Към съдържанието


Снимка

Финиш при заточване на ножове. Направа на СТРОП!


  • Моля, влезте за да отговорите
36 отговора на тази тема

#21 lov

lov

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 954 Мнения:
  • Оръжие:кривак
  • Куче:гонче
  • МПС:2х2 кракомобил
  • Гради аз не знам

Публикувано 10 февруари 2013 - 12:05

Ами трябва да я постоплиш леко и както се въри шайбата се натиска направо с калъчето и то много леко.  Да си всеме колкото трябва. Това не е накакъв абразив че да е наслоена няколко милиметра.  Дето се вика колкото да нацапаш кечето.



#22 Валентин Стефанов

Валентин Стефанов

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 491 Мнения:
  • Име:Валентин Стефанов

Публикувано 10 февруари 2013 - 12:45

Аз ползвам от години две шайби монтирани на малък шмергел.

Едната е абразивна от ламели шкурка не мн.едра ,а другата от киче.На шайбата от киче мажа паста за да завърша финно,....Прикачен файл  Foto0153.jpg   31,25K   15 Брой сваляния

Заточването е много бързо и се усвоява лесно,само требе да се хване ъгала и та се внимава да се държи ножа по посока на въртенето с реза напред.

Аз нямам време да прая чикии на чикиите си и за това ползвам това,а и като те чакат 10на животни за разфасоване,....няма време за полировки.

А и финиша/строп,брусне ,но не държи ряз,....


  • m_h и goso харесват това

#23 Olight

Olight

    Търговец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 212 Мнения:
  • Име:Андрей Николов
  • Оръжие:Разнообразно
  • ГрадСофия

Публикувано 10 февруари 2013 - 11:17

Не е съвсем така колеги. 

При по-грубото заточване се образува микро-трион, който реже добре и агресивно, НО скоро се задръства и до там. Когато острието е полирано, този ефект го няма. 

Всяка стомана обича различна едрина на заточката. Със стропинга не бива да се прекалява, защото острието се замазва и се затъпява. 



#24 garry

garry

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2465 Мнения:
  • Име:Гърга Питич. Има два реда зъби едни обикновенни и едни златни. Елегантен е кат вампир
  • Оръжие:Певица де вади пирони със задник

Публикувано 10 февруари 2013 - 02:08

Прикачен файл  IMAG0193.jpg   60,93K   21 Брой свалянияПрикачен файл  IMAG0194.jpg   45,27K   21 Брой свалянияПрикачен файл  IMAG0195.jpg   34,16K   16 Брой сваляния

Туй навремето точеше бръснача , сега ножовете "зализва". Яд ме е само 3те каиша за финосване що изфърлих ,ма "на българита акъла му иде след това"


  • pogo и Изтрит Потребител 3 харесват това

#25 Валентин Стефанов

Валентин Стефанов

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 491 Мнения:
  • Име:Валентин Стефанов

Публикувано 10 февруари 2013 - 06:04

Не е съвсем така колеги. 

При по-грубото заточване се образува микро-трион, който реже добре и агресивно, НО скоро се задръства и до там. Когато острието е полирано, този ефект го няма. 

Всяка стомана обича различна едрина на заточката. Със стропинга не бива да се прекалява, защото острието се замазва и се затъпява. 

Точно така е ,като микро трион,това е целта,да се подържа така ножа и зависи какво режеш е и едрината на заточване,.....

Но че се задръства ,това няма как,.....то тогава с едно избърсване в потурите и пак ще реже,да ама не ,...

Затова нож който се ползва са месо,обезкостяване ,транжиране,филитиране ,когато вече е заточен,полиран и след работа е загубил част от ряза си при среща с кокали ,кожа ,жили,козина/тя затъпява ножа много при неправилен подход/,....се ползва така наречения"масат",който е от твърд метал ,често намагнитен,поради структората на метала.........Имено масата възтановява тези фини зъби по острието и е готов за рязане.

Има масати с различна абразивност,ползват се в зависимост какво режем,...

А заглаждането да бръсне е само за да се похвалим,но не и да свършим работа. ;)  :)


  • deso_ харесва това

#26 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3489 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 11 февруари 2013 - 10:19

А сега има ли на пазара тая паста? То не, че и с друга няма стане ама рекох да запитам...!

