Към съдържанието

Снимка

Мазалат - In Memoriam

• Моля, влезте за да отговорите
1669 отговора на тази тема

#1 popov308

popov308

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 303 Мнения:
  • Име:Попов
  • Оръжие:Ruger American 308 Tikka T3 Varmint
  • МПС:Suzuki Vitara
  • ГрадГаброво

Публикувано 09 октомври 2014 - 09:23

Бог да прости българското производство на карабини.... Angel_anim.gif/>/>/>/>/>/>/>/>/>/>
Днес се обаждах в Нити Казанлък. Съобщиха ми следните цени /щото на сайта им ги няма/:
С чешка хромирана цев + стойка, без оптика - 1017 лв.
С белгийска нехромирана цев + стойка, без оптика - 900 лв
С монтирани украински оптики и чешки оптики Фомей + 100 - 200 лв. отгоре.
Напр. с Фомей 2,5 - 10х50 и чешката цев излиза 1377 лв.!!!
Стойката за оптика във всички варианти е една и съща - странично разположена и висока. Не предлагат друга, напр. по-ниска!
Калибърът - и той един и същ - 7,62х54R.
Новото било някакъв странично разположен предпазител, който по света се използва от близо 100 години...
http://nitibg.com/in...-09-04&Itemid=6
В съчетание с това и тази статия:
http://www.gilza.net...og-post_04.html
Мисля, че при конкуренцията на задокеанските производители - Ругер, Севидж, Марлин, Ремингтон, Мозберг, а също и по-близките - напр. Застава, българската "преработка" на довоенна винтовка, с трагичен монтаж за оптика и античен калибър е направо обречена. Американските пушки, освен изпълнени по модерна концепция, с модерни и разнообразни монтажи и актуални калибри, са и доста по-евтини. Ето само един от многото примери:
http://www.guns.bg/R...eedReg=&outlet=
Сръбските пушки пък са на светлинни години по отношение на качеството и бият дори американската ширпотреба.
Какво точно си мислят, че предлагат в Нити Казанлък... честно казано и аз не разбрах....

Този пост е редактиран от popov308: 09 октомври 2014 - 09:27

• Nanski, shot1, engin и 8 други харесват това

#2 elwix

elwix

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 3402 Мнения:

Публикувано 09 октомври 2014 - 10:03

Не ги защитавам НИТИ, да тромави са не се променят и т.н. всичко е вярно. НО!

Не съм съгласен с теб относно качеството на пушките. Доста добре са изработени с нови цеви които не са тънки както повечето ефтини карабини.

Това че на теб не ти харесва калибъра или пушката или цената незначи че не е добре това оръжие.

Имат много приятен лек спусък с дървен приклад простреляни и са годни за работа директно от кашона. Крайна цена.

Доста наши колеги ловуват с тях и не се оплакват :) а и имат какво да покажат добито с тези оръжия :)

Направи си сметката след като вземеш друга пушка какво следва монтаж, прострелка, патрони и т.н. ? Тези пари защо не ги смяташ в сметката?

Какво му е на калибъра 7.62х54 ??? Стар бил и какво от това то и 30-06 не е първа младост и???

За разлика от 30-06 който е пенсиониран армейски калибър то 7.62х54 се ползва масово все още във военните конфликти нека да е стар :)

Патрон в 7.62х54 дори ловен е по ефтин от аналогичните калибри, а да не говорим за армейските патрони които са <50 ст.

Не е хубаво така остро да реагираш към Българска фирма и продукция макари да не е на нивото което ти се иска.

П.П. Мазалата е хубава пушка и работи добре. Просто едно здраво и работно оръжие далече от ловните моди и течения в кой е по по най :)

Този пост е редактиран от elwix: 09 октомври 2014 - 10:08

• ДБД, nqkoiotnqkade, Христо Христев и 11 други харесват това

#3 old_hunter

old_hunter

Ловец

• Глобален Модeрaтор
  • 5115 Мнения:
  • Оръжие:Beretta Urika Gold Optima-Bore 12 ga., Benelli Raffaello Delux 12 ga., Sako 75 Varmint 308 Win, Sako 85 Varmint 243 Win, Browning LongTrack 30-06 Sprg, Anschutz 1807 22 lr.

