Провокиран от наблюдения в/у моя и воден от любопитство искам да попитам кой какво ползва и какви впечатления има от първа ръка?Моят е Бушнел Скаут 1000 6х21мм,да започнем с плюсовете: 1)малък,лек и удобен за носене(откакто го имам бинокъл не мъкна) 2)кристален и ясен образ 3)измерва доста бързо и са опитали да внедрят елементарен балистичен калкулатор 4)гумиран е и носейки го на врата не дрънчи по пушки,оптики и др. Минуси:не се залъгвайте от помпозните имена,като обърнах кутията се оказа че на 1000ярда мога да измеря само обект с размерите на панелен блок а животно с размерите на чакал на не повече от 300м.

Далекомерите които ползваме.
Публикувано 05 януари 2015 - 09:25
Моя е такъв -
post-1078-0-95934200-1395768137_thumb.jpg 8,22K
4 Брой сваляния
post-1078-0-73432800-1395768149_thumb.jpg 4,09K
2 Брой сваляния
Най далечното нещо което съм мерил е зърнокомбайн на към 900м. , как го хвана, не знам .
Този пост е редактиран от ДБД: 05 януари 2015 - 09:26
Публикувано 05 януари 2015 - 10:17
аз съм с такъв
Този пост е редактиран от Цветан Димитров: 05 януари 2015 - 10:18
Публикувано 05 януари 2015 - 10:17
Аз бая четох по форумите и други източници и накрая се спрях на този. Leica 1600 rangemaster.
Много съм доволен , мери много бързо , измерва разстояние , темперетура , атмосферно налягане и ъгъл на инклинация .
Най - много ми е отчитал 1530 метра , обект - мост на магистрала .
Поздрави и наслука
Прикачени файлове
- Nanski, Илиян Недялков, vaskoamer и 2 други харесват това
Публикувано 05 януари 2015 - 11:54
А ето това е моя http://www.hawkeopti...er-pro-900.html. За сега върши работа. Измерва до 936м къща без проблем. Има различни режими като дистанция до обекта по права линия, реална дистанция на денивилиран обект, включително височина, разлика между височини.и ъгъл.
Този пост е редактиран от elwix: 05 януари 2015 - 11:55
Публикувано 06 януари 2015 - 12:18
Имал съм 4 или 5 Никона и един Бушнел . Сега съм си оставил средния Никон . Мери стабилно и бързо до 450-460м , чакал около 300 . Но не може да заменят на 100% в моя случаи монокъла - малка е предната леща и увеличението .
Прикачени файлове
Публикувано 08 май 2015 - 11:12
Днес купих от Продавалника ето това "нещо", като жената, която го продаваше, беше така добра да ми свали цената до 125 лева /след известни цигански пазарлъци с габровски елементи, от моя страна/.
Bushnell-Tour-V2.jpg 94,03K
7 Брой сваляния
2498560185_ecf4c9f3c6.jpg 105,25K
1 Брой сваляния
Малкото боклуче обаче направо ме хвърли в оркестъра, като измери 1117 метра до една отсрещна скала, която ми се падаше под ъгъл, и 1235 метра до масивна сграда /хотел/. За достоверност, мерих по два пъти, и резултатът все един и същ.
"Нещото" е предназначено за голф играчи и не вярвах, че може да удари такива резултати. Въобще не повярвах и на рекламата на проидводителя, която заявяваше възможнисти до 1000 ядра.
Изглежда истинският Bushnell, макар също произведен в Китай, има какво да покаже.
Иначе, измерването става бавно, няма осветена скала, не мери ъгли, увеличението е само 5 пъти и пр., но както казват сърбите "колкото паре, толкоз музика", в моя случай, дори и малко повече...
Поздрави!
Този пост е редактиран от popov308: 08 май 2015 - 11:16
- Nanski, zkk, ДБД и 3 други харесват това
Публикувано 09 май 2015 - 05:36
Днес купих от Продавалника ето това "нещо", като жената, която го продаваше, беше така добра да ми свали цената до 125 лева /след известни цигански пазарлъци с габровски елементи, от моя страна/.
Bushnell-Tour-V2.jpg
2498560185_ecf4c9f3c6.jpg
Малкото боклуче обаче направо ме хвърли в оркестъра, като измери 1117 метра до една отсрещна скала, която ми се падаше под ъгъл, и 1235 метра до масивна сграда /хотел/. За достоверност, мерих по два пъти, и резултатът все един и същ.
