Към съдържанието


Снимка

Как да си направим Бяло вино?


  • Моля, влезте за да отговорите
18 отговора на тази тема

#1 Topmitko

Topmitko

    N/A

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 676 Мнения:
  • Име:Top Mitko
  • Оръжие:ИЖ18 12/70 и др.
  • Куче:ПИРИН
  • МПС:Орел 4х4 и др.
  • ГрадСофия и др.

Публикувано 26 септември 2013 - 02:05

Малко да поразширим темата, мисля тази година да се пробвам за бяло вино. Гледам, че колегата Иван прави, та ако може той и знаещите да драснат как става? Аз мисля да го карам като при червеното, но веднага след мачкането да отцедя само сока. Незнам дали ще почне да ври или трябва да му се помогне.

#2 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3571 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 26 септември 2013 - 02:33

Малко да поразширим темата, мисля тази година да се пробвам за бяло вино. Гледам, че колегата Иван прави, та ако може той и знаещите да драснат как става? Аз мисля да го карам като при червеното, но веднага след мачкането да отцедя само сока. Незнам дали ще почне да ври или трябва да му се помогне.

Отделям поста ти в нова тема защото изкуството да направиш бяло вино е по сложно според мен и да може да го обсъдим спокойно без да смесваме темите.

 

Ето и една рецепта:

 

 

1 Отделяне на ципи,чепки и събиране на ширата и коригиране на захарното съдържание(ако има нужда),за бяло вино 20-22*. 2 Сулфитиране 3 Посявка на дрожди-задължително е,могат да се ползват и активатори за тях !!!Винени дрожди ,а не МАЯ за хляб 4 Бурната ферм протича между 5-7 дена 5 Първите 2-3 дни иска разбъркване,с цел обогатяване на кислород 6 Претакването го забрави-при червените е възможно с цел обливане на шапката 7 Бидоните не са затворени плътно но не са и отворени-затворени но без уплътненията. 8 При преценка че вече не ферментира бурно-тоест след 4-5дена,следва наливане в съдове с воден клапан 9 Батонаж(разбъркване през отвора на бъчвата или съда) докато почнат да излизат мухурчета от водния клапан много на рядко 10 При тия процедури ще са минали около 40 дена-следва тнар откаляване ,тоест махане на утайката 11 Доливане на съда все пак ще махнем част от виното с утайката-за целта е добре винаги да се слагат два съда с шира-виното от единия по-малък се ползва за доливане. 12 Нека да стои така 30-40 дена -следва пак доливане ако е в буре, добавяне на откиселител(калциев карбонат) и бентонит ,разбъркване.Пак с клапан. 13 Минали са общо между 70 до 90 (90 е по-добре)дена от началото на процедурата 14 Наново откаляване ...бентонита е избистрил в голяма степен виното-тази процедура е добре да се прави възможно по бързо и виното да има малък контакт с въздуха(преливане с маркуч от един съд в друг с тесни гърла) 14 Нека почива до пролетта ,когато тогава ще следва още едно откаляване  15 След тези процедури вече е възможно наново сулфитиране на готовото вино( по лична преценка) и бутилиране При всички тези процедури има едно правило което трябва да се спазва строго,а именно МАНИЯКАЛНА ХИГИЕНА И ЧИСТОТА на съдове, маркучи, помещения, ръце...

 

Рецептата не е моя, копирана е от нета.



#3 Topmitko

Topmitko

    N/A

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 676 Мнения:
  • Име:Top Mitko
  • Оръжие:ИЖ18 12/70 и др.
  • Куче:ПИРИН
  • МПС:Орел 4х4 и др.
  • ГрадСофия и др.

Публикувано 26 септември 2013 - 02:42

Ако не се появи някоя по-проста рецепта с по малко бентониране, сулфитиране и други такива, направо се отказвам! Май наистина ще се окаже сложна работа.

#4 Иван

Иван

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 108 Мнения:
  • Оръжие:ИЖ-12,12кал; ИЖ-18,12кал;ИЖ58,16к; ИЖ-18,.308W; CZ 452-2E ZKM, .22LR
  • Куче:Сегуджо-Трибоец
  • ГрадБанкя, Монтана

Публикувано 26 септември 2013 - 05:23

Бентонита и сулфата са най-малкия проблем :). Прочети внимателно точка 1 :). Аз тази година няма да се нахващам пак с бяло, просто нямам време.........Ако някой има преса доста си опростява живора, но аз нямам.



#5 Topmitko

Topmitko

    N/A

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 676 Мнения:
  • Име:Top Mitko
  • Оръжие:ИЖ18 12/70 и др.
  • Куче:ПИРИН
  • МПС:Орел 4х4 и др.
  • ГрадСофия и др.

