Към съдържанието


Снимка
- - - - -

Гъба виолетка


  • Моля, влезте за да отговорите
14 отговора на тази тема

#1 Петър Златев

Петър Златев

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 63 Мнения:
  • Име:Петър
  • Оръжие:1+2
  • Куче:Курцхаар
  • МПС:каруци
  • ГрадТвърдица

Публикувано 15 ноември 2014 - 12:21

Колеги преди седмица в района на с.Бусманци софийско намерих тези гъби и се оказаха ядливи без двойник защото се появяват през месец ноември и декември при по мека зима,направих справка в интернет и се оказаха,че са с много добри вкусови качества.Пекнах ги,аз и наистина са много вкусни,а и още нещо дадена беше карта на района където са  откривани и само в софийско никъде другаде в България.Тази която открих се води полска виолетка,а има и обикновена виолетка,като тя се открива горите.Първите две снимки са на полска виолетка,а другите две са на обикновена виолетка.

Прикачени файлове


  • mir777, Bat Geca Loveca и kalidd харесват това

#2 karata

karata

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 560 Мнения:
  • Име:Чавдар

Публикувано 16 ноември 2014 - 10:10

Значи не си много прав.Намират се още и в района на с.Радко Димитриево Шуменско.На времето по време на учение брахме такива за един началник.Бяха цяла поляна.Наистина след него случай други не съм виждал.



#3 daimio

daimio

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 27 Мнения:

Публикувано 17 ноември 2014 - 04:49

Брей, ако не беше написал колегата, че са ядливи, с този цвят нямаше да ги докосна за нищо на света!

Но може. Рижиките също не са много за гледане, особенно ако са били наранени, но са ми любимата трушия мариновани.

Явно тия виолетки са много редки - добре е колегата да опише в какъв район ги е намерил - в гора /вид на дърветата/, на поляна и т.н.


  • Илиян Недялков и Чавдар харесват това

#4 daimio

daimio

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 27 Мнения:

Публикувано 17 ноември 2014 - 04:50

Извинявам се за правописната грешка - туршия /а не трушия :)) /.



#5 Петър Златев

Петър Златев

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 63 Мнения:
  • Име:Петър
  • Оръжие:1+2
  • Куче:Курцхаар
  • МПС:каруци
  • ГрадТвърдица

Публикувано 17 ноември 2014 - 06:39

Значи аз в гората не съм намирал,тези които намерих бяха на поляна която е пасище и днес също брах ето снимка.А колега karata аз цитирах описание на един сайт който показва карта която е направена  по информация на колеги гъбари които са намерили гъби в района на София.А че ги има и в други краища на БГ е още по добре берете и яжте. :)Нема мрене хапхах вече около 5 кила. :D

Прикачени файлове


Този пост е редактиран от Петър Златев: 17 ноември 2014 - 06:42


#6 aquilon

aquilon

    ЛОВЕЦѣ

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 381 Мнения:

Публикувано 17 ноември 2014 - 10:56

Ливадната виолетка Lepista personata, хич не е рядкост. есенна гъба е и сега е най- масова.

сред достойнствата й са нежното месо и превъзходен вкус, конкуриращи тези на ливадната печурка.

с две думи висококачествена гъба.

все пак да се избягва брането й, ако е в смесени групи с отровни гъби.

да ви е слука!


  • n960 и Петър Златев харесват това

#7 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4357 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 19 ноември 2014 - 07:46

Брей, ако не беше написал колегата, че са ядливи, с този цвят нямаше да ги докосна за нищо на света!

Но може. Рижиките също не са много за гледане, особенно ако са били наранени, но са ми любимата трушия мариновани.

Явно тия виолетки са много редки - добре е колегата да опише в какъв район ги е намерил - в гора /вид на дърветата/, на поляна и т.н.

И на нас с жена ми са риженките.

Береме ги в млади борови култури есенно време. Тука ходим между село Вакарел и ловно стопанство "Искър".

Те са на находища и понякога няма как да мъкнеш количествата. Тя си е малко груба и по добре да се берат само младите.

Доста е "песъчлива"  :)

Ние ги киснем във ваната и после бланширане със сол и идея оцет и рязко охлаждане, да остане стегната и хрупкава..

В трилитрови буркани с чесън, цвят от копър, доста синап, листа от целина, може и някоя люта чушка и саламура.

Всъщност са вкусни така: след млечно - кисела ферментация.

Е, пачият крак и по бам - башка, но се бере лятото и не става за сурова туршия.



#8 daimio

daimio

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 27 Мнения:

Публикувано 20 ноември 2014 - 02:36

Колега Чавдар, кажи как точно правиш саламурата, с която заливаш рижиките?

