Към съдържанието


Снимка

Споделен опит


  • Заключена тема Тази тема е заключена
Няма други мнения в тази тема

#1 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3618 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 23 септември 2013 - 10:13

                                   Споделен опит

 

 

 

 

Здравейте ,уважаеми читатели. Ето , че е време да започнем активна подготовка за предстоящия ловен сезон – да си набавим патрони , да дооправим ловната екипировка , да приведем нашето ловно куче в т.нар. работна кондиция. Тук ще добавя – ние самите ,също трябва да се подготвим добре . В следващите редове , ще споделя своя опит в привеждането на птичаря в работна кондиция и подготовката на ловеца , като с това се надявам да помогна на много от Вас не само да повишат своята и тази на кучето ефективност , но и да прекарат много приятни мигове , наслаждавайки се на приятна компания  и отличната работа своя птичар. Нека сега  видим какво е необходимо и е добре да направим:

Изходната точка тук е , че доста дълго време нашия птичар е бил с минимално физическо натоварване – поради забраната за ловуване разходките му са били краткотрайни , епизиодични и с ниска интензивност . Към този факт , като прибавим и питателната храна се налага логичния извод ,че в началото на ловния сезон повечето кучета са с наднормено тегло. Ако изведем такова куче на лов , поемаме огромен риск от претоварване на целия му организъм , в резултат на което то бързо губи своята ефективност. Друг нежелан момент тук , който оказва огромно влияние върху кучето е претоварването на нервната система. Ако половин година , кучето не е имало срещи с дивеч и без подготовка го изведем директно на лов, няма как това да не се отрази неготивно върху неговата психика.

Сега искам да споделя с Вас , моя начин да избегна посочените дотук негативни последици за моето куче, като по този начин не само го предпазвам от евентуални здравословни проблеми ,но и му осигурявам време за адаптация :

От средата на месец юли , започвам всяка събота и неделя , рано сутрин постепенно увеличаващи се по времетраене разходки с кучето в местата , където ще ловувам след откриването на ловния сезон. Вземам със себе си раницата ,като в нея слагам 5 или 10 литра вода в бутилка от минерална вода. Вземам раницата и кучето си , и с автомобила отивам в даден терен. Като пристигна , пускам кучето ,слагам раницата на гърба си. Времетраенето на тази първа разходка е около 30-50минути. Респективно преди това съм избрал по-малък терен. Докато обикаляме с кучето , оглеждам и избирам място , където да поставя бутилката с водата – обикновенно място което не е засадено със селскостопанска култура  или непосредствено до дърво. Оставям бутилката и я покривам със суха трева – ако има храст я оставям в него. След това довършваме обиколката на терена и се прибираме . На следващия ден отново правя същото , но отивам в друг терен, за да мога до откриването на лова да обиколя почти всички места , в който предстой да ловувам. Казвам почти всички , защото терените в близост до реката и язовира не ги посещавам- там не е нужно да поставям вода.

Сега да видим всичките плюсове на тези действия :

-   постепенно се повишава физическото натоварване за кучето и то плавно преминава в работна кондиция .

 

-   нервната система на кучето има време за адаптация. Тъй като съм без други хора , без пушка и други кучета , осигурявам повече спокойствие на моя птичар и така кучето постепенно се настройва към търсене , твърда стойка , спокойствие при вдигане на дивеча – ако има други кучета ,може да се прояват нежелани поведенчески реакции- припряност и нервност , което се изразява в : неправилно претърсване на терена , не издържане на стойка / кучето маркира и връхлита върху дивеча / , при вдигането на дивеча , кучето се впуска в преследване и т.н.

 

-   поставяйки вода в различни ловни терени , при ловуването в тях след това , не е необходимо да нося със себе си , но същевременно мога във всеки един момент да утоля жаждата на кучето си и да го разхладя / кучетата на колегите ловци също /.Така повишавам работоспособността на кучето си и избягвам риска от прегряване. Това е улеснение и за самия мен – ако взема вода и я оставя в автомобила си , за да разхладя кучето трябва да се върна обратно , а така по време на самия лов мога да се насоча  към мястото , където съм поставил бутилката.Другото улеснение – сутрин тръгвайки за лов вземам пушката , патрондаша , найлонов плик поставен в джоба на камуфлажа ми. Като реша , да дам вода на кучето , поставям найлоновия плик върху тревата , натискам леко в средата за да се получи вдлъбнатина и сипвам  водата.След като кучето е утолило жаждата си , прибирам плика  отново в джоба .Някои ловци използват гумена топка , срязана наполвина , но тя е неудобна според мен , ако е в джоба .

 

-   чрез предварителното проучване на ловните терени , аз добивам реална представа за наличието / респективно липсата / на дивеч и предварително знам къде да отида и какво да очаквам в този терен. В повечето случаи ,едва след като свърши ловния излет , разбираме например ,че в конкретния терен няма дивеч , но вече сме го загубили и вместо в добро настроение , се връщаме от лов изнервени. Като знаем предварително състоянието на дивеча в дадено място , можем да поканим на гости колега ловец , като сме сигурни че ще се представим на ниво като домакини.

 

  В цялостната подготовка на моя птичар , правя и следното : отново от средата  на месец юли , започвам да давам на кучето хранителна добавка , съдържаща висок процент на витамини , микроелементи , аминокиселини и т.н. , която оказва положителен ефект както върху физическото , така и върху психическото състояние на кучето .Използвам пирамидална схема на приемане . За целта определям оптималната доза за моето куче , и започвам прием на минимални дози , които постепенно се увеличават. Достигането на оптималната / най-високата / доза , задължително съвпада с деня на откриването на лова – след това по същия начин постепенно дозата се намалява.

 

Може би най- важното нещо в този материал е : храненето на птичаря непосредствено преди лов!!!Широко разпространено сред ловците и между  впрочем  практикувано от голяма част от тях е следното : кучето сутрин не се храни т.е. то отива гладно на лов . Това е голяма ГРЕШКА !!! Тъй като много от Вас , уважаеми ловци , ще  погледнат с недоверие на това мое твърдение , ще се обоснова  така:

 

Когато сутрин тръгнем на лов , и вземем нашия помощник , в организма му започва отделяне на голямо количество адреналин . Този хормон от своя страна предизвиква  глад , и в стомаха започва отделяне на стомашни сокове . Тъй като обаче , в него няма нищо , тези стомашни сокове предизвикват болка и кучето започва да пасе трева- прави това за да “ сложи “ нещо в корема и да спре болката. В реални условия , кучето спира да работи .  Ако  обаче , сутринта дадем на кучето парче хляб или шепа гранули – кучето е ефективно и работоспособно от началото до края на лова .

 

 

  Уважаеми читатели , чрез разгледаните в този материал неща , аз предприемам адекватни мерки за да прекарам найстина приятни моменти по време на лов и да се наслаждавам на Природата , приятелите и магията наречена ЛОВ .

Това желая и на Вас – много приятни емоции, много слука , отлично работещи ловни кучета ,много дивеч на висулките през предстоящия сезон.

 

 

 

  НАСЛУКА ! 

 

[color=#FF0000;][font="arial;"]Статията е предоставена на форума lovecbg.com от [/color][/font][color=#FF0000;][font="verdana;"]Георги Захариев[/color][/font]

 

 

Прикачени файлове


0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!