Към съдържанието


Снимка

Установяване на правилни взаймоотношения


  • Заключена тема Тази тема е заключена
Няма други мнения в тази тема

#1 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3618 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 23 септември 2013 - 10:17

                                               Установяване на

правилни взаймоотношения 

 

 

Здравейте, уважаеми ловци. Често пъти, в моите надявам се полезни за Вас материяли, късаещи ловните ни помощници, съм обръщал внимание на важността на връзката между ловеца и кучето. Именно от нея зависи дали ловеца ще има полза от ловуването с чистопородно куче и дали то ще има възможността да развие своя потенциял до максимум, за да може  по време на всеки ловен излет, кучето подобно на ловеца да испита истинската ловна страст и самия лов да бъде по-резултатен. Преди да  навлезем в конкретиката на тази тема, трябва да отбележа, че установяването на правилни взаймоотношения е неделима част от общия курс на обучение на кучето т.е. изграждане на навици, дисциплиниращи младото животно, позволяващи  лесно да се управлява неговото поведение както в процеса на всекидневното общуване , така и при неговото  използване. В този ред на мисли, съществуват  два вариянта за преминаване през общия курс на обучение. Първия е основан на едно правило, което дава резултати, но не отчита индивидуалността на всяко отделно куче- респективно няма възможност за развитие на потенцияла на всяко отделно куче до неговия пълен потенциял. Ето и правилото “ Кучето може да бъде принудено да направи нещо неприятно за него, чрез нещо още по-неприятно”. Пак ще подтчертая, че този вариянт найстина работи и дава резултати, но те са ограничени и уеднаквени, тъй като не се отчита всеки отделен / различен / характер. Мен лично, ме притесняват две думи в това правило- “ принудено” и “ неприятно”, което е и причината да обърна повече внимание на втория вариянт, а именно- постепенно установяване на правилни взаймоотношения . Ако приемем, че кучето се отбива от майката на 45-ия ден, то оттогава  трябва да започне и изграждането на контакта от ловеца с него, като до навършване на тримесечна възраст на кучето той трябва вече да е изграден. В началото мястото на заниманията е жилището или двора  където кучето постоянно обитава и в последствие при извеждането и разходките работата не бива да спира. Не е добра идея всички членове на семейството да участват в този процес, тъй като различните хора имат различна интонация, психика и подход към кучето, които могат негaтивно да повлияят върху подрастващото животно. Освен това е важно кучето да въсприеме ловеца като “ водач на глутницата” , а не например някой друг член от семейството / има такива случай/ .

 

Да премем, че вече сте се сдобили с малко кученце от търсената от Вас порода. Първото нещо , което трябва да направите е да подсигурите място, където  то не би пречило и в същото време не би могло да бъде смущавано. В случай, че ще отглеждате своя ловен помощник в апартамента си, такова кътче може да обособите чрез  дървено или пластмасово съндъче или кошница с подходящи размери- като в никакъв случай мястото където ще го поставите не бива е на течение. При положение, че разполагате с двор е необходимо да изградите клетка / бокс/ като и в този случай трябва да избегнете течението и освен това местоположението на клетката трябва да е такова, че кучето да не бъде притеснявано, да е далеч от домашни животни и често преминаващи хора и превозни средства. В така разположената клетка, поставяте дървена колибка съобразена с размерите на кучето в зряла възраст. Важността от наличето на уединено и уютно място за отглеждане , се състои в това, че в него кучето трябва да се чувства неприкосновенно и абсолютно спокойно, което означава , че там  то по никакъв начин не бива да бъде плашено и смущавано.

