Към съдържанието


  • Зареждане на брояча
Снимка

Рецепти с Фазан

фазан рецепти

  • Моля, влезте за да отговорите
6 отговора на тази тема

#1 vegetarian

vegetarian

    мръвкериън

  • Златно Перо
  • PipPipPipPipPip
  • 178 Мнения:
  • Име:Elmer Fudd

Публикувано 11 ноември 2012 - 02:48

Желиран фазан

Необходими продукти:

1 фазан
Моркови
Кисели краставички
Сол, черен пипер, дафинов лист/ други подправки по предпочитание
1 пакетче желатин

Месото се сварява заедно с подправките. Обезкостява се. Сварените моркови се нарязват на кръгчета. Подреждат се на дъното на някакви формички, или купички морковите и нарязаните киселите краставички, а отгоре се слага месото.
Желатина се накисва за десет минути в студена вода, после на водна баня се разтваря, прибавя се към бульона от фазана и се залива с него месото колкото да го покрие. Предварително се маха дафиновия лист. Оставя се да изстине и съответно да се стегне. Сервира се като формичките се обръщат и така месото остава отдолу, а отгоре аранжираните морковки и краставички.


Прикачен файл  P1010684.JPG   79,91K   8 Брой сваляния

Този пост е редактиран от vegetarian: 21 ноември 2012 - 10:52

  • valchan и vve харесват това

#2 garry

garry

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 780 Мнения:

Публикувано 16 ноември 2012 - 11:52

Фазан по Френски

Туй пиуле моо сухо по нашти земи, обаче по френско българските - мноо сочно и вкусно.
По-миналата година бях на гости в Авиньон в "шато" на мои близки и понеже там без да го знаят витае българския дух много бързо намерихме общ език и точки /ако че не говоря франчужки, па те български :D / Хората винари, ловджии, бе наши от всякъде та първата вечер ми сервираха "печен фазан". Фантастичен. Туй септември средата. Та като любител на "тънките"неща се заинтересувах ка идат нещата ,та тъй стават. Отговора ме втрещи и не щях да повярвам ,но се оказа истина. Напукахме се по шарените пилци и ка си беха от лова ги зариха в средата на старо прегорело торище. Обясниха ми ,че в топлите дни туй нещо узрява месото на фазана за 3-4 дни а в студените до седмица. Сещате се как погледнах на нещата.
Та за да им повярвам извадиха от друго торище "узряли" фазани и аз се залепих за готвача.
целата процедура се оказа много проста. Обезперушинява се фазана ,опърля се в огнището до тъмно кафяво което после се изчегъртва с ножа. Изчиства се и се цепи на 2.
- Сгорещява се около 300-400гр масло и посолените половинки се запържват до златисто. Махат се от тиганя.
- в тава се сипва 1/2 от остатъка в тиганя масло за 4 фазана се налива около 1 бутилка ч. вино , слагат се половинките от фазана като отгоре се поръсват с ч.пипер и им се слага по 1-2 стръкчета мащерка ,която се слага и под тях. и се забива в гореща фурна за около 1ч.
- обръщат се половинките и перманентно се мажат с масло обилно като при последното обръщане се намазват със скилидки чесън и лимон
забравих половинките се слагат в/у скара в тавата.
- когато добият тъмно златист цвят се изваждат и отново се намазват обилно с масло и лимон/просто ги търкат/, леко се поръсват с една арабска подправка де има един бюлюк мерудии /но и без нея става/
- варят се картофи и със соса от тавата се прави пюре като се слага обилно масло и сметана. Те тия маслото си го немат за стока :D .
- сервират фазана с пюрето полято със соса от тавата и наръсено с ситно нарязан магданоз.
- сипва се вино червено по чашите и се почва.
В хладното време държат пилците без да ги скубят по 1 седмица на проветрива без пряка слънчева светлина , ка са си думнати обесени на врата.
Пробах я после /по нашто законодателство/ без гюбре що нема от къде, ма на хладно 5 дни и нещата си додоха на място/ http://www.lovecbg.c...tyle_emoticons/default/drinks.gif

Този пост е редактиран от vegetarian: 21 ноември 2012 - 10:06

  • JPB, n960, jovani62 и 2 други харесват това

#3 jovani62

jovani62

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 2224 Мнения:

Публикувано 19 ноември 2012 - 11:54

Туй пиуле моо сухо по нашти земи, обаче по френско българските - мноо сочно и вкусно.