Пробвах тази година да ги направя в саламура, но нещо обърках и не станаха.

Аз рижиките ги бланширам за 10 мин., охлаждам ги в студена вода и ги нареждам  в буркани. Заливам ги в изстинала марината, която представлява 1 литър вода, 300 грама оцет, дафинов лист, сол /на вкус/, бахар и може и карамфил - всичко завира, ври 5 мин и се изстудява. Със изстиналата марината заливам рижиките в бурканите, затварям и ги оставям на хладно за 10-тина дена /хладилника/. Преди консумация ги изплаквам преди да ги сложа в чинията, че иначе са много кисели, овкусявам със зехтин или олио и нарязвам 1 глава лук. Става....майко мила :)

А тези виолетки колеги как е най-добре да се хапват - пържени, печени, на туршия или друго.

Събота и неделя ще се огледам по поляните около нас и кой знае :)



#9 Петър Златев

Петър Златев

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 63 Мнения:
  • Име:Петър
  • Оръжие:1+2
  • Куче:Курцхаар
  • МПС:каруци
  • ГрадТвърдица

Публикувано 08 декември 2014 - 05:52

Хайде пак беридба днес една турбъ,около пет килъ. 

Прикачени файлове


  • Bat Geca Loveca харесва това

#10 karata

karata

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 560 Мнения:
  • Име:Чавдар

Публикувано 07 януари 2015 - 08:11

Хайде пак беридба днес една турбъ,около пет килъ. 

Стига бе,ще ти дойда на гости да черпиш с гъби пиенето от мен. :sufra: :D


Този пост е редактиран от karata: 07 януари 2015 - 08:11

  • Петър Златев харесва това

#11 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4357 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 25 април 2015 - 08:29

Ах, кога ще излязат челядинките, да си скърпиме по една чорбичка.....



#12 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4357 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 09 юни 2015 - 11:19

В неделя съседа, под мен беше набрал над 3 кг. млад пачи крак...

Около Горна Малина... В дъбаците.

Значи, почна се.... :)


Този пост е редактиран от Чавдар: 09 юни 2015 - 11:20


#13 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4357 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 09 юни 2015 - 01:02

Колега Чавдар, кажи как точно правиш саламурата, с която заливаш рижиките?

Пробвах тази година да ги направя в саламура, но нещо обърках и не станаха.

Аз рижиките ги бланширам за 10 мин., охлаждам ги в студена вода и ги нареждам  в буркани. Заливам ги в изстинала марината, която представлява 1 литър вода, 300 грама оцет, дафинов лист, сол /на вкус/, бахар и може и карамфил - всичко завира, ври 5 мин и се изстудява. Със изстиналата марината заливам рижиките в бурканите, затварям и ги оставям на хладно за 10-тина дена /хладилника/. Преди консумация ги изплаквам преди да ги сложа в чинията, че иначе са много кисели, овкусявам със зехтин или олио и нарязвам 1 глава лук. Става....майко мила :)

А тези виолетки колеги как е най-добре да се хапват - пържени, печени, на туршия или друго.

Събота и неделя ще се огледам по поляните около нас и кой знае :)

Колега, чак сега ти видях поста.

След бланширането, не слагам бахар и дафинов лист, а чесън на парченца, цвят от копър, листа от целина и магданоз, малко синапено семе, може и някоя люта чушка. Ако имаш все още зелени вишнови листа - и такива, щото танина стяга месото на гъбите.

И много е важно при бланширането рязко до се охладят. Тогава остават стегнати, а не се разкашкват.

Така се приготвя и пачи крак.

Аз не слагам оцет, а само 30 грама сол на килограм сухо вещество, в саламурата. Да речем, на две кила бланширани гъби - 50 грама, щото при бланширането са поели сол....

След което ги оставям, като туршия, да протече млечно - киселата ферментация 10 - 15 дни, според температурата и се слагат в хладилника. Така може да стоят с месеци. Синапът и вишновите листа ги запазват....

Така не е отровно кисела, а като киселите краставички, на туршия....


Този пост е редактиран от Чавдар: 09 юни 2015 - 01:03


#14 daimio

daimio

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 27 Мнения:

Публикувано 12 юни 2015 - 11:16

Благодаря колега, ще пробвам с новата реколта! Поздрави!

#15 Гераско Сасков

Гераско Сасков

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 12 Мнения:

Публикувано 14 май 2016 - 11:33

Здравейте.

Вчера бях на Боянската църква и в двора - точно под едната от секвоите /тази до североизточната част на църквата/, видях страхотна виолетка. Много равномерен и наситен цвят. Хубава напълно развита шапка. но нямаше как да я откъсна. Все пак беше в църковния двор! :)






0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!