Към съдържанието


Снимка

Транжирането /разпределение/ на косматия чифтокопитен дивеч при групов лов.


  • Моля, влезте за да отговорите
32 отговора на тази тема

#21 krasi_75-berta

krasi_75-berta

    Гонач-прасар

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2585 Мнения:
  • Име:Красимир Михалев
  • Оръжие:Иж-18М,Ескорт-12/76-камо,SAVAGE EDGE-308W
  • Куче:злобен мелезак-пълна мастия+млада надежда
  • МПС:КИА-РИО де Поморио-Сузуки-Витара
  • ГрадПоморие

Публикувано 18 май 2014 - 11:49

Вальо, нали не сме мръвкари бре ....  :)

Пък и едророгатото се биеше, докъм 98-9  година !

Тогава приплодите бяха по 80 - 100 кила, а на лов излизахме 8 - 13 човека !

При средно сезонен отстрел,  60 - 90 бр....... , раниците,  не може да ги занесем до колите !

Ее ... сега е по - друго !!!

Бе то и сега става,ама на "тиха стъпка" ;) ...Ама е друга тема за размисъл и предубеждения :) ...Пък и има тема във форума :256605:  



#22 garry

garry

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2731 Мнения:
  • Име:Гърга Питич. Има два реда зъби едни обикновенни и едни златни. Елегантен е кат вампир
  • Оръжие:Певица де вади пирони със задник

Публикувано 18 май 2014 - 11:03

Вальо, нали не сме мръвкари бре ....  :)
Пък и едророгатото се биеше, докъм 98-9  година !
Тогава приплодите бяха по 80 - 100 кила, а на лов излизахме 8 - 13 човека !
При средно сезонен отстрел,  60 - 90 бр....... , раниците,  не може да ги занесем до колите !
Ее ... сега е по - друго !!!


Еее ма то от широколопатевците само, женски и дебели телета , па и нали подпомагаме развъдната дейност по стопанствата. Другите с големите роги са за трофейните ловци. Аз коне не ям, ние сме ора естети кулинар все пак :)
А приплодите не повече от 60кг с мокри дрехи свинските :)
Ако немое си угодим на душата ,баах тоа живот ,па и дружки много се пофалим та туй му не викам мръвар а "планов отстрел" . Всичко у нормата, платено прошнуровано и приготвено :)
  • vve, емо., aquilon и още 1 харесват това

#23 todor_gps

todor_gps

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 5612 Мнения:
  • Име:Todor
  • Оръжие:Steyr, Иж-12;
  • Куче:Нямам....

Публикувано 18 май 2014 - 11:53

Водата извряла на цяло и останало само на мазнинка и с червено или бяло кой как го харесва! :256605:



#24 Nanski

Nanski

    ФЕН на рози и джуджета

  • Глобален Модeрaтор
  • 2625 Мнения:

Публикувано 18 април 2015 - 11:11

 

Тоя му разбира! ;)


  • Христо Христев, dankata_881 и maestroto харесват това

#25 m_h

m_h

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 46 Мнения:
  • Име:Минчо Христов
  • ГрадСтара Загора

Публикувано 18 април 2015 - 10:12

Професионалист си е!!!

Свинско парено:

http://www.youtube.c...h?v=vB9Zsqo9K3w


Този пост е редактиран от m_h: 18 април 2015 - 10:15


#26 profiH'87

profiH'87

    Йебем ти све...

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 2016 Мнения:
  • Име:Милко Стойнев
  • ГрадСофия

Публикувано 18 април 2015 - 10:59



Тоя му разбира! ;)

На тоа пич му остава само да се научи как да ги готви за 14 мин. :D

#27 m_h

m_h

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 46 Мнения:
  • Име:Минчо Христов
  • ГрадСтара Загора

Публикувано 18 април 2015 - 11:22

На тоа пич му остава само да се научи как да ги готви за 14 мин. :D

Бързак е и при клането:

https://youtu.be/uv6iXG2P534



#28 Явор Боцин

Явор Боцин

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1146 Мнения:

Публикувано 19 април 2015 - 06:05

За бързак е бързак, но какви са тия ботуши дето ги завира във врялятя вода?! Че и ръцете не ги жали.