В хладното време държат пилците без да ги скубят по 1 седмица на проветрива без пряка слънчева светлина , ка са си думнати обесени на врата.
Пробах я после /по нашто законодателство/ без гюбре що нема от къде, ма на хладно 5 дни и нещата си додоха на място/ http://www.lovecbg.c...tyle_emoticons/default/drinks.gif

:D Добре де ,при тия френците нема ли опасност некой пумияр или лисица да изкопа фазанот и да си направи банкет :huh:

Викаш ,даже и червата не им се махат на пилетата ,доде "зреят", http://www.lovecbg.c...tyle_emoticons/default/umnik2.gif тц,тц,тц....

Поздрави! http://www.lovecbg.c...tyle_emoticons/default/drinks.gif

#4 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 2152 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Toyota Hilux
  • ГрадТроян

Публикувано 21 декември 2013 - 07:33

Препоръчвам ви тази рецепта, в случая при мен замених печурките с манатарки и заквасената сметана с обикновена сметана за готвене.
 

[font="'times new roman';"]Фазан по френски[/font]

[font="'times new roman';"]Това е традиционна френска рецепта за птици, но аз я приготвих в един красив родопски гювеч и ето резултата:[/font]

[font="'times new roman';"]Продукти:[/font]


    [*][font="'times new roman';"]Един фазан[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Гъби – 400 гр.[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Моркови – 2 бр.[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Кромид лук – 2 големи глави[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Ябълки – 2 броя[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Картофи – 3 броя[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Бяло вино – 1 чаша[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Ракия – 15 мл.[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Брашно – 1 с.л.[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Заквасена сметана – 200 гр.[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Един пилешки бульон[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Сол, черен пипер[/font]
    [/list]

    [font="'times new roman';"]Начин на приготвяне:[/font]
    [font="'times new roman';"]Нарежете фазана на порции. Картофите се слагат цели а морковите нарежете на кръгчета, подредете ги заедно с месото в гювеча.[/font]

    [font="'times new roman';"]Нарежете лука на едри полумесеци и го запържете за кратко в малко масло. Добавете брашното и накрая виното. След като се разтвори брашното изсипете всичко в гювеча. Добавете гъбите нарязани на едро, също и ракията.[/font]

    [font="'times new roman';"]Подправете със сол, черен пипер и бульона. Добавете вода до нивото на продуктите. Печете във фурната на 200 градуса около 2 часа. Малко преди края на печенето извадете гювеча, добавете ябълките нарязани на по-големи кубчета и сметаната, разбита в малко вода. Допечете още за около 10 минути и сервирайте. Месото на фазана става много крехко, зеленчуците и особено лукът придават невероятен аромат и всичко това полейте с кадифения сметанов сос.[/font]

    [font="'times new roman';"]Добър апетит, гответе с удоволствие и не забравяйте да спортувате![/font]

    Прикачени файлове


  • engin, Христо Христев и Raphael харесват това

#5 Raphael

Raphael

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 363 Мнения:
  • Име:Kрасимир
  • Оръжие:Browning Phoenix 12/76, Churchil 12/76
  • Куче:Пойнтер 1 бр., Звероокротител 1 бр. Фокстериер 1 бр.
  • МПС:Пеш

Публикувано 21 декември 2013 - 09:28

Препоръчвам ви тази рецепта, в случая при мен замених печурките с манатарки и заквасената сметана с обикновена сметана за готвене.
 

[font="'times new roman';"]Фазан по френски[/font]

[font="'times new roman';"]Това е традиционна френска рецепта за птици, но аз я приготвих в един красив родопски гювеч и ето резултата:[/font]

[font="'times new roman';"]Продукти:[/font]

    [*][font="'times new roman';"]Един фазан[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Гъби – 400 гр.[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Моркови – 2 бр.[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Кромид лук – 2 големи глави[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Ябълки – 2 броя[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Картофи – 3 броя[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Бяло вино – 1 чаша[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Ракия – 15 мл.[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Брашно – 1 с.л.[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Заквасена сметана – 200 гр.[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Един пилешки бульон[/font]
    [*][font="'times new roman';"]Сол, черен пипер[/font]
    [/list][font="'times new roman';"]Начин на приготвяне:[/font]
    [font="'times new roman';"]Нарежете фазана на порции. Картофите се слагат цели а морковите нарежете на кръгчета, подредете ги заедно с месото в гювеча.[/font]

    [font="'times new roman';"]Нарежете лука на едри полумесеци и го запържете за кратко в малко масло. Добавете брашното и накрая виното. След като се разтвори брашното изсипете всичко в гювеча. Добавете гъбите нарязани на едро, също и ракията.[/font]

