Към съдържанието


Снимка

Първия лов за младия птичар


  • Заключена тема Тази тема е заключена
Няма други мнения в тази тема

#1 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3618 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 23 септември 2013 - 10:04

                                   Първия лов за младия птичар

 

 

Здравейте , уважаеми читатели. Остават броени дни до откриването на ловния сезон за дребен дивеч. Всеки от  нас , с нетърпение очаква деня , когато вземе пушката , патрондаша  и още преди изгрева на слънцето придружаван от четирикракия си помощник ще се отправи към сборния пункт , за да участва в първия ловен излет за тази година. В материалите от предишните броеве  , се опитах максимално подробно да разгледам отделните етапи в отглеждането и обучението на ловното куче , като всичките усилия бяха насочени към такова отглеждане и обучение, което да има като краен резултат: възможно по-голяма ефективност и адекватно поведение на кучето в реалния лов. За да не останат някои от Вас разочаровани , тук ще се постарая да разгледам най-важното , свързващото звено между обучението и бъдещите ловни умения на кучето , а ивенно: първите няколко ловни излета .

 

Причината , те да са толкова важни е, факта, че именно от тях зависи дали наученото в тренировките ще се превърне в реални умения на кучето / които то ще усъвършенства/ или ще се окаже  , че сте си губили времето. Нека сега проследим в детайли , всичко което е необходимо да предприемем :

 

1.   Самостоятелно ловуване  - първите излети , трябва да се провеждат самостоятелно. Най-много в присъствието на още един ловец / без куче/ , който е предварително запознат с това какви действия точно трябва да извърши в конкретната ситуация. Това се налага , защото избягвате риска от припряност и нервност в поведението на кучето Ви . Например : да речем ,че заедно с младото си куче , заставате в редицата с останалите ловци . Тръгвате напред и в даден момент , Вашето куче застава на стойка / в тренировките сте наблегнали на това , кучето да стои възможно по-дълго и спокойно пред дивеча / , но тук има и други кучета и едно от тях се приближава до Вашето. Това е реална ситуация , при която младито куче може да не издържи на стойката и да връхлети върху дивеча , без да Ви изчака да го доближите. Ето пример за припряност в работата на кучето . Другия момент : отново кучето Ви е на стойка , но някои от участващите в лова пройзвежда изтрел- това е предпоставка кучето да напусне стойката за да отиде там където се е гръмнало/ то свързва изтрела с апортиране на дивеч / .Това е реален пример за нервна работа на кучето Ви . Посочените два примера тук , обесмислят целия Ви труд относно ефективността на кучето и извода от тях е : след откриването и маркиране на дивеча /стойката/ , кучето се стреми възможно най-бързо да вдигне дивеча , защото или ще дойде друго куче или ще се произведе изтрел, който то трябва да “ провери”. Що се отнася до самостоятелното ловуване – това е въпрос на желание нищо повече. Освен ,че става дума за няколко ловни дни , никой не може и няма право да Ви упрекни за това – в ЗЛОД е записано” ...лова на дребен дивеч е индивидуален”.

 

2.   Краткотраен лов- не бива да забравяте , че Вашето куче е младо и още не притежава необходимата физическа издръжливост ,която би му позволила да” направи един цял лов “.Освен , че не бива да го претоварваме физически , трябва да щадим и психиката му за да бъде за него лова огромно удоволствие , а не задължение ....Затова  първите излети е добре да са в рамките на два часа , като естествено ще направим една-две кратки почивки за да ободрим  и дадем кураж на кучето.

 

3.   Реална помощ през целия лов – тук действията Ви са от изключително значение . От тях зависи , то да има адекватно поведение и да добие увереност в своите действия .

-   лов рано сутрин – отивайки на терена възможно най-рано сутринта , можете да ползвате в своя полза наличието на росата. Така значително помагате на младото куче , защото при наличието на роса дивеча/ в частност пъдпъдъка /е слабо подвижен , което значи , че след като кучето го открие той се затаява на мястото си , вместо да пробяга напред. В по-късните часове , при условие че е “ притеснен “ от кучето , много често пъдпъдъка пробягва няколко пъти , като по този начин предизвиква кучето да го последва . Другото важно тук е : миризмата на дивеча във влажна среда е по-силна и съответно се разпространява на по-голямо разстояние . Логично се налага извода , че колкото по-далеч е миризмата и кучето я усети , толкова по-внимателно и правилно то ще подходи към дивеча и ще го изненада , без да му даде време за подготовка- тогава единствения изход за дивеча е да се “притисне към земята” .Крайния и положителен резултат тук – спокойна и твърда стойка пред дивеча.