Предполагам с тия за избелване на зъбите ще е най-добре.


  • generalat харесва това

#27 garry

garry

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 2465 Мнения:
  • Име:Гърга Питич. Има два реда зъби едни обикновенни и едни златни. Елегантен е кат вампир
  • Оръжие:Певица де вади пирони със задник

Публикувано 11 февруари 2013 - 12:06

А от къде може да се намерят такива каиши? ;)

за намиране нямам идея но може да се направят при желание и наличие на материали. Представлява една голяма метална стабилна халка на която са хванати подред 1. каиш от дебел груб брезент  2. каиш от двойно лицева кожа  3. каиш от дебела еднолицева кожа. 1 и 2 са широки 5-7см и дълги към 50см по спомен а 3 е около 2-3см и е към 70см. На 1 и 2 в свободния край също има пришита по една голяма халка за да можеш да го опънеш и да "брусиш". Закачаш на яка кука ако е абно минаваш първо на този бруст бялото,после финосваш с черната страна , подкарваш с брезентовия , минаваш от там на кожения и ако ти е малко остротата на тънкия го довършваш :D Туй за бръсначите иначе за разните чикии само бруста стига за финосване 



#28 Дзверо

Дзверо

    Ловец

  • Златни ръце
  • PipPipPipPipPip
  • 148 Мнения:
  • Име:Димчо
  • Оръжие:ИЖ54,ИЖ18-223рем,Browning Long trac 30-06
  • Куче:Убаво куче беше ама умре!
  • ГрадКопривщица

Публикувано 11 февруари 2013 - 01:05

А от къде може да се намерят такива каиши? ;)

Я виж тук:

http://knivesbg.com/...php?f=10&t=4801



#29 Olight

Olight

    Търговец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 212 Мнения:
  • Име:Андрей Николов
  • Оръжие:Разнообразно
  • ГрадСофия

Публикувано 12 февруари 2013 - 10:51

Тестовете на въжета и катрон показват , че ножа заточен и с "полирано" острие, чрез стропинг , отрязва по-голямо количество , отколкото ножа , който е заточен, само на камъка.....

Аз лично съм новак в стропинг техниките, но все повече се убеждавам в това.  :256605:


  • pogo и arangelis харесват това

#30 Валентин Стефанов

Валентин Стефанов

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 491 Мнения:
  • Име:Валентин Стефанов

Публикувано 13 февруари 2013 - 06:22

Тестовете на въжета и катрон показват , че ножа заточен и с "полирано" острие, чрез стропинг , отрязва по-голямо количество , отколкото ножа , който е заточен, само на камъка.....

Аз лично съм новак в стропинг техниките, но все повече се убеждавам в това.  :256605:

Да така е защото е полирано и гладкото среща мо-малко съпротивлвние.

Такъв нож е подгодящ за зеленчуци и колбаси,но не и за обезкостяване.



#31 Nanski

Nanski

    ФЕН на рози и джуджета

  • Глобален Модeрaтор
  • 2600 Мнения:

Публикувано 13 февруари 2013 - 06:32

Да така е защото е полирано и гладкото среща мо-малко съпротивлвние.

Такъв нож е подгодящ за зеленчуци и колбаси,но не и за обезкостяване.

Така е, може да се порежеш по жестоко! :D :e05a53f56fcde85da04e41c18eb4b39



#32 Валентин Стефанов

Валентин Стефанов

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 491 Мнения:
  • Име:Валентин Стефанов

Публикувано 13 февруари 2013 - 11:08

Така е, може да се порежеш по жестоко! :D :e05a53f56fcde85da04e41c18eb4b39

Така е абсолютно,.... ;)

То с тъпия нож и по-боли,все си е друго да те резнат с "Катана"

 

Като се замисля;Преди 15-на години си занесох ножовите на един майстор точилар във Виена ,на "Мексико плац" в една от уличките имаше ателие,дядка,дребен на човек немяза.

Понеже му занесох 10ножа ми продаде една "Виктория" с намаление за 500 шилинга.Наточи ги перфектно.

