Не те разбирам Иванич!Храненето не е само с кофи и не само по време на ловния сезон.Автоматичните хранилки,работещи целогодишно отдавна са измислени и внедрени.Явно тук има хора,които не могат или по-скоро не искат да разберат,че има райони изобилстващи от диви свине!А чарди наброяващи десетки животни никак не са рядкост.

ЛАКОМИЯТА НИ ЩЕ УНИЩОЖИ ДИВЕЧА
Публикувано 06 януари 2016 - 11:25
абе и у оградите се бият по повече от 10 на калпак, ма тех не ги лови нещо хорската дума. някои даже са учредители на Асоциация „Български дивеч". същите вземат дейно участие в изГОТВЯнето на "стратегията". на нея ний се уповаваме. амин!
Публикувано 06 януари 2016 - 12:15
Може и да има такива райони,нека да има дивеч,няма лошо.Не знам,може и аз да съм повреден,но не разбирам защо трябва да се убиват толкова животни?!Трябва да има етика в лова,трябва да има някакви граници където трябва да спреш и ако ти сам не можеш да прецениш къде е тази граница,няма кой да ти помогне.Тези които са гръмнали 150 прасета сигурно щяха да убият още толкова ако са имали такава възможност,точно и за това говоря,че лакомията ни няма граници.Всички,или почти всички разсъждават по един и съши начин-ако не го гръмнем ние,ще го гръмнат онези от съседната дружина.Това не е лов!
Бих искал да те попитам,ако имаш 100 патрона и имаш пред теб 100 прасета,ще ги убиеш ли всичките?
Този пост е редактиран от иван иванич: 06 януари 2016 - 12:37
Публикувано 06 януари 2016 - 05:03
Аз ли нещо не разбрах,ама тази цифра 154 бр. истинска ли е.А и другата-147 бр.?!Казваш яко хранене!Това не е хранене,на това му се казва-примамване.Хранене е когато излезеш в гората и ей така,за да си направиш кеф на душичката изсипеш 2-3 чувала.Без пушка ,разбира се.Познавам такива,единия е от моето село,живее на края до гората и си ,,отглежда" 4-5 сърни,мине немине няколко дни и отиде и им изсипе няколко кофи.Човекът не е ловец,не е бракониер.Болката му е,че вече идват само 2,що ли?!Та приказката ми е за тези 154 прасета,щото темата е точно за лакомията.Ако дружината е 20 човека,на ловец се пада почти по 8 прасета!!!!!!!!!!!!!!!Не разбирам защо?!Може би защото за тези 8 прасета е платил само 60 лв.,като прибавиш и билета и членския внос стават 140,нека са 150лв. общо.От тези 8 прасета ,да ги сметнем по 50 кг. месо от всяко ,излизат около 400 кг. .Като сложиш чертата кило месо се връзва по 35 ст.!!!!!!!!!!!!!!!!И тези хора се бият в гърдите какви велики ловци са.Жал ми е за такива колеги,защото това е типичен пример на лакомия и простотия.Да им е сладко!Само че защо поне един от тези герои не се замисли аджеба дали съседите са видяли прасе тази година и дали ако бяха оставили 50-60 и те нямаше да намажат някое и друго.Само че ние сме българи,ние сме друго племе,ние спазваме само един принцип-бой до дупка,колкото повече,толкова повече чекмеджета във фризера!
Е няма такава държава и такъв народ,вервайте ми!!!!!!!!!!!!
Ми ако имат 300 прасета , що да не ударят 150 . Не е казано че всичко ще изядат , може да продават и с парите да развиват дружинката . Може да са канили и гости - плащачи и пак да са употребили парите за дивеча . И т.н. ... и догодина пак ще имат 300 прасета .
А стига с това счетоводство от собствената камбанария ....... Да не кажа бакалски сметки .
