Към съдържанието


Снимка

Ловът на дребен дивеч не е само пъдпъдък и гургулица


  • Заключена тема Тази тема е заключена
Няма други мнения в тази тема

#1 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3618 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 23 септември 2013 - 10:06

                            Ловът на дребен дивеч не е само пъдпъдък и гургулица

 

 

 

Оптималното използване на птичаря в реалния лов включва и приучаването му за ефективни действия  в заблатени водоеми, които приютяват различни видове бекасини и диви патици обект на лов. За жалост, голяма част от ловците собственици на птичари съсредоточават своите усилия в обучението и лова със собственото си ловно куче главно върху т. нар.” земни птици”- пъдпъдъци, яребици,фазани, горски бекаси. За мен това е необяснимо, тъй като лова на бекасини и патици, е не по-малко увлекателен и динамичен, от този на останалия пернат дивеч. Нещо повече, смята се, че  лова на бекасини в мочурища и блата е най-трудния. Масова практика е лова на патици САМО на прелет- но в случай че имате по-различен поглед върху нещата и най-вече желание, може чрез немного усилия да приучите своя птичар за работа във вода така, че освен да Ви бъде полезен , значително да разнообразите ловното си ежедневие. Ще се опитам в следващите редове максимално подробно да разгледам всичко свързано с това начинание.

 

Преди да се пристъпи към подобно занимание е необходимо кучето да е свикнало с водата / да влиза спокойно и с желание в нея/, да е усвойло донасянето на дивеч и да има добра водимост / да е усвойло командите за послушание/. От Вас се иска предварително да сте набелязали водоем / малки блата,езера,язовири /, чийто крайща са обрасли с не много гъста тръстика. Трябва предварително да сте подготвили предмет за апортиране- аз ползвам малка дървена дъска с размерите и формата на кутия цигари, като с помощта на здрав конец към нея прикрепям две крила от патица / по–нататък в материала ще я наричам “ апорта”/, жива патица - дива или домашна, нужна Ви е и ловната пушка.

Така подготвен, отивате на избрания водоем заедно с кучето и след като застанете непосредствено  пред водната повърхност, хвърляте “апорта” така, че кучето да види къде ще падне и в същото време не много далеч от него. След това, посочвате с ръка в същата посока и енергично командвате “ Търси”- щом кучето плувайки захапе “апорта” го похвалвате с “ Браво” и командвате “ Донеси”. В случай, че то се справи добре повтаряте упражнението , като този път ще хвърлите “апорта” така, че да падне в началото на тръстиката и кучето да не го вижда. Изсчаквате около 30 секунди  и отново енергично командвате “Търси” като едновременно с това посочвате в същата посока- отново в момента когато кучето откривайки “апорта” го захапва го поощрявате с “Браво” и командвате “ Донеси” за да го стимулирате бързо да се насочи към Вас и същевременно така го ориентирате за Вашето местоположение. След като вземете”апорта” похвалете щедро кучето си , погалете го и му дайте лакомство- нека разбере ,че  неговите действия са били правилни.

  Сега може да усложните  упражнението като използвате патицата. Предварително махнете летателните пера и на двете крила, за да предотвратите  нежелано отлитане  от мястото, където ще работите и така  рискувате кучето да не разбере  каква е новата му задача.  Ако нямате със себе си помощник, ще трябва да вържете до Вас кучето- в случай че то е възпитано добре след като го накарате да седне, използвайте командата “ На място” за да го заставите да не мърда до подаването на следващата команда. След като птичаря е неподвижен, поставяте патицата във водата и я пропъждате в дълбоката и открита вода. Освобождавате кучето и посочвайки плуващата патица с ръка, енергично командвате “ Търси”- то трябва плувайки да стигне до нея, след което да Ви я донесе/ когато я захапе командвате “Браво-Донеси”/. Ако ловния Ви приятел се справя добре до тук- енергично и с желание влиза във водата , претърсва и донася – преминете към последното усложняване на упражнението , но именно чрез него кучето разбира смисъла на новата  му задача.

  Отново се нуждаете от патица, на която предварително сте премахнали летателните пера. Пак заставяте кучето да седне непосредствено пред водоема , отскубвате малко пера от гърдите на патицата и ги поставяте в края на брега. Пускате патицата във водата и я насочвате към тръстиката. След като тя навлезе в нея и се скрие от поглед , изчаквате 1-2минути и водите кучето там където сте поставили отскубнатите пера.Командвате енергично “ Търси” и посочвате в посока на скрилата се патица- задължително условие тук е да пуснете патицата в посока на вятъра / респективно в същата ще пуснете и кучето си/. Само ако това условие е спазено, птичаря Ви ще  се научи щом влезе във водата да надушва и следи плувайки , оставената от патицата “водна диря”/миризма/. В този случай, от кучето се изисква да работи по оставената водна диря докато открие патицата и я принуди да излезе в дълбоката и открита вода / ако сте премахнали летателните пера това е единственото възможно нейно действие , тъй като неможе да отлети/. След като принудена от кучето , патицата се озове в откритото , Вие трябва да я отстреляте и чрез команда “ Донеси” да накарате кучето да завърши упражнението .Бъдете особенно внимателни при отстрелването на патицата – често сачмите рекушират и може неволно да пострада ученика. За да разбере нещата, е много важно всеки път щом кучето влезе във водата да намира и донася дивеч- ако по една или друга причина не може да отстреляте патицата- хвърлета”апорта “ за да го донесе ученика- така ще поддържате ентусиазма му.

 Едва след като птичаря се справя отлично с отделните елементи и с цялото упражнение, може да отидете във водоем с наличие на водоплаващ дивеч. По команда пускате кучето и запазвайки пълно мълчание го оставяте да претърси тръстиката , като Вие се съсредоточавате върху отстрела на вдигнатия от него дивеч. Тогава енергично командвате “ Донеси” и възнаграждавате завърналото се при Вас куче.

