Към съдържанието


Снимка

Най-популярните марки ловни дрехи в Европа и още нещо...

резултатите от една анкета

 • Моля, влезте за да отговорите
140 отговора на тази тема

#1 old_hunter

old_hunter

  Ловец

 • Глобален Модeрaтор
 • 4717 Мнения:
 • Оръжие:Beretta Urika Gold Optima-Bore 12 ga., Benelli Raffaello Delux 12 ga., Sako 75 Varmint 308 Win, Sako 85 Varmint 243 Win, Browning LongTrack 30-06 Sprg, Anschutz 1807 22 lr.

Публикувано 18 септември 2014 - 10:11

Една статия на европейското международно електронно издание http://yeswehunt.eu/ ми направи впечатление с резултатите от анкета, която то е направило. Видя ми се интересна и я предлагам я на вашето внимание.

 

Резултати от анкетата ‘Марки ловни дрехи’ – ловците не ловуват заради убиването

 

Миналия месец чрез нашия вестник проведохме проучване на вашето мнение относно водещите европейски марки за ловно облекло и ви попитахме за вашата подготовка и ловен опит. Изследването бе проведено от YesWeHunt в сътрудничество с Härkila, като са отговорили 1.245 ловци от 41 страни. Благодарим ви много за вашето участие!

Резултатите сега са на разположение както и удивителният факт, че ловците не ловуват, за да убиват...

 

Най-известна марка: Fjällräven

 

Fjällräven е най-известната марка ловно облекло в Европа. 81,2% от ловците посочват, че добре познават шведската марка. Следва германският Blaser с 77,9% избутвайки Härkila на трето място с 66,5%.

 

Що се отнася до регионалните различия Fjällräven е най-известна марка също и в Германия (88,3%) и Холандия (93,7%), докато Härkila е най-добре познатата марка в Скандинавия (90%).

 

Най-харесвана марка: Härkila

 

Härkila се очерта като най-харесваната марка сред ловните облекла. Повече от 8 на всеки 10 европейски ловци харесват или много обичат скандинавската ловна марка (81,5%). Fjällräven е силен конкурент с харесване от 81% и Blaser остава на трето място със 79%.

 

Härkila е безспорен победител по популярност в Северна Европа, особено в родните пазари Дания и Швеция. В Скандинавия Härkila има рейтинг на харесване 89%, оставяйки след себе си Fjällräven (74%) и Blaser (70%).

 

Изглежда, че крепостта на Fjällräven е в Германия. По отношение на Германия в частност, Fjällräven (84%) излиза на върха, оставяйки Harkila (79%) на второ място и Blaser (78%) на трето. Същата челна тройка се наблюдава и в Холандия, където тамошните ловци посочват 91% рейтинг на харесване за Fjällräven, 84% за Härkila и 80% за Blaser.

 

Не ловуваме заради убиването

 

Ловът е все още преобладаващо мъжко занимание. 96 на 100 от анкетираните са мъже. Това прави още по-поразителен факта, че основната причина да ловуваме не е нито убиването, нито осигуряването на храна на масата. Напротив, наслаждаването на природата (92%) и релаксацията (72%) са двете основни причини за ловуването. Третата най-важна причина са социалните контакти (68%).

 

Тези резултати със сигурност не са изненада за нас  ловците. Ние всички познаваме блаженството да се намираш сред спокойствието и красотата на дивата природа. Също така знаем колко релаксиращ - дори медиативен - може да бъде ловът. Но тези открития ще бъдат изненада за не-ловците и ще отворят голяма пробойна в мита че ловците са кръвожадни убийци на животни.

 

Карабината е най-популярното огнестрелното оръжие

 

95% от европейските ловци използват за лов предимно карабини, 81% използват гладкоцевни пушки и 6% - лък. Въпреки че този резултат може и да е очевиден в повечето европейски страни, за някои страни той всъщност е изненадващ. В Дания ловците започват своята кариера с вземането на разрешително за гладкоцевна пушка. Само след като придобият този лиценз, ловците могат да продължат и да придобият разрешително за карабина. Това означава, че карабината няма как да е най-често използваното огнестрелното оръжие в Дания.

