Към съдържанието


Снимка

Момци направихте ли пъстърмътъ и луканките ?


  • Моля, влезте за да отговорите
917 отговора на тази тема

#901 izi 1991

izi 1991

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 283 Мнения:
  • Име:Иван Иванов
  • Оръжие:ATA
  • Куче:breton-2 бр.
  • МПС:Daihatsu Terios
  • ГрадСтара Загора

Публикувано 11 януари 2023 - 07:36

:lol2:  Няма начин да не си проверил щателно снимката. :lol2:  :256605:


  • V_n V_v харесва това

#902 jovani62

jovani62

    dounshifter

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7080 Мнения:

Публикувано 22 януари 2023 - 11:48

.... ПресУшиха се  малко , ама така е като не са ти подръка... :wacko:

viber-image-2023-01-22-11-26-24-675.jpg

. обелени..

viber-image-2023-01-22-11-26-13-460.jpg

....

вакумирани и у фризеро...

viber-image-2023-01-22-11-30-08-552.jpg

 

.... :wacko:


  • Skitnik и kalidd харесват това

#903 jovani62

jovani62

    dounshifter

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7080 Мнения:

Публикувано 22 януари 2023 - 11:54

....изходния матрял - към 16 кила...

 

viber-image-2023-01-22-11-50-27-886.jpg

 

....пак добре , че в това топло време не се узяниха... :lol2:


  • ickata 671, Bat Geca Loveca, Slavi644 и 3 други харесват това

#904 Diters

Diters

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 595 Мнения:
  • Оръжие:к'вот дойде
  • Куче:Чара
  • МПС:с колела
  • Градна село

Публикувано 23 януари 2023 - 09:54

Минах на цели парчета месо, предимно сурово-сушени и Варено-пушения.

Прикачени файлове


  • vve, ДБД, Христо Христев и 11 други харесват това

#905 Пенчо

Пенчо

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1034 Мнения:

Публикувано 23 януари 2023 - 10:01

Минах на цели парчета месо, предимно сурово-сушени и Варено-пушения.

Браво, страхотно изглеждат, сигурен съм че и на вкус са така. :256605:



#906 Diters

Diters

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 595 Мнения:
  • Оръжие:к'вот дойде
  • Куче:Чара
  • МПС:с колела
  • Градна село

Публикувано 23 януари 2023 - 10:07

Браво, страхотно изглеждат, сигурен съм че и на вкус са така. :256605:


"Утвратителни са" , както казват "домашните любимци" и бързат да ги унищожат.

#907 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5709 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 24 януари 2023 - 12:34

:) Нещо, което напоследък ми липсва по подобни "натюрморти"... 

На времето се правеха по домашному едни такива като кълцани наденици, тип "Петрохан" но с праз лук, в Монтанско и леко чеснови, а някъде и с червен пипер...

Не се пресоваха, а така - кръгли стояха след сушенето..

Които бяха невероятно вкусни..

Викаха им - "селска наденица""...  :256605:


Този пост е редактиран от Чавдар: 24 януари 2023 - 12:38


#908 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5709 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 24 януари 2023 - 12:51

:) Ако говорим за цели парчета месо, скоро ще ви демонстрирам нещо, което беше много популярно и сполучливо... 

Просто - в момента не е втасало...

"Свински" или "телешки" врат - полуфабрикат...

Взема се цяло оформено парче от врата, потапя се в лека саламура, натрито със селитра и захар /по 1 грам на килограм/ и след около 5 дни се пресова, да му излезе излишната вода..

След което се оваргалва в едро смлян черен пипер и се загъва в целофан или фолио...

И се оставя няколко дни да отлежи в хладилника..

Консумира се леко "припърлено" - на тиган или на скара, но като полусурово.. 

Има невероятен вкус...  :256605:


Този пост е редактиран от Чавдар: 24 януари 2023 - 12:55

  • damian1 и Светозар Лещарски харесват това

#909 damian1

damian1

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4702 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 24 януари 2023 - 05:19

:) Ако говорим за цели парчета месо, скоро ще ви демонстрирам нещо, което беше много популярно и сполучливо... 

Просто - в момента не е втасало...

"Свински" или "телешки" врат - полуфабрикат...

Взема се цяло оформено парче от врата, потапя се в лека саламура, натрито със селитра и захар /по 1 грам на килограм/ и след около 5 дни се пресова, да му излезе излишната вода..

След което се оваргалва в едро смлян черен пипер и се загъва в целофан или фолио...

И се оставя няколко дни да отлежи в хладилника..

Консумира се леко "припърлено" - на тиган или на скара, но като полусурово.. 