#29 maestroto

maestroto

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 409 Мнения:
  • Име:Иван Димитров
  • Оръжие:"цигулки" - няколко
  • Куче:"бързи и яростни"
  • МПС:пикап

Публикувано 19 април 2015 - 08:31

 

Тоя му разбира! ;)

С една кофа вода опрай цяла крава и как не се поряза нито веднъж, бравос! :D



#30 Nanski

Nanski

    ФЕН на рози и джуджета

  • Глобален Модeрaтор
  • 2625 Мнения:

Публикувано 19 април 2015 - 09:54

Едва ли прави нещо друго! А това, как и с какво се вижда от клиповете. Смисъла на поста ми беше, пипането след като е свършил мръсната работа, що то винаги трябва някой да я свърши в тоя живот. :) :256605:



#31 jovani62

jovani62

    dounshifter

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 7243 Мнения:

Публикувано 18 януари 2017 - 12:52

Какво може да " отмие" водата от месото . То и без това е над 75 % вода . 

Белтъчините ли , мазнините ли , гликогена ли , микроелементите  съдържащи се в него ли ? 

Може да извлече до някъде кръвта , лимфната течност и някои метаболитни продукти , които се образуват вследствие работата на мускулите .

Това едва ли е толкова " скапващо " месото . Естествено вкуса му ще се промени , но дали към по- лошо е субективно усещане .

Не случайно кашерното месо трябва да е изкиснато или от заклано по - такъв начин животно , че максимално да се обезкърви .

А и това с " бактериално чисатата " обработка е малко относително . Ако съм го улучил из тумбаците и вътре е само кръв и лай..на , дали ще го дерат и разфасоват в стопанство или не , все тая .

Зреенето , разбира се е положителен процес, когато дяловете ,времето и състоянието на месото го позволяват .

 

Дамяне , не поставяй под съмнения правилните евроатлатически методики за обработки  на дивеча .... :P 

 

Моето *не експертно* мнение е че изкисването за  разумен срок не вреди на месото , а в някои случаи си е необходимо, като няколко пъти се промива с студена вода..... Държал съм ги и закачени на ченгела по 4-5 дни ,външно засъхва (хваща кора) , обаче вкусови разлики между „узряло“  и съвсем прясно месо не намирам !...

Прав е колегата по-горе че колкото по бързо се изкорми дивеча – включително и дребния , толкова по добре , за едрия също е добре да се приколи , колкото по малко кръв има останала в него толкова по добре ....за мен.. ;) ..Нещото което наистина разваля пейзажа е ако има останали в месото някакви неизчистени кръвни съсиреци.... :idea:  :idea: 

 

П.с . а пък на  такива – гнусливите които вечно критикуват дружинките с *неграмотни и лакоми *ловжии*“ съм се нагледал .... те почти никога не дерат и разфасоват ама много обичат да мрънкат ..... косми имало , кокали и пр.

Виждал съм ги и да изхвърлят след лов пъдпъдъци и гълъби , сигурно щото може да си счупят маникюра ако тръгнат да скубат.... :D 

 

:256605: 


  • damian1 харесва това

#32 fen

fen

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 625 Мнения:
  • Оръжие:гладкоцевно
  • Куче:курцхар
  • МПС:опел,форд и симсон

Публикувано 18 януари 2017 - 02:40

Колеги, постояно наблюдавам, доста неквалифицирано и почти варварско отношение към тези красиви животни, които все пак убиваме, за храна.

Мисля, че трябва да имаме квалификация и в тази посока.

Считам, че може да обменим мисли, в тази смисъл.

Може да ползваме мнението и на прекрасната моя съпруга, която 25 години е сполучлив технолог, по месото.......

Транжирането и разпределението на косматия чифтокопитен дивеч е справедливо,когато се дели на 1. Стар браконерски лаф. :D


Този пост е редактиран от fen: 18 януари 2017 - 02:40


#33 Чавдар

Чавдар

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5864 Мнения:
  • Име:Чавдар
  • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
  • МПС:Рено
  • ГрадСофия

Публикувано 18 януари 2017 - 02:53

Е да де.....Значи в гората е "не квалифицирано",а в месарския цех си е класика :D

 

Тук по - скоро става въпрос за нещо друго, може би...

Едно животно трябва да се разфасова по групи мускулатура, а не да се дроби и всичко на куп - и после да се дели.

Някои го кълцат и дребнят и ти се падат парченца, и от джолана, и от бонфилето да речем..

Сега, за това например има и лотария да речем при делбата,  :) или ти се падат пържолите или ребрата... Слука !....

Защото иначе, в тенджерата - какво става, едните мръвки се разпадат, а другите като ластик...

Просто се хаби хубавото животно...

Просто...бъркаш в торбата и си вадиш фиша...

 

Но сериозно, често хубавото месо направо се похабява от напълно джелатска обработка..

 

:) Всъщност, май и за това трябва да се държи изпит - дране, скубане и разфасовка.....


  • n960 и damian1 харесват това




0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!