Публикувано 09 октомври 2014 - 10:21

...

Имат много приятен лек спусък с дървен приклад простреляни и са годни за работа директно от кашона. ...

...

Бил съм собственик на два мазалата /единият от които върнат и сменен с друг заради 'фабрично' раздут патронник/. И двата на практика не бяха годни за директно ползване, просто не можеха да улучат чакал от 60-70 м. Тогава имах сведения за аналогични проблеми и от други собственици. Информацията ми е с доста голяма давност, теоретично е възможно нещата да са се променили, но аз лично не вярвам в това. 

Поздрави и налука!

Този пост е редактиран от old_hunter: 09 октомври 2014 - 10:22

• nqkoiotnqkade и Петър Златев харесват това

#4 elwix

elwix

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 3402 Мнения:

Публикувано 09 октомври 2014 - 10:26

Бил съм собственик на два мазалата /единият от които върнат и сменен с друг заради 'фабрично' раздут патронник/. И двата на практика не бяха годни за директно ползване, просто не можеха да улучат чакал от 60-70 м. Тогава имах сведения за аналогични проблеми и от други собственици. Информацията ми е с доста голяма давност, теоретично е възможно нещата да са се променили, но аз лично не вярвам в това. 

Поздрави и налука!

Да променени са. Нови са цевите и са качествени. Ако бюджета ми беше до <1500лв за всичко щях да избера мазалата.

#5 old_hunter

old_hunter

Ловец

• Глобален Модeрaтор
  • 5115 Мнения:
  • Оръжие:Beretta Urika Gold Optima-Bore 12 ga., Benelli Raffaello Delux 12 ga., Sako 75 Varmint 308 Win, Sako 85 Varmint 243 Win, Browning LongTrack 30-06 Sprg, Anschutz 1807 22 lr.

Публикувано 09 октомври 2014 - 10:46

Да променени са. Нови са цевите и са качествени. Ако бюджета ми беше до <1500лв за всичко щях да избера мазалата.

Описаните проблеми не идваха от цевите, а от безобразно издълбаното с теслата легло на цевната кутия в дървото. Както казах прицелна стрелба без предварителна намеса беше невъзможна. Цевите са съвсем отделен проблем.

Поздрави и наслука!

Този пост е редактиран от old_hunter: 09 октомври 2014 - 10:49

#6 Щирлиц

Щирлиц

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 1005 Мнения:
  • Име:Николай Иванов
  • Оръжие:Tikka (308 & 223 & 243 & 22 LR) ИЖ-54 , Winchester SX2
  • Куче:Ваймаранер
  • МПС:TLC
  • Градградът на липите

Публикувано 09 октомври 2014 - 01:27

Тикка , ЧЗ втора ръка  или Цървена зАстава , нашите им дай да правят калаши за арабеските и зулусите , там им е силата. Отдавна са отписани от повечето ловци .

• Nanski, lovecbg, ДММ и 3 други харесват това

#7 ilian777

ilian777

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 343 Мнения:
  • Име:Илиан Илиев
  • Оръжие:Маузер М12 .30-06, хуглу 12х76
  • Куче:зло
  • МПС:сузуки Витара 2000 тди
  • ГрадЛовеч

Публикувано 09 октомври 2014 - 03:03

Аз ползвам Мазалат от известно време и съм много доволен.
Понеже е сбелгийска цев имам възможност да ползвам куршуми в .30 което е голям плюс.
Ползвам го за всякакъв лов,за сега на варда се представя отлично,живот и здраве ще видим на гонка как е.
Излезе ми 1200лв с оптика Фомей 2,5-10х50 която вече 200 изстрела си е ОК.
Иначе пострелвам и с един блазер със спортна цев в .308 ,ами..........и той става ха-ха