Този пост е редактиран от damian1: 06 януари 2016 - 05:04
- n960 и andi харесват това
Публикувано 07 януари 2016 - 09:43
Не са проблема ,,бакалските сметки",а лакомията,лакомиятаааааа,за това иде реч.И за това,че вечно мрънкаме,че някой ни е крив,а не се погледнем ние калко струваме.Тази носталгия по социализъма и комунизъма,които ни научи да пием и да не плащаме и къде кво можем да гепим,до нищо добро няма да ни доведе!Резултата е налице,не само в лова а навсякъде,бездарни политици ,нещастна държава,робски немислещ народ.Няма какво хубаво да се случи и понеже не ни стиска да ги хванем за гушите ,си избиваме комплексите с щракане по клавиатурата.А аз съм взел да призовавам за етика в лова и съм се закъхарил за някакви си 150 прасета,дрън,дрън!
Този пост е редактиран от иван иванич: 07 януари 2016 - 09:58
Публикувано 07 януари 2016 - 10:47
Не са проблема ,,бакалските сметки",а лакомията,лакомиятаааааа,за това иде реч.И за това,че вечно мрънкаме,че някой ни е крив,а не се погледнем ние калко струваме.Тази носталгия по социализъма и комунизъма,които ни научи да пием и да не плащаме и къде кво можем да гепим,до нищо добро няма да ни доведе!Резултата е налице,не само в лова а навсякъде,бездарни политици ,нещастна държава,робски немислещ народ.Няма какво хубаво да се случи и понеже не ни стиска да ги хванем за гушите ,си избиваме комплексите с щракане по клавиатурата.А аз съм взел да призовавам за етика в лова и съм се закъхарил за някакви си 150 прасета,дрън,дрън!
Най- вероятно не познаваш нито района , нито хората и организацията от посочените по- горе дружинки , още повече нивото на популациите там , но окачествяваш веднага нещата като лакомия .
За това казвам , че са бакалски сметки от нивото на собствената камбанария.
Ако популацията позволява , може и триста да оплозотворят без това да е проблем . Тези 150 броя да не паднали от небето там само за тази година - преди и след това не ги е имало .
И ние в някои години сме достигали до над 70 бр. и прасета винаги е имало .
А носталгия по соца къде видя в тези постове и основания за другите ти обобщения съвсем не знам .
Ако ти се струва несправедлива цената на лова , там където ловуваш , едва ли някой ще те спре да дадеш повече . Пък има и ловни стопанства с подробен ценоразпис .... можеш да избираш .
П.П. Трябва да държим нещата под контрол , че я виж в колко държави прасетата са станали опасна вече напаст.
Не трябва да допускаме такива неща
.
Този пост е редактиран от damian1: 07 януари 2016 - 10:50
- Дзверо харесва това
Публикувано 07 януари 2016 - 11:18
Най- вероятно не познаваш нито района , нито хората и организацията от посочените по- горе дружинки , още повече нивото на популациите там , но окачествяваш веднага нещата като лакомия .
За това казвам , че са бакалски сметки от нивото на собствената камбанария.
Ако популацията позволява , може и триста да оплозотворят без това да е проблем . Тези 150 броя да не паднали от небето там само за тази година - преди и след това не ги е имало .
И ние в някои години сме достигали до над 70 бр. и прасета винаги е имало .
А носталгия по соца къде видя в тези постове и основания за другите ти обобщения съвсем не знам .
Ако ти се струва несправедлива цената на лова , там където ловуваш , едва ли някой ще те спре да дадеш повече . Пък има и ловни стопанства с подробен ценоразпис .... можеш да избираш .
П.П. Трябва да държим нещата под контрол , че я виж в колко държави прасетата са станали опасна вече напаст.
Не трябва да допускаме такива неща
![]()
![]()
.
Без да спамя темата, но това е интересен феномен ... в някои европейски държави избиват огромни количества диви прасета, и въпреки популациите не намаляват. Някой има ли идея как става това ?
Публикувано 07 януари 2016 - 11:21
Без да спамя темата, но това е интересен феномен ... в някои европейски държави избиват огромни количества диви прасета, и въпреки популациите не намаляват. Някой има ли идея как става това ?