  След като вече имаме изградено конкретно място за отглеждане с всички необходими удобства, трябва да знаете, че основния метод  за  привикване на младото куче с ловеца / изграждането на връзката между тях/ е чрез  храненето. Абсолютно задължително е младото животно да бъде хранено само от ловеца, дори друг член на семейството да е приготвил храната- нещо повече, при поднасянето на  купата с храна не бива да има други лица освен този, който ще обучава и в последствие ловува с кучето. Редовните разходки на кучето в двора, парка или полето също трябва да се осъществяват само и единствено от ловеца. По този начин кучето с радост и нетърпение очаква извеждането му от стопанина. Силните емоции свързани с разходката са мощен фактор, спомагащ изграждането на здрав контакт. Освен това положителните емоции способстват за изграждането на адекватно поведение към обстановката. Задача на стопанина е, освен всячески да провокира положителни емоции у кучето, да се стреми да го предпази и от отрицателни такива- силни звуци от преминаващи автомобили, крясъци на хора, агресивен лай на други кучета и т.н.Накратко казано, мястото за разходка трябва внимателно да бъде подбрано.По време на нея са недопустими  дори и най-слабите физически въздействия върху кучето / лек удар от страна на собственика или друг човек/. В случай, че  по една или друга причина кучето попадне в подобна ситуация, стопанина му трябва веднага да го изведе от вредната за него обстановка, защото  в противен случай се подтиска нервната система на младото животно, което е предпоставка освен за неадекватното му поведение , така и за развитие на неврози с различна продължителност. При продължително прилагане на отрицателни емоции у кучето се формира т.нар. страхов комплекс, който трайно уврежда адекватността му. За да се избегне подобно нещо, то трябва да “ вижда”  в своя стопанин  сигурен закрилник.

Друг съществен момент в изграждането на здравия контакт са увлекателните занимания. По време на тях е важно да бъдете добронамерени  към младото куче, да си играете с него, да го провокирате да Ви гони, да се криете от него и то да Ви намира и т.н. неща, които предизвикват приятни емощии водещи до създаване на т.нар.приятелски комплекс. Именно в този смисъл е необходимо да насоча Вашето внимание  и към полагането на хигиенни грижи от Ваша страна към кучето, които спомагат за засилване на доверието му към Вас. Избърсването, разресването и почистването допринасят за освежаване на тялото му и то с готовност се подлага на “ръката “ на стопанина си.  Това обаче се постига само ако се практикува  ежедневно, защото занемареното от няколко дни куче изпитва болка и се стреми да избегне контакта с човека. Почистващата процедура трябва да е приятна за кучето, затова  е добре да бъде краткотрайна. Успоредно с това , приучаването на кучето към нея,  спомага то винаги да се чуства отлично фозически, след ловен излет да може спокойно да възобнови силите си и в случай на необходимост, при посещение при ветеринарен лекар, същия да има възможност за адекватна намеса. За да съм сигурен , че този материял ще  бъде максимално полезен и подробен за Вас, ще отбележа  по-важните неща синтезирано, от гледна точка на краен резултат.Показателите за отличен контакт  се изразяват в следното:

-   след хигиенните грижи, кучето с желание следва стопанина си

-   при повишаване на интонацията в гласа на стопанина, кучето не проявява признаци на страх

-   когато стопанина тръгне да се приближава към кучето  то подскача, размахва енергично опашка  и радосно лае.

Уважаеми ловци, имайки предвид факта , че вземайки си малко кученце то ще ни бъде от голяма полза в лова и това, че същото ще е неотлъчно до нас е наложително да установим правилни взаймоотношения  и силна връзка между нас точно по този начин , а не по правилото “ Кучето може да бъде принудено да направи нещо неприятно за него, чрез нещо още по-неприятно”. За да му дадем възможност да развие своя потенциял до максимум и така то освен да повиши резултатността в лова , да изпитва радост от него, правилния подход е да работим спрямо  индивидуалния характер на  кучето.Само това е начина да се върви напред, да се постигат положителни резултати в обучението  и в лова и да изпитваме истинско удоволствие и ние и нашето куче.В същото време това е начина, кучето да умее да се адаптира отлично към всяка обстановка- смяна на терена, смяна на посоката на вятъра в него, преминаване от открит терен в такъв с гъста разтителност, коректно поведение при индивидуален и групов лов и т.н. Ако са установени правилни взаймоотношения, кучето ще може  много бързо  да се нагоди към всяка промяна преди и по време на самия лов- именно от това  ловния излет става по-резултатен, кучето още по-полезно,а ловеца  напълно удовлетворен.

Желая Ви успех.        

 

[color=#FF0000;][font="arial;"]Статията е предоставена на форума lovecbg.com от [/color][/font][color=#FF0000;][font="verdana;"]Георги Захариев[/color][/font]

Прикачени файлове


0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!