Към съдържанието


Снимка

Съществени разлики


  • Заключена тема Тази тема е заключена
Няма други мнения в тази тема

#1 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3618 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 23 септември 2013 - 10:15

                                             Съществени разлики

 

 

  Здравейте, уважаеми читатели. В рубриката водена от мен, на страниците на сп. “ Български ловецъ “ се стремя да Ви предоставя колкото се може по-конкретна информация / в повечето случай подкрепена с примери /, късаеща всичко свързано с нашите ловни помощници. Изхождам от убеждението, че колкото един ловец е по-информиран, толкова неговото куче ще има възможността да развива качествата си, което от своя страна ще направи всеки ловен излет по-ефективен и приятен именно за ловеца. На повечето от Вас е ясно, че основния фактор имащ пряко отношение към ефективността на един птичар са неговите вродени ловни качества. В предишни материали сме обърнали необходимото внимание на това кои именно са тези качества и разбира се какво е тяхното значение, затова тук няма да се повтарям а ще насоча вниманието Ви към това как да ги видим и разпознаем, за да не допуснем съществена грешка още в началото- тогава когато правим избор от кои родители да си вземем кученце. Убеден съм, че е от изключително значение да сме сигурни, че родителите на нашия птичар са индивиди, притежаващи ясно изразени вродени ловни качества числящи ги към конкретна порода птичар. Това може да стане тогава, когато имаме актуална информация и се избавим от едни или други заблуди. Една такава, късаеща темата е че състезанията от типа “ С.Хуберт” са това което ни е необходимо за да направим правилния избор. Тук се изхожда от това, че след като в тези състезания участват птичари , то същите са мерило и за качествата на кучетата.

Обективната истина обаче и съвсем различна- мерило за квалитета на един птичар, принадлежащ към съответна порода са състезанията от типа  Field  Trail , по правилата на FCI.

  Ще се опитам да бъда максимално подробен в редовете по-долу, правейки паралел между двата типа състезания. За начало ще отбележа накратко акцентите при състезанията от типа “ С. Хуберт “. Това, най-общо казано е демонстрация на лова на дребен дивеч с птичар, превърната в надпревара. Демонстрира се симбиозата между ловеца и кучето му, акцентира се върху етичното отношение на човека към природата и дивеча. Затова и от максимум 100 точки, 70 т. се дават на ловеца, а останалите 30 т. на птичаря, като в тях се взема предвид претърсване на терена, послушание и коректен апорт. Точките за ловеца се формират за: облекло, снаряжение / пушка, правилен избор на боеприпаси, манерка за вода, кука за почистване на отстреляната птица/ , качествен отстрел на дивеча. От изложеното ще направя пред Вас един реален извод: имам известен опит в тези състезания  и знам как още преди да вляза в терена с кучето да взема 50 точки, затова не държа особенно птичаря с който се състезавам да е обучен отлично, за да получи 30точки, достатъчно е да апортира например. Съперник ми е състезател с перфектно дресиран птичар, но без опит в такива мероприятия. Влизам в терена , отстрелвам двата фазана и получавам 70точки, кучето ми ги апортира за което взема 10 точки и общия сбор става 80т. Конкурента ми поради факта, че кучето му е отлично обучено взема 30т. за него и да речем още 30 са себе си- общо 60т. Тъй като моите са повече се класирам като призьор, въпреки че кучето ми общо взето почти нищо неможе на практика и още при първото поколение от същото това мое куче започвам да спекулирам. Как ? Ами в рекламата на поколението , изтъквам “ факта” , че кучето ми е прзьор от състезание / истината е че съм аз , не то /. Ето, уважаеми читатели, как стоят нещата, но всъщност това няма нищо общо с обективността.