Публикувано 26 септември 2013 - 05:40

Бентонита и сулфата са най-малкия проблем :). Прочети внимателно точка 1 :). Аз тази година няма да се нахващам пак с бяло, просто нямам време.........Ако някой има преса доста си опростява живора, но аз нямам.

Имам машинка дето ронка и мачка а също така и винтова преса. Точка 1 не ме плаши. По-скоро много ми се виждат точките, а и 90 дена?!? кой да го чака?

#6 Иван

Иван

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 108 Мнения:
  • Оръжие:ИЖ-12,12кал; ИЖ-18,12кал;ИЖ58,16к; ИЖ-18,.308W; CZ 452-2E ZKM, .22LR
  • Куче:Сегуджо-Трибоец
  • ГрадБанкя, Монтана

Публикувано 26 септември 2013 - 05:49

Е бавничко става. Но това е технологията. И колкото по финно се изпипа стъпка едно толкова по-светло става и по-ароматно. Мойто го виждаш колко е тъмно, а на вкус беше доста тежичко. Совиньон блан трябва да е бледозеленикаво до водно бяло, а при мен жълто....хем много се старах. Но пък като цяло стана много добре и след бутилирането не си промени повече цвета.



#7 goso

goso

    Ловец

  • Златни ръце
  • PipPipPipPipPip
  • 457 Мнения:
  • Градняколко

Публикувано 27 септември 2013 - 04:43

Миналата година и аз се пробвах.Годината беше суха и граздето горе долу добро.

Та обрах гроздето във двора, някъкви десертни, не им занам и имената.

Смачках го и отточих сока веднага /като гроздето е подбирано, само хубави и здрави зърна/

Беше на захарност към 19, направих го на 21 и напълних една дамаджана 25литра.Като оставих извесно празно място.

Едно маркуче вътре и запечатах, другия краи в едно шише с вода.

Април ли беше ще излъжа-не си спомням точно, отворих и с едно маркуче /което не опира дъното/ го бутилирах-за кратко беше.Много бързо свърши, едно пивко-но как омагьосваше само.На цвят в началото е розовко, но остане ли повече време отворено отиваше към тъмно розово.

Тая година се замислям за 50литровата дамаджана, в краен случаи 50литра оцет :lol2:


Този пост е редактиран от goso: 27 септември 2013 - 04:45

  • ivan..dimitrov и Topmitko харесват това

#8 Иван

Иван

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 108 Мнения:
  • Оръжие:ИЖ-12,12кал; ИЖ-18,12кал;ИЖ58,16к; ИЖ-18,.308W; CZ 452-2E ZKM, .22LR
  • Куче:Сегуджо-Трибоец
  • ГрадБанкя, Монтана

Публикувано 27 септември 2013 - 10:59

Това, че си го оставил на по ниска захарност е много добре. За белите сортове( при теб не знаем кои са :) ) така се прави. За това, че си го източил веднага - поздравления! Ама защо не поръча едни културни дрожди и да ти стане(виното) още ноември месец бе човек :)



#9 miko

miko

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 656 Мнения:
  • Име:Милен
  • Куче:Ротвайлер

Публикувано 28 септември 2013 - 09:38

Това, че си го оставил на по ниска захарност е много добре. За белите сортове( при теб не знаем кои са :) ) така се прави. За това, че си го източил веднага - поздравления! [color=#ff0000;]Ама защо не поръча едни културни дрожди и да ти стане(виното) още ноември месец бе човек[/color] :)

Много залиташ по добавките колега. В по голямата част от случаите ферментацията тръгва веднага сама.

Като ферментира, на бялото му трябва въздух, не го затваряйте като червеното. И естественно пазете от мушички, че го вкисват за норматив. И понеже е "сирак", без джибри, се влияе ферментацията от околната температура повече от червеното. За това най-добре да ферментира в буре.



#10 Иван

Иван

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 108 Мнения:
  • Оръжие:ИЖ-12,12кал; ИЖ-18,12кал;ИЖ58,16к; ИЖ-18,.308W; CZ 452-2E ZKM, .22LR
  • Куче:Сегуджо-Трибоец
  • ГрадБанкя, Монтана

Публикувано 28 септември 2013 - 10:03

За винарките съм много съгласен. Сложил съм два райда от тези за контактите и 2 от тези лентите за мухи.



#11 goso

goso

    Ловец

  • Златни ръце
  • PipPipPipPipPip
  • 457 Мнения:
  • Градняколко

Публикувано 28 септември 2013 - 10:05

Аз пък знам че не му трябва въздух.Запречатваш съда, като от него изваждаш едно маркуче и го слагаш във вода.Да си балбука вътре и да нямя достъп до възвуха.Не претендирам за достоверност, но така съм чул и така го правя.



#12 Стоян Иванов

Стоян Иванов

    Целия вътре сух!