 

Разбито по националности, ловците, които са участвали в проучването, са разпределени както следва: 429 в Германия, 159 в Холандия, 144 в Дания, 120 в Швеция, и 393 в други страни.

____________________________________________________________________________________

 

Поздрави и наслука!


Този пост е редактиран от old_hunter: 19 септември 2014 - 03:40

 • mir777, Blaser, shot1 и 6 други харесват това

#2 jovani62

jovani62

  Ловец

 • Златен Потребител
 • PipPipPipPipPip
 • 5826 Мнения:

Публикувано 18 септември 2014 - 10:20

Една статия на европейското международно електронно издание http://yeswehunt.eu/ ми направи впечатление с резултатите от анкета, която то е направило. 

И...впечатлението.....какво е....?

 

Поздрави и наслука!#3 old_hunter

old_hunter

  Ловец

 • Глобален Модeрaтор
 • 4717 Мнения:
 • Оръжие:Beretta Urika Gold Optima-Bore 12 ga., Benelli Raffaello Delux 12 ga., Sako 75 Varmint 308 Win, Sako 85 Varmint 243 Win, Browning LongTrack 30-06 Sprg, Anschutz 1807 22 lr.

Публикувано 18 септември 2014 - 10:25

И...впечатлението.....какво е....?

 

Поздрави и наслука!

 

Е, няколко са... В случая конкретно ме интересуваше въпроса Härkila vs. Fjällräven. Междупрочем всеки може да използва случая да сподели впечатления и препоръки относно двете марки. Ако остане някой лев след гумите за джипката, може и да запълня и тази дупка :). Честно казано Fjällräven мнооого ми допадна...

 

Поздрави и наслука!


Този пост е редактиран от old_hunter: 18 септември 2014 - 10:29


#4 angel_bratanov

angel_bratanov

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 296 Мнения:
 • Име:Ангел Братанов
 • Оръжие:Beretta Silver Pigeon I / CZ 455 22LR , Sako 85/S Varmint MT .308
 • ГрадВарна

Публикувано 19 септември 2014 - 10:22

Преди време бях попаднал на тази статия и аз! Пуснах я като тема и прибавих анкета "Защо ходите на лов?"

Истината е, че всъщност и мен ме интересуваха мнения за марките дрехи, но пускането на анкета тласна нещата в друга посока!

Härkila vs. Fjällräven!? Имам два чифта обувки на Härkila, чорапи и термобельо! От всичко съм безкрайно доволен! Обувките за студено време предстои да ги пробвам скоро, но от обувките за трекинг съм безкрайно доволен! Изкарах ги от кутията, обух ги и вървях 15-16км. Чувствах се, че все едно съм ги носил цял живот!

От марката  Fjällräven имам само едни гети и честно казано не очаквах да ми запарват краката толкова и почти не ги ползвам! Решил съм да си поръчам гети на Härkila, с Airtex дишаща мембрана!

Относно дрехите: Fjällräven са една идея по евтини относно екипите! Наличието на вакса , с която можеш да определяш сам съотношението влагозащита / дишаемост е интересна подробност!

Тук ще намеся и Chevalier, които смятам, че имат отлични полари и уиндстопери на прилична цена!

Определено бъдещите ми покупки на дрехи ще са от изброените марки! В скандинавските страни климата е такъв, че не си правят експерименти с качеството!

