Към съдържанието

Снимка

Какво се случва ако не си платиш членския внос

• Моля, влезте за да отговорите
77 отговора на тази тема

#41 fen

fen

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 625 Мнения:
  • Оръжие:гладкоцевно
  • Куче:курцхар
  • МПС:опел,форд и симсон

Публикувано 09 декември 2015 - 04:58

Fen,бъди оптимист,не че аз съм,но трябва.Ще стане,рано или късно ще стане,в това съм сигурен и не защото ти и аз искаме,просто ще стане.Най-бързия начин е на първо време да спрем да им плащаме ,и на дружествата,респективно и на съюза.Какво се случва тогава.Не плащаме,не членуваме,не заверяваме,не ходим на лов.Ние все ще издържим един два сезона.Какво ще правят те обаче през тези 2 години?!Всички по веригата.Как мислиш? ;)

Ами мисля,че историята помни подобни случаи. Единия е през 19век-Англия. движението на лудитие. Почват да чупят тъкачните автоматични станове и палят фабриките обявявайки се против индустриалната революция. Накрая възстанието е потушено жестоко от тогавашното правителство...

От цялата тая работа пешкира ще оберат тези ,които решат да не си заверят документите за лов. Щото повечето ще кажат що да изгарям,като мога да си платя и да не си създавам ядове.

Законите за това се правят-да могат да се контролират и управляват масите,народа.

За това съм песимист защото поне на този етап съзнанието на народа не е узряло за правене на революции...

• traper2504 харесва това

#42 traper2504

traper2504

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 222 Мнения:
  • Оръжие:Отнето /вече върнато/
  • МПС:Suzuki Kitara

Публикувано 09 декември 2015 - 05:01

Естественно , че пак от нас зависи и това , както и другите неща в държавата , но не сме единен и разбран народ да си търсим нашия интерес. Те ония точно това искат от нас , да сме разделени и да се караме............ ,,Разделяй и владей,,

• fen и Sandanski харесват това

#43 Sandanski

Sandanski

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1141 Мнения:
  • МПС:Нисан

Публикувано 09 декември 2015 - 05:04

Хмм ... нещо много сте подозрителни .... Да не сте МВР-ейци :P  :D ?

Де да бях.......,вече щях да бъда пенсионер :) При това,млад пенсионер :P

:256605:

• traper2504 и damian1 харесват това

#44 Sandanski

Sandanski

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1141 Мнения:
  • МПС:Нисан

Публикувано 09 декември 2015 - 05:08

Да,за съжаление няма такива ,,свободни електрони".Но!!!!!!!!!!Ще дойде време робът да скъса хомота!!!!!!!!

Преди време,щеше да има такива.Даже и курсовете караха като уж,свободни ловци ;) Да,ама не :) Като изкараха курсовете,се наложи да си търсят дружини,и стана нещо такова :banghead:

#45 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7251 Мнения:

Публикувано 09 декември 2015 - 05:18

Тази тема се превърна  в *стара песен - на нов глас...;;;

http://www.lovecbg.c...ския-лов/page-7

;)

#46 иван иванич

иван иванич

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 146 Мнения:

Публикувано 09 декември 2015 - 05:21

Fen,все някога ще стане,божа работа,аз мога без лов,имам достатъчно приятели и колеги които ще ме подкрепят.Не забравяй,че на много хора им е писнало и им трябва много малко.Нима има трезвомислещ ловец,който да не се е убедил,че тези измислени,рекетьорски  и абсолютно ненужни за лова туморни образования,наречени ловни сдружения са вредни ?!Единственото нещо, което в момента спира гнева на ловците да се отприщи е страха,страха от това да не бъдат изключени за ,,действия насочени срещу интересите и доброто име на дружеството".Защото това,че имаш мнение различно от това на председателя на дружеството може да бъде тълкувани именно по този начин.Добре,но докога ще е този страх,да не би живота на някой да зависи от това?!Или бизнеса?!Или семейството ?!Не разбирам ,или по-точно разбирам ,че повечето ги е страх,но не разбирам защо?!Да,аз лично съм минал през мелницата на дружеството и знам какво е и именно затова призовавам всички да се замислят и да си дадат сметка в какво положение са поставени.Всички те са ловци,никой,нито дружеството,нито съюза може да им отнеме това право,като искат да членуват някъде-ОК,но нека това да стане по тяхно желание,а не по принуда както е сега.Дъвкали сме много пъти тази тема ,може би е станала банална за някои,но аз специално няма да престана да повтарям,че членския внос е рекет ,че членуването в дружествата е по принуда и че на ловците е отнето правото им на свободен избор.

