Пъстървовите и по методите на отглеждането и развъждането им.
У нас в пъстървовите стопанства се отглеждат- речна(Salmo trutta fario)
и дъгова пъстърв(Salmo gairdneri irideus ).
Речна(балканска)пъстърва. Тя е типична студеноводна риба и се среща във високопланинските езера и потоци със студена-бистра и риби са деликатесни видове, които се различават от шарановите по биологичните особености прозрачна вода. Тези условия и силната проточност на водата влияят положително върху нейното развитие и размножаване.
По време на размножителния период при пъстървите се проявява по-силно половия деморфизъм - мъжките придобиват по-ярко оцветяване и извита кукообразна долна челюст, а женските запазват бледожълтия цвят.
По време на мръстенето женската пъстърва плува срещу течението на реките и избира тихо и плитко място, където с опашката си издълбава малка яма по чакълесто-песъчлива дъно. След това тя хвърля хайвера си в няколко ями, а мъжките пъстърви изпускат млякото(спермата) върху хайвера и го оплождат. Женската пъстърва с опашката си го зарива леко с пясък или с чакъл, с което прекратява грижите си за поколението.
Американска(дъгова)пъстърва
Тя е основният вид,който се отглежда в стопанствата. Получена е в САЩ при кръстосване на два вида пъстърва. У нас е внесена през 1924г. Тя е по-подходяща за изкуствено отглеждане на пъстървите във водоемите поради предимствата и положителните и качества пред речната.
показатели
балканска(речна)
дъгова(американска)
цвят
масленозелен с черни,червени и оранжеви точки,обкръжани със светли пръстени
тъмнозеленикав със ситни черни точки по гърба, а отстрани на тялото лента с цветовете на небесната дъга
темп.на водата С`
15 - 18
16-22
мръстене
есента
пролетта
продължителност на люпене(месеци)
3-4
1,5-2
маса на 2 години(g.)
130-150
170-400
приспособимост и оползотворяване на фуража
по-слаби
по-добри
качество на месото
по-вкусно
отстъпва на речната
заболяване от въртеж
по-трудно
по-лесно