С времето се убедих, че универсални неща няма и за това имам обувки за по-топло и съответно за студено време! Със старите си обувки брах жега есента, а зимата умрях от студ! Така ще дейсктвам и с дрехите! Ще ми отнеме време, защото цифрите са сериозни....но това ще ми е пътя! :256605:


 • peneff и old_hunter харесват това

#5 popov308

popov308

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 303 Мнения:
 • Име:Попов
 • Оръжие:Ruger American 308 Tikka T3 Varmint
 • МПС:Suzuki Vitara
 • ГрадГаброво

Публикувано 19 септември 2014 - 10:34

За Harkila и Fjällräven нищо не мога да кажа. Не съм имал такива. Чел съм отзиви на собственици, които действително са много доволни от покупката си. 

Но определено не мога да се съглася, че облеклата на Blaser трябва да са на трето място.

Съществуват марки като Chevalier и Swedteam, които по мое мнение са по-добри... и по-разнообразни. Имал съм лична възможност за сравнение. Отново по мое мнение, между карабина Blaser и облекла Blaser няма знак за равенство в качеството.

Това лято купих и няколко тактически костюма /милитари изпълнения/, като ги намирам за по-удобни, функционални и здрави от ловните им аналози.Ако намеря и зимни варианти с мембрана, отново ще се доверя на милитарията.      


Този пост е редактиран от popov308: 19 септември 2014 - 10:36

 • valchan, zkk и old_hunter харесват това

#6 ЙОРДАН

ЙОРДАН

  Ловец

 • Златен Потребител
 • PipPipPipPipPip
 • 364 Мнения:

Публикувано 19 септември 2014 - 12:29

Аз имам и от трите марки дрехи и също като колегата по-горе се чудя Блазер какво правят в тройката!?

 

По ред на класацията:

- Фалрейвън - Имам три панталона ,изключетелно здрави, плата G1000 страшно издръжлив като материя, цвета също се запазва максимално дълго във времето, кройката е много добра.Удобни са за носене, но леко шумят при допир с по твърди храсти и това ги прави  не особенно практични при издебнаве. Ваксичката е добра, но не докарва ефекта на гортекса. Плюс това намазани с вакса панталоните стават твърди и това е леко дискомфортно. Като цяло са много добри. Първият ми панталон е от преди две години - шевовете са здрави, джобове здрави, няма преръквания ...само леко избеля от прането, а е подложен на доста сериозно натоварване.

 

- Харкила / открих ги за себе си след Фалрейвън/ - там разнообразието от материи  и модели е много по- голямо. Мисля ,че като модели облекла,обувки и материи няма друга марка ,която да предлага толкова богата колекция. На мен специално  ми харесват много и  кройките ми пасват на телосложението. От около година ползвам техните дрехи и обувки, забележки нямам. Макар ,че за такъв клас облекла и обувки една година не е особенно дълъг период за изпитание.

 

- Блазер - парад на суетата! Подариха ми панталон и елек....елека е добре, то пък и от един елек какво да толкова да изискваш...панталона не го чувствам комфортно още при обличането и за това не съм обикалял с него. Като кройка и плат нищо особенно.


 • valchan, n960, old_hunter и 3 други харесват това

#7 old_hunter

old_hunter

  Ловец

 • Глобален Модeрaтор
 • 4717 Мнения:
 • Оръжие:Beretta Urika Gold Optima-Bore 12 ga., Benelli Raffaello Delux 12 ga., Sako 75 Varmint 308 Win, Sako 85 Varmint 243 Win, Browning LongTrack 30-06 Sprg, Anschutz 1807 22 lr.

Публикувано 19 септември 2014 - 03:50

Преди време бях попаднал на тази статия и аз! Пуснах я като тема и прибавих анкета "Защо ходите на лов?"

Истината е, че всъщност и мен ме интересуваха мнения за марките дрехи, но пускането на анкета тласна нещата в друга посока!

Härkila vs. Fjällräven!? Имам два чифта обувки на Härkila, чорапи и термобельо! От всичко съм безкрайно доволен! Обувките за студено време предстои да ги пробвам скоро, но от обувките за трекинг съм безкрайно доволен! Изкарах ги от кутията, обух ги и вървях 15-16км. Чувствах се, че все едно съм ги носил цял живот!