Този пост е редактиран от иван иванич: 09 декември 2015 - 05:41

• fen харесва това

#47 fen

fen

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 625 Мнения:
  • Оръжие:гладкоцевно
  • Куче:курцхар
  • МПС:опел,форд и симсон

Публикувано 09 декември 2015 - 06:27

Fen,все някога ще стане,божа работа,аз мога без лов,имам достатъчно приятели и колеги които ще ме подкрепят.Не забравяй,че на много хора им е писнало и им трябва много малко.Нима има трезвомислещ ловец,който да не се е убедил,че тези измислени,рекетьорски  и абсолютно ненужни за лова туморни образования,наречени ловни сдружения са вредни ?!Единственото нещо, което в момента спира гнева на ловците да се отприщи е страха,страха от това да не бъдат изключени за ,,действия насочени срещу интересите и доброто име на дружеството".Защото това,че имаш мнение различно от това на председателя на дружеството може да бъде тълкувани именно по този начин.Добре,но докога ще е този страх,да не би живота на някой да зависи от това?!Или бизнеса?!Или семейството ?!Не разбирам ,или по-точно разбирам ,че повечето ги е страх,но не разбирам защо?!Да,аз лично съм минал през мелницата на дружеството и знам какво е и именно затова призовавам всички да се замислят и да си дадат сметка в какво положение са поставени.Всички те са ловци,никой,нито дружеството,нито съюза може да им отнеме това право,като искат да членуват някъде-ОК,но нека това да стане по тяхно желание,а не по принуда както е сега.Дъвкали сме много пъти тази тема ,може би е станала банална за някои,но аз специално няма да престана да повтарям,че членския внос е рекет ,че членуването в дружествата е по принуда и че на ловците е отнето правото им на свободен избор.

Само членството ако е с мед да го намажеш...членския внос като сума не е проблем.Сумарно с другите такси вече е нещо.

Преди когато станах ловец беше - едно книжле на него пишеше членка карта билет за лов и риболов. Там беше също и заверката на оръжието към съответното МВР. Там си попълвахме  ловните и риболовните излети .Всичко събрано в едно.Таксата за заверка беше направо символична.28лв за лов и риболов при средна заплата от 240лв.

Нямаше ги тия 50 лв за грижите на дивеча. Бележки се пишеха само при групов лов във връзка по-голяма отчетност и те бяха безплатни. Не ща да пиша повече защото ме наляга носталгията по онова лошо според някои време... :D

• jovani62, traper2504 и иван иванич харесват това

#48 м. Асен

м. Асен

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1098 Мнения:
  • Име:JACK DANIELS
  • Оръжие:Winchester SXR VULCAN 30-06, GERMANICA 12/76., ИЖ-58 16/70 , FМ98 7х64
  • МПС:джип
  • ГрадСофия

Публикувано 09 декември 2015 - 07:55

Това е така ,но аз в предния пост нямах  предвид  случаи в които правото на лов е отнето за някави нарушения , а случаи при които не си платил/заверил членска карта и ловен билет , но разрешението за носене на оръжие си е със валиден срок.

Понеже тук четат и хора, които искат да научат нещо, съм длъжен да кажа, че това в червеното НЕ Е ВЯРНО !

Не разбирам зора ти да си "компетентен" и по юридически въпроси, и да иронизираш, "умнееш" и т.н., но:

ЗЛОД

Чл. 23а. (Нов - ДВ, бр. 91 от 2008 г.) (1) Изключването на ловец от ловното сдружение се извършва с решение на управителния съвет. Не може да упражнява правото си на ловуване лице, което:
1. не е заверило ловния билет и членската си карта за съответната година;
2. е изключено от ловното сдружение за нарушения по този закон и Закона за биологично разнообразие; лицето може да бъде прието за член в ловно сдружение след изтичането на две години, смятано от датата на изключването.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г.) В 7-дневен срок от приемането на решението на управителния съвет за изключване на лице от състава на ловното сдружение председателят на сдружението уведомява писмено за това директора на държавното горско стопанство и съответното държавно ловно стопанство.
(3) Директорът на държавното горско стопанство или държавното ловно стопанство отнема билета за лов на лицето по ал. 1.
(4) В 7-дневен срок от отнемане на билета за лов по ал. 3 директорът на държавното горско стопанство или държавното ловно стопанство вписва това обстоятелство в регистъра по чл. 23, ал. 7 и уведомява писмено Министерството на вътрешните работи за отнемането на издаденото разрешение за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за ловни цели.
...
Лицата по алинея първа не са само тези ИЗКЛЮЧЕНИТЕ /по ал. 1, т. 2/, но и тези по ал. 1, т. 1 !
И на тях също се отнема разрешителното, видно от закона, не заблуждавай хората !
Крещи, удряй по масата и се прави на велик там, където те търпят и ти минава номера, не тук ...
П.П. Няма да взема отношение по въпроса за сдруженията, защото темата не започна като такава, а не защото нямам мнение колко са казионно-тъпи, и изцяло вредни ...