"Нещото" е предназначено за голф играчи и не вярвах, че може да удари такива резултати. Въобще не повярвах и на рекламата на проидводителя, която заявяваше възможнисти до 1000 ядра.
Изглежда истинският Bushnell, макар също произведен в Китай, има какво да покаже.
Иначе, измерването става бавно, няма осветена скала, не мери ъгли, увеличението е само 5 пъти и пр., но както казват сърбите "колкото паре, толкоз музика", в моя случай, дори и малко повече...
![]()
Поздрави!
Е те това за сетен път илюстрира размера на спекулативния момент в ценообразуването на стоки, предназначени за ловно-стрелкови цели . Браво, да ти е честита изгодната сделка! Очакваме да ни запознаеш и с резултатите от полевите изпитания, когато обектът е с размера на чакал, а ъгълът на измерването - малък, примерно от позиция седнал в равно поле
Поздрави и наслука!
Този пост е редактиран от old_hunter: 09 май 2015 - 05:39
Публикувано 09 май 2015 - 08:10
и аз съм с бушнел за никъв х,,,,, не става макар че му дават да мери до 1000м до 350 мери бързо и с мерак от там на татък мъка по сто измервания докато покаже дистанцията иначе е верен по няколко пъти съм пробвал на едни и същи дистанции,май трябваше да е лейка
Публикувано 09 май 2015 - 11:54
Е те това за сетен път илюстрира размера на спекулативния момент в ценообразуването на стоки, предназначени за ловно-стрелкови цели
. Браво, да ти е честита изгодната сделка! Очакваме да ни запознаеш и с резултатите от полевите изпитания, когато обектът е с размера на чакал, а ъгълът на измерването - малък, примерно от позиция седнал в равно поле
Поздрави и наслука!
Благодаря!
Днес, последното разстояние, което отчете далекомерчето е 1347 метра до фасадата на отсрещен жилищен блок. От дърветата в горичката пред блока, показа 1170 метра. Много ме зарадва факта, че успява да "разчете" такива дистанции и от неравна повърхност, каквато е короната на дървото. Постиженията по фасадите на сгради, напрактика са несъотносими към реалните ловни условия. С тези резултати би се гордял дори стария ми далекомер Zeiss Victory 8x26T, който продадох единствено заради големите му размери.
Относно постиженията на Leica 1600 /показан от damian1/, днес колегата Юлиян Иванов /Maclain/ успя да измери 1846 метра върху самостоятелно дърво до язовир Войново. Целта на "задружното" мерене беше да установя дали Бушнелчето ще измери едни и същи дистанции с Лайката, т.е. дали мери точно. Резултатите бяха с по един метър разлика или с никаква разлика, което отново ме зарадва.
Относно "меренето" на чакали, считам, че тук има сериозна грешка, която кара някои от колегите да чувстват разочарование от далекомерите си. Говоря конкретно за лова на хищници. При лова на кози и козирози, предполагам, че е съвсем различно.
Считам, че моментът на появата на чакала не трябва да заварва ловеца с далекомер в ръка, а тази същата ръка вече трябва да държи пушката. Правилното действие, поне за мен е, преди вардата да се огледа подробно района /поляна, нива или каквото е там/ и предварително да се измерят всички възможни далечни дистанции, от които може да се появи хищника. Ако ловецът не може да ги запомни, не е срамно и да си ги запише. Друг колега, който постоянно ловува на едни и същи места, дори си е поставил ориентири /купчинки с камъни/, които го вчасяват за различните разстояния по поляната.
Когато свирката засвири, далекомерът вече трябва да е в почивка. Аз не бих разчитал на правилно измерване, когато вече ме е затресъл адреналина от появата на чакала. Няма как да съм сигурен при 5 кратно увеличение, че кръгчето на скалата е засякло точно животното, а не храстите на 150 метра зад него. Не бях сигурен и с 8 кратното увеличение на Цайса.
Освен това, чакалът рядко спира, за да чака да го "мерят". В повечето случаи се движи /и то небавно, търсейки "заека"/. Затова, от момента на засичането /ако въобще стане/ до момента на извършване на корекциите и прицелването ще мине известно време. Животното може да е на съвсем друга дистанция и направената корекция няма да свърши работа. Точно така се преф...ах с една лисица на 400 метра, която бях сигурен, че ще уцеля, но само разбрах, че може да подскочи почти на два метра от земята...