От марката  Fjällräven имам само едни гети и честно казано не очаквах да ми запарват краката толкова и почти не ги ползвам! Решил съм да си поръчам гети на Härkila, с Airtex дишаща мембрана!

Относно дрехите: Fjällräven са една идея по евтини относно екипите! Наличието на вакса , с която можеш да определяш сам съотношението влагозащита / дишаемост е интересна подробност!

Тук ще намеся и Chevalier, които смятам, че имат отлични полари и уиндстопери на прилична цена!

Определено бъдещите ми покупки на дрехи ще са от изброените марки! В скандинавските страни климата е такъв, че не си правят експерименти с качеството!

С времето се убедих, че универсални неща няма и за това имам обувки за по-топло и съответно за студено време! Със старите си обувки брах жега есента, а зимата умрях от студ! Така ще дейсктвам и с дрехите! Ще ми отнеме време, защото цифрите са сериозни....но това ще ми е пътя! :256605:

 

Единственият момент, който донякъде ме разколебава при Fjällräven е точно това мазане с ваксата... Нещо не ми се вижда съвсем читаво като подход. Да оставим настрани въпроса, че трябва да се извършва периодично /никаква предства нямам на какъв период от време, явно зависи от условията на ползване/. Другият момент е примерно, че все пак се качваш с прясно намазани дрехи в МПС, пък било то и предназначено за лов. Не вярвам тапицерията да не получи и тя известна доза от смазката, особено ако пътуването е по-дълго. Може и да са напразни опасенията ми, ако някой има преки впечатления може да ги сподели. Иначе изработката, качеството и кройката на дрехите са безупречни.

 

Поздрави и наслука!


Този пост е редактиран от old_hunter: 19 септември 2014 - 04:00


#8 angel_bratanov

angel_bratanov

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 296 Мнения:
 • Име:Ангел Братанов
 • Оръжие:Beretta Silver Pigeon I / CZ 455 22LR , Sako 85/S Varmint MT .308
 • ГрадВарна

Публикувано 19 септември 2014 - 05:26

Единственият момент, който донякъде ме разколебава при Fjällräven е точно това мазане с ваксата... Нещо не ми се вижда съвсем читаво като подход. Да оставим настрани въпроса, че трябва да се извършва периодично /никаква предства нямам на какъв период от време, явно зависи от условията на ползване/. Другият момент е примерно, че все пак се качваш с прясно намазани дрехи в МПС, пък било то и предназначено за лов. Не вярвам тапицерията да не получи и тя известна доза от смазката, особено ако пътуването е по-дълго. Може и да са напразни опасенията ми, ако някой има преки впечатления може да ги сподели. Иначе изработката, качеството и кройката на дрехите са безупречни.

Поздрави и наслука!


Йордан може предполагам да каже впечатления от ваксата, но това което аз съм чувал е че издържа до три пранета! В тубата има бая клипове с начина на нанасяне! Всъщност ваксата е основно, натурален восък!
Темата с дъжда аз я реших с едно пончо на Шевалие! Иначе определено бих предпочел гор-текс!
Наслука!
 • popov308 харесва това

#9 valchan

valchan

  Хмммм

 • Глобален Модeрaтор
 • 2001 Мнения:

Публикувано 19 септември 2014 - 05:33

Относно дрехите на  "Блазер" ....писал съм някъде по темите, от личен опит мога да споделя, че цената и качеството в никакъв случай не отговарят на гръмките реклами и показност. Аз също смятам, че скандинавците имат много добри дрехи за лов и планина. Може би ще си взема нещичко от "Харкила" но все още се съобразявам с цената.