Прикачени файлове

• ДБД, jovani62, ваклин и 2 други харесват това

#8 damian1

damian1

Ловец

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 4887 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 09 октомври 2014 - 07:59

Имам Мазалат със сменена , по - дебела, 62 сантиметрова хромирана цев, от 16-17 год. Сложил съм оптика  ПСО- 1. Имам едно местенце дето си стрелям на около 120 м и капачка от буркан за компот я улучвам без проблем от легнало положение . Не е кой знае какво , но като точност за ловни цели аз съм доволен. Факт е обаче , че имам и ударени но загубени животни , най- вече при ползването на армейски патрони. Започнах да ги пиля и да им правя дупчица , и макар че това подобри нещата , се оказа че ризницата се разкъсва и сърдечника продължава сам и пробива животните . Последно преминах на руски 13 гр.

В крайна сметка ако трябва да обощавам, общо взето съм доволен , ама за варда на по - далечко си взех Щаер :D .

Този пост е редактиран от damian1: 09 октомври 2014 - 07:59

#9 popov308

popov308

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 303 Мнения:
  • Име:Попов
  • Оръжие:Ruger American 308 Tikka T3 Varmint
  • МПС:Suzuki Vitara
  • ГрадГаброво

Публикувано 09 октомври 2014 - 08:09

Колеги, дано да не съм разбран неправилно!

Темата ми няма за цел да оплюе Мазалата и да изтъква недостатъците му спрямо доказани световни марки. Щом има хора, които го ползват успешно, значи и "за този влак си има пътници". Дори имаше шанс и аз да се кача на този влак.

Възроптах единствено срещу това, че нискотехнологично изделие, с минимум производствени разходи, и почти никакви такива за ноу-хау, се предлага на цената на карабините, произведени от утвърдени производители, които всяка година разработват и прилагат иновации.

По този начин крехкото клонче на единствената болтова карабина, произведена в България може да се счупи под тежестта на конкуренцията. Като българин, не бих искал да видя това.

Напротив, бих искал да видя нова затворна система, разработена от български инженери, а не стари кутии, взети от бракувани Мосинки и одялкани в час по трудово. Бих искал да видя поне няколко популярни ловни калибъра, в които да се предлага Мазалат. Бих искал да видя централна стойка за оптика с възможност за уивър и ниски и високи монтажи. Бих искал да видя полимерен приклад, падащ магазин и регулируем спусък. Искам да видя мерници батю и фиброоптични мушки...

Не искам много, а само това, което другите фирми, търсещи по 1000 лв. за пушка предлагат от десетилетия.

Нека да си уважаваме родното производство, но само с уважение не се стъпва на нови пазари...    .                    

Този пост е редактиран от popov308: 09 октомври 2014 - 08:12

• shot1, lovecbg, DrOhboli и 15 други харесват това

#10 old_hunter

old_hunter

Ловец

• Глобален Модeрaтор
  • 5115 Мнения:

Публикувано 10 октомври 2014 - 08:20

Колеги, дано да не съм разбран неправилно!

Темата ми няма за цел да оплюе Мазалата и да изтъква недостатъците му спрямо доказани световни марки. Щом има хора, които го ползват успешно, значи и "за този влак си има пътници". Дори имаше шанс и аз да се кача на този влак.

Възроптах единствено срещу това, че нискотехнологично изделие, с минимум производствени разходи, и почти никакви такива за ноу-хау, се предлага на цената на карабините, произведени от утвърдени производители, които всяка година разработват и прилагат иновации.

По този начин крехкото клонче на единствената болтова карабина, произведена в България може да се счупи под тежестта на конкуренцията. Като българин, не бих искал да видя това.