Тогава за 1 път видях такава полировка,Първо ги мина на няколко шайби /като тая по-горе/с различна едрина на абразивна шкурка,като кара ножа много бързо в двере посоки,да не се загрява метала и разкалява.

После ги минава на няколко шайби с различни пасти на тях и накрая ръчно ги дооформя на едно трупче от корк ,като салга фина пасата.

Каза ми ;една година няма да си точиш ножовите ,ако загубят ряз ,минаваш само на масат.

Така и стана ,въпреки че имах и не много квалитетни ножове,а и режех по един тон зеленчук и месо на седмица ,до другия сезон  издържаха.А ''Викторията'' я пазех само за спец.случаи и години си остана да бръсне и свети като огледало.

Сега толкова години след това си точа само така ножовете.И работни,ловжийски,домашни....

Вероятно майстора не е м/у живите ,но ще му споменавам майсторлъка..... :02b4305c61f63240b31c9cfb9f715bf



#33 lov

lov

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 954 Мнения:
  • Оръжие:кривак
  • Куче:гонче
  • МПС:2х2 кракомобил
  • Гради аз не знам

Публикувано 14 февруари 2013 - 09:47

За съжаление точиларския занаят у нас отдавна е забравен. Едвам си спомням от детството, че по улиците обикаляше някй точилар да си предлага услугите. А тая снимка е правена преди няколко години но не в България. Но такива улични майстори точилари там не са изключение или някаква екзотика. Дори са съвсем нормално и си минавак по график по кварталите.

Прикачен файл  P8040192.JPG   102,06K   17 Брой сваляния

 

 А ние чак виц на темата си измислихме за наточените ножове. Ако някой не се сеща ще го напиша.

 



#34 Topmitko

Topmitko

    N/A

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 667 Мнения:
  • Име:Top Mitko
  • Оръжие:ИЖ18 12/70 и др.
  • Куче:ПИРИН
  • МПС:Орел 4х4 и др.
  • ГрадСофия и др.

Публикувано 09 януари 2019 - 01:39

С какво се почистват строповете, някой знае ли? Гледах клипчета с нещо като гума, но не ми стана ясно.

#35 Petka

Petka

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 144 Мнения:
  • Оръжие:8Х57,22lr.,.223rem.,.
  • ГрадВ. Търново

Публикувано 15 януари 2019 - 12:04

https://www.outfit4e...rnny-1000-3000/  А с това става ли?


  • Щирлиц харесва това

#36 Щирлиц

Щирлиц

    Ловец

  • Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 745 Мнения:
  • Име:Николай Иванов
  • Оръжие:Tikka-T3 Lite;T3 Varmint-308win;T3 Lite-223rem;ИЖ-54;Winchester SX2;ЧЗ-452
  • Куче:Ваймаранер
  • МПС:TLC
  • Градградът на липите

Публикувано 15 януари 2019 - 04:35

https://www.outfit4e...rnny-1000-3000/  А с това става ли?

  Става , но си иска "ръка" . Точа на подобен камък , стават много остри , на строп се минават накрая за финиш . 
Тука едни момчета точат та се кинат .


Този пост е редактиран от Щирлиц: 15 януари 2019 - 05:04

  • Bat Geca Loveca харесва това

#37 митьо

митьо

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 200 Мнения:
  • Име:Димитър Фетфаджиев
  • Оръжие:CZ 455, ИЖ 27ЕМ, Piper Bayard, Glock 17L
  • Куче:Дратхаар и гонче
  • МПС:МБ, Нисан
  • ГрадИхтиман

Публикувано 15 януари 2019 - 09:41

Аз точа на чешки брус - 150/320 единици.

След това продълчавам с чарка от снимката - Най-едрото е белгия с размер няколко холяди единици (незнам колко), следващите три са различни по грапавина кожи.

Този чарк е предназначен за заточване на скалпели (до началото на '90 се използваха скалпели за многократна употреба), така че правете сметка, за к'во иде реч...

Прикачени файлове

  • Прикачен файл  Belgia.jpg   496,05K   0 Брой сваляния

Този пост е редактиран от митьо: 15 януари 2019 - 09:43





0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!