]580грама. Вярно от уловистото ми чипаре вече нищо не ставаше и оловото ми също липсваше ама какво ми пука на мене. Взех следващото дребно чипаре и вместо стандартно олово за сафрид сложих 20грамово топче (друго нямах). Това въпреки всички правила се оказа невероятно уловиста комбинация. Кълването се усили. Вярно, че всеки сафрид оплиташе ама нали ми кълвеше. Бройките на хванатите от мен сафриди растеше бързо и дръпнах много напреде от колегата. Всичко хубаво си има край. Този път за края намекна един ураганен порив на вятъра. По палубата хвръкна де що има леко. И срещу нас започна да святка и гърми. Кораба взе да се сучи около котвата и с лекото олово вече не ми кълвеше. Наложи се отново да се качвам до кабината да взема дебелото чипаре със голямото олово. Пак потръгна работата ама доста по рехаво. Обаче изкарах и няколко пъти по две риби. Пред нас обаче ситуацията взе да става сериозна. Изведнъж светлините от брега изчезнаха. Светкавиците минаха около нас и леко утихналия вятър започна отново да се зсилва. На бегом пренесохме въдици, лампа и риба в инсенераторното и заваля. Порой. Гръмотевици, вятър. Огромно удоволствие е на човек да гледа това представление на природата от сухо място. Направих и една снимка на сафридите, защото калмарите и зарганите се оказаха някъде на дъното на касетата.
От там рибата в хладилника, а ние на заслужен отдих.
На кея сме и лудницата е на ниво. Разтоварват кораба, бършим из машината, че можели на проверка да дойдат. После пристигнаха химикали. Което е добре, че от месец нямахме вече никакви. Разбира се точно на обяд(докато си дъфчех пилето) дойдоха и части за агрегата. И тях мъкнахме. От там се обадиха , че се чакал още един продоволствен шипшандър да идва и излизането ми отиде на кино. Ама четвъртия механик и той напира за излизане и от там и аз намазах. Моето излизане е уредено от три до шест слетобед, а после е колегата . Имам три часа. До града изкарах на бърз ход. Колко са четири километра. Снимах една забележителност.
От там магазин от рода на Пикадили. Малко дребни неща за дома, някой сувенир и една печка духалка за топлене. Нещо нашите икономии правят и кой знае кога ще пуснат отоплението, а на мене вече сутрин ми е много студено. От там на Лидъла. Едно кафе да не съм без хич и обратно към кораба. Времето беше чудесно за разходка. Духаше вятър, валеше дъжд. Красота от всякъде.
Прибрах се и дъжда се усили и вятъра се усили. Втората смяна излезе, а на мен са ми пуснали лампа на кърмата. Вечерях пица. От там се навлякох с все служебни дрехи дето имам и уж за риба. Вълните до кораба са към метър. Вятъра огъва пръчката, а дъжда тропа по качулката. Тинята се е дигнала от дъното и риба няма.
Снощи късно дойдоха двама фитера и днес от сутринта са почнали ремонта на агрегата. Аз разбира се съм с тях докато мога. Основно дай туй дай онуй и незнам колко километра навъртях. За капак още части и материали дойдоха и вече сериозно ми се огъват краката. 18 часа е и аз се измъкнах и да ме търсят ме няма. Трябва и да се яде. Довечера от 24 часа пък сме на вахта отпочинали и свежи.
Няколко дена твърде много зор беше. Сега малко като дядовци се влачим из машината и все сядаме и ставаме с охкане. За вахтата си намерих идеална работа. Притривам дюзи за агрегата седнал на меко и на хладно. Е и ходя да греба мазут от топлия сандък, да отменя по малко моториста, че отново бълва.
16 часова вахта. …проблемите се струпаха накуп едновременно. Изгуби се някаде гориво за три дена работа на двигателя, отказа да работи автоматиката на котела, мазутния сепаратор реши да стачкува, на агрегата новите части се оказват различни от старите, гориво транферните помпи ми дърпат въздух и ходя постоянно да ги обезвъздушавам. От всякъде кофти новини. Работата е много сериозна и се борим да оцелеем. За мене най-зор е горивото. Опитвам се усилено да изсмуча каквото мога от танка и не става. Борбата е за литри, а на нас ни трябват тонове. Котела отказа да тръгне на автомат и през половин час един от вахтата се качва до него да гледа нивото на водата, а другия пуска и спира помпата. Единствено като добра новина е, че в толия сандък не блика мазут.
Няколкото дена пеход до Дарданелите ми се сториха седмици. Уж сме на осем часов работен ден, а в кабината се завъртам за по едно спане. Машините се развалят по-бързо от колкото успявам да ги поправям. Отделно продължава работата с мазута, котела, агрегата,компресора.
Разбира се капитана реши и да се тревожим. И то в един ураганен вятър.
(туй да се покаже вятър на снимка при толкова много желязо на снимката си е….вятър работа, ама се пробвам)
И това го избутахме.
Мраморно море и дрейфа пред Босфора мнаха в опити да оправим охлаждането на пустия му компресор. Този път ми помагаха всички. За четири часа изкормихме двата охладитела, измихме ги и ги събрахме. Разбира се крановете на морската вода не държаха и се наложи заглушки да поставяме. Голямо къпане с морска вода му дръпнах. После се разхождах с едно аквариумче в обувката и с течащ гащиризон. Разбира се компресора отново загрява. Довечера пак съм на него.
Цяла нощна вахта борба с компресора. Оказа се, че вместо водна помпа имам празно място пълно с ето тези малки симпатични стриди.
