Към съдържанието


Снимка

Месомелачка-от магазина или направи си сам???????

месомелачка

  • Моля, влезте за да отговорите
73 отговора на тази тема

#1 Kum4o-Vul4o

Kum4o-Vul4o

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 810 Мнения:

Публикувано 23 септември 2014 - 12:28

Свинския лов чука на вратата колеги,ще има мръвка дай боже.

 

Понеже не видях такава тема та за това реших да пусна тук да споделим кой с какво?

 

А и ще помогне на чудещите се, да си купят от магазина ли, или да си я направят сами!!!!!

 

Кой как е решил проблема, или как мисли да го реши?


  • n960 харесва това

#2 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3453 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 23 септември 2014 - 01:16

Аз моя го реших по мързеливия начин, купих си от магазина, пробвал съм я с 20 кг. на веднъж и няма проблеми.

#3 Topmitko

Topmitko

    N/A

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 659 Мнения:
  • Име:Top Mitko
  • Оръжие:ИЖ18 12/70 и др.
  • Куче:ПИРИН
  • МПС:Орел 4х4 и др.
  • ГрадСофия и др.

Публикувано 23 септември 2014 - 02:13

След дълго мъчение с разни "самоделки", заложих на професионалното:
Мелачка:Прикачен файл  image.jpg   132,43K   29 Брой сваляния
Пълначка:Прикачен файл  image.jpg   194,01K   19 Брой сваляния
Т'ва кон, вол, теле, прасе, всичко минава през тях за норматив. Само мат'риял да има. :)
П.п. Бях ги показвал и преди, но нали отново им е сезона...
  • mir777, vve, Даниел Узунов и 4 други харесват това

#4 Topmitko

Topmitko

    N/A

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 659 Мнения:
  • Име:Top Mitko
  • Оръжие:ИЖ18 12/70 и др.
  • Куче:ПИРИН
  • МПС:Орел 4х4 и др.
  • ГрадСофия и др.

Публикувано 23 септември 2014 - 02:15

Аз моя го реших по мързеливия начин, купих си от магазина, пробвал съм я с 20 кг. на веднъж и няма проблеми.


Аз за 20 кила не си цапам машините. ;)

Този пост е редактиран от Topmitko: 23 септември 2014 - 02:16

  • Nanski и RAPTOR харесват това

#5 lz2 skt

lz2 skt

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 945 Мнения:

Публикувано 23 септември 2014 - 04:30

Ако човек има излишна месомелачка,ел мотор ,редуктор или шайби и нужните умения и инструменти,  материали и време да си изработи...Моите са правени и са ми наследство ,но са изработени в социалистическите времена :D и са почти без пари..Сега даже гледам китайците предлагат готова месомелачка с шайба ...само да я монтираш на подходяща маса и да сложиш ел мотор с ремък,а пълначки съм виждал по пазарите за по 50лв.Е има си и професионална техника,но цената е друга....


  • LyudmilLov харесва това

#6 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3453 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 23 септември 2014 - 07:14

Аз за 20 кила не си цапам машините. ;)

Ами аз съм си любител, не съм професионалист, а и с 20 кила суджук карам цяла година.

 

ПП. Даже и в момента съм си нарязал един януарски заедно с чаша ч. вино от ноември.



#7 n960

n960

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2376 Мнения:

Публикувано 23 септември 2014 - 07:49

Браво за темата, ще я следя с интерес! :D



#8 Kum4o-Vul4o

Kum4o-Vul4o

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 810 Мнения:

Публикувано 23 септември 2014 - 08:29

Ако човек има излишна месомелачка,ел мотор ,редуктор или шайби и нужните умения и инструменти,  материали и време да си изработи...Моите са правени и са ми наследство ,но са изработени в социалистическите времена :D и са почти без пари..Сега даже гледам китайците предлагат готова месомелачка с шайба ...само да я монтираш на подходяща маса и да сложиш ел мотор с ремък,а пълначки съм виждал по пазарите за по 50лв.Е има си и професионална техника,но цената е друга....

пусни някоя снимка колега



#9 jovani62

jovani62

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5664 Мнения:

Публикувано 23 септември 2014 - 08:51

Месомелачка-от магазина или направи си сам???????

 

Kum4o-Vul4o, каквато и да е от старите соц. машинки може да върши работа - спроред количеството месо и времето е съответно...Ножчетатата периодично искат затъркване...решетки и тн......

Само трябва да си измислиш преходник , на който да се връзва обикновена бормашина която върти...Имам такъв "комбайн"  ама снимки няма да пускам....даже мисля да изтрия всички снимки които съм качвал тука....

 

Вече ако искаш мелячка   за профи цели - там всичко отдавна е измислено.....

 

Много берекет от месо ти  пожелавам през сезона... :256605:

 

Наслука!


