Към съдържанието


Снимка

Момци направихте ли пъстърмътъ и луканките ?


  • Моля, влезте за да отговорите
1056 отговора на тази тема

#1041 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6294 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 04 март 2024 - 03:48

То имаше и такива . "луканкови салами".. Кръгли...

Със съвсем ситно насечена твърда сланина... Ама като скреж... И смесена с червено месо...

Сурово - сушени..

Особено сполучливи бяха - пак да се върнем на климата тези "Еделвайс" и "Троян" - отлежали в месокомбината там..

Неповторими на вкус..

Всяко нещо си има технологиите...


  • asterix и damian1 харесват това

#1042 damian1

damian1

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4887 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 04 март 2024 - 06:09

То имаше и такива . "луканкови салами".. Кръгли...

Със съвсем ситно насечена твърда сланина... Ама като скреж... И смесена с червено месо...

Сурово - сушени..

Особено сполучливи бяха - пак да се върнем на климата тези "Еделвайс" и "Троян" - отлежали в месокомбината там..

Неповторими на вкус..

Всяко нещо си има технологиите...

Виждам , че си ценител smile.png ...та като станат тези, дето сега съм ги овесил , ща викам да седнеме в механата и да напраим една оценъчна  комисия biggrin.png ...виното ...видно от снимките , е стратегически и логистично близо до луканките biggrin.png ...а буретата с ракия са мааалце по-натам biggrin.png

Има и някоя друга пъстърмичка от диво wink.png biggrin.png

Та....не  моеш да се оправдаеш с разстояние , време и т.н....щото си на един ....хъммм ...да..... разстояние biggrin.png ...а ако мерим по  тоя ...хъммм...да...на Рон Джереми biggrin.png ....няма и толкова lol.gif 256605.gif


Този пост е редактиран от damian1: 04 март 2024 - 06:12


#1043 Искрен

Искрен

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 1063 Мнения:
  • Име:Искрен
  • Оръжие:ИЖ,STEYR MANNLICHER
  • Куче:мелез от испанско гонче и дого аржентино и още два мелеза
  • МПС:l200 3000 v6
  • ГрадКопривщица

Публикувано 04 март 2024 - 07:41

Виждам , че си ценител smile.png ...та като станат тези, дето сега съм ги овесил , ща викам да седнеме в механата и да напраим една оценъчна  комисия biggrin.png ...виното ...видно от снимките , е стратегически и логистично близо до луканките biggrin.png ...а буретата с ракия са мааалце по-натам biggrin.png

Има и някоя друга пъстърмичка от диво wink.png biggrin.png

Та....не  моеш да се оправдаеш с разстояние , време и т.н....щото си на един ....хъммм ...да..... разстояние biggrin.png ...а ако мерим по  тоя ...хъммм...да...на Рон Джереми biggrin.png ....няма и толкова lol.gif 256605.gif

Не не и неbiggrin.png

Така не става Макар че съм на три хълма разстояние трябва да се включа и аз Нали трябва да има и неутрален който като почнете това тъй другото иначе да вика стоп и наздраве Тъй че що не се грабнете с Чавдар и айде у нас256605.gif


  • Чавдар и damian1 харесват това

#1044 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6294 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 04 март 2024 - 10:36

Виждам , че си ценител smile.png ...та като станат тези, дето сега съм ги овесил , ща викам да седнеме в механата и да напраим една оценъчна  комисия biggrin.png ...виното ...видно от снимките , е стратегически и логистично близо до луканките biggrin.png ...а буретата с ракия са мааалце по-натам biggrin.png

Има и някоя друга пъстърмичка от диво wink.png biggrin.png

Та....не  моеш да се оправдаеш с разстояние , време и т.н....щото си на един ....хъммм ...да..... разстояние biggrin.png ...а ако мерим по  тоя ...хъммм...да...на Рон Джереми biggrin.png ....няма и толкова lol.gif 256605.gif

:) Аз на такива гостита ходя само с преспиване и с такси...   :P


  • damian1 харесва това

#1045 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6294 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 04 март 2024 - 10:38

Не не и неbiggrin.png

Така не става Макар че съм на три хълма разстояние трябва да се включа и аз Нали трябва да има и неутрален който като почнете това тъй другото иначе да вика стоп и наздраве Тъй че що не се грабнете с Чавдар и айде у нас256605.gif

:) При теб нещата стават "мътни и кървави"... Работата отива на "умрешка"...  :256605:

Помниш ли, като свърши пиенето и ти зачезна, след което се върна с една каса "Руский стандарт"... ?!