Направо му идва на човек да почне да……. За капак някой ми беше охладил единия мазутен танк и трябваше да седя и да бая на сепаратора да отсепарира един много кофти мазут с относително тегло почти толкова колкото е водата. Как да е преборих нещата. Текат последни часове от прехода в Черно море и почват маневрите. На Азовско море отново събрахме де що чайки има около нас.
(на снимката са сигурно стотина броя ама нещо се сливат с разпенената вода)
Предполагам трицонка си хапваха.
Отново сме в Мариупол. Малко маневрата беше на две части с два часа котва между тях да изчакаме да се изнижат някакви кораби от пристанището. Захапах вахтата от 00 00 часа и почнах маневрата за влизане. На кея почнахме горива да претачаме със някакви странни схеми от шефа. От единия танк да сме го махнели, че цапал. Уж другия не течал. А това, че на другия танк нивото се гледа с един маркуч и мазута го зацапва –не мисли. Щял съм да се оправя. В три сутринта шефа реши да сме вадели клапан на главния двигател. Не можело по светло-трябвало официално искане до властите да пишем и затова пари щели да вземат. Отиде до осем сутринта работата. Едвам гледах. От там малко закуска и лека нощ. На обяд се надигнах и отидох гориво да прехвърля за да съм свободен да изляза в града. Тъкмо съм на средата на прехвърлянето и ми идва шефа и ..да сме миели икономайзера. То представлява едни тръби с вода, навити в аспуха на главния двигател. Като работи двигареля от изгорелите газове топлим водата и правим пара без пари. Много работа е да се отворят всички капаци. Сигурно има 200 ръждясали гайки. После един трябва вътре да влезе (нали ми е обект и е много гадна работа- аз съм вътре). Да изгребе два чувала със сажди. После се мие с джета и всичко мръсно почва да пръска навсякъде. Разбирай на измитата и избърсана машина всичко сега е в черни сажди. За капак и кораба имаше крен и водата се изсипа не от където чакахме. Като посвършихме работата зарязах мотористите да обират последните гайки и да прибират инструментите. Време е да отида да се наобядвам и навечерям. То вече е седем вечерта ама чак сега има време.След хапването явно се отпуснах и ми треперят вече краката от умора ама трябва да сляза поне да закача тръбата и на дядо Мишо изрично да му кажа какво да направи. Щото сме щели да тръгваме уж сутринта и трябва всичко да е затворено.Заспал съм в девет вечерта, а в единайсет ми звъни отново шефа-къде била мръсната вода от миенето. Нищо не съм бил измил и разни такива кофти изречения. Даа за две денонощия ми се събра общо осем часа сън и ядене. Ще трябва пак да слизам в машината. След половин час се надигам и в полунощ съм на линия със някаква филия между зъбите. Имах още половин час мърморене и после почнахме главна машина за тръгване да приготвяме. Да я смажем и припалим. Както се казва време е да тръгваме. От Украйната видях …нищо. На два пъти излязох за минута на палубата, вдишах малко студен въздух с мирис на влажни въглища и толкова. Даже и снимка на стоманените блокове дето товарим не можах да направя.
Още едно денонощие изкарах на режим три часа сън и осем часа вахта. Силите ми свършиха. Толкова бях. Щефа е учуден. Как така ми се е спяло. Нали оня ден ми е дал почивка от пет часа. И разбира се ми продиктува списък от триисетина задачи дето за три дена да ги свърша. Както се казва работата загрубява. Почват да ми минават мисли да си взимам куфарите и да си се прибирам. Мотористите вече сериозно мърморят от работата и заканват да си ходят и те. Дано малко улегнат нещата. Трябва да се приберем здрави в къщи. Както и да го погледнеш-кофти мисли за едно твърде ранно утро. По добре е да легна и да поспя нормално. Да се надяваме, че утрото(моето е 11:11 на обяд.) е по-мъдро от вечерта.
Нов ден и утрото изглажда малко острите ръбове на проблемите. Работата пак е много ама след като се наспи човек и по- бива.
Е човек две хубави думи да не каже и веднага го оборват. Вечерта преди Босфора след цяла нощна вахта здраво бачкане последва начало на маневрата. С огромно удоволствие се качих в 4 и 15 да си почина и десет минути след това ме извикаха да съм направил агрегата за маневрата. Щото те щели сигурно и третия агрегат да ни искали. Това, че два месеца караме на два агрегата е подробност. Отиде до шест сутринта работата ама и не съм пазил чистота. Като иска бързина-можем и така. След мен остана бая масло разлято навсякъде и купове мръсни и мазни парцали.
Бункер на Истанбул. Това е добре да се види. Беше луда работа. Вечер. Вятър. Три барджи(5 000 тонни корабчета) завързани за нас. На единия борд подават мазут и дизел. На другия масло, туби и варели. Всичко се клати. Вълните блъскат по борда. Варелите повдиднати с крана се клатят като махало на гигански часовник. Въжетата с който са превързани барджите се разтягат като локуми и пращят на умряло. За капак има щурмово предупреждение и горивата и маслата се подават на максимална скорост. Всички се движим енергично в различни посоки. С една дума –лудница. После разбира се и маневра отлепих и една петчасова вахта-часа сме били въртяли. Така, че отново девет часова вахта и отново гледам като мишка в трици. Да спомена-електришъна и чипаре пуснал и лампа пуснал ама хванал само…нищо.
Бурята ни удари здраво. Вълните заливат кораба.