Този пост е редактиран от м. Асен: 09 декември 2015 - 07:57

#49 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7251 Мнения:

Публикувано 09 декември 2015 - 08:06

Понеже тук четат и хора, които искат да научат нещо, съм длъжен да кажа, че това в червеното НЕ Е ВЯРНО !

Не разбирам зора ти да си "компетентен" и по юридически въпроси, и да иронизираш, "умнееш" и т.н., но:

........................................................................................................................

.........................................................................................................

Лицата по алинея първа не са само тези ИЗКЛЮЧЕНИТЕ /по ал. 1, т. 2/, но и тези по ал. 1, т. 1 !
И на тях също се отнема разрешителното, видно от закона, не заблуждавай хората !
Крещи, удряй по масата и се прави на велик там, където те търпят и ти минава номера, не тук .....

Нещо не си в час за какво иде реч....*юристе*.. ;) .. ,или по вероятно не си прочел с необходимото внимание това което съм писал..

Опитай пак.... ;)

#50 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7251 Мнения:

Публикувано 09 декември 2015 - 09:43

Айде бре , *корифеЮ* , докога ще се правиш на разсеян :angry:  ..... обясни на *хората които четат тук и искат да научат нещо* :idea:

в кои случаи ИЗВЪН ТЕКСТОВЕТЕ ПО ТОЧКА 1.,2.,и 4  се отнема оръжието.... ?

В кой законов текст е регламентирано това ? - цитирай го ! ;)

#51 м. Асен

м. Асен

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1098 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 09 декември 2015 - 09:56

Айде бре , *корифеЮ* , докога ще се правиш на разсеян :angry:  ..... обясни на *хората които четат тук и искат да научат нещо* :idea:

в кои случаи ИЗВЪН ТЕКСТОВЕТЕ ПО ТОЧКА 1.,2.,и 4  се отнема оръжието.... ?

В кой законов текст е регламентирано това ? - цитирай го ! ;)

Йованке, изнервяш ли се нещо ?

ТИ,  в твоя пост №36, в тази тема, твърдиш, че "а случаи при които не си платил/заверил членска карта и ловен билет , но разрешението за носене на оръжие си е със валиден срок.".

И именно това не е вярно в твоя пост - отнема се разрешението за оръжието и когато не е платен членския внос, а не само когато са те изключили !!!

Кое не ти е ясно ?

И спри да врещиш, ако обичаш ...

#52 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7251 Мнения:

Публикувано 09 декември 2015 - 10:10

Йованке, изнервяш ли се нещо ?

ТИ,  в твоя пост №36, в тази тема, твърдиш, че "а случаи при които не си платил/заверил членска карта и ловен билет , но разрешението за носене на оръжие си е със валиден срок.".

И именно това не е вярно в твоя пост - отнема се разрешението за оръжието и когато не е платен членския внос, а не само когато са те изключили !!!

Кое не ти е ясно ?

И спри да врещиш, ако обичаш ...

:) Не се изнервям *Аксинийке* ,

задавам ти въпроси - тук твърдиш че се отнема разрешително/оръжие  *и когато не си платил членския внос*

,Та продължавам с въпросите - в рамките на какъв срок се отнема ловно оръжие  след неналичие на заплащането на чл.такса ?

1, кой сезира МВР/КОС  за това - , председател на дружинка , на сдружение....будни и лоялни граждани ?

2, В кой законов тект  регламентира  такава ситуация ?

