Към съдържанието


Снимка

Морски риболов


 • Моля, влезте за да отговорите
143 отговора на тази тема

#101 rikitikitavi

rikitikitavi

  Ловец

 • Златно Перо
 • PipPipPipPipPip
 • 708 Мнения:
 • Име:николай
 • Оръжие:toz 34 12х70, tula 16х70, super nova 12x89,bergara 308w
 • Куче:засега само в мечти
 • МПС:галоперченце
 • ГрадВарна

Публикувано 27 ноември 2013 - 11:19

Я да пусна една рецепта тук за рибена чорба. И без това времето не става за риболов.

 

Моля бременните дами  да пропуснат темата. Кадрите, която тя съдържа може да доведат до силни странични ефекти, обикновенно неприятни за съпрузите им.(разбирай авариини командировки към морето и тн)

Есента е вече тук. Духат вече няколко дена силни ветрове и се очаква първата зимна буря и първи сериозен сняг в страната. Решавам да се топна в последното лятно море. Все пак може и да не е лятно вече. Време е да разберем.
Ной, Обеден риболов. С отиването виждам колега, дето вече се гмурка. По това, че не размахва плавници при гмуркането ми става ясно-няма да си пречим. Аз съм се натъпкал предварително в неопрена още от вкъщи-духа и не смятам да влизам замръзнал. Взел съм и зимните ръкавици. Първо потапяне и студ. Водата здраво е изстинала. В плиткача няма никакъв едър живот. Само чучурини и попчета. На където и да погледнеш наредени попове от всякакъв вид. Залягам няколко пъти пред големия камък и ..никой няма. От там бавничко влизам на рифа отпред и .. отново няма никой.На този камък, на онзи камък. На полянка, две. Няма движение. Пробвам да изчакам и на самотните големи камъни на пясъчното поле(предния път от там минаваха)-и там никой. Ясно, остава да проверя буната. Колкото и да не обичам да се тъпча между рибарите.Навивам буя на ръката си да не заплета някоя въдица и се промъквам между кордите до камъните. Закотвям буя и пасаж от граци се блъска в мен. Явно рибата е тук. Правя няколко гмуркания на носа и виждам само гюмюши. Тъкмо решавам, че не е ден и риба няма да мине и минава пасаж с платерина. Рибите са дребни и забързани. правят кръгом на два метра от мен и влизат в дълбокото.Скрит съм много добре и съм сигурен, че не са ме видяли. Явно пътя им такка минава. Премествам се още 4 камъка на север и отново пасаж и отново се измъкват преди да дойдат пред мен. Връщам се за буя и го слагам от външната страна на буната. да ми е по-близо. Изтеглям се още малко на страни и на едно от поредните гмуркания виждам пасяща платерина. Заровила носа в пясъка и полека идва. Заел съм по-висока от нея позиция и имам въздух колкото ми трябва. Изчаквам я да си прави зигзагите и полекичка да ме наближава. Идва момента и на изстрела. Рибата завива бавно покрай моя камък. Натискам спусъка и не оцелвам. Стрелата се плъзга по гърба на рибата и се забива в пясъка. Продължавам да седя на дъното и да се ядосвам-една хубава риба (към половинка) ще има и ще я изтърва.
Както и да е. Продължавам ентусиазиран. Следващите платерини ги виждам отдалеч, но нямам въздух да ги изчакам. Качих се внимателно горе, няколко бързи вдишвания и преместване с няколко камъка в страни. Гмуркане и след секунди рибите идват. Отново изстрел от по-горна позиция и отново пропуск. Е да му се. .
Ново гмуркане и от нищото от високо и от към гърба ми идва едричка илария(към 300гр) Въртене на харпуна и изсрел от близо 3м. Улучвам точно гръбнака и първата риба е факт. Трябва ми поне още една да забъркам една чорба. Наоколо има доста едри рапани и на всяко излизане вадя по два и нижа ядките на кукана. Черупките остават за раците да си хапнат и те рапанско.Като няма риби поне рапани да хвана. Забжелязвам, че повечето риби идват от север и залягам срещу тях, постепенно предвижвайки се по буната. Отново пасаж с платерини. Този път са пет риби и аз съм на тяхното ниво. Изстрел и рибата е на кордата. Малко високо е ударена ама си я хващам. Станаха две почти еднакви. Отново няколко гмуркания и студа вече се усеща здраво през стария неопрен.