Особено, ако извадиш и тази оранжева водопроводна тръба, подарена ти от Дамян... Хубаво се чува, ама малко фалшиво за съгражданите...  :hubbahubba:


Този пост е редактиран от Чавдар: 04 март 2024 - 10:51

  • damian1 харесва това

#1046 asterix

asterix

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 187 Мнения:
  • Име:И.Добрев
  • Оръжие:12 и 308 w кал
  • Куче:Бретон-Пенсинер
  • МПС:Паркетник symmetrical wheel drive
  • ГрадВарненска околия

Публикувано 05 март 2024 - 01:37

:) Това - като киселото зеле...
Преди това бях майстор, а от две - три години получавам осолено, а не ферментирало такова... А рецептата - същата. 300 грама сол на десет кила подготвено зеле... Разтваряш солта, заливаш и после - преварена вода - да го покрие... Претакане - всеки ден..
Няма омайната миризма на пръдня вече... :lol2:

Аз така спрях да правя палачинки:):):)

#1047 asterix

asterix

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 187 Мнения:
  • Име:И.Добрев
  • Оръжие:12 и 308 w кал
  • Куче:Бретон-Пенсинер
  • МПС:Паркетник symmetrical wheel drive
  • ГрадВарненска околия

Публикувано 05 март 2024 - 01:41

Ми от стремеж да правя "класика"..
Инат, че ще се получи... Ама - не става, да го е..
Колко месо, работа и грижи съм бастисал и не ще... :256605:

Упорство му е майката :256605:

#1048 asterix

asterix

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 187 Мнения:
  • Име:И.Добрев
  • Оръжие:12 и 308 w кал
  • Куче:Бретон-Пенсинер
  • МПС:Паркетник symmetrical wheel drive
  • ГрадВарненска околия

Публикувано 05 март 2024 - 02:00

То въобще телешката лой си е класика за суджуците... То доста назад във времето класика си е било и овчи суджук, защото там лойта също е твърда..
Всъщност, по мое мнение сланината е по технология за шпековане на луканките и надениците,от типа на Петрохан, а не трябва да се влага в суджуците..... Щото се разтичат...
Лойта на преживните стои твърда и на топчета, и дава различна структура...
Например - спомням си на времето имаше едно списание "Отечество"...Бяха публикували в него интервю, от най - известния стар кебапчия на езерото "Ариана" в София... И той казваше - че най - хубавите кебапчета стават с 25% телешка лой и червено свинско.. Това е малко настрана от темата - но подчертавам, че има разлика в мазнините - свинската и преживната...
Класическият суджук се прави от чисто угоено телешко, биволско или овче...


Напоследък правя само телешка пастърма и телешки суджук като за суджука взимам месо което е с един пръст лой и го меля заедно. Нямам представа какво съотношение се получава,но е факт,че преди смесвах 70/30 телешко/свинско и на мойте вкъщи им миришеше а сега изобщо никой не споменава нищо:) А и се получава перфектно ...

#1049 asterix

asterix

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 187 Мнения:
  • Име:И.Добрев
  • Оръжие:12 и 308 w кал
  • Куче:Бретон-Пенсинер
  • МПС:Паркетник symmetrical wheel drive
  • ГрадВарненска околия

Публикувано 05 март 2024 - 02:09

Напоследък правя само телешка пастърма и телешки суджук като за суджука взимам месо което е с един пръст лой и го меля заедно. Нямам представа какво съотношение се получава,но е факт,че преди смесвах 70/30 телешко/свинско и на мойте вкъщи им миришеше а сега изобщо никой не споменава нищо:) А и се получава перфектно ...

Прикачени файлове


Този пост е редактиран от asterix: 05 март 2024 - 02:28

  • Чавдар харесва това

#1050 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6294 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 05 март 2024 - 02:26

Напоследък правя само телешка пастърма и телешки суджук като за суджука взимам месо което е с един пръст лой и го меля заедно. Нямам представа какво съотношение се получава,но е факт,че преди смесвах 70/30 телешко/свинско и на мойте вкъщи им миришеше а сега изобщо никой не споменава нищо :) А и се получава перфектно ...

:) Ееее.. според теорията на жена ми, която може би е вярна на към 70% процента тлъсто телешко трябва да се прибавят 30% червено свинско - бут или плешка.. Но без свинска мазнина !!

Че ставал по - мек деликатеса... И за "букет"...

Ама да ти кажа - защо българите забравихме прекрасният овчи суджук... ?!