 

До тук  разгледах нещата от гледна точка на факта, че кучето се справя отлично без да допуска грешки. Но в процеса на  работа, неминуемо ще се сблъскате със ситуации, в които ще е необходима Вашата навременна и адекватна намеса. Затова ще се опитам да обърна внимание  на  по-често срещаните трудности, защото всяко едно куче има ръзлични възможности и характер, което обрича евентуален мой опит да обясна всички неща на провал:

1.   Кучето отива до хвърления във водата дивеч или предмет за апортиране , но не го взема в устата си- обърнете внимание дали е усвойло напълно командата “ Донеси” или се чуства спокойно и сигурно във водата / уверете се че е свикнало с нея/

2.   Кучето плува около мястото, където се е гмурнала патицата- тук Вие трябва да го насочвате от брега / хвърляне на малки камъчета в близост до патицата за да ориентирате кучето за новото местоположение на последната/

3.   Кучето излиза от водоема след щателно претърсване и тръгва по брега душейки земята от близо- това е индикация, че патицата е излязла на брега.

4.   След първото влизане във водата, кучето отказва да повтори опита си- преместете се в друг водоем, защото е възможно дъното на този да е с много гъста и лепкава кал оплетена с тръстика , което значително затруднява и допърлнително притеснява младото и неопитно куче.

 

Уважаеми колеги, всеки сам за себе си може да прецени дали има смисъл в това да обучи своя птичар за ефективна работа във вода или не. В случай, че решите да го направите ще отбележа нещо много важно: По време на обучението и в лова на водоплаващ дивеч свалете нашийника от кучето си- не рискувайте той да се оплете или закачи в тръстиката. Най- малкото може да откажете кучето да влиза във водата , за другото не искам дори да си помисля....

Като имам предвид, факта, че сега сме в активния ловен сезон  и голяма част от Вас едва ли ще имат желание да “жертват” няколко ловни дни , ще кажа че това е един различен и чудесен начин за завършек на ловния излет на пернат дивеч , който  в същото време разнообразява и така поддържа ловната Ви страст и е напълно съобразен с дивеча обект на лов през лятото и началото на есента. Лова на пернат  дивеч не означава само пъдпъдък и гургулица- нали?

 Тъй като  тук стана дума за използване на командата “ Търси” смятам за необходимо да обърна Вашето внимание към нея. Но за начало ще започна по-отдалеч:

 За да съобрази  и така да разбере една конкретна команда, всяко куче / било ловно или домашен любимец/ ,то трябва за кратък период от време да повтори едно и също нещо многократно. Като пример ще използвам заучаването на командата “ Седни”- извеждаме кучето и след като то задоволи физиологичните си нужди и “изпусне” напрежението тичайки 10-20мин, прикрепяме повода към нашийника му и подоваме ясно команда “Седни”едновременно натискайки крупата му , докато заеме желаната позиция. Изсчакваме кратко и възнаграждаваме ученика с лакомство. Повтаряме това действие многократно в рамките на 15-20мин.Обикновенно / ако няма какво да разсейва кучето/ в края на заниманието след като чуе командата , то самичко сяда- резултат от многократно повтаряне на едно нещо за кратък период от време.

При командата “Търси” нещата стоят аналогично само що се касае до крайния резултат- за да търси нещо кучето  трябва и да го намери, иначе губи интерес и неможе да разбере и усвой значението на тази команда. Няма да рискувам да остана неразбран и затова ще обясна подробно:

Казахме ,че кучето трябва да открие нещо / дивеч или предмет за апортиране/ за да разбере значението на тази команда. Тук обаче времето от подаването на командата “ Търси” до откриването да речем на убития дивеч е по-дълго .В началните занимания то е около 1-2минути , като по време на работата на кучето ние трябва да го насърчаваме чрез подаване на командата “Търси” – така стимулираме кучето да продължи докато не открие поставения убит дивеч. Как обаче, младия птичар ще знае какво да търси? За да го ориентираме преди да поставим убития дивеч на 30-40метра пред кучето , трябва да му дадем възможност да го подуши добре, за да усети и запомни миризмата му. След като пуснем ученика по команда” Търси” , той ще усеща много миризми /оставени от домашни животни, скитащи кучета и т.н./ , но надушвайки тази на оставения дивеч ще я проследи  и насочи към нейния източник- игнорирайки всички други.Обърнете внимание, че два пъти споменах”поставяме дивеча” – това е много важно за усвояването на командата , тъй като в случай ,че  хвърлим дивеча кучето ще работи с погледа си, вместо да използва носа за това.

С подобни действия и по-късно , по време на истинския лов чрез многократно улавяне , проследяване и намиране на местоположението на пъдпъдъка например всеки птичар добива така ценния, важен и желан опит- именно той е причината тичайки с висока скорост и интензивно душейки въздуха, птичаря да “отсява” различните миризми и в момента когато усети такава на дивеч , да забави темпото , да я проследи и да я маркира чрез така красивата стойка / в случай че дивеча е отстрелян да го донесе /. Опита за който говоря, се постига чрез интензивен лов, като по време на него е по-важна правилната работа на птичаря ,отколкото броя на отстреляния дивеч. Но като всичко останало, за да се добие опит е необходимо да има основа, отправна точка.

  Искренно се надявам, че с този материал направих точно това- дадох Ви основата , останалото е от Вас.  

 

Н А С Л У К А

 

[color=#FF0000;][font="arial;"]Статията е предоставена на форума lovecbg.com от [/color][/font][color=#FF0000;][font="verdana;"]Георги Захариев[/color][/font]


0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!