Треперливите движения са все още масажен тип, но скоро ще стане по зле. След засадата на излизане съм награбил вече 4 рапана и в този момент между мен и буната преминават забързани кефали. Големи сребърни и много. Рибите са по над килограм. Хвърлям рапаните и успявам да премеря последния. Изстрела е точен. Кефала е ударен в гърба, но стрелата се е забила в единия тетрапод. Кефала е още на стрелата и започва да се мятка. Опитвам се да стигна до него, но разстоянието е доста. В момента в който посягам рибата се къса и минава под ръцете ми. ИИИИИ.
Не бил моя. Докато раздишвам се засичам с колегата. Помахвам му да ме види.Да се знаем да не се гръмнем. И той гърмял по кефлите и пропуснал. ясно защо бягаха. Подминавам го и вече съм на другия рог. Още не раздишал и под мен потича река от половики кефали. Едни такива къси и дебели. Зарязвам раздишвенето и бързо се потапям .Рибите се движат много бързо и няма как да ги поведеш .Виждам вече края на пасажа и стрелям по една от далечните риби. Явно много далечна. Стрелата се отплесва от рибата и аз изпращам с поглед пасажа.
Вече треперя здраво. При залягане почти не мога да стоя неподвижно.Събрам още няколко рапана и отново се засичам с подобен забързан пасаж. Отново съм на повърхността и този път даже не успявам да се потопя.
При засадите в далечината се мяркат пасажи с платерини, но вече ми е много студено.А и на пръв поглед няма едри риби между тях.
Треперя здраво и се забързвам към буя. Събирам няколко щепи миди, един много боен рак(щипа ме поне пет минути) и към колата. На големия камък правя поредно гмуркане и виждам само една бомбарда. Все пак е вече наложително да излизам.
При колата вятъра се е усилил и събличането е много бързо. След броени секунди съм вече на завет, двгателя работи, а аз си хапвам курабиика.
Вече затоплен се отправям в къщи за следващото действие. Правене на рибена чорба. Имам от предния почти несполучлив риболов две заргани и една чучурина, а и в хладилника ще се намери някоя рибка.
Пристигам и изненада. Няма ток. Това не може ме спре, но се бавя. В бяняте е тъмно и миенето на мидите е някакси на изуст. Което на пипане е дребно...аут.
Такаа. Запрятам ръкави и почвам да се вихря из кухнята. Жената и детето са навън и мога да цапам колкото ми се ще.
Първо слагам тенджерка с вода да заври с лъжица сол в нея. Рака съм го пуснал в мивката да циркулира, а аз с рибата съм започнал чистенето. Разбира се водата завря тъкмо като се изцапах добре. Не е проблем вода поне има. Рака в тенджерата и след изчистване на още няколко риби рачето е готово.
Публикувано изображение
Придобило е подходящ червен цвят. Оставам го да се охлажда и се насочвам към рапаните. Отново слагам да завира вода в тенджерката и в това време позамивам със студена вода ядките. Малко да поопада лигата и евентуални песъчинки. Все пак на кукана бяха набучени.
Публикувано изображение
След завиране на водата(половин тенджера за петнайсетина ядки), пускам вътре рапаните и заставам до тях с часовник в ръка. Изчаквам завирането и пускам хронометъра. Отброявам 220 секунди и веднага заливам рапаните със студена вода. Готови са.
Време е да завърша чистенето на рибата.Няма какво да ме разсейва.След малко повече кръв и карантии,малко вода и малко цапане съм готов.
Разполагам с кило сафрид,платерина,илария,език,чучурина,две заргани. Трябва да стигне.
 