Напротив, бих искал да видя нова затворна система, разработена от български инженери, а не стари кутии, взети от бракувани Мосинки и одялкани в час по трудово. Бих искал да видя поне няколко популярни ловни калибъра, в които да се предлага Мазалат. Бих искал да видя централна стойка за оптика с възможност за уивър и ниски и високи монтажи. Бих искал да видя полимерен приклад, падащ магазин и регулируем спусък. Искам да видя мерници батю и фиброоптични мушки...

Не искам много, а само това, което другите фирми, търсещи по 1000 лв. за пушка предлагат от десетилетия.

Нека да си уважаваме родното производство, но само с уважение не се стъпва на нови пазари...    .                    

Казал си всичко, което има за казване, така както и аз съм го правил в подобни теми. Никой не трябва да си мисли, че правим подобни изказвания от някаква антипатриотична и национално-нихилистична позиция. Напротив, както казваш бихме се радвали да видим и разбира се да притежаваме качествено, наистина българско оръжие, а не някаква компилация от белгийски, чешки и руски детайли, изпълнена на съмнително технологично ниво. Това, което се прави в НИТИ е по силите и се прави от всеки средностатистически оръжейник в страните, където подобна дейност е разрешена. Уви, такава е нелицеприятната истина. Обратната позиция е жалка и смешна - да се бием в гърдите и да плюем по чуждото, примерно турското ловно оръжие.

Поздрави и наслука!

Този пост е редактиран от old_hunter: 10 октомври 2014 - 08:28

• lovecbg, n960, ДММ и 2 други харесват това

#11 м. Асен

м. Асен

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1098 Мнения:
  • Име:JACK DANIELS
  • Оръжие:Winchester SXR VULCAN 30-06, GERMANICA 12/76., ИЖ-58 16/70 , FМ98 7х64
  • МПС:джип
  • ГрадСофия

Публикувано 10 октомври 2014 - 10:32

Нямам никакво отношение към темата, само не мога да не се учудвам на малоумната политика на НИТИ ... изглежда едва ли не умишлено.

#12 Diters

Diters

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 599 Мнения:
  • Оръжие:к'вот дойде
  • Куче:Чара
  • МПС:с колела
  • Градна село

Публикувано 10 октомври 2014 - 10:48

Преди няколко години ходих лично в завода за да им да гледам "новите" мазалати  - освен 7х54R имаха и в калибър 30-06 и 308win, цените бяха около същите, като сега.

Отказах се от това оръжие поради няколко причини :

- използват стари цеви, които никой не знае дали са експлоатирани или не във времето.

- избираш оръжие и това е -  клиентът няма право да простреля оръжието (дори и на тяхно стрелбище) и ако същото не даде добри резултати да го смени с друг екземпляр.

-Тежко  и грубо изработено оръжие, вкл. и прикладите (да не казвам, че имаше и такива с дефекти по тях).

- Ако речеш, че не искаш да закупиш оптичния прицел - даваш поръчка и чакаш да влязат в склада пушки в избрания от теб калибър, но без оптики ... отказаха категорично да свалят оптика от което и да е оръжие.

- За същите пари предпочетох да купя БАР, втора ръка.

От познат разбрах , че в момента имали хубави подкалибрени бренекета.

Този пост е редактиран от Diters: 10 октомври 2014 - 10:49

• popov308 харесва това

#13 jovani62

jovani62

dounshifter

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7515 Мнения:

Публикувано 10 октомври 2014 - 11:01

Мазалата е това което е и по добре да се правят и да има ,отколкото да няма мазалати. Цената е относително понятие - щом се купуват , значи не е дошло време да ги "погребваме"....Пък има и хора които не желаят 308 кал. ,а харесват 7,62х54..... :D Такъв вид конверсии и сега се правят навсякъде по света , на база остатъци от военните Маузер -98... ;) Който иска ново , евтино - да си купува ругер,марлин,ремингтон,савич,застава...отгоре на това ,евтините "западни" пушки са без механични мерници ,което е сериозен минус ,ако по принцип ни трябва истински универсално оръжие....  ;)