Няма търсене...
Публикувано 07 януари 2016 - 11:38
Тази тема е толкова сълзлива, че направо ми идва да добавя дивото прасе в червената книга....
На фона на успеваемостта, която имаме по време на лов и на размножителните способности, както и тези за оцеляване на това животно, може спокойно да биете прасета когато ги има... Щото те тогава се бият.....
Дружинките, които бият майки и районите им държат животни, а не разчитат на преходни, просто ще почнат да си бият кораба Радецки много скоро.. това не означава, че дивото прасе е изчезнало - спокойно
Миналата година синия език изби толкова сърни, колкото сигурно не можем да избием ако ги бием на групов лов за 20 години...
- n960, m_h, andi и 2 други харесват това
Публикувано 07 януари 2016 - 12:41
Който полага грижи ще бие прасета и там,където ги има ще трябва да се бият,иначе болестите ще ги хванат .Таксацията е интересен "феномен" за много дружини,но тя не се прави за един ден
....Поздрави и наслука
Публикувано 07 януари 2016 - 02:40
И аз съм си задавал този въпрос, сравнявайки лова ни с този в Германия и Австрия, както и в САЩ. В първите две страни не се ловува в дружинки всяка събота и неделя по време на ловен сезон, както у нас. Лицензър за оръжие и за лов е много по-скъп, дивечовото месо се продава главно на ресторанти и не храни гладни гърла, а дисциплинираният австрийски и немски ловец не бракониерстват на поразия, както у нас. Впрочем ситуацията е подобна и в Унгария, Словения, Хърватска, дори Сърбия.Без да спамя темата, но това е интересен феномен ... в някои европейски държави избиват огромни количества диви прасета, и въпреки популациите не намаляват. Някой има ли идея как става това ?
В Щатите също има изобилие от диви свине, особено в селскостопанските райони, където ги избиват като напаст. Само че труповете им не се разфасоват, а се изхвърлят в екарисажни ями, като абсолютен органичен отпадък.
Както казва Светльо, у нас търсенето е значително по-голямо.

- иван иванич харесва това
Публикувано 07 януари 2016 - 04:38
И аз съм си задавал този въпрос, сравнявайки лова ни с този в Германия и Австрия, както и в САЩ. В първите две страни не се ловува в дружинки всяка събота и неделя по време на ловен сезон, както у нас. Лицензър за оръжие и за лов е много по-скъп, дивечовото месо се продава главно на ресторанти и не храни гладни гърла, а дисциплинираният австрийски и немски ловец не бракониерстват на поразия, както у нас. Впрочем ситуацията е подобна и в Унгария, Словения, Хърватска, дори Сърбия.
В Щатите също има изобилие от диви свине, особено в селскостопанските райони, където ги избиват като напаст. Само че труповете им не се разфасоват, а се изхвърлят в екарисажни ями, като абсолютен органичен отпадък.
Както казва Светльо, у нас търсенето е значително по-голямо.
Мдааа ... нека разправят басни тука как бракониерството нямало толкова голямо значение
Има и още - никъде другаде в Европа няма такава организация на лова и ловните площи - общи, следователно ничии !
Публикувано 07 януари 2016 - 06:05
Мдааа ... нека разправят басни тука как бракониерството нямало толкова голямо значение
Има и още - никъде другаде в Европа няма такава организация на лова и ловните площи - общи, следователно ничии !
Бракониерите обикновено са местни и няма спирачка....
Най-важното е, че бракониерството няма абсолютно никаква връзка с организирането на лова.. Това дали се ловува с дружинки, без дружинки или си имаш свое поле няма никакво значение.
Понеже си написал, че ловните площи са общи, следователно ничии, какво ще се промени ако аз взема ловната площ на моята дружинка... Ами ловната площ ще стане моя, а навън ще има 30 човека, за които ловната площ също ще е моя...