Публикувано изображение


 • valchan, engin, Христо Христев и 5 други харесват това

#102 rikitikitavi

rikitikitavi

  Ловец

 • Златно Перо
 • PipPipPipPipPip
 • 708 Мнения:
 • Име:николай
 • Оръжие:toz 34 12х70, tula 16х70, super nova 12x89,bergara 308w
 • Куче:засега само в мечти
 • МПС:галоперченце
 • ГрадВарна

Публикувано 27 ноември 2013 - 11:22

Начупвам рака на дребно
Публикувано изображение
и го нареждам с рибата в голямата тенджера.
Публикувано изображение
заливам до половината с вода и хайде на котлона.
Публикувано изображение
Нареждам останалите продукти за инспекция.Разполагам с два средни картофа, две глави лук и буркан специалитет от бабата(домати, моркови и мъничко пипер)
Публикувано изображение
Време е да се измият още венъж рапаните и да им се махнат плочките. После се нарязват на много дребно-колкото ви дойде от вътре.
Публикувано изображение
Взимам и лука и него също го нарязвам ...не съвсем дребно.
Публикувано изображение
Рибата вече е клокнала(вряла е броени минути) и при дърпване едната перка се откъсва лесно.И тя е готова.Вади се тенджерата от огъня и се слага на масата. Внимателно с голяма решетъчна лъжица се изваждат рибите без да се разкъсват.
Публикувано изображение
Чучурината и рака се оставят в тенджерата и се връщат на огъня.Добавят се рапаните.
Публикувано изображение
 


 • valchan, engin, Христо Христев и 5 други харесват това

#103 rikitikitavi

rikitikitavi

  Ловец

 • Златно Перо
 • PipPipPipPipPip
 • 708 Мнения:
 • Име:николай
 • Оръжие:toz 34 12х70, tula 16х70, super nova 12x89,bergara 308w
 • Куче:засега само в мечти
 • МПС:галоперченце
 • ГрадВарна

Публикувано 27 ноември 2013 - 11:24

Пускаме и лука и хлопвайки отгоре капака ги оставяме да си поврат.
Започваме с голямото цапане-обескостяването. След първия сафрид минах на ситемата- филето е за мен, другото не ми трябва. Така нещата потръгнаха. По едно време се досетих, че варя нещо. Свалих го от огъня и помирисах-ммм готово е.
Взех цетката и отделих ценната течност.
Публикувано изображение
Всичко от цетката на боклука.
Време е за мидите.
Поомитите миди ги слагаме в тенджерата и доливаме една чаша вода.
Публикувано изображение
Продължаваме с чистенето на рибата и малко преди да сме готови мидите вече са на линия. Сваляме ги и отново с цетката отделяме от течноста която са отделили и я добавяме към булюна от рибата.
Публикувано изображение
Ей тъй на око да стане една част миден бульон към три части рибен.
Вече почваме да варим основната част. Слагаме прецедания бульон и слагаме картофите.
Публикувано изображение
Добавяме и малко благинка
Публикувано изображение
И докато поври довършваме рибата.
Публикувано изображение
Изглежда не много апетитно ама така е само на снимка. Май отделеното месо е по-малко от боклука ама аз толкова го мога.
Публикувано изображение
Във чорбата добавяме и четвърт буркан специалитет.
Публикувано изображение
Сега се мятаме на мидите и ги изваждаме от черупките им, махаме им брадите и ги подмятаме в купа.Нарязваме една глава лук.
Публикувано изображение
след това добавяме лимонов сок, оцет, сол и олио и получаваме бонус салата за вечеря.
Публикувано изображение
 


 • valchan, engin, Христо Христев и 7 други харесват това

#104 rikitikitavi

rikitikitavi

  Ловец

 • Златно Перо
 • PipPipPipPipPip
 • 708 Мнения:
 • Име:николай
 • Оръжие:toz 34 12х70, tula 16х70, super nova 12x89,bergara 308w
 • Куче:засега само в мечти
 • МПС:галоперченце
 • ГрадВарна

Публикувано 27 ноември 2013 - 11:25

Чорбата е вече със сварени зеленчуци и е време да пуснем рибата да поплува.
Публикувано изображение
Сега вече почваме да търсим подправките. Малко късно се сетих да проверя ама каквото има. След преравяне на кухнята избрах следните.Маги сос,златен соев сос, чили сос, сол, черен пипер.
Публикувано изображение
Абе май между тях няма нищо от изброяваните в рецептите ама ...карай.
Наръсваме и тях, да поврат още малко.
Публикувано изображение
И за край на този дълъг ден има една златна чорба.С много богат и плътен вкус.А с какъв аромат.мммммм. Към нея добавяме салатата от миди, Отново сме на ледена ракия. Малко лимонен сок за подправка на чорбата и пресен царевичен хляб, печен с мерудия.
Публикувано изображение
А наздраве и да ни е сладко