Този пост е редактиран от jovani62: 23 септември 2014 - 08:54


#10 Kum4o-Vul4o

Kum4o-Vul4o

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 810 Мнения:

Публикувано 23 септември 2014 - 09:35

Kum4o-Vul4o, каквато и да е от старите соц. машинки може да върши работа - спроред количеството месо и времето е съответно...Ножчетатата периодично искат затъркване...решетки и тн......

Само трябва да си измислиш преходник , на който да се връзва обикновена бормашина която върти...Имам такъв "комбайн"  ама снимки няма да пускам....даже мисля да изтрия всички снимки които съм качвал тука....

 

Вече ако искаш мелячка   за профи цели - там всичко отдавна е измислено.....

 

Много берекет от месо ти  пожелавам през сезона... :256605:

 

Наслука!

с дрелката работих с една осмица от соца  преди 15г. от ръчните

след това с една 10-ка май беше с трифазен мотор с ремъци и шайби ама не мога да намеря снимки а имам и видео но не не го намирам

преди 2г. направих с редуктор 60:1 от апарат за пилета на грил дето ги въртят с мотор от рига-5 пералня и 22-ка пак ръчна от соца

и те така

нека да има снимки и идеи може да има колеги дето се чудят кое как и защо а че има в магазина ясно

а и кат си направиш кюфте и суджук с машинката дето сам си измислил и изобретил са някак по вкусни  :256605:


  • n960 и jovani62 харесват това

#11 damian1

damian1

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 3300 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 23 септември 2014 - 11:15

Аз ползвам самоделка състояща се от месомелачка , редуктор 50/1 и електромотор- 1,1 kw. - 3000 об/мин , и ремъчна предавка с почти еднакви шайби , което свежда работния режим до 60 об./мин. с достатъчна мощност да го меля и с костите :) . И вече мисля да я пускам в действие , че много материал се насъбра от тия пъдпъдъци , няма вече място във фризера :lol2: .

За пълненето махам решетката и слагам една фуния на нейно място и става много бързо .

 

П.С. Извинявам се за кофти снимката , но я снимах сега на фенер  и .... така .

Прикачени файлове


Този пост е редактиран от damian1: 23 септември 2014 - 11:25

  • vve, n960, LyudmilLov и още 1 харесват това

#12 Nanski

Nanski

    ФЕН на рози и джуджета

  • Глобален Модeрaтор
  • 2599 Мнения:

Публикувано 24 септември 2014 - 04:10

Аз карам 3та година с тва на снимката и съм повече от доволен! Горе долу кило на минута, с един куб представки. До сега не съм я пробвал на доматено пюре :D ама кат я натегна с мръве пей кат пчеличка! ;) :256605:

Прикачени файлове


  • mir777, Илиян Недялков, Христо Христев и 2 други харесват това

#13 garry

garry

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2429 Мнения:
  • Име:Гърга Питич. Има два реда зъби едни обикновенни и едни златни. Елегантен е кат вампир
  • Оръжие:Певица де вади пирони със задник

Публикувано 24 септември 2014 - 06:39

То ако и по горите растеа домати сигурно щеше а пробаш пюрето. Мръвар ниеден!:) :) :)

#14 n960

n960

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2376 Мнения:

Публикувано 24 септември 2014 - 06:51

Аз карам 3та година с тва на снимката и съм повече от доволен! Горе долу кило на минута, с един куб представки. До сега не съм я пробвал на доматено пюре :D ама кат я натегна с мръве пей кат пчеличка! ;) :256605:

 

 

Те с такава и аз ще се оборудвам за сезона - комбинирана ... и за доматЕ... :e05a53f56fcde85da04e41c18eb4b39

 

А утре, дано се сетя, ще снимам професионална от соца - ел. мотор, куплиран с редуктор, само ножовете липсват... <_<



#15 Nanski

Nanski

    ФЕН на рози и джуджета

  • Глобален Модeрaтор
  • 2599 Мнения:

Публикувано 24 септември 2014 - 08:43

То ако и по горите растеа домати сигурно щеше а пробаш пюрето. Мръвар ниеден! :) :) :)

Много ми гайлеАта, а те на домат се не радват, та за туй! :D

 

Те с такава и аз ще се оборудвам за сезона - комбинирана ... и за доматЕ... :e05a53f56fcde85da04e41c18eb4b39

 

А утре, дано се сетя, ще снимам професионална от соца - ел. мотор, куплиран с редуктор, само ножовете липсват... <_<

Ще останеш учудено доволен! :256605:



#16 Даниел Узунов

Даниел Узунов

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 626 Мнения:

Публикувано 24 септември 2014 - 09:00

Много ми гайлеАта, а те на домат се не радват, та за туй! :D
 

Ще останеш учудено доволен! :256605:


Що бре, Бацко домати не лопа ли :D
  • Nanski, vve и Илиян Недялков харесват това

#17 kalidd

kalidd

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 686 Мнения:
  • Оръжие:няколко

Публикувано 24 септември 2014 - 09:27

Една самоделка и от мен , 32 номер с обороти на шнека 86. Най хубавото е , че е много безшумна и се чува само едно приятно кръц кръц кръц ....................... :) .