Бракониерството се спира с яки закони, следене за спазването им и последващи наказания. Бракониерството е начин на мислене, статукво и начин на живот.. Няма да се промени без това, което съм написал по-горе.
- krasi_75-berta, Стоян Иванов и damian1 харесват това
Публикувано 07 януари 2016 - 08:46
Публикувано 08 януари 2016 - 01:32
Бракониерите обикновено са местни и няма спирачка....
Най-важното е, че бракониерството няма абсолютно никаква връзка с организирането на лова.. Това дали се ловува с дружинки, без дружинки или си имаш свое поле няма никакво значение.
Понеже си написал, че ловните площи са общи, следователно ничии, какво ще се промени ако аз взема ловната площ на моята дружинка... Ами ловната площ ще стане моя, а навън ще има 30 човека, за които ловната площ също ще е моя...
Бракониерството се спира с яки закони, следене за спазването им и последващи наказания. Бракониерството е начин на мислене, статукво и начин на живот.. Няма да се промени без това, което съм написал по-горе.
Ми каквото се е променило в Германия, Австрия, Словения, Хърватия, даже Сърбия ... това ще се промени
Публикувано 08 януари 2016 - 07:28
Тука грешиш. Нищо няма да се промени. В Германия се е променило защото немеца знае че с барне нещо забранено ще го одрусат 20 000 евро, сигурно и ще лежи. Възпитаван е така цял живот. Не е присъствал на даване на 5 лева на КАТ.Проблема е в манталитета и законите . Аз и сега като излизам на варда , без територията да е моя не бия забранени животни. Ако разчитаме, че след като територията стане моя ще я овардя от 20-те бракониера , то значи проблема е в тези точно бракониери... То и сега може да стане много лесно това което искаш - правим таксата за лов 20 000 лева на година . Вземаме пушките на тези, които не могат да си платят и готово.Ми каквото се е променило в Германия, Австрия, Словения, Хърватия, даже Сърбия ... това ще се промени
Ловното стопанство се развива на първо място с можене и знания, а после с пари.
Публикувано 08 януари 2016 - 07:59
Тука грешиш. Нищо няма да се промени. В Германия се е променило защото немеца знае че с барне нещо забранено ще го одрусат 20 000 евро, сигурно и ще лежи. Възпитаван е така цял живот. Не е присъствал на даване на 5 лева на КАТ.Проблема е в манталитета и законите . Аз и сега като излизам на варда , без територията да е моя не бия забранени животни. Ако разчитаме, че след като територията стане моя ще я овардя от 20-те бракониера , то значи проблема е в тези точно бракониери... То и сега може да стане много лесно това което искаш - правим таксата за лов 20 000 лева на година . Вземаме пушките на тези, които не могат да си платят и готово.
Ловното стопанство се развива на първо място с можене и знания, а после с пари.
Добро утро
Тук си прав - когато мнозинството иска да бракониерства, и да дава 10-20 лв на милиционера, каузата е пердутта
Но, има някакъв лъч - колко са бракониерите в ловните стопанства и участъци, и колко са извън тях ?
Различен брой са, както и да го говорим ... та значи, има значение дали територията е твоя ... най ме е яд, че даже сърбите и румънците искат и могат, само ние не !
Как да е, здраве и слука !
Публикувано 08 януари 2016 - 10:16
По повод коментарите за бракониерството.Конкретен пример с начало от около преди 3 седмици.Колега сподели с мен ,че при тях постоянно се бракониерства,както по време на законен лов,така и по всяко друго време.Една част от дружината,заедно с разни гости от София,с годините е успяла да измести свестните ловци и да ги накара или да не ходят на лов или да ловуват на други места.Тъй като това е болна тема за мен и донякъде се познавам със съответния директор на горското реших да се опитам да помогна.Говорих с него,казах му за какво става дума и какъв е проблема на читавите хора от дружината.Преди 2 дни разбрах,че и този ,,опит" се оказал неуспешен,защото още на следващия ден специалиста по лова в дружеството,който бил привикан заедно с председателя на дружеството на червеното килимче,чрез дясната си ръка -ловния надзирател ,който също бил известен с многобройните си бракониерски изпълнения,предупредил съответната дружина,че се готви проверка.Естественно никой не е хванат,защото им било казано да се спотаят докато мине бурята .