 • popov308 харесва това

#10 angel_bratanov

angel_bratanov

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 296 Мнения:
 • Име:Ангел Братанов
 • Оръжие:Beretta Silver Pigeon I / CZ 455 22LR , Sako 85/S Varmint MT .308
 • ГрадВарна

Публикувано 19 септември 2014 - 05:36

Относно дрехите на "Блазер" ....писал съм някъде по темите, от личен опит мога да споделя, че цената и качеството в никакъв случай не отговарят на гръмките реклами и показност. Аз също смятам, че скандинавците имат много добри дрехи за лов и планина. Може би ще си взема нещичко от "Харкила" но все още се съобразявам с цената.


Те цените са си меко казано смущаващи :)

#11 old_hunter

old_hunter

  Ловец

 • Глобален Модeрaтор
 • 4717 Мнения:
 • Оръжие:Beretta Urika Gold Optima-Bore 12 ga., Benelli Raffaello Delux 12 ga., Sako 75 Varmint 308 Win, Sako 85 Varmint 243 Win, Browning LongTrack 30-06 Sprg, Anschutz 1807 22 lr.

Публикувано 19 септември 2014 - 05:38

Относно дрехите на  "Блазер" ....писал съм някъде по темите, от личен опит мога да споделя, че цената и качеството в никакъв случай не отговарят на гръмките реклами и показност. Аз също смятам, че скандинавците имат много добри дрехи за лов и планина. Може би ще си взема нещичко от "Харкила" но все още се съобразявам с цената.

 

Е то въпросът с брандираните продукти - Блазер, Берета, Бенели, Маузер и пр. е ясен - всичко се поръчва на някого, слага му се съответното лого и се прибира тлъстата принадена стойност, сиреч осребрява се инвестиция, направена другаде. Такива продукти логично въобще не влизат в полезрението ми. Ще бъде добре ако изясним кое как е при истинските неща.

 

Поздрави и наслука!


 • shot1 и miko харесват това

#12 garry

garry

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 2484 Мнения:
 • Име:Гърга Питич. Има два реда зъби едни обикновенни и едни златни. Елегантен е кат вампир
 • Оръжие:Певица де вади пирони със задник

Публикувано 19 септември 2014 - 06:52

То и тук кат на всякъде. Мине не мине и почнат да пускат кофти серии кат овладеят пазара ,дори най добрите, а марките... Предпочитам да дам пари за швеицарски часовник ,отколкото за "Картие" ,та бил той и "паша" или друг на името на моден дизайнер.
Не за подценяване е и 3М малко позната у нас фирма откъм ловни облекла. Гледах ловен комплект , които ме изуми като качество и цена при това купен от Русия, дет не познават цвета на парите.
Сеги отпрах един Seeland комплект , щот си падам по експерименти, та да видим става ли. Ако не ще има друг и те тъй продължаваме борбата дорде го удордисаме.
Туй с ваксата е за мен кофти нещо. Имам комплект за езда на австралииците Outback Oil skin де му препоръчват а го ваксаш чат пат, ма понеже го пере дъжда ич се не занимавам и за радост вече 4г не пуска.
Тръгнах го вапцам първата година ма тръкнах на ръкава и се отказах кат си представих кво ме чака а и стана мазно кат сигански ръкав през зимата. Та от вакси даУеч бегам. Колко изкара без тях толкова, нъл и производителите требе леб да Идът :)
Харкила 12 инча я турих на краката тая година. Чекам зимата да знам за що иде реч.
Пълно щастие нема. Пробаш фърляш и продължаваш напред според разбиранията си :) :) :)
 • engin и old_hunter харесват това

#13 ЙОРДАН

ЙОРДАН

  Ловец

 • Златен Потребител
 • PipPipPipPipPip
 • 364 Мнения:

Публикувано 19 септември 2014 - 07:20

За ваксата на Фалрейвън.... калъп сапун. Първо минаваш панталона с ютия за да се натопли плата ,след което търкаш сапуна и пак ютията , и пак сапуна ....така няколко пъти. Идеята на това нещо е ваксата да попие в материята и да отблъсква водата. Действително я отблъсква до едно положение, след това си мокър. Така нанесена ваксата ,колкото и да се стараеш не можеш да я нанесеш равномерно и еднакво по целият панталон. След обработка с вакса крачолите стават като кюнци, имам чувство, че ако  подпра панталона на стената ще стои прав. :D  Шумът от придвижването се увеличава, но е факт , че запазва материята от износване. Относно опасенията за цапане там където седнеш с ваксирани панталони, не съм забелязал да остават следи.


