Към съдържанието


Снимка

Хипотермия


  • Заключена тема Тази тема е заключена
Няма други мнения в тази тема

#1 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3618 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 23 септември 2013 - 10:18

   Хипотермия

 

Уважаеми ловци, говорим за обучението и ловуването с нашите четирикраки помощници. Стремим се да направим така, че те да бъдат безгрешни и невероятни, едва ли не свръхестествени кучета. В повечето случаи на допусната неточност или нетипична тяхна реакция, на евентуален пропуск автоматично решаваме, че именно кучетата са сгрешили. Няма как да не отбележа, че съществуват и подобни ”кучешки ” грешки, най-малкото това е повече от нормално и естествено- та нали те не са роботи с предварително зададена програма. Мисля си обаче, дали изхождайки от това че кучетата също са живи същества с всичките си плюсове и минуси  като такива, ние хората правим всичко което се изисква  (от морална гледна точка) от нас за да приближим кучето до неговата върхова форма- тази която би му позволила да постига по-високи резултати в работата си. Знам, че всеки има своя визия и естествено е нормално да е така. Знам, че всеки от вас мисли че е направил и прави необходимото за своето куче, но също така знам и че точно когато си мислим че всичко е направено както трябва, се случват неприятни понякога фатални за кучето неща. Тук ще обърна внимание на хипотермията с ясното съзнание, че за някой от вас самото заглавие е било достатъчно за да прелисти на следващата страница.  Надявам се обаче, да има и колеги които за всеки случай ще решат да прочетат следващите редове дори само от чисто любопитство.

  Хипотермията е състояние, характеризиращо се с необичайно ниска телесна температура на тялото. То се проявява, когато организма на кучето вече не може да поддържа нормалната си температура и би могло да доведе до срив на централната нервна система. Съществуват три фази на хипотермия: мека, умерена и тежка.

Меката хипотермия се изразява с температура в рамките на 32- 35 градуса, умерената с 28- 32 градуса, докато при тежката фаза температурата на тялото е по-ниска от 28 градуса по Целзий. Хипотермията оказва негативно влияние върху сърцето и  притока на кръв до органите, върху дишането и имунната система. Нарушеното биене на сърцето и затрудненото дишане биха могли да доведат до нарушено съзнание и кома. Като всяко негативно състояние на живия организъм, хипотермията също има своите симптоми: при меката фаза се забелязва отпадналост и обща слабост, както и липса на умствена дейност. Най-общо казано липсата на активна умствена дейност се изразява в недотам адекватно поведение на кучето, то е дезориентирано. При умерената фаза на хипотермия се наблюдава мускулна скованост и бавно дишане, кръвното налягане е ниско. Характерно за тежката фаза е разширените зеници, недоловим пулс, затруднено и повърхностно дишане, кома.

Лечението на подобно състояние задължително се извършва от ветеринарен лекар и неговата ефективност до голяма степен зависи от фазата на хипотермията. Най-общо мога да кажа, че при меката фаза кучето трябва веднага да се затопли. Поставя се на място с температура на въздуха 25-30 градуса за няколко дни , докато състоянието му започне да се подобрява. При умерената фаза освен топлото помещение се правят опити за по-бързото затопляне на организма чрез предварително затоплен разтвор, поставен венозно. Освен това в подобни случаи се подпомага работата на сърцето чрез съответните препарати , като кофеин или адреналин. Лечението е по-продължително с не 100 %-ов положителен резултат. Що се касае до тежката фаза на хипотермия - тук нещата са много сложни с недотам големи гаранции за добър краен ефект. Дори е удачно да кажа, че са редки случаите когато куче в тежка фаза на хипотермия оцелява, независимо от опитите да бъде върнато към живот било с адреналин, затопляща система, дишане на кислород от маска и т. н.

Във всички случаи освен по-скъпо е по-удачно не да лекуваме кучето, а да не допускаме то да тръгне към ветеринарния кабинет. Разбира се, че съществува превенция, но именно когато става въпрос за хипотермията се удря на камък. Не че е много трудно да направим топла къщичка с обърнат вход към стената, да поставим в нея талаш или друга дебела постелка, да храним с качествена и завишена с 1/3 дажба храна през зимните студове, а преди тях да засилим имунната система на кучето с витамини- не. Трудността идва от начина по който мислим, а добре знам че щом човек стигне до определен извод почти никога не би го променил по хиляди негови си причини. Голям процент от ловците смятат, че породата на ловното куче е напълно достатъчна в този случай. Естествено имам предвид невероятната глупост  , че дългокосместите ловни кучета не са податливи на студ и простудни заболявания, тъй като имат защитен слой под косъм, непозволяващ на тялото да се подаде на различни простудни заболявания. Много от ловците сме чували легенди за една или друга порода кучета( най-често за германския дратхаар), които чупят леда в реката докато апортират отстреляна патица, че влизат във водата при температура  - 25 градуса по Целзий и т.н. Допускам, че би могло да има нещо вярно в подобни легенди, но в съвсем малка степен или пък нещо недоизказано докрай - като например, че след излизането от ледената вода, кучето веднага бива подсушено и затоплено в работещия автомобил. Както и да е – всеки най-добре си знае. Знам обаче и нещо друго: на 13.12.2012 г. петгодишен германски дратхаар, в разцвета на силите си, без никакви заболявания и отслабена имунна система напусна земния си път именно от хипотермия. Кучето е на изключително близък за мен човек, който бе осигурил достатъчно добре направена колибка, с топлоизолираща постелка и преграда на входа, даваше достатъчно количество топла храна и точно за три дни Сара се предаде на смъртта. Без да забележи, кучето е счупило три дъски от пода и получилото се течение, което е останало невидимо за него е свършило своето....

 

Колеги, нека смъртта на Сара да не бъде напразна.......

 

[color=#FF0000;][font="arial;"]Статията е предоставена на форума lovecbg.com от [/color][/font][color=#FF0000;][font="verdana;"]Георги Захариев[/color][/font]

Прикачени файлове


0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!