Към съдържанието


Снимка

Плодови ракии !


  • Моля, влезте за да отговорите
290 отговора на тази тема

#281 damian1

damian1

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 3622 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 03 април 2019 - 08:14

 Първата варка  ще е най синя. После постепенно синьото намалява  :P. На третия -четвъртия път си е вече нормална. :D  А  сега нещо сериозно. Не съм химик, но от такива "капацитети" съм чул, че медните съединения при преварявянето не се изпаряват.За по сигурно, да се избавя от тоя "лозарски" окис,   вече варя в меден съд с меден капак , лесно се мият и чистят, а охладителя  е от неръждавейка.Знам и за виното и медната ламарина ,но като гледам вече премина  дори и времето на дъбовите бъчви за вино. Неръждавейката вече превзе и винената "индустрия".    :256605:

 

 ПП Относно извиването.При тоя размер ;) .............. опитайте  с добре натъпкан  пясък.Нагреване и свиване. Малко се съмнявам, но при първия "завой" ще се разбере дали става гладко свиването. 

По инерция взех медни тръби, ... не че не бях чел до този момент , че от неръждавейка е по-добре .  Но не са евтини и с тях ще е .

За първата варка за сезона , съм чул , че е добре да е от смес вода и оцет , когато системата е медна . След това вече джибри и вино , кой каквото вари .

Също и почиставнето описано от Костадин .

Инак за неръждавейката и виното ,.... миналата година пропуснах да правя вино и ракия . По миналогодишното вино си е още в бидона от неръждавейка , вече 2 години,  съвсем на дъното е останало, но на вкус си е нормално .

Няма да извивам , взех 24 колена, сега ще нарежа тръбите на 24 парчета по 50 см. и серпентината е готова :).

:256605:



#282 lov

lov

    Златен Потребител

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1011 Мнения:
  • Оръжие:кривак
  • Куче:гонче
  • МПС:2х2 кракомобил
  • Гради аз не знам

Публикувано 03 април 2019 - 03:37

Варна вода. Слагаш две шепи хидратна вар във кофа с вода и като се утаи наливаш серпентината да постои 1-2 часа. Хубаво е да намериш негасена ама и с тая става.

 Това с бакърения леген и претакането и защо трябва да са медни казаните е много дълга тема и сега няма време да обяснявам. Не помня даже по на пред един колега дали не беше обяснявал или е било в друг форум. Но има защо да са медни не са си го изсмукали хората от пръстите на времето ами са го разбрали по опитен начин.


  • damian1 и борец харесват това

#283 борец

борец

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 305 Мнения:

Публикувано 03 април 2019 - 07:01

Варна вода. Слагаш две шепи хидратна вар във кофа с вода и като се утаи наливаш серпентината да постои 1-2 часа. Хубаво е да намериш негасена ама и с тая става.

 Това с бакърения леген и претакането и защо трябва да са медни казаните е много дълга тема и сега няма време да обяснявам. Не помня даже по на пред един колега дали не беше обяснявал или е било в друг форум. Но има защо да са медни не са си го изсмукали хората от пръстите на времето ами са го разбрали по опитен начин.

   Преди медните са били глинени. Аз си имам една лула-капак  от такъв казан.Без серпентини, два отвода наклонени надолу. Там от където тръгват има уширение на което отгоре има вдлъбнатина ,като паница. В нея се сипва студена вода ,за да подпомага охлаждането.Само че сега сме бързаци. А тя иска  много тих огън. Иначе парата излиза без да се охлади.  А относно медта- сигурно има нещо което не знаеме. Но не е за отхвърляне и теорията, че не е имало друг такъв ковък и мек метал по онези времена. А пък за "прочистването"-- казаха ми че ставало с кислин. Купих си аз и налях в серпентината. А после имаше олеле,олеле......................докато я докарах в нормален вид  три пъти хвърлях ракията.



#284 kalidd

kalidd

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 747 Мнения:
  • Оръжие:няколко

Публикувано 03 април 2019 - 08:09

Нощо не чистя, слагам тапа от долу, пълня с ракия ( патоки , и вода става )  затапвам от горе и така до другият път ...... :256605:



#285 damian1

damian1

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 3622 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 03 април 2019 - 09:05

Варна вода. Слагаш две шепи хидратна вар във кофа с вода и като се утаи наливаш серпентината да постои 1-2 часа. Хубаво е да намериш негасена ама и с тая става.

 Това с бакърения леген и претакането и защо трябва да са медни казаните е много дълга тема и сега няма време да обяснявам. Не помня даже по на пред един колега дали не беше обяснявал или е било в друг форум. Но има защо да са медни не са си го изсмукали хората от пръстите на времето ами са го разбрали по опитен начин.

Това е точно обратното на това дето аз съм чул от казанджии . Ако дълго време не е работил казана , едно превиране на вода с оцет . Т.е. някакви киселинни пари и течности преминават през системата . После мият с вода и почват варене на ракия .

При твоя начин ще се получи обработка с алкална течност .