 • valchan, old_hunter, miko и още 1 харесват това

#14 svetlio_vt

svetlio_vt

  Ловец

 • Глобален Модeрaтор
 • 1027 Мнения:
 • Оръжие:Blaser R8 Professional .308 Win, Beretta A400 Xplor Unico - Optima-Bore® 12 ga., ИЖ 58 МА - 12 кал.
 • Куче:Беше куче
 • МПС:TLC 90
 • ГрадВелико Търново

Публикувано 19 септември 2014 - 07:36

То ако става дума и Харкила имат дрехи, които са обработени с някаква вакса, а тази технологията се казваше Wax finish. Не е като Гортекса, но в лека роса държат. Аз си взех този модел за лятото и съм супер доволен засега. Плата е здрав, кройката е хубава и не шуми :)

 

http://harkila.com/p...active-trousers


 • angel_bratanov харесва това

#15 popov308

popov308

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 303 Мнения:
 • Име:Попов
 • Оръжие:Ruger American 308 Tikka T3 Varmint
 • МПС:Suzuki Vitara
 • ГрадГаброво

Публикувано 21 септември 2014 - 02:13

За ваксата на Фалрейвън.... калъп сапун. Първо минаваш панталона с ютия за да се натопли плата ,след което търкаш сапуна и пак ютията , и пак сапуна ....така няколко пъти. Идеята на това нещо е ваксата да попие в материята и да отблъсква водата. Действително я отблъсква до едно положение, след това си мокър. Така нанесена ваксата ,колкото и да се стараеш не можеш да я нанесеш равномерно и еднакво по целият панталон. След обработка с вакса крачолите стават като кюнци, имам чувство, че ако  подпра панталона на стената ще стои прав. :D  Шумът от придвижването се увеличава, но е факт , че запазва материята от износване. Относно опасенията за цапане там където седнеш с ваксирани панталони, не съм забелязал да остават следи.

Сега, като прочетох, направо не мога да повярвам, че фирма, която те превръща в уличен обущар - ваксаджия е постигнала такива висоти на популярност в ловните среди. Или аз нещо не съм разбрал... или пак не съм разбрал.

Значи, ще дам пари колкото за една евтина кола, за да се сдобия с панталон и шуба. После ще гладя, ваксам, лъскам и импрегнирам, и всичко това, за да имам гащи, които стоят прави, облегнати на стената и отблъскват водата "до едно полжение"... и то, след като вече знам за съществуването на горетекса по белия свят...

Ами... по-добре е да купя панталона на някой бездомен просяк. Там всички тези процеси ще са постигнати по естествен път, "нанасянето" ще е съвсем равномерно, и "изделието" ще е готово без усилия от моя страна... да не говорим за предимствата в цената :lol:

Очаквам следващите хитове на въпросната фирма да са казармени партенки, вълнен потник и парчета от вестници, играещи ролята на уиндстопер.  :idea:

Отдавна знам, че някои европеици са ексцентрични /т.е. луди с пари/, но отново допускам нещо да не съм схванал напълно, за което предварително се извинявам на северните лисици!  :renard:


Този пост е редактиран от popov308: 21 септември 2014 - 02:25

 • n960, old_hunter, miko и 2 други харесват това

#16 don_stefano

don_stefano

  Ловец

 • Златен Потребител
 • PipPipPipPipPip
 • 1373 Мнения:

