Към съдържанието


Снимка

Плодови ракии !


  • Моля, влезте за да отговорите
290 отговора на тази тема

#1 jovani62

jovani62

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5846 Мнения:

Публикувано 17 ноември 2015 - 11:50

Гроздовата си е класика , за нея вече нямаме тайни , сливовата и кайсиевата също !

Разните му *магии* от зърно (жито,ечемик,ръж) пък за мен не могат да се наричат ракия !

 

Под въпрос са другите дарове на земята , а те са много ,и си имат по специфични *тънкости* ,различаващи се от каноните за гроздовата....

 

1, Ябълкова 

2,Крушова

3,джанковица

 

4, мешавица от всичко що узрява по едно време.... :D

 

.... и тн ,и тн


Този пост е редактиран от jovani62: 17 ноември 2015 - 11:52

  • Явор Боцин харесва това

#2 Raev

Raev

    СПА терапевт на открито

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 337 Мнения:
  • Име:Александър Раев
  • Оръжие:12/76, 22, 223, 243,9,3х62, 9х19+22, 2х9mmGas, 5,5mm
  • Куче:курцхаари, мелези
  • МПС:къса, черна, японска разбивачка на бъбреци
  • ГрадТук там по Голямата река

Публикувано 17 ноември 2015 - 12:07

Всички различни от гроздова са ми най-хубави, когато някой друг ги пие :D

 

....иначе съм опитвал уникална черешовица!


  • Явор Боцин харесва това

#3 Lyd.1977

Lyd.1977

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 100 Мнения:
  • Име:георги
  • Оръжие:разни
  • Куче:нямам
  • МПС:няколко
  • ГрадПловдив

Публикувано 17 ноември 2015 - 12:33

и на другия ден не можеш да намериш вратата,всички костилкови са изключително опасни



#4 jovani62

jovani62

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5846 Мнения:

Публикувано 17 ноември 2015 - 03:10

и на другия ден не можеш да намериш вратата,всички костилкови са изключително опасни

 

.... А Троянската .... ?  :)

 

Всъщност доразвий си малко мисълта , кое им е опасно костилката или *месото*  ?.... То така или иначе костилките се отделят още в начална фаза ....


Този пост е редактиран от jovani62: 17 ноември 2015 - 03:34


#5 fen

fen

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 625 Мнения:
  • Оръжие:гладкоцевно
  • Куче:курцхар
  • МПС:опел,форд и симсон

Публикувано 17 ноември 2015 - 03:44

А кайсиевата дали е опасна?... :D

31.jpeg



#6 n960

n960

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2494 Мнения:

Публикувано 17 ноември 2015 - 07:28

Под въпрос са другите дарове на земята , а те са много ,и си имат по специфични *тънкости* ,различаващи се от каноните за гроздовата....

 

1, Ябълкова 

2,Крушова

3,джанковица

 

4, мешавица от всичко що узрява по едно време.... :D

 

.... и тн ,и тн

 

=====================================================================================

 

 

Провокираш... :D Захарност и температура - дрождите изяждат захарта,  ,,серат'' алкохол и когато захарта на джибрито е нула - изваряваш! Преди това ябълките и крушите мелиш, мачкаш, озахаряваш и нормална ферментация! И тих огън... :lol:

Костилките не са проблем, когато ферментацията е протекла бързо и не се изсипват в казанЯ, при изваряването...


Този пост е редактиран от n960: 17 ноември 2015 - 07:28

  • jovani62, damian1 и Kostadin 64 харесват това

#7 damian1

damian1

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 3673 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 17 ноември 2015 - 07:37

Плодовите ракии са ароматни и приятни за консумация , но трябва да се има предвид , че колкото по месест е един плод , колкото е по - богат на пектин  , толкова повече метил се отделя при дестилация на такива джибри .

Другото е , че повечето плодове , дори и да се усещат , като сладки при консумация в сурово състояние , обикновено са под необходимия % захарност за оптимална ферментация ,  което предполага добавянето на повече захар.

Над 3% добавяне на захар при гроздето например , се счита за фалшификация на виното .

Отделно при повече добавена захароза / каквато обикновено се ползва /, се отделят и повече вредни в-ва , най- вече в първака.

