Покрай Коледа много гудета заминаха и поеха пътя си към фурната, та да ви помоля да споделите кой как си прави сланината и да стигнем до съвършената рецепта.

Как да си направим хубава сланина.
#2
Публикувано 27 декември 2012 - 11:06
Прекрасна тема
#3
Публикувано 27 декември 2012 - 03:58
Прекрасна тема
За какво ти е хубава сланина като нямаш хубаво вино
Ама айде от мен да мине-сланина само от гърба/рибиците/ като кожата трябва да е много добре печена Нарязва се на парчета/брусове им казваме при нас/почиства се от маста и се заравя за една седмица в едра сол След това се отръсква от солта и във фризера Следващата стъпка е да остържеш сланината от солта да я нарежеш на мнооого тънко и опираме до виното
- miko харесва това
#4
Публикувано 27 декември 2012 - 05:01
Само да добавя че сланината "взима" сол колкото и трябва. Така че няма значение колко я държиш. Брус е камък за точене на коса, може и други сечива, та размера е да може да се държи в ръка.За какво ти е хубава сланина като нямаш хубаво вино
Ама айде от мен да мине-сланина само от гърба/рибиците/ като кожата трябва да е много добре печена Нарязва се на парчета/брусове им казваме при нас/почиства се от маста и се заравя за една седмица в едра сол След това се отръсква от солта и във фризера Следващата стъпка е да остържеш сланината от солта да я нарежеш на мнооого тънко и опираме до виното
#5
Публикувано 27 декември 2012 - 05:10
И аз да добавя, че трябва да се слага топла още и да сипваш студена вода на всеки ред, и да се реди плътно. Тва ако в каче се прави.
А дали да е с кожата нагоре или надолу - теории колкото щеш, ма се става.
#6
Публикувано 27 декември 2012 - 05:33
И праз слагаме ние.А и чат пат е мариноваме
п.п Бате Митко не забравяй,че нашия край е измислил мавруда ,вино толкова много ,че си мием колите с него
Този пост е редактиран от Наско Хвойнев: 27 декември 2012 - 05:35
- Христо Христев, Димитър Михалев и georgi_68sh@abv.bg харесват това
#7
Публикувано 27 декември 2012 - 11:17
За сланина ще съм радостен ако се включат хората от сбирката на Беклемето.Мисля,че беше на Искрен....направо произведение на изкуството.
#8
Публикувано 09 януари 2013 - 01:09
Най-хубавата наистина става от гърба ...
Кожата, според големината на прасето ... едно, дву или дори трикратно изпичане и избелване.
Саламурата ... 1 кило морска сол, разтворена в 6 литра снежна или преварена вода.
Предварително се избира садинката ... каче, бидонче, тенджерка или др..
Дъното се посипва със ситно нарязан праз и парчетата се редят
плътно едно до друго, като всеки ред отново се засипва с праз.
Като се подреди всичката (колкото повече, толкова повече),
се залива с изстиналата саламура и се затиска с нещо, за да не изплува.
След седмица ... до десет дни е готова за консумация ...
Според вкуса, може да се сложат и други добавки ... например копър.
Кога времето се позатопли (като пръдне баба Марта, дето викат),
е хубаво да се извади от саламурата и по няколко парченца, опаковани в найлонки,
да се тури у фризера. Така се запазва перфектно и може да зарадва производителя си
(а и не само него), дори и в най-знойните жеги ... на некоя по-дебела сянка.
А класиката разбира се е зимъска .........
Тогава иска само студено време, хубаво вино ... и добри приятели ...!?
- Nanski, valchan, mir777 и 6 други харесват това
#9
Публикувано 09 януари 2013 - 01:16
Най-хубавата наистина става от гърба ...
Кожата, според големината на прасето ... едно, дву или дори трикратно изпичане и избелване.
Саламурата ... 1 кило морска сол, разтворена в 6 литра снежна или преварена вода.
Предварително се избира садинката ... каче, бидонче, тенджерка или др..
Дъното се посипва със ситно нарязан праз и парчетата се редят
плътно едно до друго, като всеки ред отново се засипва с праз.
Като се подреди всичката (колкото повече, толкова повече),
се залива с изстиналата саламура и се затиска с нещо, за да не изплува.