Вярно е, че в дадена ловна ситуация /по изключение/ може да се наложи и измерване непосредствено преди изстрела, но тогава е желателно да бъда поне на високо, че ако не уцеля точно животното с лазерния сигнал, той да се върне щогоде коректно поне от земята под него.
Ето един много показателен клип, как предварителното познаване на дистанциите помага, дори и ако животното подмине най-удобното място за отстрел:
https://www.youtube....h?v=ZC8FqbXBevQ
Този пост е редактиран от popov308: 10 май 2015 - 12:18
- ku4e_biasno, Планинички, jovani62 и 5 други харесват това
Публикувано 10 май 2015 - 07:25
Да споделя и аз по темата> Наскоро се сдобих по подобие на колегата Попов, с бързомерче за голф Leupold GX 4i.
Впечатленията ми са за изключително бързо и коректно отчитане. Въобще не се замисля. Повторение не ми се е налагало да правя, освен да проверя дали е налице повторение на резултата. Максималното измерено разстояние в градски условия е 650 м. По спецификации му дават 730м, но лично за мен, за ловните ми цели, това е предостачъно. Опцията за измерване в мъгла е изпробвана и работи коректно. OLED дисплея определено е приятен за окото. Може би в пълна тъмнина информационния надпис е по-ярък, но още не съм го тествал обстойно. Те сигурно голфърите затова не играят нощем .
Малък, лек, водоустойчив. Батерията CR2 3.0V държи доволно много(още не зная колко точно!)
Разликата с ловните версии Leupold RX е в екстрите за измерване на ъгъл/компенсация и балестични корекции. Подобни екстри гъдилкат съзнанието, но реално (пак за мен) не зная колко пъти биха ми влезли в работа, а и за парите, които го платих, ги прежалвам одма (б.а. - от англ. - веднага). Този има екстри за изчисляване на крива на удара и други такива...
Накратко, ако ми се прииска да изиграя една партия голф с приклада на Браунинга и нерови топки,
то винаги мога да разчитам на новата придобивка.
Наслука и здраве желая!
PS> Присъединявам се напълно към мнението на Popov308, относно начина на употреба на далекомера в ловни условия.
Прикачени файлове
Този пост е редактиран от danny_nikolov: 10 май 2015 - 07:32
- ku4e_biasno, angel_bratanov и popov308 харесват това
Публикувано 10 май 2015 - 08:11
Благодаря!
Днес, последното разстояние, което отчете далекомерчето е 1347 метра до фасадата на отсрещен жилищен блок. От дърветата в горичката пред блока, показа 1170 метра. Много ме зарадва факта, че успява да "разчете" такива дистанции и от неравна повърхност, каквато е короната на дървото. Постиженията по фасадите на сгради, напрактика са несъотносими към реалните ловни условия. С тези резултати би се гордял дори стария ми далекомер Zeiss Victory 8x26T, който продадох единствено заради големите му размери.
Относно постиженията на Leica 1600 /показан от damian1/, днес колегата Юлиян Иванов /Maclain/ успя да измери 1846 метра върху самостоятелно дърво до язовир Войново. Целта на "задружното" мерене беше да установя дали Бушнелчето ще измери едни и същи дистанции с Лайката, т.е. дали мери точно. Резултатите бяха с по един метър разлика или с никаква разлика, което отново ме зарадва.
Относно "меренето" на чакали, считам, че тук има сериозна грешка, която кара някои от колегите да чувстват разочарование от далекомерите си. Говоря конкретно за лова на хищници. При лова на кози и козирози, предполагам, че е съвсем различно.
Считам, че моментът на появата на чакала не трябва да заварва ловеца с далекомер в ръка, а тази същата ръка вече трябва да държи пушката. Правилното действие, поне за мен е, преди вардата да се огледа подробно района /поляна, нива или каквото е там/ и предварително да се измерят всички възможни далечни дистанции, от които може да се появи хищника. Ако ловецът не може да ги запомни, не е срамно и да си ги запише. Друг колега, който постоянно ловува на едни и същи места, дори си е поставил ориентири /купчинки с камъни/, които го вчасяват за различните разстояния по поляната.
Когато свирката засвири, далекомерът вече трябва да е в почивка. Аз не бих разчитал на правилно измерване, когато вече ме е затресъл адреналина от появата на чакала. Няма как да съм сигурен при 5 кратно увеличение, че кръгчето на скалата е засякло точно животното, а не храстите на 150 метра зад него. Не бях сигурен и с 8 кратното увеличение на Цайса.
