Към съдържанието


Снимка

Как да си направим хубава ракия


  • Моля, влезте за да отговорите
205 отговора на тази тема

#201 damian1

damian1

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 3863 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 06 януари 2020 - 05:48

За горчивината не знам, но дюлите са плод с високо съдържание на пектин. Трябва да се залагат добре узрели плодове, тъй като към края те съдържат ензими пектиназа и пектинстереза, които разглеждат част от него. Пектина основно е в семките и околосемковото пространство -средата на плода. Желателно е да бъдат отстранени, тъй като по време на ферментация пектина се разгражда до метанол.

Колегата казва , че ги е сварил , при това положение , от термичната обработка, пектолитичните ферменти се инактивират и наличието на метил спада в пъти . Може да спадне до 10 пъти .


Този пост е редактиран от damian1: 06 януари 2020 - 05:54

  • Пенчо харесва това

#202 Пенчо

Пенчо

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 386 Мнения:

Публикувано 06 януари 2020 - 07:11

Колегата казва , че ги е сварил , при това положение , от термичната обработка, пектолитичните ферменти се инактивират и наличието на метил спада в пъти . Може да спадне до 10 пъти .

По спомен, някъде в учебника си професор Маринов пишеше, че при топлинна обработка пектинохидратизиращите ензими се инактивират, но при загряване до 80 градуса.
  • damian1 харесва това

#203 damian1

damian1

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 3863 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 07 януари 2020 - 03:09

По спомен, някъде в учебника си професор Маринов пишеше, че при топлинна обработка пектинохидратизиращите ензими се инактивират, но при загряване до 80 градуса.

Прав си , отворих дебелите тефтери да видя какво пише ....наистина го дават загряване до 80 градуса , но може би това е минималната температира за инактивиране . Едва ли при по-висока , ще се активират пак тези ферменти .

:256605:
Прикачен файл  метил.jpg   507,36K   0 Брой сваляния


Този пост е редактиран от damian1: 07 януари 2020 - 03:11

  • Пенчо харесва това

#204 Пенчо

Пенчо

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 386 Мнения:

Публикувано 07 януари 2020 - 08:15

Прав си , отворих дебелите тефтери да видя какво пише ....наистина го дават загряване до 80 градуса , но може би това е минималната температира за инактивиране . Едва ли при по-висока , ще се активират пак тези ферменти .

:256605:
attachicon.gif метил.jpg

На друго място съм чел от 60 до 80 гр, и от 10 до 30 мин. задържане.

Някога правех, основно майка ми дюлите на компоти, и през топлите месеци ферментирах, но до около 100-на буркана. Вече не се занимавам.

Прикачен файл  0868.jpg   137,28K   0 Брой сваляния


Този пост е редактиран от Пенчо: 07 януари 2020 - 08:17

  • damian1 харесва това

#205 damian1

damian1

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 3863 Мнения:
  • Име:damian
  • Оръжие:ЧЗ 9х19,Иж 12 кал.,Иж 16 кал. Браунинг 16 кал.,Бенели 9,3х62 ,Щаер ССГ-04 , 300WM
  • Куче:ягдтериер
  • МПС:УАЗ 452
  • ГрадСофия

Публикувано 07 януари 2020 - 09:01

На друго място съм чел от 60 до 80 гр, и от 10 до 30 мин. задържане.

Някога правех, основно майка ми дюлите на компоти, и през топлите месеци ферментирах, но до около 100-на буркана. Вече не се занимавам.

attachicon.gif 0868.jpg

И нямаше метил от компотите предполагам . Т.е ако не си правил лабораторно изследване ,... по емпиричен път  :)  ...не те е боляла глава :D.
 



#206 Пенчо

Пенчо

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 386 Мнения:

Публикувано 07 януари 2020 - 09:29

И нямаше метил от компотите предполагам . Т.е ако не си правил лабораторно изследване ,... по емпиричен път  :)  ...не те е боляла глава :D.
 

Не съм изследвал нищо,и празна глава какво да я боли :D Махането на средата на плода мисля е достатъчно, но е много труд. При нормално протекла ферментация-температура, корекция на рН, воден клапан, и най-вече правилно фракциониране при дестилиране, без лакомия, метанола не е  проблем като количество, а и нали е в среда от етанол. 

Главата цепи от друго, и от дозата също. :256605:


Този пост е редактиран от Пенчо: 07 януари 2020 - 09:35

  • damian1 и Sandanski харесват това




0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!