Към съдържанието


Снимка

Как да си направим хубава сланина.


  • Моля, влезте за да отговорите
61 отговора на тази тема

#1 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3672 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 27 декември 2012 - 08:01

Покрай Коледа много гудета заминаха и поеха пътя си към фурната, та да ви помоля да споделите кой как си прави сланината и да стигнем до съвършената рецепта.


  • Изтрит Потребител, Илиян, ДБД и още 1 харесват това

#2 Изтрит Потребител

Изтрит Потребител

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 364 Мнения:

Публикувано 27 декември 2012 - 11:06

Прекрасна тема ;)



#3 Димитър Михалев

Димитър Михалев

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 208 Мнения:
  • Куче:Бретон -Арчи Визла-Бродко
  • МПС:Цървули №43
  • ГрадБургас

Публикувано 27 декември 2012 - 03:58

Прекрасна тема ;)

За какво ти е хубава сланина като нямаш хубаво вино :D

Ама айде от мен да мине-сланина само от гърба/рибиците/ като кожата трябва да е много добре печена Нарязва се на парчета/брусове им казваме при нас/почиства се от маста и се заравя за една седмица в едра сол След това се отръсква от солта и във фризера Следващата стъпка е да остържеш сланината от солта да я нарежеш на мнооого тънко и опираме до виното


  • miko харесва това

#4 Веско Георгиев

Веско Георгиев

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 62 Мнения:

Публикувано 27 декември 2012 - 05:01

За какво ти е хубава сланина като нямаш хубаво вино :DАма айде от мен да мине-сланина само от гърба/рибиците/ като кожата трябва да е много добре печена Нарязва се на парчета/брусове им казваме при нас/почиства се от маста и се заравя за една седмица в едра сол След това се отръсква от солта и във фризера Следващата стъпка е да остържеш сланината от солта да я нарежеш на мнооого тънко и опираме до виното

Само да добавя че сланината "взима" сол колкото и трябва. Така че няма значение колко я държиш. Брус е камък за точене на коса, може и други сечива, та размера е да може да се държи в ръка.

#5 miko

miko

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 692 Мнения:
  • Име:Милен
  • Куче:Ротвайлер

Публикувано 27 декември 2012 - 05:10

И аз да добавя, че трябва да се слага топла още и да сипваш студена вода на всеки ред, и да се реди плътно. Тва ако в каче се прави.

А дали да е с кожата нагоре или надолу - теории колкото щеш, ма се става.



#6 Изтрит Потребител

Изтрит Потребител

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 364 Мнения:

Публикувано 27 декември 2012 - 05:33

И праз слагаме ние.А и чат пат е мариноваме :rolleyes:

 п.п Бате Митко не забравяй,че нашия край е измислил мавруда ;) ,вино толкова много ,че си мием колите  с него :D


Този пост е редактиран от Наско Хвойнев: 27 декември 2012 - 05:35

  • Христо Христев, Димитър Михалев и georgi_68sh@abv.bg харесват това

#7 iliyanpitbul

iliyanpitbul

    Дядо Мраз

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 128 Мнения:
  • Име:Илиян Микулашев
  • Оръжие:МП 153;ТОЗ8М 22LR;
  • Куче:Най-умното,най-красивото,най-работното ирландско гонче
  • МПС:мотор с фар
  • ГрадБургас

Публикувано 27 декември 2012 - 11:17

За сланина ще съм радостен ако се включат хората от сбирката на Беклемето.Мисля,че беше на Искрен....направо произведение на изкуството.



#8 Воден Чаиров

Воден Чаиров

    Ловец

  • Златно Перо
  • PipPipPipPipPip
  • 217 Мнения:
  • Оръжие:Кучетата ...
  • Куче:Две Пегая гончета, Сл. копой и Фокстериер
  • МПС:Субару "Форестър"
  • ГрадСофия

Публикувано 09 януари 2013 - 01:09

Най-хубавата наистина става от гърба ...

Кожата, според големината на прасето ... едно, дву или дори трикратно изпичане и избелване.

Саламурата ... 1 кило морска сол, разтворена в 6 литра снежна или преварена вода.