... ако чуваш-виждаш някакво *врещене* - вземи  намали тревата /или халюциногените/ които ползваш.... ;)

#53 м. Асен

м. Асен

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1098 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 09 декември 2015 - 10:16

:) Не се изнервям *Аксинийке* ,

задавам ти въпроси - тук твърдиш че се отнема разрешително/оръжие  *и когато не си платил членския внос*

,Та продължавам с въпросите - в рамките на какъв срок се отнема ловно оръжие  след неналичие на заплащането на чл.такса ?

1, кой сезира МВР/КОС  за това - , председател на дружинка , на сдружение....будни и лоялни граждани ?

2, В кой законов тект  регламентира  такава ситуация ?

... ако чуваш-виждаш някакво *врещене* - вземи  намали тревата /или халюциногените/ които ползваш.... ;)

Бе ти можеш ли да четеш ???

Ако можеш, прочети чл. 23а ЗЛОД, и спри да питаш едно и също ... няма да ти отварям курсове само за тебе тука ...

#54 ДБД

ДБД

БАЙ ЧЕПИК

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5518 Мнения:
  • Име:Данаил
  • Оръжие:няколко
  • Куче:от 31.10.2013г. вече нямам !
  • МПС:Жабче, с фланци.
  • ГрадРусчуклийска околия .

Публикувано 09 декември 2015 - 10:32

Чл. 23а. (Нов - ДВ, бр. 91 от 2008 г.) (1) Изключването на ловец от ловното сдружение се извършва с решение на управителния съвет. Не може да упражнява правото си на ловуване лице, което:
2. е изключено от ловното сдружение за нарушения по този закон и Закона за биологично разнообразие; лицето може да бъде прието за член в ловно сдружение след изтичането на две години, смятано от датата на изключването.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2009 г.) В 7-дневен срок от приемането на решението на управителния съвет за изключване на лице от състава на ловното сдружение председателят на сдружението уведомява писмено за това директора на държавното горско стопанство и съответното държавно ловно стопанство.
(3) Директорът на държавното горско стопанство или държавното ловно стопанство отнема билета за лов на лицето по ал. 1.
(4) В 7-дневен срок от отнемане на билета за лов по ал. 3 директорът на държавното горско стопанство или държавното ловно стопанство вписва това обстоятелство в регистъра по чл. 23, ал. 7 и уведомява писмено Министерството на вътрешните работи за отнемането на издаденото разрешение за носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за ловни цели.

Е това, не можах да го разбера ...  Ако бе написано - за отнемане .., да . Ама - за отнемането .. 

#55 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7251 Мнения:

Публикувано 09 декември 2015 - 10:33

Бе ти можеш ли да четеш ???

Ако можеш, прочети чл. 23а ЗЛОД, и спри да питаш едно и също ... няма да ти отварям курсове само за тебе тука ...

И ли си тъп , или крайно нагъл !

В чл.23 от ЗЛОД  въобще няма  правна ситуация каквато тук коментираме...!

..........................

хайде пак да повторя - като за тъпа баба 

редовен ловец си е заверил разрешението за носене на ловно оръжие ххх1 ва г. (сега валидноста е за 5 год.)

следващата ххх2ра година не си плаща членския внос (и съответно няма заверени карта и ловен билет)

По кой законав текст се сезират органите и от кого ?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

#56 м. Асен

м. Асен

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1098 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 09 декември 2015 - 10:42

И ли си тъп , или крайно нагъл !

В чл.23 от ЗЛОД  въобще няма  правна ситуация каквато тук коментираме...!

..........................

хайде пак да повторя - като за тъпа баба 

редовен ловец си е заверил разрешението за носене на ловно оръжие ххх1 ва г. (сега валидноста е за 5 год.)

следващата ххх2ра година не си плаща членския внос (и съответно няма заверени карта и ловен билет)

По кой законав текст се сезират органите и от кого ?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Вярно ли не виждаш, че по алинея 3 от чл. 23а Директора отнема билета на лицето по ал. 1 /вкл. което по т. 1 не е заверило ловния си билет и чл. карта/ ???

И вярно ли не виждаш какво пише в ал. 4 ???

Да четеш закон не е като да четеш вестник, Йованке ... а кой тъп и кой остър, нямам намерение да се занимавам повече с тебе ...

#57 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7251 Мнения:

Публикувано 09 декември 2015 - 11:06

Вярно ли не виждаш, че по алинея 3 от чл. 23а Директора отнема билета на лицето по ал. 1 /вкл. което по т. 1 не е заверило ловния си билет и чл. карта/ ???