След седмица ... до десет дни е готова за консумация ...
Според вкуса, може да се сложат и други добавки ... например копър.
Кога времето се позатопли (като пръдне баба Марта, дето викат),
е хубаво да се извади от саламурата и по няколко парченца, опаковани в найлонки,
да се тури у фризера. Така се запазва перфектно и може да зарадва производителя си
(а и не само него), дори и в най-знойните жеги ... на некоя по-дебела сянка.
А класиката разбира се е зимъска .........
Тогава иска само студено време, хубаво вино ... и добри приятели ...!?
![]()
Ръсни и малко кимион / а,не камион/ барабар с праза и ша видиш к'во са получи...
#10
Публикувано 09 януари 2013 - 02:43
Ръсни и малко кимион / а,не камион/
барабар с праза и ша видиш к'во са получи...
Ша ръсна, приятелю ... и дано са получи ...
... !?
#11
Публикувано 09 януари 2013 - 04:08
Ша ръсна, приятелю
... и дано са получи ...
![]()
![]()
... !?
...пък и едно вино "шурна" тая година,мали,мали...чак ходжата си наметна расото та белким опита и той от "тия благинки".
#12
Публикувано 09 януари 2013 - 05:21
...пък и едно вино "шурна" тая година,мали,мали...чак ходжата си наметна расото та белким опита и той от "тия благинки".
Шурнало е явно, при това обилно ...
... щото не ти се пие нещо ямболска ...!?
#13
Публикувано 09 януари 2013 - 05:24
И праз слагаме ние.А и чат пат е мариноваме
п.п Бате Митко не забравяй,че нашия край е измислил мавруда
,вино толкова много ,че си мием колите с него
Тц-ц-ц-ц-ц-ц, айде посмали малко, де! Ако пък си държиш на думата - викни ме другия път, като си миеш колата! Сланина ще си нося.
- Искрен харесва това
#14
Публикувано 09 януари 2013 - 05:36
Тц-ц-ц-ц-ц-ц, айде посмали малко, де! Ако пък си държиш на думата - викни ме другия път, като си миеш колата!
Сланина ще си нося.
То не става за пиене затова си мие колата с него /по нашия край тъй праим /
#16
Публикувано 09 януари 2013 - 08:25
От време навреме трябва да я поокъпеш във вода, да и падне солта!И тогава ще дойда да ти покажа как се яде печена сланина на жар!
#17
Публикувано 09 януари 2013 - 09:43
Тц-ц-ц-ц-ц-ц, айде посмали малко, де! Ако пък си държиш на думата - викни ме другия път, като си миеш колата!
Сланина ще си нося.
Ей базикач На пролет ще вземем да ти видим сланината и ем да си измиеш колата,па и да намокриш малко кордите,че май са ти фатили паяжина
Този пост е редактиран от Наско Хвойнев: 09 януари 2013 - 09:44
- Христо Христев харесва това
#18
Публикувано 09 януари 2013 - 09:45
То не става за пиене затова си мие колата с него /по нашия край тъй праим /
Ааааа бате Митко пием си го по тъмно само та да не искат и комшиите
Този пост е редактиран от Наско Хвойнев: 09 януари 2013 - 09:45
#19
Публикувано 11 януари 2013 - 11:14
Както и да я правите,така е най вкусна
...и пие доста вино
- edinaka харесва това
#20
Публикувано 12 януари 2013 - 10:21
Чак ви се чудя, как пиете вино със сланина, пък ако ще и печена на жар да е?
Мирише ми на полендашка работа....
Виж, арна ракия с печена на жар сланина е не върхЪТ, а минимум два пръста над върхЪТ(както казват в Троянът).
Забравих вярната дружина....
Тя е преди арната ракия....
Кат имате арно вино(не вярвам, че имате такова, докът не кусам - до тогава си мийте колите с него), пийте го с нещо ако не от, то поне направено от червено месо...
Не кощунствайте.....
(аман от тая бира)....
Този пост е редактиран от Евтим Бояджиев: 12 януари 2013 - 10:21
- Nanski и iliyanpitbul харесват това
7 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 7 гости, 0 анонимни