Към съдържанието


Снимка

СТРЕСА ПРИ ЛОВНОТО КУЧЕ


  • Заключена тема Тази тема е заключена
Няма други мнения в тази тема

#1 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3618 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 23 септември 2013 - 10:14

                                                     СТРЕСА  ПРИ  ЛОВНОТО  КУЧЕ

 

  От Георги Захариев

  Д-р Любомир Христов

 

Като жив организъм ловното куче може да бъде изложено на стресови фактори, които оказват негативно влияние в зависимост от честотата и силата си, а понякога и довеждат до различни тежки състояния и дори до смърт. Спектъра на същите е доста широк- от психически разстройства до чисто физиологични такива: опадане на козината, отпадналост и вялост, алергии, отказ от приемане на храна и т.н. И в двата случая е добре да знаем, че е по-удачно такива състояния да се избягват т.е. да има необходимата превенция, отколкото да станат реалност и след това да бъдат лекувани. Основните причинители на стрес, най-общо могат да се разделят на три групи:  условия на отглеждане, хранене и контакт с ловеца. Като моменти от живота на кучето, в които действат можем да отбележим отделянето от майката и кучилото, смяната на собственика и по време на обучението. В следващите редове, ще направим опит подробно да представим необходимата информация надявайки се по този начин да сведем до минимум всички предпоставки за появата на стрес.

И така, нека започнем с условията на отглеждане на ловното куче. Независимо дали ще си вземем малко кученце или по-възрастно, предварително трябва да сме обособили мястото където ще го отглеждаме в бъдеще. Най-удачния вариант при положение, че то ще живее в двор е да изградим подходяща клетка (бокс) с всички необходими удобства. Мястото му трябва да е избрано внимателно, така че после да не се премества кучето тъй като това пречи. В същото време не трябва да е отдалечено и усамотено, нито пък да се намира на входната алея. Влизайки за пръв път в новото място за живеене , кучето трябва да намери храна и вода. В случай, че ще го вържем е важно  преди това да го разведем из целия двор за да може то да опознае обстановката, предметите и тяхното разположение и разбира се различните миризми. При условие, че досега кучето никога не е било връзвано е недопустимо да сторим това изведнъж- необходим е известен период от време, през който първоначално слагаме само нашийника на врата му за да свикне с него, след което го връзваме на избраното място. През първите няколко дни оставяме за кратко кучето вързано, като постепенно увеличаваме това време докато се убедим, че всичко вече е наред. Ако кучето е по-възрастно е добре да вземем от предишния му собственик и съдовете му за храна и вода за да може да намалим стреса от промяната на обстановката. Имайки до себе си познати предмети, то ще се чувства по-уверено и спокойно. Някой от изброените неща се отнасят и за отглеждане на ловното куче в апартамент- важно е обособеното място да не се променя и да осигурява необходимото спокойствие за ловния помощник. Предметите, които се намират около него понякога могат да засилят безпокойството му. Има случаи при които подмяната или преместването им повлияват негативно – някои индивиди проявяват признаци на безпокойство, раздразнителност или страх, отказват да се хранят и т. н. Колкото и странно да звучи това за нас хората, е необходимо да сме запознати с такива подробности.  Тук можем да споменем за влиянието на други кучета или домашни животни (ако отглеждаме нашия помощник в двор). Те също в определен момент, най-често в първите дни могат да окажат негативно влияние . Говорейки за началото, тогава когато кучето скоро е променило обстановката трябва да кажем и нещо друго.  Не без значение е факта откъде сме взели нашето куче. Ако там откъдето идва е имало други кучета бихме могли да очакваме то да реагира – да се получи апатия и вялост, да откаже да се храни и др. тъй като е отделено от глутницата. Това особено важи за малките кученца, които са отделени от кучилото и майка си. Именно поради тази причина за тях е добре и обикновено се практикува през първите няколко нощи да се поставя пластмасова бутилка, пълна с топла вода. Малкото кученце асоциира топлината от бутилката с тялото на майка си и чувствайки се по-спокойно (заради познатата топлина) се сгушва до бутилката преди да заспи. Така значително се намаляват нивата на стрес за него в тази крехка възраст.