Не трябва да се вари с костилките , желателно е и е по- добре  да не ферментира с тях .

Аз ако правя ракия от плодове , бих ги сварил предварително , бих отстранил костилките ..../ ако имат такива /  и след това бих " засял" джибрата с културни дрожди .

Ще изгубя малко аромат , за сметка на много ползи .

Поздрави и наслука


  • pogo, n960 и Kostadin 64 харесват това

#8 damian1

damian1

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 3673 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 17 ноември 2015 - 07:47

Под въпрос са другите дарове на земята , а те са много ,и си имат по специфични *тънкости* ,различаващи се от каноните за гроздовата....

 

1, Ябълкова 

2,Крушова

3,джанковица

 

4, мешавица от всичко що узрява по едно време.... :D

 

.... и тн ,и тн

 

=====================================================================================

 

 

Провокираш... :D Захарност и температура - дрождите изяждат захарта,  ,,серат'' алкохол и когато захарта на джибрито е нула - изваряваш! Преди това ябълките и крушите мелиш, мачкаш, озахаряваш и нормална ферментация! И тих огън... :lol:

Костилките не са проблем, когато ферментацията е протекла бързо и не се изсипват в казанЯ, при изваряването...

И тих огън... :lol:

Това за аламбиците :D  , при твоите инсталации може и по - " буен " :D :256605: .


  • n960 харесва това

#9 n960

n960

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2494 Мнения:

Публикувано 17 ноември 2015 - 07:57

quince2.jpg

 

С тоз плод се занимавах преди малко - 7% захарност...  :lol: Дюлевка...


Този пост е редактиран от n960: 17 ноември 2015 - 08:00

  • Kostadin 64 харесва това

#10 Kostadin 64

Kostadin 64

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 420 Мнения:
  • Име:Костадин
  • Оръжие:Ремингтон,Зауер,Tоз22lr и въздухарка
  • Куче:Епаньол бретон
  • МПС:нямам
  • ГрадПловдив

Публикувано 17 ноември 2015 - 08:06

Най хубавата плодова ракия,която съм правил е от пъпеши и от дуди(плод на черницата).

Пъпешовата стана по необходимост,че имаше много пъпеши а нямаха пазар.Бяха се напукали от зрялост на корените.

С жена ми,децата и майка ми,въоръжени с остри ножове,ги обелихме от корите,изчистихме семето,заедно с онова по-лигавото,дето държи семките и айде в бидоните-5 на брой,пълни до една трета и после вода и захар.

Черничовите плодове и при тях стана случайно.С един авер бяхме за риба и установихме,че кефала се съсредоточава под една черница и чака плода да капне и айде и ние на куките черница и така.Да ама на авера му щукна да преброи колко черници има по реката и сметна,че може да напълним поне три бидона с плод.Попитах,ще стане ли ракия,а той-И от птичи тор става,камо ли от плод да не стане.Върнахме се с найлони,дълги колове и един багажник на Волга пълен с чували дуди.

Тарикатлък при изваряването няма,както гроздовата,само за преварката си оставям по килограм доло-горе от плода във фризера и го слагам в казана,като преварям ракията.Става по-ароматна.

Поздрави


  • n960, elwix, Явор Боцин и още 1 харесват това

#11 Kostadin 64

Kostadin 64

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 420 Мнения:
  • Име:Костадин
  • Оръжие:Ремингтон,Зауер,Tоз22lr и въздухарка
  • Куче:Епаньол бретон
  • МПС:нямам
  • ГрадПловдив

Публикувано 17 ноември 2015 - 08:07

quince2.jpg

 

С тоз плод се занимавах преди малко - 7% захарност...  :lol: Дюлевка...

И аз чакам да преврят тия плодчета.


  • n960 харесва това

#12 n960

n960

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2494 Мнения:

Публикувано 17 ноември 2015 - 08:22

И аз чакам да преврят тия плодчета.

 

Тази година или напролет?