И вярно ли не виждаш какво пише в ал. 4 ???

Да четеш закон не е като да четеш вестник, Йованке ... а кой тъп и кой остър, нямам намерение да се занимавам повече с тебе ...

Пак тълкуваш *дяволско евангелие* , кой е срока за годишна заверка -  01,01 или 31,12, ?,и  в кой от този помеждутък *директора отнема билета на лицето* ? 

Не може да упражнява правото си на ловуване лице, което:

1. не е заверило ловния билет и членската си карта за съответната година;;

...... ще потърся административно съдебна практика и прецеденти по въпроса ,но утре 

За да се получи това на практика , трябва ловното сдружение изрично да уведоми писмено съответния директор на горско за ловците които не са си  платили. за годината.

Този пост е редактиран от jovani62: 09 декември 2015 - 11:16

#58 м. Асен

м. Асен

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1098 Мнения:
  • ГрадСофия

Публикувано 10 декември 2015 - 03:22

Чл. 23 ЗЛОД
(5) Обявяват се за невалидни ловни билети:
1. на лица, които са починали;
2. на лица, заявили обстоятелствата по ал. 4;
3. които са нередовни.
(6) Невалидността по ал. 5 се обявява от органа, издал ловния билет.
(7) (Доп. - ДВ, бр. 6 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г.) Изпълнителната агенция по горите чрез държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства води регистър на издадените билети за лов.

Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на ЗЛОД
33. (нова - ДВ, бр. 91 от 2008 г.) "Нередовен билет за лов" е, който:
а) не е издаден по реда на този закон;
б) не е официално заверен от органа, който го е издал, или е издаден от лице или орган, които не са компетентни;
в) не позволява установяване самоличността на притежателя му по снимката;
г) има преправки, зачертавания, заличавания, добавки и други;
д) има следи от подмяна на снимката, печатът е неясен или изображението на лицето на снимката не съвпада с действителния му образ;
е) е с изтекъл срок на валидност.

Ако Директора на ИАГ си върши работата, не трябва никой нищо да го уведомява - регистъра на издадените ловни билети е при него, и може да следи служебно всеки билет за изтичане на срока му на валидност /който е до края на календарната година, респективно, става невалиден, ако срока му не бъде продължен, чрез плащане/ ... дали това се върши на практика, е отделен въпрос, важното е, че закона задължава ИАГ да постъпи именно така.
Тоест, който до 31.12.2015 г. не си плати за 2016-та, от 01.01.2016 г. на практика става ловец с нередовен  ловен билет, респективно -  без основание за притежаване, носене и употреба на ловно оръжие ... при една проверка на някой януарски лов може да бъде обявен за бракониер, с всичките кофти последици ...

Този пост е редактиран от м. Асен: 10 декември 2015 - 03:38

• fen харесва това

#59 иван иванич

иван иванич

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 146 Мнения:

Публикувано 10 декември 2015 - 09:27

Излиза,че закона е написан/преправян/ напълно в ,,защита" правата на ловците!Нашите любимци от съюза добре са си вързали гащите!С две думи-мърдане няма,или плащаш или си аут,та даже ако искат могат да ти взимат и билета.Е това ако не е рекет здраве му кажи,надали има аналог!Но тъй като всяко действие има равно по сила и посока противодействие,значи трябва да реагираме по съответния начин ;)!А начини има много :D!

Успешен ден на всички!

• traper2504 и fen харесват това

#60 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4783 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 10 декември 2015 - 09:48

Искам да посоча един казус с мен преди 10-12 год.

По разни причини ,най вече нехайство , плащах в София изток  таксата щото давах парите на председателя да ги носи , но в горското не бях стъпвал 4 и кусур години .

Нямах заверен ловен билет , но разрешителното ми за носене , не бе отнето .

Когато ми потрябва ловен билет за продължаване срока на разрешителното , отидох да плащам на куп в горското и се оказа ,че не мога .

Бил съм се самоизключил или нещо подобно . 

Проблема го решихме все пак , но това което искам да кажа е че през този период си бях с разрешително за оръжие .

Не ги разбирам добре тези горските закони защото никога не са ме интересували дълбоко и не знам дали този пример има отношение към спора , защото тук се пита май за неплащане в ловното . Но по отношение на отнемането на оръжието , така стоеше въпроса .

Дано съм бил полезен с този  пример от действителността .

Поздрави и наслука .

3 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 3 гости, 0 анонимни

Change Theme!