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 250 Мнения:

Публикувано 28 септември 2013 - 05:32

Незнам как се прави ама знам как се пие.


  • n960 харесва това

#13 Topmitko

Topmitko

    N/A

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 676 Мнения:
  • Име:Top Mitko
  • Оръжие:ИЖ18 12/70 и др.
  • Куче:ПИРИН
  • МПС:Орел 4х4 и др.
  • ГрадСофия и др.

Публикувано 28 септември 2013 - 07:00

Аз пък знам че не му трябва въздух.Запречатваш съда, като от него изваждаш едно маркуче и го слагаш във вода.Да си балбука вътре и да нямя достъп до възвуха.Не претендирам за достоверност, но така съм чул и така го правя.

И става ли? Колко градуса ти е избата?

#14 goso

goso

    Ловец

  • Златни ръце
  • PipPipPipPipPip
  • 457 Мнения:
  • Градняколко

Публикувано 28 септември 2013 - 07:14

Нали не си мислиш че за дамаджана 25 литра съм правил спецялна изба.

Не съм мерил температурата в мазето, но зимата не пада под 10-12 градуса, може би.


Този пост е редактиран от goso: 28 септември 2013 - 07:14


#15 goso

goso

    Ловец

  • Златни ръце
  • PipPipPipPipPip
  • 457 Мнения:
  • Градняколко

Публикувано 29 септември 2013 - 12:28

Още едно важно нещо.

Съда в които е сока от грозде-трябва да има достатъчно място та при ферментацията пяната /поне на такова ми прилича/ да не излиза от съда.Маркучето да е поне ф 8мм, ако е по голям съда и с по голямо фи.Съда с водата- 10л шише от минерално вода , пълно с 4литра вода и маркучето здраво закрепено на дъното.Че почне ли ферментацията си е ......



#16 goso

goso

    Ловец

  • Златни ръце
  • PipPipPipPipPip
  • 457 Мнения:
  • Градняколко

Публикувано 08 октомври 2013 - 06:49

Наложих оцеда 2х25l  :lol2: , каквото стане, стане.

Гроздето тая година слабичко, но да се надяваме :258027:


  • Topmitko харесва това

#17 miko

miko

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 656 Мнения:
  • Име:Милен
  • Куче:Ротвайлер

Публикувано 14 октомври 2013 - 09:26

Ето няколко бурета с бяло. Не са повече от 600 литра общо, само шара естественно, без джибри и прочие. Седат отворени отгоре да дишат. Има вече и едно, дет се е избистрило. Като стане студено се прехвърлят и се пият :256605:

Прикачени файлове


  • mir777, n960 и Изтрит Потребител 3 харесват това

#18 ivan..dimitrov

ivan..dimitrov

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 160 Мнения:
  • Име:ivan
  • Оръжие:Mauser 300Win.CZ 452-22WMR,IG-27,IG-58
  • Куче:противосвинско
  • МПС:проходимо
  • ГрадБургас

Публикувано 14 октомври 2013 - 03:53

Миналата година и аз се пробвах.Годината беше суха и граздето горе долу добро.

Та обрах гроздето във двора, някъкви десертни, не им занам и имената.

Смачках го и отточих сока веднага /като гроздето е подбирано, само хубави и здрави зърна/

Беше на захарност към 19, направих го на 21 и напълних една дамаджана 25литра.Като оставих извесно празно място.

Едно маркуче вътре и запечатах, другия краи в едно шише с вода.

Април ли беше ще излъжа-не си спомням точно, отворих и с едно маркуче /което не опира дъното/ го бутилирах-за кратко беше.Много бързо свърши, едно пивко-но как омагьосваше само.На цвят в началото е розовко, но остане ли повече време отворено отиваше към тъмно розово.

Тая година се замислям за 50литровата дамаджана, в краен случаи 50литра оцет :lol2:

Без да искам колега съм ти налучкал рецептата :) !!! Тази година за първи път ще правя бяло вино /пък и изобщо/. Напълних 3 бутилки от мин.вода по 20 литра запечатах ги и с един маркуч в бутилки с вода да бълбука!!! Захарноста беше 21, но я направих 22 /само да не съм прекалил/ - поне за белите ми казаха , че трябва да е толкова. Ама ,ако не е така този който ми каза знам къде даго намеря :smakbumm: !!!! Бурната ферментация мина и тия дни го гледах вече се е утаило, само не знам дали до го точя в чисти бутилки /пак по 20л/ или да го оставя с утайката още да се избистря??? Някой, ако знае да сподели.....



#19 tomi66

tomi66

    Ловец

  • Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 29 Мнения:

Публикувано 04 септември 2015 - 02:42

Здравейте! Тази година съм решил да си правя бяло вино, някой може ли да ми даде някой друг съвет.






0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!