите с описаната методика....няма  начин да  няма  начин....но  ще   си е приключение....и да не се  получи веднага ...има тел , има и други видове  припой (някоя капка тук -там на  дискретни  места върши добра работа), а имам и  специални стяги  за събиране  на  отлепени тръби...#13 fen

fen

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 625 Мнения:
 • Оръжие:гладкоцевно
 • Куче:курцхар
 • МПС:опел,форд и симсон

Публикувано 19 февруари 2016 - 08:54

 Да издам малко, колегата с ник "Аматьора" всъщност не е съвсем аматьор.

Нищо против човека само зададох,културно въпрос. Това,че прави някакви украси по стара пушка с пламъка по външните части на УСМ не проблем. Проблема е с всички други механизми и части,които са вътре в УСМ-а.Както и с цевите.

За тях има съвсем други методи и начини на оксидация,които няма да навредят или повредят металните части на оръжието.#14 Amateur

Amateur

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 630 Мнения:

Публикувано 19 февруари 2016 - 08:55

...не се докачам за "бангията" , само уточнявам...а и  много ме мързи  с емотиконите....по досадно е  като и  викат  "тъпкач" , за такива  си имам дежурен  отговор ...на  кое нещо  му казват така....

...колкото  до  почернянето на тръбите с описаната методика....няма  начин да  няма  начин....но  ще   си е приключение....и да не се  получи веднага ...има тел , има и други видове  припой (някоя капка тук -там на  дискретни  места върши добра работа), а имам и  специални стяги  за събиране  на  отлепени тръби...

Защо имам  странното усещането ,че името Марин Маринов ти е познато?#15 Amateur

Amateur

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 630 Мнения:

Публикувано 19 февруари 2016 - 08:59

Нищо против човека само зададох,културно въпрос. Това,че прави някакви украси по стара пушка с пламъка по външните части на УСМ не проблем. Проблема е с всички други механизми и части,които са вътре в УСМ-а.Както и с цевите.

За тях има съвсем други методи и начини на оксидация,които няма да навредят или повредят металните части на оръжието.

Забележи ,че са разглобени и те не се пипат!!! Т.е не понасят никакви щети!

 

Достатъчна им е обработката  която си имат, а и не се виждат.

Корозията е процес който можеш да забавиш , но не и да елимимираш!#16 fen

fen

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 625 Мнения:
 • Оръжие:гладкоцевно
 • Куче:курцхар
 • МПС:опел,форд и симсон

Публикувано 19 февруари 2016 - 09:39

Забележи ,че са разглобени и те не се пипат!!! Т.е не понасят никакви щети!

 

Достатъчна им е обработката  която си имат, а и не се виждат.

Корозията е процес който можеш да забавиш , но не и да елимимираш!

Само не разбрах,защо ме цитираш. Щом си се хванал- прави каквото и както намериш за добре. Просто ти зададох един въпрос. Де да знам от някакви снимки,че е разглобено.

Щото съм виждал при разглобяване вследствие на дългогодишна употреба и меко казано немарлива подръжка какви ли не чудеса...

Все пак- успех в начинанието.#17 Amateur

Amateur

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 630 Мнения:

Публикувано 19 февруари 2016 - 10:25

Виждам ,че разговора с теб отива в кофти посока! Що така?

Мисля ,че съм достатъчно толерантен към всеки проявил интерес питайки. Ако греша,поправи ме!

 

Казваш ,че си задал въпрос?!?

 

Обикновено се прави така(виж горе)....поставя се въпросителен след изливане на словото под формата на изречение или фраза. Този знак  не фигурира в нито един твой пост.

 

"Въпрос", завършен с точка обикновено е  реторичен или чиста доза критика.

Тук всички сме от един отбор и си подаваме топката внимателно,без да се контузим!

Пак казвам ,ако имаш въпроси задай ги.Ще ти отговоря! 

 

Жив и здрав! :256605:


Този пост е редактиран от Amateur: 19 февруари 2016 - 10:27

 • n960 и Sandanski харесват това

#18 fen

fen

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 625 Мнения:
 • Оръжие:гладкоцевно
 • Куче:курцхар
 • МПС:опел,форд и симсон

Публикувано 19 февруари 2016 - 10:54

Виждам ,че разговора с теб отива в кофти посока! Що така?

Мисля ,че съм достатъчно толерантен към всеки проявил интерес питайки. Ако греша,поправи ме!

 

Казваш ,че си задал въпрос?!?

 

Обикновено се прави така(виж горе)....поставя се въпросителен след изливане на словото под формата на изречение или фраза. Този знак  не фигурира в нито един твой пост.

 

"Въпрос", завършен с точка обикновено е  реторичен или чиста доза критика.

Тук всички сме от един отбор и си подаваме топката внимателно,без да се контузим!

Пак казвам ,ако имаш въпроси задай ги.Ще ти отговоря! 

 

Жив и здрав! :256605:

Виж,колега, нямам  никакви намерения да те засягам. Пиша го в прав текст и с най- голяма отговорност.

Това,че въпроса си го приел,като критика си е твой проблем.

Ще помоля модератор да изтрие мненията ми,с цел да не разводняваме темата с ненужни никому разправии.

Поздрави и още веднъж успех в начинанията.#19 mcm66

mcm66

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 4 Мнения:
 • Име:Mihail
 • Оръжие:STOGER
 • Куче:Tori
 • МПС:HONDA CR_V
 • ГрадSofia

Публикувано 20 февруари 2016 - 11:39

Така и неразбрах как ще се оксидират цевите независимо с какъв припой са споявани, имам в предвид че всички двуцевни оръжия са със споени цеви?#20 fen

fen

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 625 Мнения:
 • Оръжие:гладкоцевно
 • Куче:курцхар
 • МПС:опел,форд и симсон

Публикувано 20 февруари 2016 - 02:12

Така и неразбрах как ще се оксидират цевите независимо с какъв припой са споявани, имам в предвид че всички двуцевни оръжия са със споени цеви?

Има много начини и рецепти за възтановяване  на нарушена оксидация.

Специално за цевите трябва да се подхожда с внимание защото освен разпояване при обработката може да се получи обратен ефект вследствие на неправилната първична обработка,неравномерна оскидация,манипулация и неутрализиране  на реактива.


Този пост е редактиран от fen: 20 февруари 2016 - 02:19

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!