Беше си съвсем редовен.... :256605:


Този пост е редактиран от Чавдар: 05 март 2024 - 02:31

  • asterix харесва това

#1051 asterix

asterix

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 187 Мнения:
  • Име:И.Добрев
  • Оръжие:12 и 308 w кал
  • Куче:Бретон-Пенсинер
  • МПС:Паркетник symmetrical wheel drive
  • ГрадВарненска околия

Публикувано 05 март 2024 - 02:32

:) Ееее.. според теорията на жена ми, която може би е вярна на към 70% процента тлъсто телешко трябва да се прибавят 30% червено свинско - бут или плешка..
Че ставал по - мек деликатеса... И за "букет"...
Ама да ти кажа - защо българите забравихме прекрасният овчи суджук... ?!
Беше си съвсем редовен.... :256605:


Разни хора - разни идеали :256605:
  • Чавдар харесва това

#1052 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6294 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 05 март 2024 - 02:35

 

Напоследък правя само телешка пастърма и телешки суджук като за суджука взимам месо което е с един пръст лой и го меля заедно. Нямам представа какво съотношение се получава,но е факт,че преди смесвах 70/30 телешко/свинско и на мойте вкъщи им миришеше а сега изобщо никой не споменава нищо :) А и се получава перфектно ...

 

Като ти гледам суджука на снимката - за това говорех, за телешката лой - тези "топчета"...

Класика !!!


  • asterix харесва това

#1053 asterix

asterix

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 187 Мнения:
  • Име:И.Добрев
  • Оръжие:12 и 308 w кал
  • Куче:Бретон-Пенсинер
  • МПС:Паркетник symmetrical wheel drive
  • ГрадВарненска околия

Публикувано 05 март 2024 - 02:41

Като ти гледам суджука на снимката - за това говорех, за телешката лой - тези "топчета"...
Класика !!!

Няма обаче да казваш на големия ми син,че слагам телешка лой инак ще каже "блякк" и няма да яде нивгаж вече......а сега и двамата ми младежи го ядат като семки :):):)

Този пост е редактиран от asterix: 05 март 2024 - 02:41


#1054 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6294 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 05 март 2024 - 02:44

 

Напоследък правя само телешка пастърма и телешки суджук като за суджука взимам месо което е с един пръст лой и го меля заедно. Нямам представа какво съотношение се получава,но е факт,че преди смесвах 70/30 телешко/свинско и на мойте вкъщи им миришеше а сега изобщо никой не споменава нищо :) А и се получава перфектно ...

 

:) Той колегата Искрен има и невероятна рецепта за направа на саздърма - може и от сърнешко или еленско с такава лой..

Просто - не се маже, я хрупка... Тя съпругата,  дето е капризна и плюшяха ушите от лапане...  :lol:


  • asterix харесва това

#1055 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 6294 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 05 март 2024 - 02:49

Няма обаче да казваш на големия ми син,че слагам телешка лой инак ще каже "блякк" и няма да яде нивгаж вече......а сега и двамата ми младежи го ядат като семки :):) :)

Аааа, той ловният ми ортак има втори късен брак и двама сина в тийненджърска възраст..

Та оня ден ги заварил, как почти се бият за половин кило шунка !! Щото и двамата - лонгури... Няма изхранване !!

Та не се безпокой !! Лапат всичко !!!


Този пост е редактиран от Чавдар: 05 март 2024 - 08:12

  • asterix харесва това

#1056 Искрен

Искрен

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 1063 Мнения:
  • Име:Искрен
  • Оръжие:ИЖ,STEYR MANNLICHER
  • Куче:мелез от испанско гонче и дого аржентино и още два мелеза
  • МПС:l200 3000 v6
  • ГрадКопривщица

Публикувано 19 май 2024 - 03:12

Прикачен файл  IMG_20240516_175254.jpg   117,08K   0 Брой сваляния

Прикачен файл  IMG_20240518_170519.jpg   297,02K   0 Брой сваляния

Подготвяме се за лятото

Наздраве


  • Христо Христев, жоро75, Skitnik и 6 други харесват това

#1057 jovani62

jovani62

    dounshifter

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7521 Мнения:

Публикувано Днес, 10:04

пъстърмичка от рибици контрафиле....и това е само малка част ...другото продължава да се суши...

.. материала е от домашно прасе...

viber-image-2024-12-12-15-10-02-257.jpg

 

Рецептата е проста , 3 пакета едра сол + 05кг. захар се умесват и с тях се посипва материала;

Стои  в хладилник 1ден и 1нощ , после се измива и кисне в чиста вода половин ден.

 

След това се подсушава и овъргаля с подправките ...закачва се да съхне на тавана.

 

на 3ти ден  може да се пресоват за 24 часа но на мен не ми се занимаваше.


Този пост е редактиран от jovani62: Днес, 10:06





2 потребител(и) четат тази тема

1 потребители, 1 гости, 0 анонимни


    magnum6671
Change Theme!