Предварително се избира садинката ... каче, бидонче, тенджерка или др..

Дъното се посипва със ситно нарязан праз и парчетата се редят

плътно едно до друго, като всеки ред отново се засипва с праз.

Като се подреди всичката (колкото повече, толкова повече),

се залива с изстиналата саламура и се затиска с нещо, за да не изплува.

След седмица ... до десет дни е готова за консумация ...

Според вкуса, може да се сложат и други добавки ... например копър.

Кога времето се позатопли (като пръдне баба Марта, дето викат),

е хубаво да се извади от саламурата и по няколко парченца, опаковани в найлонки,

да се тури у фризера. Така се запазва перфектно и може да зарадва производителя си

(а и не само него), дори и в най-знойните жеги ... на некоя по-дебела сянка.

А класиката разбира се е зимъска .........

Тогава иска само студено време, хубаво вино ... и добри приятели ...!? :D


  • Nanski, valchan, mir777 и 6 други харесват това

#9 slawi

slawi

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 65 Мнения:

Публикувано 09 януари 2013 - 01:16

Най-хубавата наистина става от гърба ...

Кожата, според големината на прасето ... едно, дву или дори трикратно изпичане и избелване.

Саламурата ... 1 кило морска сол, разтворена в 6 литра снежна или преварена вода.

Предварително се избира садинката ... каче, бидонче, тенджерка или др..

Дъното се посипва със ситно нарязан праз и парчетата се редят

плътно едно до друго, като всеки ред отново се засипва с праз.

Като се подреди всичката (колкото повече, толкова повече),

се залива с изстиналата саламура и се затиска с нещо, за да не изплува.

След седмица ... до десет дни е готова за консумация ...

Според вкуса, може да се сложат и други добавки ... например копър.

Кога времето се позатопли (като пръдне баба Марта, дето викат),

е хубаво да се извади от саламурата и по няколко парченца, опаковани в найлонки,

да се тури у фризера. Така се запазва перфектно и може да зарадва производителя си

(а и не само него), дори и в най-знойните жеги ... на некоя по-дебела сянка.

А класиката разбира се е зимъска .........

Тогава иска само студено време, хубаво вино ... и добри приятели ...!? :D

Ръсни и малко кимион / а,не камион/ :)   барабар с праза и ша видиш к'во са получи... :o



#10 Воден Чаиров

Воден Чаиров

    Ловец

  • Златно Перо
  • PipPipPipPipPip
  • 217 Мнения:
  • Оръжие:Кучетата ...
  • Куче:Две Пегая гончета, Сл. копой и Фокстериер
  • МПС:Субару "Форестър"
  • ГрадСофия

Публикувано 09 януари 2013 - 02:43

Ръсни и малко кимион / а,не камион/ :)   барабар с праза и ша видиш к'во са получи... :o

Ша ръсна, приятелю  :D ... и дано са получи ...  :o  :o  :o ... !? 



#11 slawi

slawi

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 65 Мнения:

Публикувано 09 януари 2013 - 04:08

Ша ръсна, приятелю  :D ... и дано са получи ...  :o  :o  :o ... !? 

...пък и едно вино "шурна" тая година,мали,мали...чак ходжата си наметна расото та белким опита и той от "тия благинки". ;)



#12 Воден Чаиров

Воден Чаиров

    Ловец

  • Златно Перо
  • PipPipPipPipPip
  • 217 Мнения:
  • Оръжие:Кучетата ...
  • Куче:Две Пегая гончета, Сл. копой и Фокстериер
  • МПС:Субару "Форестър"
  • ГрадСофия

Публикувано 09 януари 2013 - 05:21

...пък и едно вино "шурна" тая година,мали,мали...чак ходжата си наметна расото та белким опита и той от "тия благинки". ;)

 

Шурнало е явно, при това обилно ...