Е,какво правим.И още нещо,оказало се,че това е практика в това дружество,защото и предишното му ръководство е действало по същия начин. И за да не бъда обвинен отново от един човек,че това не е вярно,съм готов да предоставя съответната информация на всеки,който смята,че действително може да бъде полезен на каузата.
Този пост е редактиран от иван иванич: 08 януари 2016 - 10:33
Публикувано 08 януари 2016 - 10:45
Добро утро
Тук си прав - когато мнозинството иска да бракониерства, и да дава 10-20 лв на милиционера, каузата е пердутта
Но, има някакъв лъч - колко са бракониерите в ловните стопанства и участъци, и колко са извън тях ?
Различен брой са, както и да го говорим ... та значи, има значение дали територията е твоя ... най ме е яд, че даже сърбите и румънците искат и могат, само ние не !
Как да е, здраве и слука !
Здравей,
В нашите условия , не е панацея , да станат всички ловни площи частни.
Ловните стопанства и участъци , са все още % малка част от общата ловна територия . И към момента повечето са на хора с много пари и възможности.
Т.е. могат да си позволят много добра собствена охрана , оборудвана с джипове , термокамери и камери с ММС , гориво , високи заплати и т.н..
И пак пръска се с подходящи миризми около стопанствата , режат се оградите , стреля се с незаконни пушки със заглушители , които можеш да хвърлиш веднага , дивеча се разфасова още в гората , за да не попадат в графата " който пренася дивеч или разпознаваеми части от него " , залагат се шипове на евентуалните маршрути от където би могла да дойде охраната , оставят се хора- отцепки , ползват се уреди които засичат инфраред излъчването от камери, радиостанции на честотата на охраната , и още мн. други , и пак пада дивеч в и около стопанствата .
И това въпреки големите разходи за охрана и ограничената площ , която се охранява .
А сега нека си представим , че това трябва да се организира на територията на цялата страна или пък в участък който не е толкова богат на дивеч и посещаван .
Ще бъде ли конкурентноспособен този район .
Другото .... например в ловния участък на дружинката , в която членувам , половината територия е частна собственост на хора от селото .
Ти и да вземеш територията , като ловна площ , как ще контролираш да не си ходят до собствените парцели , да не си съхраняват царевица и сол на 100 метра от фургона и т.н. Ако е един - двама добре , но като са 30-50...?
Не са ли убедени местните ловци , че дивеча е и техен и самите те трябва да го пазят и развиват .... направо си е както казваш кауза пердута .
Особено у шопско , дето е възникнал принципа , " я че си запалим кащата , ама ша изгори на Вуте плевнята" .
И не на последно място .... аз , ако съм охрана или горски не бих подценявал бракониерите , които го правят въпреки всичките мерки за сигурност и евентуални заплахи . И го правят не толкова заради месото и трофеите , колкото заради адреналина .
Смятай какъв кадрови подбор на охраната трябва да имаш .
Поздрави и наслука
- valchan, krasi_75-berta, XuMePa и още 1 харесват това
Публикувано 08 януари 2016 - 11:31
Казваш,че бракониерите бракониерстват не заради месото,а заради адреналина.Малко не ти вярвам,защото познавам много бракониери,ама толкова много,че нормалните ловци са капка в морето.И смея да твърдя,че никой от тях не го прави заради адреналина.Аз го правя заради адреналина,защото не взимам месо и не искам дял,но бракониерите убиват за да пълнят фризерите,бурканите и за да продават месо.С всичко друго което си написал съм съгласен.Само че кажи рецептата.
0 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 0 гости, 0 анонимни