#13 jovani62

jovani62

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5846 Мнения:

Публикувано 17 ноември 2015 - 08:33

Провокираш... :D

 

Захарност и температура - дрождите изяждат захарта,  ,,серат'' алкохол и когато захарта на джибрито е нула - изваряваш! Преди това ябълките и крушите мелиш, мачкаш, озахаряваш и нормална ферментация! И тих огън... :lol:

 

Защо да провокирам , нищо не провокирам .... В някои *баш сайтове* разни шамшели пишат че белят плодовете ябълки круши и прочие на ръка махат семки дръжки ,па ги варят... тинтириминтири ...ала бала...  :idea:

 

--------------------------------------------------------------------------

аз преди правех плодова от петровки ябълки и круши + джанки .... мешам ,мачкам , добавям захар ,вода меря , след като *втаса* прецеждам ,изцеждам и в казана отива само течното - шлюпки кожи и прочие на боклука...хамалогия си е...

обаче излиза доста добра пърцуца към 55 гр. след 2ра преварка ... сега ме мързи.... <_<

 

 

обаче с твърди ябълки круши ,дюли и тн  не съм се занимавал .... имам но.... падат и си гният ....   :angry:

:excl:

Нямам идея за *мелячка* с добър капацитет.....фуражомелка ли ,шнек някакъв.. :o ..  ръчната работа я мразя открай време... :D ..струва ли си да правя някаква мелячка ... каква ,от какво и как... :rolleyes:


Този пост е редактиран от jovani62: 17 ноември 2015 - 08:34


#14 n960

n960

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2494 Мнения:

Публикувано 17 ноември 2015 - 08:37

Защо да провокирам , нищо не провокирам .... В някои *баш сайтове* разни шамшели пишат че белят плодовете ябълки круши и прочие на ръка махат семки дръжки ,па ги варят... тинтириминтири ...ала бала...  :idea:

 

--------------------------------------------------------------------------

 

:excl:

Нямам идея за *мелячка* с добър капацитет.....фуражомелка ли ,шнек някакъв.. :o ..  ръчната работа я мразя открай време... :D ..струва ли си да правя някаква мелячка ... каква ,от какво и как... :rolleyes:

 

За какви количества става реч?!



#15 jovani62

jovani62

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5846 Мнения:

Публикувано 17 ноември 2015 - 08:41

За какви количества става реч?!

Между 0,5 - 1 тон ... за първичен матрял де..


Този пост е редактиран от jovani62: 17 ноември 2015 - 08:42

  • n960 харесва това

#16 Kostadin 64

Kostadin 64

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 420 Мнения:
  • Име:Костадин
  • Оръжие:Ремингтон,Зауер,Tоз22lr и въздухарка
  • Куче:Епаньол бретон
  • МПС:нямам
  • ГрадПловдив

Публикувано 17 ноември 2015 - 08:43

Тази година или напролет?

Ами по два пъти на ден ги наблюдавам,пък когато станат. :256605:


  • n960 харесва това

#17 n960

n960

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2494 Мнения:

Публикувано 17 ноември 2015 - 08:45

Между 0,5 - 1 тон ... за първичен матрял де..

 

Ти го приготви и  се ... обади!  :D


  • jovani62 харесва това

#18 snuri

snuri

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 454 Мнения:
  • ГрадВарна

Публикувано 17 ноември 2015 - 08:50

явно никой не е опитвал или правил от пъпеш, диня или ябълка ракия..

Фен с тази купешка ракия можеш само да си размразяваш стъклата на колата през зимата за друго не става!


Този пост е редактиран от snuri: 17 ноември 2015 - 08:54

  • jovani62 и fen харесват това

#19 jovani62

jovani62

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5846 Мнения:

Публикувано 17 ноември 2015 - 08:54

Ти го приготви...

 

 

и  се ... обади!  :D

 

:P Как ...? ..обелени и нарязани на 4ри  ябълчици и крушки , посолени с захар4ица ли да са... :lol:

 

 

...... стига се бъзика ,матряла е в самоковско... :) .. а и не става дума за сега а за следващите сезони...

 

:256605:


Този пост е редактиран от jovani62: 17 ноември 2015 - 09:03


#20 jovani62

jovani62

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5846 Мнения:

Публикувано 17 ноември 2015 - 09:27

.....явно никой не е опитвал или правил от ...... ябълка ракия.....

 

Е ми , явно ти си правил след като пишеш в темата .... мъцни де.... как става ?

 

:256605:


Този пост е редактиран от jovani62: 17 ноември 2015 - 09:28





0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!