Към съдържанието


Снимка

Откъде да си взема птичар


  • Заключена тема Тази тема е заключена
Няма други мнения в тази тема

#1 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3618 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 23 септември 2013 - 09:54

                                           Откъде да си взема птичар

 

 

 

 

 

Здравейте уважаеми читатели. През изминалата година на страниците на сп. Бг Ловець разгледахме много аспекти в обучението и по-ефективното ловуване с птичар .Някак встрани обаче остана една важна подробност, а именно от нея трябваше да започнем . придържайки се към максимата – “ По-добре късно отколкото никога “ и имайки предвид факта , че този материял е насочен към бъдещите стопани на ловни кучета , ще го направя сега :

 

Изходната точка в този случай , е че все повече български ловци притежават чистопородни ловни кучета –птичари, като за тях полагат отлични грижи за отглеждането и обучението им .Това съвсем ясно личи по време на лов или полеви изпитания ,където освен отличната кондиция  добро впечатление прави водимостта и ясно изразения стил на работа на тези кучета .Голяма част от тях са пройзведени в развъдници в България , други са закупени от чужбина .Постепенно се повишава киноложката култура на ловците имайки предвид , че все по-малко кучета се отглеждат вързани , хранят се с хляб и т.н. Успоредно с това  се налага убеждението че е по-удачно да се притежава куче , чиито родители са с доказани екстериорни и работни качества .В следващите редове , ще направя опит подробно да обясна защо е необходимо и какви са ползите от  чистопородния птичар , пройзведен в български развъдник .

 

  Всеисвестна е максимата , че българина умее и разбира от всичко – всъщност това е заблуда , вкоято вярваме само ние . Нека несе лъжем- няма такъв човек , още по –малко това не е необходимо . Тъй като Кинологията е доста сложна наука , в която за да се постигнат определени положителни резултати е необходимо време , много труд и доста фонансови средства , считам за по-удачно тези които искат да притежават добре ловуващо куче да се доверят на хората , които дълго време се занимават с това  и нееднократно са доказвали постигнатото от работата си .Липсата на доверие у българина е черта , която във всяка сфера от живота му не е от полза .

 

 Какво става в един развъдник ? – подробния отговор на този въпрос , се надявам да Ви даде представа за реалните ползи , които бихте имали :

Както споменах , нужни са отлични теоритични знания относно екстериорните ,морфологичните и работните качества на всяка отделна порода . Обикновенно собственика на развъдник , след като ги има закупува / често от чужбина / съответния брой кучета за да има основния материал / в някой случай ако вече разполага с едно  добро куче закупува такова от противоположния пол / . Именно поради ясната си представа какво конкретно куче му трябва / с какви точно качества /  , той не случайно е избрал да закупи куче от точно определено място . След това започва развъдна дейност , като строго спазва правилата в Кинологията , напр. съблюдаване на първите пройзведени от него кученца и тези неотговарящи на необходимите критерий не се допускат в разплод / обикновенно се кастрират /.През първите няколко години , развъдчика не продава пройзведените от него животни , а ежедневно работи с тях за да се увери дали усилията му дават търсения резултат . Например : в процеса на обучение той освен активно наблюдение относно проявата / респективно липсата / на ловните качества следи и какъв е типа нервна система на повечето кученца . Дългогодишната и правилно планирана развъдна дейност , позволява в определен момент развъдчика да достигне ниво , при което да е сигурен че почти всички пройзведени от него кученца , ще са с отлични качества . Ще дам пример : Едно от моите кучета , Виктория  я избрах още преди да се е родила?! Исках женска  , изцяло кафява н цвят . От цялото кучило / 9бр/ само тя бе такава …Неслучайно избрах този развъдник- подробно бях запознат с неговата работа . Взех Вики , когато бе на 33 дни , и 6 дни по-късно при първото занимание с тренировъчната въдица тя застана на стойка .Това нейно качество е следствие на унаследената твърда стойка / т.нар . спокойствие пред дивеча / отнейните родители  и конкретен пример за целенасочена работа . По – кратко казано : Пройзведените в развъдници кучета  притежават всички необходими качества , съчетани с изключително устойчива нервна система , които освен че се предават устойчиво в следващите поколения  са залог за постигане на бъдещи положителни резултати . Разликата в това един развъдчик да закупи куче от чужбина и това да стори всеки решил да има такова е , че в първия случай се търси нещо конкретно , докато във втория освен че разчитаме повече на късмета , често можем да останем разочаровани . Не искам по-никакъв начин да умаловажавам труда и авторитета на чуждестранните развъдчици – напротив . Но нека спрем да вярваме , че винаги чуждото е най-добро . Ако щете – нека проявим малко патриотизъм…