    [font="'times new roman';"]Подправете със сол, черен пипер и бульона. Добавете вода до нивото на продуктите. Печете във фурната на 200 градуса около 2 часа. Малко преди края на печенето извадете гювеча, добавете ябълките нарязани на по-големи кубчета и сметаната, разбита в малко вода. Допечете още за около 10 минути и сервирайте. Месото на фазана става много крехко, зеленчуците и особено лукът придават невероятен аромат и всичко това полейте с кадифения сметанов сос.[/font]

    [font="'times new roman';"]Добър апетит, гответе с удоволствие и не забравяйте да спортувате![/font]

     

То хубаво се вижда да е , ама ако нямаме фазан , става ли с бройлер ? :D



#6 old_hunter

old_hunter

    Ловец

  • Глобален Модeрaтор
  • 1148 Мнения:
  • Оръжие:Beretta Urika Gold Optima-Bore 12 ga., Benelli Raffaello Delux 12 ga., Sako 75 Varmint 308 Win, Sako 85 Varmint 243 Win, Browning LongTrack 30-06 Sprg, Anschutz 1807 22 lr.
  • Куче:пойнтер

Публикувано 20 януари 2014 - 11:06

:D Добре де ,при тия френците нема ли опасност некой пумияр или лисица да изкопа фазанот и да си направи банкет :huh: Викаш ,даже и червата не им се махат на пилетата ,доде "зреят", http://www.lovecbg.c...tyle_emoticons/default/umnik2.gif тц,тц,тц.... Поздрави! http://www.lovecbg.c...tyle_emoticons/default/drinks.gif

 

Значи, за зреенето да споделим малко личен опит... Януарий месец ще да беше, ама не много студен. Е не чак като този топъл, ама не беше и като фризер. В събота бяхме за юрдек по реката, в неделя - пак. По ено време в неделя гледам аз един хубав петел бутнат отзад в джипа, над клетката на кучето, тъй че трудно се забелязва. Викам си деба й гавраджиите, някой от аверите е утрепал този фазан и ми го бутнал тука да стана за резил пред хората. Изразявам аз на висок глас възмущението си - всеки отрича. Викам си нормално, няма да си признае никой от първия път. Почвам аз перманентно да мрънкам да си признае който е... работата стана серьозна. Няма... всеки се кълне, че не е той. И така си остана неразбулена тайната до момента, в който се сетих, че предишната събота имахме фазански лов и фазаните ги събирахме отзад в джипа. Някой вероятно си е отделил този хубав петел за себе си и после го е забравил, или пък са ми го набутали допълнително като бонус към полагаемото  /като на майстор  ;)  :P /. Така или иначе фазанът беше престоял в джипа цяла седмица... Пък хубав и голям - викам си от научен интерес ще видя аз предпазливо на какво е заприличал. Почнах да подръпвам перце по перце - хм... нищо особено. Продължих по-смело - пак никаква миризма. Окуражен си го оскубах аз както си му е редът и си мисля - то ужасът ще е при корменето. Мислех да сложа маска, ама викам аре са... на война като на война. За вас лъжа за мене истина - абсолютно нищо си му нямаше на фазана, нито отвътре, нито отвън. Вероятно за това е спомогнал фактът, че птицата беше чисто ударена, нямаше скъсани черва и изтичане на чревно съдържимо в коремната кухина. Сега нямам спомен дали е бил по-вкусен и сочен от обикновено, но във всеки случай не е бил и по-лош... ;).

 

А относно готвенето - жена ми претендира за авторството на една от малкото сполучливи рецепти за сготвянето на това постно сухо пиле, . Фазанът се нарязва на порционни парчета и се сварява под налягане за ок. 30 мин. с възможно най-малко вода, сол, зърна черен пипер, малка глава лук - цяла или срязана наполовина. Отделно се нарязват 2-3 глави лук на едро и половин килограм печурки и се задушават с масло и сол на вкус. Парчетата от фазана се нареждат в подходящ съд и се покриват със задушените гъби и лука. Размесват и се разбиват добре две пакетчета майонеза с половин кофичка кисело мляко. Сместта се разрежда до работна гъстота с част от бульона и с нея се залива ястието. Пече се в умерена фурна до почти пълно оставане 'на мазнина'.

 

Поздрави и наслука!


  • valchan, Христо Христев и svetlio_vt харесват това

#7 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 2152 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Toyota Hilux
  • ГрадТроян

Публикувано 21 януари 2014 - 07:33

То хубаво се вижда да е , ама ако нямаме фазан , става ли с бройлер ? :D

Пробвано е вече, става даже и по добре.


  • Raphael харесва това





Теми съдържащи: фазан, рецепти

1 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 1 гости, 0 анонимни

Change Theme!