Към съдържанието


Снимка

Работа в екип


  • Заключена тема Тази тема е заключена
Няма други мнения в тази тема

#1 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3618 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 23 септември 2013 - 10:05

                                                          Работа в екип

 

 

  Здравейте, уважаеми ловци. В практическия лов на дребен дивеч / когато той е групов /, неминуемо се стига до това две или повече кучета да претърсват терена в близост едно до друго. Освен това има ловци, които притежават и ловуват с повече от един птичар. Най-често подобна ситуация се наблюдава в началото на ловния сезон , при лова на пъдпъдък. Разбира се и при лова на останалия дребен дивеч, може  и се случва няколко птичаря да ловуват непосредствено един до друг. Ще разгледаме тази тема, тъй като смятам, че тя е от значение от гледна точка на това, Вие да сте запознати с особенностите  в такъв случай и така да може адекватно да реагирате във всяка ситуация по време на лов.

  За начало ще обърнем внимание на поведението на две кучета, които са собственост на един ловец. Този факт, подсказва че кучетата достатъчно често са пускани заедно в ловен терен и се познават, както и техния водач е наясно  кое от тях е доминиращото т.е. има по-ясно изразен характер и често се налага пред другото. В практическия лов, това познанство между кучетата е предимство за тях и ловеца, тъй като веднага щом бъдат пуснати от повода те не губят време за да се опознаят, а започват да претърсват терена, обикновенно покривайки го равномерно, без да си пречат. В подобни случай, се наблюдава едно доста атрактивно и в същото време полезно качество на чистопородния птичар, когато той работи в екип с друг птичар. Това качество в същото време е и изискване по време на състезания за работа , и се нарича секундиране. То се наблюдава, когато едното куче е маркирало дивеча на миризмата му, а второто /секундиращото/ образно казано е застанало на стойка не на дивеча, а на първото куче, като разстоянието между двете животни варира в доста широки граници и секундиращото куче няма отношение с миризмата на дивеча. Пак ще подтчертая- то е застанало на стойка на кучето, маркирало самия дивеч.Това качество на птичаря е от голяма полза за ловеца, тъй като той може да реализира стойката на застаналото пред дивеча куче при условие, че не го е видял когато е влязло в мирисната зона. Освен това така двете кучета работят в екип, значително повишавайки ефективнастта си.Тук е момента да отбележа, че освен секундирането се наблюдава и едно друго не по-малко внушително и практично.То е аналогично на секундирането , но се различава по това, че и двете кучета имат контакт с миризмата на дивеча- застанали са неподвижно едно до друго или едно зад друго. В този случай и двете кучета са на стойка , тъй като “държат” миризмата на дивеча в носа си.Не са редки случайте, когато при приближаването на ловеца, секундиращото куче напуска местоположението си  и застава до маркиралото дивеча куче на стойка. Това освен че е доста атрактивно, отличава опитното, ефективното куче и то изпъква освен с полезното си поведение и със елегантен и завиден стил на работа.

Друг момент  при работата в екип е, че не е задължително и не винаги претърсващите терена птичари се движат разделяйки си полето пред ловеца на две по-къси совалки. Какво имап предвид? Ако ловуваме с едно куче и е обучено добре, то претърсва зигзагообразно  пред нас. Найстина има кучета, които пуснати заедно образно казано разделят совалката на две равни части, но това е доста рядко срещано. По-често се случва, двете кучета да тичат успоредно, като заради конкурирането помежду им скоростта често е по-висока от обикновенно.Всъщност това е може би единственото негативно нещо, при работата на два птичаря в екип. Чуството за конкуренция предизвиква някои кучета да работят по-нервно. В лова това може да се изразява в следното:

-влизане пред стойката не маркиралото дивеча куче.

-вземане на носения дивеч от устата на апортиращото куче.

В какво се изразява влизането пред стойката ? Да си представим, че един от птичарите е маркирал дивеча и е застанал неподвижно пред него. Другото куче, в стремежа си именно то да се наложи го вижда и вместо да секундира или и то да застане на стойка, връхлита върху дивеча като по този начин го вдига извън обсега на ловеца.

Това е конкретен пример за конкуренция и неефективна работа на птичаря. Обикновенно този проблем се наблюдава в началото на ловния излет, когато кучето има излишек от физическа енергия и ловната му страст още не е удовлетворена. По-късно когато нивото на нервната и физическата енергия спадне, кучето придобива друго поведение- секундира или спира до маркиралото дивеча куче. В случай, че през целия ловен ден обаче, то пречи и вдига дивеча е необходимо да се обърне внимание върху командите за общо послушание и твърдостта на стойката. Когато дивеча бъде отстрелян и единия птичар вече го апортира, доминиращото куче му го отнема като се случва дивеча да бъде разскъсан или повреден. Тук отново може да се каже че конкуренцията е тази, която влияе върху поведението на птичаря.