 

  Ще се опитам да Ви насоча , как да определите точно от къй развъдник да си купите куче , посочвайки Ви по-важните аспекти.Целта на всеки развъдчик е да се развива като такъв . Това неминуемо го прави редовен участник на екстериорни изложби и полеви изпитания – които са критерия за неговата работа . Високия професионализъм и опита на българските съдии / голяма част от които са и международни / и тяхната оценка са показател за постигнатите резултати . Тук искам да отворя една скоба и да отбележа , че прави чест на българските съдии , които правейки оценка на екстериорните или работните качества на съответното куче дават и ценни съвети за бъдещата работа посока в работата .  За да добиете реална представа за нещата , вземете предвид класиранията за цялата година , а не от една изложба или изпитание . Като участник в полеви изпитания , ще кажа че има фактори които влияят върху крайното класиране – номер по ред за участие , метереологично време и т.н. Голямо улеснение днес в избора е Интернет . Почти всеки развъдник има собствен сайт , където освен класиранията на съответните мероприятия ,може да се види и самото представяне на конкретното куче . Друг вариянт е да присъствате като зрител на добиващите все по-голяма масовост полеви изпитания . И в двата случая , трябва да обърнете внимание на работата на кучето – дали прави твърда стойка , коректен апорт и има ли добра водимост .Това е основата която е необходима .След като я имате , ползвайте съвета на хора с повече опит в това отношение , за да бъдете сигурни , че това за което плащате найстина си заслужава .

 

Скъпи  ловци , реално ползата за Вас от куче закупено от български развъдник е – то притежава вродени качества / унаследени от родителите си / , които освен пестене на време са и сигурен индикатор за ефективен лов . Именно твърдата стойка , безотказния апорт и водимостта на птичаря го правят толкова търсен , ползван и най-вече ефективен в полето .  На практика куче с такива качества означава по-малко труд от Ваша страна и постигане на положителни резултати . Повярвайте ми , тогава е необходимо само да насърчите кучето и то ще прояви своите заложби . Тук е мястото да дам още две примера : Именно устойчивото унаследяване на твърдата стойка съчетано с подходящия тип нервна система , ми позволи да върна от стойка Инга , при това на 8месечна възраст / тя направи стойка на яребица и след кратко изсвирване дойде при мен и зае седнало положение , след което по команда отново тръгна напред и застана на стойка / . Същите са и причините , които направиха възможно Катерин да апортира първия си фазан , на 4мес.възраст без продварително заучаване на този елемент .

 

  Темата за Кинологията е доста обширна и сложна . Но тъй като целта ми бе да Ви улесня в избора на конретно място от където да се сдобиете с птичар , само отбелязах по.важното от нея . В заключение , ще кажа следното : Не бива да очаквате от един тежковоз , да спечели конни надбягвания – той няма качествата за това . Същото е и при кучетата – за да е полезен с работата си , птичаря трябва да притежава съответните вродени качества , които чрез правилно обучение да се развиват до пълния им потенциял и така да обеспечат ефективния лов .

[color=#FF0000;][font="arial;"]Статията е предоставена на форума lovecbg.com от [/color][/font][color=#FF0000;][font="verdana;"]Георги Захариев[/color][/font]


0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!