Разсъждения че тук в Бг. трябвало да се произведат нови оръжия с различни видове затворни системи и разнообразия от калибри имат пожелателен характер ,и са повече от наивни. ;)

п.с. сега ме е яд че си продадох моя мазалат ,беше с невероятно добре напасната затворна група ....ама му замина цевта ,пък тогава смяната беше трудно приключение за хора без връзки в арсенал и нити за цев от П К 

• Skitnik, generalat, elwix и 4 други харесват това

#14 old_hunter

old_hunter

Ловец

• Глобален Модeрaтор
  • 5115 Мнения:

Публикувано 10 октомври 2014 - 11:56

Мазалата е това което е и по добре да се правят и да има ,отколкото да няма мазалати. Цената е относително понятие - щом се купуват , значи не е дошло време да ги "погребваме"....Пък има и хора които не желаят 308 кал. ,а харесват 7,62х54..... :D Такъв вид конверсии и сега се правят навсякъде по света , на база остатъци от военните Маузер -98... ;) Който иска ново , евтино - да си купува ругер,марлин,ремингтон,савич,застава...отгоре на това ,евтините "западни" пушки са без механични мерници ,което е сериозен минус ,ако по принцип ни трябва истински универсално оръжие....  ;)

Разсъждения че тук в Бг. трябвало да се произведат нови оръжия с различни видове затворни системи и разнообразия от калибри имат пожелателен характер ,и са повече от наивни. ;)

п.с. сега ме е яд че си продадох моя мазалат ,беше с невероятно добре напасната затворна група ....ама му замина цевта ,пък тогава смяната беше трудно приключение за хора без връзки в арсенал и нити за цев от П К 

И в твоето собствено последно изречение има едно 'ама'. Ако знаеше че при тази хубава напасната затворна група ще замине цевта, щеше ли да си дадеш парите? Всъщност ресурсът на цевта си е бил заминал дълго преди покупката. Моят вторият беше производство 1943, очевидно беше воювал, което си му личеше.

Колкото до цената като относително понятие - абсолютно си прав. Могат да се дадат примери със стари съветски образци и съвременните им производни за които някои хора дават луди пари, но да не изпадаме в подробности и конкретика.

Поздрави и наслука!

Този пост е редактиран от old_hunter: 10 октомври 2014 - 12:35

#15 winterhunter

winterhunter

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 923 Мнения:

Публикувано 10 октомври 2014 - 01:05

Голяма дискусия се е развихрила тук :D То не са модерни технологии, цеви, бединги, нови затворни системи, полимерни приклади, регулируеми спусъци, централни монтажи, мерници батю, пък и ако може за цена до 500 лв да сме доволни всички :D

Колеги, мазалатът е конверсия, а не нова карабина. Ползват затвор от мосин с осъвременен предпазител, което не е малка промяна по затворната система, спусъкът е с втори предпазител и омекотен, слагат нови вносни цеви белгийска нехромирана и чешка хромирана (каквато ползвам), правят дървени приклади различни от мосиновите, слагат механичен мерник, правят релсата за страничен монтаж, изработват страничен монтаж и рингове. Какво повече искате от една конверсия на мосин-наган? Ами почти всичко е изменено! Карабината си е точна, здрава, надеждна и добре балансирана, а калибърът е евтин и мощен.

Колегата, най-горе е посочил цените. При цена на монтаж около 180 лв. (включен в посочените цени от колегата), то цената на карабината идва 840 лв. или 720 лв., в зависимост от вида цев. Съвсем прилична цена за карабина с нова цев и то доста добра цев.

Ако някой желае подобрения или има други лични предпочитания- има начини и средства. Прилагам снимки от друг форум на колега, който си ги е поръчал за мазалата. Полимерен приклад има и в софийски оръжеен магазин. В интернет е пълно с тунинги за мосини и части за тях.

В нета има и друго- американците си ползват оригинални мосини или финландските им клонинги, без подобрения, за лов и не се оплакват! А на нас все нещо не ни харесва- в Казанлък ни правят карабини с всички горепосочени подобрения, но все не сме доволни.