Освен това, чакалът рядко спира, за да чака да го "мерят". В повечето случаи се движи /и то небавно, търсейки "заека"/. Затова, от момента на засичането /ако въобще стане/ до момента на извършване на корекциите и прицелването ще мине известно време. Животното може да е на съвсем друга дистанция и направената корекция няма да свърши работа. Точно така се преф...ах с една лисица на 400 метра, която бях сигурен, че ще уцеля, но само разбрах, че може да подскочи почти на два метра от земята...
Вярно е, че в дадена ловна ситуация /по изключение/ може да се наложи и измерване непосредствено преди изстрела, но тогава е желателно да бъда поне на високо, че ако не уцеля точно животното с лазерния сигнал, той да се върне щогоде коректно поне от земята под него.
Ето един много показателен клип, как предварителното познаване на дистанциите помага, дори и ако животното подмине най-удобното място за отстрел:
https://www.youtube....h?v=ZC8FqbXBevQ
Всичко, което си описал е точно така, само че важи за един конкретен начин на лов - самостоятелно с примамаване. Там действително измерването на момента е неприложимо. Но на мен примерно ми е голям кеф зимно време да ловувам с издебване от сравнително големи, над 300м дистанции, да кажем на мишкуващи лисици или клечащи чакали . Много са случаите, когато дистанцията е достатъчно голяма, животните са спокойни и премерването на разстоянието не е никакъв проблем. А, освен това в повечето случаи при мен разчетът е от двама души - мерач и стрелец
Не че съм стрелял на такава дистанция де, но само като пример
Поздрави и наслука!
Този пост е редактиран от old_hunter: 10 май 2015 - 09:30
- Bat Geca Loveca, Явор Боцин и popov308 харесват това
Публикувано 10 май 2015 - 08:30
Бе тия зад окена защо си стрелят с 243 на такива дистанции без да се замислят,че тоя калибър след 500м.примерно се влияе от вятър и разни други?
Публикувано 10 май 2015 - 08:52
Бе тия зад окена защо си стрелят с 243 на такива дистанции без да се замислят,че тоя калибър след 500м.примерно се влияе от вятър и разни други?
Ами сигурно стрелят, когато няма вятър! А и няма такъв нормален ловен калибър, който при наличие на вятър при такива дистанции да може да мине без съответната корекция. При едни калибри ще е по-малка, при други по-голяма, но така или иначе за стрелба по хищник винаги ще е необходима. Изобщо опрем ли до корекция на вятъра работата силно загрубява, тъй че евентуалното попадение го пиши случайно с какъвто ще калибър
Поздрави и наслука!
Този пост е редактиран от old_hunter: 10 май 2015 - 09:29
- Планинички, ICEBUL, angel_bratanov и 2 други харесват това
Публикувано 10 май 2015 - 09:06
Хоук 600, хваща до къде 690м, поне толкова съм мерил най-далеко.
Прикачени файлове
- popov308 харесва това
Публикувано 10 май 2015 - 09:53
Bushnell-Tour-V2.jpg
2498560185_ecf4c9f3c6.jpg
![]()
Поздрави!
Другият път го вземи като гоним лисиците и чакалите да ги мерим. В този ред на писане виж темата: Варда на хищници
Поздрави!
- popov308 харесва това
Публикувано 11 май 2015 - 08:47
Публикувано 11 май 2015 - 11:00
Аз ползвам Leica LRF 800. Не ми харесват размерите на уреда. Тази седмица мерих 770 метра до храст, а колко максимално съм мерил не си спомням.
Публикувано 11 май 2015 - 10:19
Аз ползвам visionking 6x25. Компактен е и мери бързо.Дават му 600 м. макс, но най-далечното разстояние което аз съм измервал е 891 м до... ...един заводски комин!
DSC_0127.JPG 83,09K
0 Брой сваляния
DSC_0127-скала.jpg 68,12K
0 Брой сваляния
- popov308 харесва това
Публикувано 11 май 2015 - 11:43
Аз пък съм тъп и упорит традиционалист. Не вервам на електрониката особено в екстрени условия. И ползвам тая дърта хАмеричка глезотийка.
P1010442.JPG 156,08K
1 Брой сваляния
P1010443.JPG 158,88K
0 Брой сваляния
Но тъй и като окомера още не ме лъже карам повече с него. Та и затова я бях забравил та е пепелясала толкова. Добре беше темата да я подиря и изчистя.
0 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 0 гости, 0 анонимни