 

Имам и още една много тарикатска самоделка  10 номер. Поради размера си винаги е някъде , та като се върне ще я снимам.

Прикачени файлове

  • Прикачен файл  DSC01809.JPG   60,35K   21 Брой сваляния

  • Nanski, pogo, vve и 4 други харесват това

#18 garry

garry

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2429 Мнения:
  • Име:Гърга Питич. Има два реда зъби едни обикновенни и едни златни. Елегантен е кат вампир
  • Оръжие:Певица де вади пирони със задник

Публикувано 25 септември 2014 - 05:23

Много ми гайлеАта, а те на домат се не радват, та за туй! :D
 

Ще останеш учудено доволен! :256605:


Е ка нема, кат гледам Деса и за парна ютия мое я ползва :) :) :)

#19 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 3862 Мнения:
  • Име:Чавдар Пенков
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 26 септември 2014 - 04:52

За една една мелачна машина е много важно ножовете и решетките да са добре наточени, т.е. освен да са остри, да се трият правилно в една плоскост. Най - добре се точат на шлайфмашина, дето оправят двигателните глави.

Защото, ако не е в ред, започва да мачка месото и се разваля структурата на каймата. Което е важно за качествения колбас.

Въобще, за хубава кайма правилото е месото да е обезжилено, нарязано на парчета 60 - 80 грама и полузамръзнало. Ако ножовете са и добре наточени,  каймата става на кубчета и излиза на макарони.

Най - добре е тези парченча /60 - 80 грама/ предварително да се омесят със солта , ако слагате селитра и захар, и с тях и да се оставят на хладно 12 - 24 часа в кошница или на наклонена дъска, да се отцедят частично от кръвта.

Въобще отстраняването на кръвта е много важно, защото има склонността да дава лоша миризма и вид на продукта.

Така приготвената кайма се омесва с подправките, притупва се добре, да и излезе въздуха, покрива се плътно с фолио или кърпа и се оставя в хладилника 48 часа, да зрее. После пак се премесва много добре и тогава се пълни.

Мелачната машина не е много подходяща за пълнене, защото червяка и премазва структурата на каймата, и понякога става като пастет. А структурата е много важна, за качествен суджук или луканка.


Този пост е редактиран от Чавдар: 26 септември 2014 - 04:57

  • mir777, ku4e_biasno, n960 и 9 други харесват това

#20 Kostadin 64

Kostadin 64

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 412 Мнения:
  • Име:Костадин
  • Оръжие:Ремингтон,Зауер,Tоз22lr и въздухарка
  • Куче:Епаньол бретон
  • МПС:нямам
  • ГрадПловдив

Публикувано 26 септември 2014 - 06:11

За една една мелачна машина е много важно ножовете и решетките да са добре наточени, т.е. освен да са остри, да се трият правилно в една плоскост. Най - добре се точат на шлайфмашина, дето оправят двигателните глави.

Защото, ако не е в ред, започва да мачка месото и се разваля структурата на каймата. Което е важно за качествения колбас.

Въобще, за хубава кайма правилото е месото да е обезжилено, нарязано на парчета 60 - 80 грама и полузамръзнало. Ако ножовете са и добре наточени,  каймата става на кубчета и излиза на макарони.

Най - добре е тези парченча /60 - 80 грама/ предварително да се омесят със солта , ако слагате селитра и захар, и с тях и да се оставят на хладно 12 - 24 часа в кошница или на наклонена дъска, да се отцедят частично от кръвта.

Въобще отстраняването на кръвта е много важно, защото има склонността да дава лоша миризма и вид на продукта.

Така приготвената кайма се омесва с подправките, притупва се добре, да и излезе въздуха, покрива се плътно с фолио или кърпа и се оставя в хладилника 48 часа, да зрее. После пак се премесва много добре и тогава се пълни.

Мелачната машина не е много подходяща за пълнене, защото червяка и премазва структурата на каймата, и понякога става като пастет. А структурата е много важна, за качествен суджук или луканк

 

 

 

Чавдаре,имаш и много добри колбасарски познания,браво.

Само ще допълня,че най-добър колбас става от ребрената част на животното.Това съм го чувал от човек работил цял живот в месокомбинат и то колбасар.

А за машинката за мелене,у него съм виждал много интересна решетка.Отворите и бяха разпробити под наклон около15-20% по посока на въртене.Ножа и той приличаше на турбина.

Поздрави.


Този пост е редактиран от mir777: 30 септември 2014 - 09:21





0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!