 • Nanski, valchan, engin и 12 други харесват това

#105 jovani62

jovani62

  dounshifter

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 7203 Мнения:

Публикувано 27 ноември 2013 - 12:17

:JC_goodpost:  *rikitikitavi*......Шапка ти свалям [color=#ff0000;]за всички постове[/color] ,които си писал в темата... :-1-trophy:


 • valchan и Христо Христев харесват това

#106 rikitikitavi

rikitikitavi

  Ловец

 • Златно Перо
 • PipPipPipPipPip
 • 708 Мнения:
 • Име:николай
 • Оръжие:toz 34 12х70, tula 16х70, super nova 12x89,bergara 308w
 • Куче:засега само в мечти
 • МПС:галоперченце
 • ГрадВарна

Публикувано 27 ноември 2013 - 12:29

:JC_goodpost:  *rikitikitavi*......Шапка ти свалям [color=#ff0000;]за всички постове[/color] ,които си писал в темата... :-1-trophy:

благодаря колега. Това мнение значи много за мене.#107 valchan

valchan

  Хмммм

 • Глобален Модeрaтор
 • 2001 Мнения:

Публикувано 27 ноември 2013 - 01:53

 

Чорбата е вече със сварени зеленчуци и е време да пуснем рибата да поплува.
Публикувано изображение
Сега вече почваме да търсим подправките. Малко късно се сетих да проверя ама каквото има. След преравяне на кухнята избрах следните.Маги сос,златен соев сос, чили сос, сол, черен пипер.
Публикувано изображение
Абе май между тях няма нищо от изброяваните в рецептите ама ...карай.
Наръсваме и тях, да поврат още малко.
Публикувано изображение
И за край на този дълъг ден има една златна чорба.С много богат и плътен вкус.А с какъв аромат.мммммм. Към нея добавяме салатата от миди, Отново сме на ледена ракия. Малко лимонен сок за подправка на чорбата и пресен царевичен хляб, печен с мерудия.
Публикувано изображение
А наздраве и да ни е сладко

Благодаря ти колега за изчерпателните и полезни постове! Радвам, се че си наш съфорумец!

#108 rikitikitavi

rikitikitavi

  Ловец

 • Златно Перо
 • PipPipPipPipPip
 • 708 Мнения:
 • Име:николай
 • Оръжие:toz 34 12х70, tula 16х70, super nova 12x89,bergara 308w
 • Куче:засега само в мечти
 • МПС:галоперченце
 • ГрадВарна

Публикувано 27 ноември 2013 - 02:30

благодаря на всички


Този пост е редактиран от rikitikitavi: 27 ноември 2013 - 02:32


#109 Момчил Цветанов

Момчил Цветанов

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 8 Мнения:

Публикувано 28 ноември 2013 - 02:53

Ейййййййй окапах се. :D#110 rikitikitavi

rikitikitavi

  Ловец

 • Златно Перо
 • PipPipPipPipPip
 • 708 Мнения:
 • Име:николай
 • Оръжие:toz 34 12х70, tula 16х70, super nova 12x89,bergara 308w
 • Куче:засега само в мечти
 • МПС:галоперченце
 • ГрадВарна

Публикувано 31 май 2014 - 08:26

Значи може да се кажи , че сезон 2014 за черноморски риболов върви в момента с пълна сила. Ето някой от рибките дето сега се хващат:

 

032995742.jpg?r=0

 

033040786.jpg?r=0

 

033119312.jpg?r=0

 

033128085.jpg?r=0

 

033233162.jpg?r=0

 

033298815.jpg?r=0

 

033298817.jpg?r=0


 • valchan, mir777, engin и 7 други харесват това

#111 krasi_75-berta

krasi_75-berta

  Гонач-прасар

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 2585 Мнения:
 • Име:Красимир Михалев
 • Оръжие:Иж-18М,Ескорт-12/76-камо,SAVAGE EDGE-308W
 • Куче:злобен мелезак-пълна мастия+млада надежда
 • МПС:КИА-РИО де Поморио-Сузуки-Витара
 • ГрадПоморие