Тук разсковничето е в обозначението на типа състезание- “ Турнир за ЛОВЦИ, с кучета работещи със стойка”. В този случай, кучето е малка, съпътстваща част от формирането на общия брой точки, на база на които се прави крайното класиране на състезателите. Неговите качества се свеждат до понятието да работи като птичар, а липсата им се компенсира от ловеца. Набляга се върху послушанието и коректния апорт,  без да се навлиза в детайлизирането на всички елементи от работата на всяка отделна порода. Това е съвсем в реда на нещата, тъй като става въпрос за демонстрация на лова на дребен дивеч с птичар.

Сега да обърнем внимание и на състезанията от типа Field Trail , по правилата на FCI . Тяхното обозначение е” Състезания за КУЧЕТА, работещи със стойка”. В този случай, ситуацията както е видно е съвсем различна от вече описаната. Това са състезания за птичари, максимално съобразени с реалния ловен излет, където обаче вниманието е насоченно именно към работата на кучето. От водача се изисква максимална дискретност по време на тура- да употребява команди и свирката възможно по-малко. Точките, формиращи резултата в тези състезания са основно за кучето и се дават за: работен стил, типичен за породата - носене на главата, механика на галопа, работа с опашката, настоичивост на търсенето, желание за работа, правилно и систематично претърсване на терена без излишни обследвания на същия, контакт с водача, сигурно маркиране на открития дивеч, контрол на стойката / самостоятелното вдигане на дивеча, без присъствието на водача се наказва с отнемане на точки/, оставане на място при вдигането на дивеча, коректен апорт / когато има отстрел/ . Този тип състезания се провеждат главно на естествен дивеч/ обикновенно яребица / , тъй като само тогава експертите могат да преценят естествения квалитет на всяко отделно куче. Предвид факта, че едно от основните неща тук е работата на кучето в унисон с работния стандарт за всяка порода тези състезания са разделени за островни и континенталин птичари. И в двата случая от кучето се изисква максимално ефективна работа: претърсване на терена до неговите природни граници, максимална концетрация докато кучето е в терена, работа срещу вятъра / дори и на завоите / , сигурно маркиране и стегнато водене  / куле / към дивеча. Тук е очевидно, че ловеца е съпътстващата част при формирането на общия брой точки. От горните редове става ясно, че от птичаря се изисква постоянна готовност да оползотвори всяка отдала се възможност да открие дивеча и всяко едно отделно действие е подчинено на тази презумция. Затова високо се цени куче, което  “ държи постоянно вятъра в носа си “, което е максимално концентрирано и сигурно в действията си на терена и всяко едно такова е в унисон с работния стандарт на породата към която принадлежи. Това е от съществено значение, за да може отделните породи птичари не само да съществуват като такива, но и да се усъвършенстват.

 

  Очевидно е, че има съществени разлики между посочените в този материал два типа състезания- разлики от гледна точка на птичаря и разлики оказващи влияние върху формирането на обективна представа за качествата на едно куче. Не случайно в доста държави , мерило за напредъка на всеки развъдчик са именно състезанията от втория тип, за всеки бъдещ собственик на такова куче също. За един качествен птичар, не представлява особенна трудност да покрие всеки елемент от изискванията в тези състезания, а за водача му подготовката е удоволствие. За да съм още по-конкретен ще отбележа факта , че под понятието “ качествен птичар” имам впредвид , куче носещо в себе си унаследени от родителите си ловни качества . Няма как да подмина и факта, че в България от няколко години, провеждането на работни състезания за птичари по правилата на FCI , е все по-често, организирани от клубовете на съответните породи като се увеличава  броя и на участниците и на зрителите в тях. Това може би означава, че и ние сме осъзнали обективната истина, която води към постигането на високи резултати в международни и световни първенства, в развитието на Кинологията в нашата страна по равностоен на напредналите държави начин, в съзряването на българския ловец и неговото желание да ловува с чистопороден птичар... 

 

[color=#FF0000;][font="arial;"]Статията е предоставена на форума lovecbg.com от [/color][/font][color=#FF0000;][font="verdana;"]Георги Захариев[/color][/font]

Прикачени файлове


0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!