#286 lov

lov

    Златен Потребител

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1011 Мнения:
  • Оръжие:кривак
  • Куче:гонче
  • МПС:2х2 кракомобил
  • Гради аз не знам

Публикувано 04 април 2019 - 12:48

Вярно е че медта е много ковък метал и първия масово започнат да се обработва. Но неговата топлопроводимост е огромна и при варенето топлината се разпределя по равномерно и предава бързо на вътре. По тази причина хубав казан е с много дебело дъно а не като тези партизанчетата дето ги продават мангалите по пазарите. Голямата топлопроводимост също има значение и за флегмата и нейната кондензация и връщането и обратно в кашата. Флегма това е силно концентрирана пара съдържаща голяма час от това което изваряваме спиртетерични масла и естери и още една камара излишни неща. И ако излиза всичко ще получим същото като това което се получава като изкипим казана. А задачата ни е да извадим спирта и ароматните естери характерни за плода от който е кашата.
Но освен топлопроводимостта има и още едно свойство че е активна и към някои други съединения които са излишни и даже забранени в готовия продук. Това са така наречените циянови съединения които се отделят най-вече пр ферментацията на костилковите плодове. Не че и в гроздето ги няма заради семките но са в по малки концентрации.
И понеже гледам голямо напъване за неръждавейки. Да напомя че в промишлените инсталации по същата причина всичко се прекарва през медна вата. Да обясмявам ли подробно

Като искаш кисела среда по чистото е лимонтозу. Това което се продава като такова си е чиста винена киселина. Търгаш му тапата и наливаш. Та само някой да обясни как с киселина се чистят кисели соли. Такива са болшинството които се образуват по медните повърхности.
Та варната вода не е само алкална течност. Получават се и едни други реакци заради калциевите йони по повърноста на медта а и не само заради тях. Пробвайте бе хора омръзна ми да обяснявам само химия. Па и не съм химик по образование. Ей не го оправиха да има емотикони от мобилни устройства.

п.п. Вероятно си заглеждал какви са лъснати казаните нагласени за продажба. Е ми прави се с най обикновенна амониева селитра и водичка.
  • damian1 и борец харесват това

#287 Пенчо

Пенчо

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 327 Мнения:

Публикувано 04 април 2019 - 10:40

[quote name="lov" post="207028" timestamp="15543омръзна ми да обяснявам само химия. Па и не съм химик по образование. Ей не го оправиха да има емотикони от мобилни устройства.
[/quote]
Чел си нещо някъде, ама почти нищо не си разбрал.
  • n960 харесва това

#288 lov

lov

    Златен Потребител

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1011 Мнения:
  • Оръжие:кривак
  • Куче:гонче
  • МПС:2х2 кракомобил
  • Гради аз не знам

Публикувано 04 април 2019 - 02:01

 Ми хайде де, обясни. Приемам всякаква обоснована критика. В дискусията се ражда истината. Нарочно не използвам думата спор щото спора е нещо съвсем друго.   Аз съм на принципа, че човек се учи цял живот и винаги може и да сгреши.


  • борец харесва това

#289 kalidd

kalidd

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 747 Мнения:
  • Оръжие:няколко

Публикувано 08 май 2019 - 06:31

 

Не знаех , че да се намота една тръба на серпентина е като направа на  двигател за извеждане в орбита  :D .

:256605:

Случайно попаднах на тази снимка  serpentine-most-important-detail-of-moon :256605: .


  • n960 и damian1 харесват това

#290 kalidd

kalidd

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 747 Мнения:
  • Оръжие:няколко

Публикувано 12 юли 2019 - 05:19

Време е за плодовите ракии.......... , вмоя случай е свързано с употребата на газ но цакането е голямо,  на кантара килограм газ е 2.50лв. , а на колонката литъра е 0.90лв.  Бутилка газ пълна с 10кг. е на цена 24.50лв  което е 18литра. Не съм сметкаджия обаче се изнервих тоя път, прибрах си двете бутилки в багажника и към нас  :) .  Имам външно зарядно, купих си маркуч на 210бара , една бърза връзка и си направих два накрайника за малки и големи бутилки с обратни клапани. Пробих бронята на стария курник и монтирах всичко .......... даже и заредих едната бутилка , 20лв. - 22 литра газ  :) .  Разликата е голяма ..........  около 7кг захар на бутилка  :lol2:

 

И всичко в името на РАКИЯТА ! :256605:   :256605:

Прикачени файлове

  • Прикачен файл  IMG_2634.JPG   126,43K   1 Брой сваляния

Този пост е редактиран от kalidd: 12 юли 2019 - 05:26

  • n960, Пенчо и Томи харесват това

#291 Пенчо

Пенчо

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 327 Мнения:

Публикувано 12 юли 2019 - 05:55

И всичко в името на РАКИЯТА ! :256605:   :256605:

 

:5962bb18d0aff8d7b1a22b492ef7b49  Този пиниз и аз щях да правя преди години, но си открих газостанция дето пълнят всякакви бутилки без да им пука от проверки.


  • kalidd харесва това




0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!