Публикувано 06 септември 2015 - 01:16

Днес пренебрегнах лова на гургулица,но за сметка на това открих риболова на сафрид.Аз не мога да готвя като Ники,но пък мога да ги хващам :P .Рано сутринта в 5.30ч.Прикачен файл  20150906_060732.jpg   59,21K   0 Брой сваляния бутнахме лодката и се отправихме към морската шир.Казвам това,защото за сега сафрида държи навътре в по-студените и дълбоки води.От брега трудно се вижда "селото" в морето :D .Днес рибата я нямаше като вчера,но успяхме с брат ми да съберем около 4кг. пресен и хубав сафридПрикачен файл  2015-09-06 14.13.23.jpg   381,1K   0 Брой сваляния Поздрави и наслука


Този пост е редактиран от krasi_75-berta: 06 септември 2015 - 01:17

 • Bat Geca Loveca и rikitikitavi харесват това

#112 saint

saint

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 1517 Мнения:
 • Оръжие:Benelli M2, Benelli Argo E 30-06 , Howa 308, САР М 8 F 7.62./ 39 , Glock 19
 • Куче:шоколадова лабрадорка
 • МПС:Тойота Авенсис
 • ГрадСофия

Публикувано 12 септември 2015 - 03:59

Колеги, това чудо, дали става за нашето море?

Прикачени файлове#113 saint

saint

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 1517 Мнения:
 • Оръжие:Benelli M2, Benelli Argo E 30-06 , Howa 308, САР М 8 F 7.62./ 39 , Glock 19
 • Куче:шоколадова лабрадорка
 • МПС:Тойота Авенсис
 • ГрадСофия

Публикувано 12 септември 2015 - 04:00

А това за какви риби е? Куките са 6 номер...

Прикачени файлове#114 krasi_75-berta

krasi_75-berta

  Гонач-прасар

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 2585 Мнения:
 • Име:Красимир Михалев
 • Оръжие:Иж-18М,Ескорт-12/76-камо,SAVAGE EDGE-308W
 • Куче:злобен мелезак-пълна мастия+млада надежда
 • МПС:КИА-РИО де Поморио-Сузуки-Витара
 • ГрадПоморие

Публикувано 13 септември 2015 - 03:09

Колеги, това чудо, дали става за нашето море?

Определено не става 

 

А това за какви риби е? Куките са 6 номер...

това е един вид хранилка и за нашето море,пак не става...виж за речен-може и да го използваш ;)


Този пост е редактиран от krasi_75-berta: 13 септември 2015 - 03:09

 • saint харесва това

#115 Чавдар

Чавдар

  Ловец

 • Златен Потребител
 • PipPipPipPipPip
 • 5824 Мнения:
 • Име:Чавдар
 • Оръжие:ТОЗ 34, ИЖ 27
 • МПС:Рено
 • ГрадСофия

Публикувано 13 септември 2015 - 08:51

Може би това ще ви е интересно....

Този калмар сигурно може да глътне рибарска лодка, барабар с рибарите.... :)

 

http://www.segodnya....deo-635563.html#116 snuri

snuri

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 689 Мнения:

Публикувано 14 май 2016 - 10:34

Реших да се възползвам от хубавото време и да хващам такъма(най-сетне...)и към пристанището.Над 3 кила илария...


 • ДБД, Христо Христев, krasi_75-berta и 4 други харесват това

#117 tanatsi

tanatsi

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 1231 Мнения:

Публикувано 16 май 2016 - 09:02

Реших да се възползвам от хубавото време и да хващам такъма(най-сетне...)и към пристанището.Над 3 кила илария...

И аз така днес,но само 2 кила.#118 snuri

snuri

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 689 Мнения:

Публикувано 16 май 2016 - 09:18

И аз така днес,но само 2 кила.

 

Днес пропуснах,защото гледам валяло нощес..#119 tanatsi

tanatsi

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 1231 Мнения:

Публикувано 28 май 2016 - 08:08

Днес пропуснах,защото гледам валяло нощес..

Тази сутрин е по-добре.

Прикачени файлове


 • Стоян Иванов, Bat Geca Loveca, kalidd и още 1 харесват това

#120 snuri

snuri

  Ловец

 • Ловец
 • PipPipPipPipPip
 • 689 Мнения:

Публикувано 28 май 2016 - 08:38

Тази сутрин е по-добре.

Браво!

Аз минавам на друг вид риболов..на толупи.От седмица гледам,чета и правя такъми.Изкарарах си билет и на 1ви ще откривам сладководния риболов че морския не е за мен(поне като има сладководен)


0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!