Има невероятен вкус...  :256605:

Е тва с червеното пишеш ли го на опаковката , като черпиш  :) . Еле пък като мине през тигана  :)

Не знам колко остава в месото с тази техника , но повече от 50 милиграма се счита за много вредно . Под 50 ....просто за вредно  :)

Не че няма да го пробвам при удобен случай  де  :)  :256605:


Този пост е редактиран от damian1: 24 януари 2023 - 05:19

  • ickata 671 и Чавдар харесват това

#910 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5709 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 25 януари 2023 - 07:08

Е тва с червеното пишеш ли го на опаковката , като черпиш  :) . Еле пък като мине през тигана  :)

Не знам колко остава в месото с тази техника , но повече от 50 милиграма се счита за много вредно . Под 50 ....просто за вредно  :)

Не че няма да го пробвам при удобен случай  де  :)  :256605:

:) Нали всеки си пази здравенцето...

Например пие само "безвредна" ракия...

Тези пропорции за селитрата са от книга, така да се каже "академично" издание за мераклии.. От края на 50 - те години - значи горе - долу 65 на брой...

Това дори се доказва на практика, щото съм без малко на 70 години и цял живот съм консумирал мръвки по подобни рецепти.. И нищо ми няма, засега...  :256605:

Прикачени файлове

  • Прикачен файл  img181.jpg   385,46K   0 Брой сваляния

Този пост е редактиран от Чавдар: 25 януари 2023 - 07:15

  • damian1 харесва това

#911 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5709 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 25 януари 2023 - 07:25

Всъщност - това за "вредността" е нещо много ....така..

Ако четеш разни материали - можеш направо да се зомбираш...

В едното пише, че жълтъкът на яйцата е направо смърт заради холестерола, а в другото - че е "полезен" холестерол...

Подобно е и за сланината...

А, че всички колбаси които се продават, включително луканката и шпековите салами имат поне 40% сланина - това някъде пише ли го ?! 

Щото цитираш разни милиграми - ама ходи изследвай един салам, по "европейска" рецепта... После пак ще си говорим и за химикалите, и за съдържанието... :256605:


Този пост е редактиран от Чавдар: 25 януари 2023 - 07:27


#912 damian1

damian1

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4702 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 25 януари 2023 - 09:00

Края на 50-те , тогава са имали данни за едно , после се е установило друго . То и ДДТ тогава се е ползвал като панацея , после го забраняват навсякъде . Но както и да е , важното е да ти е сладко и да си ги хапнеш с удоволствие   :256605:

Е тук изнамерих нещо на прима виста 

https://boned.ru/bg/...otreblenie.html


Този пост е редактиран от damian1: 25 януари 2023 - 09:04

  • ickata 671 харесва това

#913 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5709 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 25 януари 2023 - 09:12

Края на 50-те , тогава са имали данни за едно , после се е установило друго . То и ДДТ тогава се е ползвал като панацея , после го забраняват навсякъде . Но както и да е , важното е да ти е сладко и да си ги хапнеш с удоволствие   :256605:

 

:) То твоята работа - като в старият виц, дето хората нямали информация и не били съвременни...

 

Пена и Вуте пътували една вечер, късно в трамвая и се качили едни млади - момче и момиче..

Момчето седнало, момичето на колената му и - цуни, гуни, бъркане под блузката и т.н....

Пена гледа, гледа и вика на Вуте:

-"Вуте - погледни ги тези младите - немат срама !! А помниш ли на времето ?! Я пойдем за вода с кобилицата, а ти се се скрил у храстите...  И викаш: Пено, Пено ма - ела ме фати за онази работа.. А я пойдем, па те фатим и ме е срам, срам !"...

 

Та и със селитрата така... Сега са разни "Е" - та...  След двадесет години и нас ще ни е срам, че сме ги яли...

Нали ни напъват кулинарно да минем предимно на райграс... :256605:


Този пост е редактиран от Чавдар: 25 януари 2023 - 09:29

  • ЛЮБИТЕЛ, Slavi644 и damian1 харесват това

#914 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5709 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 25 януари 2023 - 09:33

Края на 50-те , тогава са имали данни за едно , после се е установило друго . То и ДДТ тогава се е ползвал като панацея , после го забраняват навсякъде . Но както и да е , важното е да ти е сладко и да си ги хапнеш с удоволствие   :256605:

Е тук изнамерих нещо на прима виста 

https://boned.ru/bg/...otreblenie.html

:) А знаеш ли нещо за историята на селитрата ?!

Щото е много интересна....



#915 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3663 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 25 януари 2023 - 11:29

Здравейте, кажете някоя изпитана рецепта за домашна наденица от свинско месо, която леко да се засуши и после на скарата или в тавичка.

#916 izi 1991

izi 1991

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 283 Мнения:
  • Име:Иван Иванов
  • Оръжие:ATA
  • Куче:breton-2 бр.
  • МПС:Daihatsu Terios
  • ГрадСтара Загора

Публикувано 25 януари 2023 - 06:52

:) Нали всеки си пази здравенцето...