Е, аз ако искам "модерна" болтова карабина, произведена някъде на запад от нас, ама да е със страничен монтаж (лично предпочитание), за да си стрелям и на механичен? Има ли избор? А ако личното ми предпочитание е да е в калибър 7.62х54?

Прикачени файлове

• elwix, damian1 и Димо Демирев харесват това

#16 old_hunter

old_hunter

Ловец

• Глобален Модeрaтор
  • 5115 Мнения:

Публикувано 10 октомври 2014 - 02:08

Голяма дискусия се е развихрила тук :D То не са модерни технологии, цеви, бединги, нови затворни системи, полимерни приклади, регулируеми спусъци, централни монтажи, мерници батю, пък и ако може за цена до 500 лв да сме доволни всички :D

Колеги, мазалатът е конверсия, а не нова карабина. Ползват затвор от мосин с осъвременен предпазител, което не е малка промяна по затворната система, спусъкът е с втори предпазител и омекотен, слагат нови вносни цеви белгийска нехромирана и чешка хромирана (каквато ползвам), правят дървени приклади различни от мосиновите, слагат механичен мерник, правят релсата за страничен монтаж, изработват страничен монтаж и рингове. Какво повече искате от една конверсия на мосин-наган? Ами почти всичко е изменено! Карабината си е точна, здрава, надеждна и добре балансирана, а калибърът е евтин и мощен.

Колегата, най-горе е посочил цените. При цена на монтаж около 180 лв. (включен в посочените цени от колегата), то цената на карабината идва 840 лв. или 720 лв., в зависимост от вида цев. Съвсем прилична цена за карабина с нова цев и то доста добра цев.

Ако някой желае подобрения или има други лични предпочитания- има начини и средства. Прилагам снимки от друг форум на колега, който си ги е поръчал за мазалата. Полимерен приклад има и в софийски оръжеен магазин. В интернет е пълно с тунинги за мосини и части за тях.

В нета има и друго- американците си ползват оригинални мосини или финландските им клонинги, без подобрения, за лов и не се оплакват! А на нас все нещо не ни харесва- в Казанлък ни правят карабини с всички горепосочени подобрения, но все не сме доволни.

Е, аз ако искам "модерна" болтова карабина, произведена някъде на запад от нас, ама да е със страничен монтаж (лично предпочитание), за да си стрелям и на механичен? Има ли избор? А ако личното ми предпочитание е да е в калибър 7.62х54?

Новите цеви, които вече ползват /ако действително са нови, разбира се/ наистина е крачка напред. Оригиналните цеви с които ги продаваха по-рано бяха пълна излагация, нито повече нито по-малко от подигравка с клиента. Моя първия мазалат както казах по-горе беше с раздут патронник, за качеството на цевния канал е излишно да говорим. В случай, че са пипнали нещо и по начина на изработване на прикладите крачките напред стават две. Което е задължително но не и достатъчно условие за да имат място на нашия мизерен, но все пак някакъв пазар.

Поздрави и наслука!

• popov308 харесва това

#17 ilian777

ilian777

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 343 Мнения:
  • Име:Илиан Илиев
  • Оръжие:Маузер М12 .30-06, хуглу 12х76
  • Куче:зло
  • МПС:сузуки Витара 2000 тди
  • ГрадЛовеч

Публикувано 10 октомври 2014 - 02:30

С цев на Браунинг си е страхотна пушка от всякъде,незнам може и аз да съм попаднал на качествена бройка :Dhttp://www.lovecbg.c...iew=getlastpost

Този пост е редактиран от ilian777: 10 октомври 2014 - 02:31

#18 winterhunter

winterhunter

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 923 Мнения:

Публикувано 10 октомври 2014 - 02:30

Да колега old_hunter, за много неща съм съгласен с теб! Аз също, преди да ми монтират чешка хромирана цев, видях какво представлява оригиналната мосинова цев. Сееше куршуми и много от тях влизаха напречно. Естествено бях много разочарован, при положение че другите неща (затвор, спусък, приклад) ми харесаха. Да, вероятно не е имало подбор на цевите през 1992-1996 г. и е имало такива с раздути патронници или други дефекти. НО има и хора с добри оригинални цеви. И нещо друго- колко ли армейски патрони са стреляни през нехромираните цеви през 90-те и колко ли са ги чистили различните собственици.