-   Правилното движение в терена също е реална помощ за неопитното куче- движейки се срещу вятъра , Вие насочвате кучето и в последствие то само ще започне да “ търси вятъра” / ще добие рутина в действията си /.

 

Сега е време да видим , кои са двете най-важни Ваши действия  в първите няколко излета за младото куче – спокойното му поведение пред дивеча/ т.нар. твърда стойка / и коректния апорт . Дори в системните тренировки , кучето да е усвойло твърдата стойка , в реалните условия може да обесмислите целия си труд , ако допуснете следната ГРЕШКА : приближавайки се до застаналото на стойка куче , да му кажете “ Дай” или да го побутнете леко с ръка или крак..........Съвета ми към Вас е : Щом кучето застане пред дивеча ЗАБРАВЕТЕ , ЧЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИТЕ ! Запазвате абсолютно мълчание , и спокойно се приближавате до кучето , заставате до или пред него и изчаквате дивеча да се вдигне сам / ако сте рано на терена , пъдпъдъка след кратко се вдига сам/. В противен случай – да речем ,че няколко последователни пъти , прибложавайки кучето което е на стойка , Вие го бутнете напред и го оставяте то да вдигне дивеча  освен ,че е 100% сигурно да развалите стойката му , но го провокирате да подгони дивеча. Стане ли това , ще трябва или да пропуснете да натиснете спусъка или да рискувате да нараните кучето си.  Нека , Ви кажа как и защо ще развалите стойката : при многократно повтарящи се едни и същи неща , кучето съобразява че трябва да придобие точно такива действия и че те се толерират от Ваша страна. Реално това значи , че щом кучето няколко пъти е подтиквано от Вас / чрез ком.”Дай” или бутане напред/ и е вдигнало дивеча , то няма да чака да го доближите , а ще избърза и ще вдигне без намесата Ви диваче. Ще се учудите , за колко кратко време кучето ще започне да вдига дивеча далеч пред Вас- така то ще ловува за себе си , не за Вас ....

От голямо значение , е при първите няколко стойки да уцелите вдигналия се пред кучето дивеч- така много бързо то разбира какво трябва да правви . За птова – снабдете се необходимите боеприпаси , които са най-ефективни точно за Вашия стил на стрелба , а не тези които са най-модерни .. Ако сте от бързите стрелци – вземете си боеприпас с намален грамаж на сачмите , дисперсант , кръстачка и обезателно възможно най-дребните сачми / № 13/ защото ще стреляте от 10-15 метра. За по- голяма сигурност в другата цев сложете боеприпас за по-далечно разстояние / с концентратор, завишен сачмите , съответно № 10 . Този начин на избиране на 4Вашия боеприпас “ значително влияе и върху апорта на младото куче – не допускайте да разкъсате дивеча при изтрел , също и не пропускайте...................Стреляйте САМО по дивеч , на който преди това кучето е направило стойка!!!

 

 

  Уважаеми ловци , първите излети с Вашия млад птичар са всичко друго но не и истински лов... При тях , както виждате трябва да насочваме и помагаме в действията на неопитното куче , да го поощряваме и зорко да следим да не допуснем грешка . Някой може би ще кажат ,че младото куче се пуска до по-опитно и всичко ще е наред. Действително метода на подражанието се ползва , но при заучаване на отделни елементи или при гончетата . Не тук .За да покаже свойте възможности и да придобие свой собствен и ясно изграден стил на работа , да има увереност в действията си , младия птичар се пуска сам на полето. И ако Вие сте положили много грижи в отглеждането , възпитанието и обучението на кучето – УБЕДЕН СЪМ  че си струва да “ прежалите “ два или три ловни дни . Все пак ловния сезон тепърва започва и след като въведете в детайлите, в реалните условия младото куче ще имате достатъчно време да прекарате незабравими моменти сред природата , с приятели наслаждавайки се на всеки един миг и изпитвайки несравнимото удовлетворение от добре свършената работа.....

  Н А С Л У К А  !!!

 

[color=#FF0000;][font="arial;"]Статията е предоставена на форума lovecbg.com от [/color][/font][color=#FF0000;][font="verdana;"]Георги Захариев[/color][/font]


0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!