  Храната на ловното куче, в по-голяма или малка степен също може да доведе до стрес. Неговия организъм не понася добре промените в нея, още повече резките. За разлика от нас, кучето няма нужда от значително и ежедневно разнообразяване на храната. В смисъл, дневната дажба трябва да съдържа необходимите и разнообразни съставки, но като количество и качество съотношението помежду им не бива да се променя рязко. Когато се прави промяна, е препоръчително тя да бъде плавна и в рамките на 7-10 дни. В началото се прибавя съвсем малко количество от новата храна към досегашната, като съотношението много внимателно се променя до момента, когато кучето премине изцяло на новата храна.  Има кучета, при които резкия прием на нов вид храна, води до алергии или до изключително опасни състояния, тъй като организма не може да реагира по-друг начин на новите хранителни вещества постъпили в него.  В моята практика имах точно такъв случай – дадох на едно от моите кучета около 0,400 гр. овча мазнина ( лой ). След около 20 минути то легна, зениците му значително се разшириха, започна учестено дишане и обилно слюнко отделяне – кучето повърна и прояви признаци на натравяне. И до днес подобна храна то не може да приема. Подобни стресови ситуации за организма могат да възникнат ако кучето никога не е приемало кокали или друг вид храна и те са красноречив пример за това, че храната също може да причини дискомфорт и стрес. Другото важно нещо тук представлява и дневната дажба която то приема. Най-общо казано тя трябва да бъде почти еднаква и като грамаж и като съдържание на хранителни вещества. В никакъв случай, не бива да се допуска да има периоди на обилно хранене, последвани от такива на гладуване. Необходимо е да уточним, че храната може и е добре да е съобразена както с възрастта, така и с натоварването на конкретния индивид и то без да се налага значителна промяна. Този факт е възможен въз основа на това, че повечето производители на гранулирани храни имат богата гама от продукти, изцяло съобразени с всяка част от живота на кучетата – за малки, ловуващи, за бременни, за възрастни и т.н. След като сме избрали определена марка и клас храна, съответстваща на физиологическото състояние на кучето, не бива да я „разнообразяваме”.

  Към причинителите на стрес можем да прибавим и контакта, връзката между кучето и неговия стопанин. Естествено в този случай, става дума за недоброто и неправилно отношение от страна на последния. Ето какво най-общо се има предвид: Недоброто отношение, разбира се значително влияе на психиката на всяко куче. Ако неговия стопанин прибягва до грубости може да очаква негативна реакция – свитост и страхливост, незаинтересованост в работата, опити на кучето да ухапе или избяга и др.  В ранна възраст, за кучето е изключително важно да намери упора в стопанина си. За да стане това, същия трябва да докаже себе си като водач на глутницата и лидер. В ежедневните взаимоотношения с кучето, той трябва да се стреми към това то да го свързва само и единствено с позитивни емоции. Малкото куче е добре да бъде галено ( особено в областта на муцуната и очите), да му се говори със спокоен тон, неговия стопанин да бъде често с него и при възможност винаги когато то се уплаши от нещо. По-късно, когато започне процеса на възпитание и обучение ловеца много внимателно би следвало да подбира всеки прийом, отчитайки всяка особеност в поведението на младия ученик.  Ако описаните дотук неща са по-скоро изключение отколкото ежедневие, значително увеличаваме риска младото куче да не издържи и в определен момент се поддаде на стреса. На страниците на сп. „ Български Ловець” не веднъж е ставало дума за отработването на изстрела при ловните кучета и тези от Вас, които редовно следят тази рубрика отлично знаят защо всячески трябва да се избягва т. нар. „ сух „ изстрел. Когато има мощен дразнител пред младото куче, то много по-лесно преодолява страха си, защото в много по-малка степен реагира на стреса. Ако трябва да направим обобщение на казаното дотук, бихме казали следното: Стопанина трябва винаги да бъде упора на кучето, да се стреми всяко занимание да завършва позитивно за него, дори когато е прибягвано до наказание, след него трябва да бъде намерен повод кучето да бъде похвалено. В никакъв случай, едно ловно куче не бива да бъде оставяно от стопанина си- било след тренировка, лов или хранене- в състояние на стрес, напротив. Каквото и да се е случило последното нещо преди да обърнем гръб на кучето трябва да е позитивно за него, да го похвалим и погалим.