... щото не ти се пие нещо ямболска ...!? :D



#13 Христо Христев

Христо Христев

    МръФкар

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 606 Мнения:
  • Име:Христо
  • Оръжие:гладко и нарезно
  • Куче:уши - пирон, куйрук - кравай, нрав - зехир
  • МПС:немско
  • Градс вечерник, балкан и река

Публикувано 09 януари 2013 - 05:24

И праз слагаме ние.А и чат пат е мариноваме :rolleyes:

 п.п Бате Митко не забравяй,че нашия край е измислил мавруда ;) ,вино толкова много ,че си мием колите  с него :D

Тц-ц-ц-ц-ц-ц, айде посмали малко, де! Ако пък си държиш на думата - викни ме другия път, като си миеш колата! :D Сланина ще си нося.


  • Искрен харесва това

#14 Димитър Михалев

Димитър Михалев

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 208 Мнения:
  • Куче:Бретон -Арчи Визла-Бродко
  • МПС:Цървули №43
  • ГрадБургас

Публикувано 09 януари 2013 - 05:36

Тц-ц-ц-ц-ц-ц, айде посмали малко, де! Ако пък си държиш на думата - викни ме другия път, като си миеш колата! :D Сланина ще си нося.

То не става за пиене затова си мие колата с него /по нашия край тъй праим /



#15 edinaka

edinaka

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 134 Мнения:
  • Оръжие:Кучета
  • Куче:Български Гончета
  • МПС:Гумени Ботуша
  • ГрадНякъде между градовете

Публикувано 09 януари 2013 - 06:55

Както и да я правите,така е най вкусна :e05a53f56fcde85da04e41c18eb4b39

Прикачени файлове


  • Nanski, Изтрит Потребител, mir777 и 3 други харесват това

#16 oko boko

oko boko

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 47 Мнения:
  • Име:Джон
  • Оръжие:ИЖ 16 кал. надцевка
  • Куче:кьосе барак от сой

Публикувано 09 януари 2013 - 08:25

От време навреме трябва да я поокъпеш във вода, да и падне солта!И тогава ще дойда да ти покажа как се яде печена сланина на жар! :258027:



#17 Изтрит Потребител

Изтрит Потребител

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 364 Мнения:

Публикувано 09 януари 2013 - 09:43

Тц-ц-ц-ц-ц-ц, айде посмали малко, де! Ако пък си държиш на думата - викни ме другия път, като си миеш колата! :D Сланина ще си нося.

Ей базикач :PНа пролет ще вземем да ти видим сланината и ем да си измиеш колата,па и да намокриш малко кордите,че май са ти фатили паяжина :D


Този пост е редактиран от Наско Хвойнев: 09 януари 2013 - 09:44

  • Христо Христев харесва това

#18 Изтрит Потребител

Изтрит Потребител

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 364 Мнения:

Публикувано 09 януари 2013 - 09:45

То не става за пиене затова си мие колата с него /по нашия край тъй праим /

Ааааа бате Митко пием си го по тъмно само та да не искат и комшиите :D


Този пост е редактиран от Наско Хвойнев: 09 януари 2013 - 09:45


#19 nqkoiotnqkade

nqkoiotnqkade

    Изтрит потребител

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 978 Мнения:
  • Оръжие:Тек и други
  • ГрадОт на майната си:)

Публикувано 11 януари 2013 - 11:14

Както и да я правите,така е най вкусна :e05a53f56fcde85da04e41c18eb4b39

...и пие доста вино :256605:


  • edinaka харесва това

#20 Евтим Бояджиев

Евтим Бояджиев

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 188 Мнения:
  • Куче:нок, курцхаар
  • МПС:Опел Вектра
  • ГрадВ. Търново

Публикувано 12 януари 2013 - 10:21

Чак ви се чудя, как пиете вино със сланина, пък ако ще и печена на жар да е?

Мирише ми на полендашка работа....

Виж, арна ракия с печена на жар сланина е не върхЪТ, а минимум два пръста над върхЪТ(както казват в Троянът).

Забравих вярната дружина....

Тя е преди арната ракия....

Кат имате арно вино(не вярвам, че имате такова, докът не кусам - до тогава си мийте колите с него), пийте го с нещо ако не от, то поне направено от червено месо...

Не кощунствайте.....

:256605:(аман от тая бира)....


Този пост е редактиран от Евтим Бояджиев: 12 януари 2013 - 10:21

  • Nanski и iliyanpitbul харесват това




7 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 7 гости, 0 анонимни

Change Theme!