Публикувано 21 септември 2014 - 05:29

За ваксата на Фалрейвън.... калъп сапун. Първо минаваш панталона с ютия за да се натопли плата ,след което търкаш сапуна и пак ютията , и пак сапуна ....така няколко пъти. Идеята на това нещо е ваксата да попие в материята и да отблъсква водата. Действително я отблъсква до едно положение, след това си мокър. Така нанесена ваксата ,колкото и да се стараеш не можеш да я нанесеш равномерно и еднакво по целият панталон. След обработка с вакса крачолите стават като кюнци, имам чувство, че ако  подпра панталона на стената ще стои прав. :D  Шумът от придвижването се увеличава, но е факт , че запазва материята от износване. Относно опасенията за цапане там където седнеш с ваксирани панталони, не съм забелязал да остават следи.

 

Даваш една камара пари за панталон, после ютии, калъпи сапуни, шумоли, стои като кюнец и накрая пак си мокър...

 

Данчо, има нещо мазохистично в теб.. :D :D :D


 • profiH'87, ЙОРДАН, angel_bratanov и още 1 харесват това

#17 old_hunter

old_hunter

  Ловец

 • Глобален Модeрaтор
 • 4717 Мнения:
 • Оръжие:Beretta Urika Gold Optima-Bore 12 ga., Benelli Raffaello Delux 12 ga., Sako 75 Varmint 308 Win, Sako 85 Varmint 243 Win, Browning LongTrack 30-06 Sprg, Anschutz 1807 22 lr.

Публикувано 21 септември 2014 - 08:53

Сега, като прочетох, направо не мога да повярвам, че фирма, която те превръща в уличен обущар - ваксаджия е постигнала такива висоти на популярност в ловните среди. Или аз нещо не съм разбрал... или пак не съм разбрал.

Значи, ще дам пари колкото за една евтина кола, за да се сдобия с панталон и шуба. После ще гладя, ваксам, лъскам и импрегнирам, и всичко това, за да имам гащи, които стоят прави, облегнати на стената и отблъскват водата "до едно полжение"... и то, след като вече знам за съществуването на горетекса по белия свят...

Ами... по-добре е да купя панталона на някой бездомен просяк. Там всички тези процеси ще са постигнати по естествен път, "нанасянето" ще е съвсем равномерно, и "изделието" ще е готово без усилия от моя страна... да не говорим за предимствата в цената :lol:

Очаквам следващите хитове на въпросната фирма да са казармени партенки, вълнен потник и парчета от вестници, играещи ролята на уиндстопер.  :idea:

Отдавна знам, че някои европеици са ексцентрични /т.е. луди с пари/, но отново допускам нещо да не съм схванал напълно, за което предварително се извинявам на северните лисици!  :renard:

 

:D Така е, разбрал си всичко съвсем вярно. Единственото ако може така да се каже 'оправдание' за въпросната фирма е, че първо - дрехите са изключително добре проектирани и изпълнени, използвани са здрави и много качествени материали, което направо те грабва и второ - да не забравяме, че това, което за нас е инвестиция за тамошния стандарт е една сравнително дребна покупка  :).

Ааа, също така триенето със 'сапуна' вероятно придава допълнителен чар и усещане за единение със старите ловни традиции :).

 

Поздрави и наслука!


 • ЙОРДАН и popov308 харесват това

#18 ЙОРДАН

ЙОРДАН

  Ловец

 • Златен Потребител
 • PipPipPipPipPip
 • 364 Мнения:

Публикувано 22 септември 2014 - 02:26

Даваш една камара пари за панталон, после ютии, калъпи сапуни, шумоли, стои като кюнец и накрая пак си мокър...

 

Данчо, има нещо мазохистично в теб.. :D :D :D

Това с ютията и "сапуна" е пожелателно, не е задължително. :D

Панталоните са летни, както казах ползвам ги две години ,като гледам още толкова има ресурс в тях. Цена 105 евро, т.е. 26 евро на година. Преди тези панталони ползвах най-различни други нискобюдженти, на година късах между два и три чифта по 50 лева на чифт ей ти едни 100-150 лв. За 4 години минимум двойно излиза разхода за ефтини гащи.