  Един от най-мощните причинители на стрес ( за съжаление в някои случаи водещ и до смърт) при кучето представляват гръмотевичните бури и празничната заря. Най-малкото звучи логично едно ловно куче да изпитва неописуем страх от заря или гръмотевица при условие, че е свикнало да се гърми близо до него по време на лов. Разликата може би идва от това, че звука от изстрела е изключително различен от този при гръмотевицата или зарята например. Но е факт, че доста ловуващи кучета се страхуват в подобни случаи- две от моите кучета го правят.  Щом се зададе буря или обикновено на Нова година предварително знаем какво ще последва от тяхна страна и отваряме врата на къщата за да влязат вътре докато всичко отмине- между впрочем лично аз правих опити без да има причина да накарам кучетата да влязат вътре. Опитах се няколко пъти да ги извикам при мен - не искаха да влязат, дори веднъж внесох на ръце едното от тях, но в момента когато го оставих на пода преди да успея да затворя вратата то излезе навън. Давам този пример, за да покажа колко силен може да бъде подобен стрес за едно куче- когато започне буря то няма търпение да влезе вътре където се чувства по-спокойно и защитено, докато в противен случай дори в мое присъствие се чувства не на място в същата обстановка. Има няколко случая на смърт при кучета за които знам, по време на буря или празнична заля. Общото при тях е, че не е имало кой да бъде до тях за да ги погали и успокои, чувството на страх се е засилило и е преминало в паника, в следствие на която кучетата са започнали да тичат и се удрят в различни предмети. Това състояние  в единия случай е довело, кучето в паниката си да се блъсне достатъчно силно за да умре.

До тук разгледахме трите основни „ носители” на стреса при ловното куче – мисля, че е време да обърнем внимание и на превенцията му. Тя се заключава най-общо казано в следното: добри условия на отглеждане, оптимизиране на храненето и най-вече в доброто, добронамерено и позитивно отношение към кучето от страна на неговия стопанин. Всеки отделен индивид притежава различен тип нервна система, различен праг на поносимост към стрес и се нуждае от специфични грижи и внимание. Всеки трябва правилно да отчита всяка специфика на отделното куче и да се стреми винаги да му окаже подкрепа. Чрез подобно отношение риска от излагане на кучето на стрес ще се сведе до минимум и стопанина би се превърнал в истински лидер. В противен случай, остава да се разчита на лечението. По правило то се изразява в употребата на различни хранителни добавки за известен период от време, като аминокиселини, микроелементи и др. В някои случаи се прибягва до използването на различни „миризми” (препарати съдържащи феромони  от  спокойно и уравновесено куче ), за да може мозъка по-бързо да достигне до същото състояние и конкретното куче да се успокои, да започне да преодолява стреса. Разбира се трябва да отбележим и това, че съществуват и тежки стресови ситуации при които  преодоляването на последиците е почти или съвсем невъзможно за съжаление...Естествено винаги при промяна на поведението и тонуса на кучето, трябва да се консултираме с ветеринарномедицински специалист, дори ако се наложи и преглед и едва тогава да се използват каквито и да било препарати.

На пръв поглед звучи нелогично и странно, ловното куче да се влияе и поддава на стрес. Вероятно сме свикнали да мислим, че той е присъщ само за нас хората и само ние трябва да се борим с него. Фактите обаче показват, че това далеч не е така и както е видно кучетата също могат да изпаднат в подобни състояния. За да не допуснем подобно нещо като стреса, съществува разбира се и решение – то идва от начина по който мислим ние, хората. Ако не забравяме, че именно ловното куче е причината да се „вцепеним” виждайки динамичната и  красива стойка пред дивеча или чуем отривистия му лай в гъстата гора ще имаме и правилно отношение към него. Именно то ще бъде най-важния фактор, елиминиращ във всички случаи появата на стрес.

 

[color=#FF0000;][font="arial;"]Статията е предоставена на форума lovecbg.com от [/color][/font][color=#FF0000;][font="verdana;"]Георги Захариев[/color][/font]

Прикачени файлове


0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!