Например пие само "безвредна" ракия...

Тези пропорции за селитрата са от книга, така да се каже "академично" издание за мераклии.. От края на 50 - те години - значи горе - долу 65 на брой...

Това дори се доказва на практика, щото съм без малко на 70 години и цял живот съм консумирал мръвки по подобни рецепти.. И нищо ми няма, засега...  :256605:

Чави здравей. 

Я постни 254ст. , че като се зачетох и ми стана итересно за пъстърмата приготовлението. :D  :256605:



#917 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5709 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 25 януари 2023 - 09:18

:) Нещо обърках "мултицитата". Отговорът ми е към въпроса на Минко за домашните наденици......

 

Ами виж....

 

Първият вариант е ако обичаш така наречените "подлучени" - с прибавки на чесън или праз лук...

Малко са натрапчиви като вкус, щото подправките убиват миризмата на месо, но не са за изхвърляне.. Там трябва да се действа много внимателно, щото след време тези подправки "избиват" и стават много преекспонирани.. Например свинското не носи много чесън. На 10 кила месо се слагат само няколко счукани на паста скилидки..

 

Хубавите домашни наденици според мен трябва да са кълцани - т.е. месото да е на едро. Аз ползвам решетка №32 на мелачката с дупки 8 мм...

Като се взема добро обезципено постно месо - плешка или бут.. Мели се отделно.. След това се мели на по - ситна решетка - 4.5 или 5 мм полузамръзнала твърда сланина от гърба, която прави добра структура, като мозайка.. Пропорцията между двете меса си я определяш според вкуса - някои обичат по - мазничко, други - не...

Та тези меса се смесват с подправките - сол, черен пипер, може и червен, захар. За този тип наденици, подобни на "Петрохан" много върви и е класика кардамона..Сместа престоява около 3 дни на студено, пак се премесва и се пълни в свински черва..

Сега - за червата.. Продават се на различни размери като "фи".. За този вид наденици не е добре да са много с голям диаметър, защото отвън се препичат, а вътре остават сурови.. Дебелите са № 32 до 34 мисля.. По - добре е да се използват някъде 26 - 28, които са нещо средно между карначе и дебелата наденица.. Тънките и по - добре изсъхват, като се веят...


Този пост е редактиран от Чавдар: 25 януари 2023 - 10:45

  • mir777 харесва това

#918 garry

garry

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2727 Мнения:
  • Име:Гърга Питич. Има два реда зъби едни обикновенни и едни златни. Елегантен е кат вампир
  • Оръжие:Певица де вади пирони със задник

Публикувано Днес, 00:51

Да ти кажа Чавдаре от мойта практика , най добрата свинска наденица от домашно става от "висменката" дет и викат +надребреното месо и вече за постното обезкостен джолан или в краен случай плешка. В зависимост от това което обичаш като мазно, за полупросъхнали или пресни наденици за скара пропорцията е от 60:40 до 80:20. За подправки само чер пипер ,кимьон или квото и да е от тия зърна на вкус .лук, чесън въобще променят вкуса за 2-3дни в каймата към неприятното. По принцип режа месото на парчета за мелене, наръсвам със солта и подправките които обичам , обърквам хубаво всичко и слагам върху решетка на хладно за едно денонощие за да се отцеди . После пак обърквам и меля на едра решетка. Опитвам каймата и ако трябва добавям туй онуй/обикновенно лют пипер/ и след като объркам хубаво минавам още един път на най едрата решетка. Понеже трябва да нося да ги пълнят /ако са повече/,та като виден мързел взимам хартия за печене, навлажнявам и намачквам парчето ,намазвам едната страна с олио и на него оформям голяяямо дебело кебапче,което завивам плътно с така подготвената хартия/поне 2пласта/,отстрани я завивам като бонбон плътноиимам едни малки пластмасовикато шноли щипки с които прихващам плътно зависите краища. Това заминава в хладилника /ако е за употреба до седмица иначе във фризера. Може да се остави в хладилника и за повече ако е по "сухо" и става за директна употреба. Ако искаш като го печеш на скара аромат на чесън или лук като хване кафява коричка на скарата готъркаш със скилидка или парче лук от страната която си обърнал нагоре.
Вместо селитра може да ползваш натриев бензоат пак 1%но се слага заедно със захарта още като си нарязал месото за мелене и е хубаво да престои с него поне ден но трябва го бъркаш няколко пъти. Аз лично не ползвам и не ми пречи като потъмнее месото. :256605:
  • ЛЮБИТЕЛ харесва това




2 потребител(и) четат тази тема

2 потребители, 0 гости, 0 анонимни


    6oka, nanuk
Change Theme!