Това, което ми хареса е, че въпреки че НИТИ е 100% държавно предприятие, то те са намерили възможност да внесат нови цеви от чужбина и да монтират нов плъзгащ се предпазител. Знаете предполагам, колко е трудно да промениш нещо в старо държавно предприятие? Мисля, че от края на 2012 г./нач. на 2013 г. са започнали да слагат чешки и белгийски цеви. Силно се надявам подборът при тях да е качествен. Аз лично съм много доволен. Преди това са слагани български (арсеналски) хромирани цеви и също хората са доволни. Но доколкото знам, българските цеви са били скъпи - около 350 лв., та явно се е наложило да внасят цеви. Хубаво е, че има избор- хромирана - нехромирана цев.

Лично аз съм доволен от обслужването от държавното НИТИ- дадоха ми много информация преди да сменя цевта, бяха любезни и отзивчиви, показаха ми готова карабина преди да оставя моята за смяна на цев, защото се притеснявах как ще се получат дължината, теглото и баланса. Още като видях и прикладвах готовия образец, всичките ми притеснения изчезнаха. Смяната беше през лятото на 2013 г. и струваше около 540 лв. Най-важното, много съм доволен от карабината с новата цев! За близо година съм изстрелял над 300 патрона и нямам неподаден патрон, негръмнат патрон, а затруднена екстракция (заклинване) имам само с определени партиди арсеналски патрони (със старите армейски гилзи няма проблеми).

Този пост е редактиран от winterhunter: 10 октомври 2014 - 02:34

• ДБД, old_hunter и elwix харесват това

#19 val4ak

val4ak

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1116 Мнения:
  • Име:Иван
  • Куче:Умря

Публикувано 10 октомври 2014 - 06:11

Адашче,според мен няма нужда да ги произвеждат.Само да внасят нужното разнообразие от китове за конверция,клиентите да избират и те да сглобяват.От там нататък по течението,по течението....а така в момента малко зорлем ми се вижда работата...

Гледам пуснали дебели цеви от чешки UK59 на нула изстрела,  резбовани и нагласени за мосинки на $79.00 а две за 73.00,пет и нагоре по 69.99 а човяка по нагоре 500 и кусур левчета дал за чешка цев...... :wacko:

Този пост е редактиран от val4ak: 10 октомври 2014 - 06:14

• old_hunter и popov308 харесват това

#20 emil5koff

emil5koff

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1412 Мнения:
  • Име:Емил Петков
  • Оръжие:Browning Phoenix 12x76,Silma Model M70EJ,Иж-58 МА, Tikka T3 battue lite 308, Tikka T3 Tactical 308, Ruger PR 6,5CM,ЧЗ-75 Д Компакт, Glock 30 .45 ACP
  • МПС:Теранозавър двойка
  • ГрадПазарджик

Публикувано 10 октомври 2014 - 11:00

Това, дали на мен или на други колеги ни харесва калибъра, изработката, монтажа, оптиката, цената и т.н...не е съществено.  В крайна  сметка, не са важни отделните субективни мнения! Оценката за това което правят НИТИ я дава пазара.Би ми било интересно да разбера колко нови карабини са продали през последните, примерно 3 години и това какъв процент е от общо продадените у нас болтови карабини, но вероятно няма начин това да се случи! Иначе, това би отговорило на въпроса до колко фирмата държи на този продукт и този пазар или просто го произвежда от чисто патриотични подбуди.

• popov308 харесва това

3 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 3 гости, 0 анонимни

Change Theme!