Необходимо е да обърнем внимание и на другия аспект при работата на няколко птичаря в екип, а именно когато говорим за началото на ловния сезон и за кучета които не се познават. Ще отбележа за начало, нещо което считам за важно и то е да не забравяме, че пъвите няколко излета трябва да осигурим време за адаптация на ловните кучета в случай че не са провеждани целенасочени тренировки в това отношение преди откриването на сезона.Имам предвид да не бъдем прекалено взискателни  още от първите излети към нашите помощници, тъй като това само би довело до негативни последици и за нас и за кучетата. Каква е ситуацията в подобни случаи относно работата на две кучета в близост едно до друго? Наблюдават се следните ситуаций:

 

1.   Отказ от изспълнение на команди- този факт е относително често явление, което се наблюдава обикновенно в първите излети и еследствие на натрупаното нервно напрежение у кучето. В случай че няма промяна в поведението му в по-късен етап, обърнете необходимото внимание върху затвърждаването на командите за общо послушание.

2.   “ Спречкване” между кучетата- в повечето случаи това се наблюдава , когато две мъжки или две женски кучета работят много близо едно до друго и често е следствие на факта, че животните още не се познават и първата им реакция е да заемат съответното положение в йерархията. Ако се увеличи разстоянието между тях , обикновенно проблема отшумява, тъй като те вместо да изразяват характера си се съсредоточават върху претърсването на терена. В случай че и това не помогне, самите ловци може да ловуват далече един от друг, така че проблемните кучета да не се виждат.

3.   Пълен синхрон- подобно поведение имат животни, които са отлично обучени,на средна възраст са и при тях ловната страст е изключително силно изразена.За тях е много по-важно възможно по-бързо да намерят дивеча, отколкото да проявяват характер.

Уважаеми ловци, много пъти съм употребявал израза” Ловна страст” имайки предвид птичарите, а не ловците и това не е случайно. Именно заради нея, в момента когато един представител н 7-ма породна група кучета, стъпи на ловния терен, нервната  му системавече е натоварена на сто процента.Именно заради ловната страст, кучето се стреми давъзможно по-бързо да открие присъствието на дивеча, да го блокира и когато последния бъде отстрелян , независимо от климатичните и теренните условия да го апортира коректно на ловеца. Ловната страст у птичаря е базата върху която се гради неговото обучение, късаещо предназначението му като ловно куче.Колкото тя е по-силна и ярко изразена, толкова и конкретното куче е по-ефективно в работата си. Що се късае до командите за послушание- те осигуряват контрол върху ловната страст на птичаря по време на лов т.е. тези команди обуздават кучето и позволяват на водача му да го контролира така, че да насочи в своя полза вродените качества на птичаря, тъй като в противен случай кучето ще ловува за себе си. В голяма степен, ловната страст у птичаря е генетично заложена/ вродена/  и не случайно ефективно ловуващите кучета имат и такива родители.Не бива обаче да оставаме с впечатлението, че щом като е вродено определено качество, ние не трябва да работим върху него- напротив. Морално сме ангажирани вродените работни качества у нашия птичар да ги развиваме и то правилно, както трябва.С риск да стана досаден ще го кажа пак- всяка порода птичар има работен стандарт късаещ именно и само нея.В контекста на това, всеки собственик на птичар е длъжен да развива работне качества в синхрон със стандарта на породата и да се стреми да ловува с кучето си така, че то да работи не като птичар , а като куче принадлежащо към съответната порода такъв- претърсване на терена срещу вятъра, влизане в зоната на мириса спряма стандарта, оставане на едно място на кучето след вдигане на дивеча, стрелба само по блокиран такъв, коректен апорт на последния.За да може изброеното да стане факт, работата трябва да започне още при избора на конкретната порода птичар. Ще дам пример със себе си: Лично аз много бих искал да притежавам и ловувам с пойнтер, но терена където ходя на лов е такъв, че ако изведа такова куче в него, то няма как да ловува като пойнтер- то ще претърсва терена , но като птичар. Убеден съм и знам , че между двете неща има съществена разлика.

 

   Уважаеми колеги, надявам се  тези редове да са били полезни за Вас. Ако това е така, то те ще са полезни и за Вашите птичари- за мен това не е никак малко- напротив.

 

Желая Ви успех!!!

[color=#FF0000;][font="arial;"]Статията е предоставена на форума lovecbg.com от [/color][/font][color=#FF0000;][font="verdana;"]Георги Захариев[/color][/font]


0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!