Та като ударя чертата - доволен съм от Фалрейвъна, сега имам летни на Харкила те са една идея по мек плат и съответно са по безшумни.Но като "водоусточивост" са същата работа. Държа да отбележа ,че доста бързо съхнат и двата модела панталони. За лятото са добре, за зимата вече задължително трябва да се залага на Гортекса, ако искаме да сме сухи при дъжд,роса и сняг!


 • shot1, Христо Христев, Любо Димитров и още 1 харесват това

#19 zkk

zkk

  Ловец

 • Златен Потребител
 • PipPipPipPipPip
 • 752 Мнения:
 • Име:Swetoslav
 • Оръжие:всякакво
 • Куче:вече нямам
 • МПС:UAS - 31519 редукторен
 • ГрадАприлци

Публикувано 22 септември 2014 - 04:42

Лично аз имам наблюдения за Deer Hunter, моделите "Montana" и "Risky" повече от 8 години !

Обикновено, някой фирма, плаща на "независим" констататор да напише кое е най - добро или най - масово !

Блазер, никога не е била фирма за дрехи, този бранд се появи преди няколко години !

Ако трябва пак да избирам, /ама не ми трябва, щот дрехите още държат/ отново бих заложил на тази марка, въпреки че част от колекцията им, вече се произвежда във Виетнам !

 

Като гледам,  чужденците и баровците, шматкащи се по Априлци, повечето са с тази марка !


Този пост е редактиран от zkk: 22 септември 2014 - 04:49

 • м. Асен харесва това

#20 Цецо - Бялка

Цецо - Бялка

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 99 Мнения:

Публикувано 22 септември 2014 - 07:14

Да се включа и аз по темата.Относно фирмите произвеждащи дрехи за лов наистина избора е огромен и то е разбираемо поради милиардната индустрия в този сектор. Но относно качеството е естествено да има и разлики. В моя скромен ловен живот съм имал възможност да се докосна и да притежавам може да се каже от почти всички марки ловни дрехи като започнем с Chevalier, Deerhunter,Le Chameau,Blaser,Swedteam,Seeland,Harkila и т.н.

Което разбираемо ще раче, че не робувам на марки и смятам, че всяка дреха която е собственост на дадена фирма си има предназначение. В смисъл, че според мен има фирми които правят много добри гети,полари,обувки и т.н, а други не дотам, те пък правят други качествени артикули.

Смятам, че всеки има правото на своя избор и най-важното е да се чувства човек удобно и комфортно в дрехата или обувките които си е купил. 

Това е хубавото на тези форуми, че се изказват мнения на хора които са ползвали даден артикул и от неговите впечатления си правим изводи кое е добро и кое не защото не можем да изкупим всичко за да го отценим.

Иначе големите брандове както бе писал по горе колегата наистина в дадени моменти си плащат за класациите и това е разбираемо.То затова има Мерцедес но има и например Трабант, но за всяко нещо си има клиенти.

Аз няма да крия, че откакто преди две години си купих първите дрехи на Харкила общо взето от тогава купувам само Харкила и не мога да кажа на черното - бяло или обратно.Но си заприходявам и на Swedteam - далеч по-надолу в ценови клас / от части/ но с много качествена продукция.Забелязал съм и че някой от по-малките фирми понякога произвеждат дори по-качествени дрехи и обувки от по-реномираните, и това е разбираемо при голямата борба за пазар.

Общо взето пазара е една бездна и докато има хора като нас които да практикуват това невероятно и незаменимо хоби нещата винаги ще стоят в дилема когато отива ме в магазина.

Пожелавам на всички да се оборудват с дрехите които харесват и да се чувстват в тях удобно и комфортно през новия ловен сезон, а това за марките е................. 


Този пост е редактиран от schakala: 22 септември 2014 - 07:17

4 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 4 гости, 0 анонимни

Change Theme!