Към съдържанието


Снимка

Откриването на сезона


  • Заключена тема Тази тема е заключена
Няма други мнения в тази тема

#1 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3618 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 23 септември 2013 - 09:52

                           Откриването на сезона

 

 

 

  Уважаеми ловци, след броени дни стартира дълго чакания от всички ловен сезон 2008-2009г. Повечето от нас, вече са почистили оръжието и са прегледали ловната екипировка, за да няма неприятни изненади, пък и вече не ни свърта на едно място.....Значителен брой ловци вече гледат на своя птичар по различен начин- сега той не е кучето на двора, а нашия активен помощник и добър приятел. С този материал ще се опитам да обобщя разгледаните от мен в предишните броеве на сп. “ БГ Ловець” отделни аспекти  свързани с отглеждането , възпитанието , обучението, грижите за птичаря и естествено крайната цел – реален и ефективен лов на дребен дивеч с него.Целта на подобно систематизиране е от една страна да избегнете евентуални рискове късаещи здравословното състояние на Вашето ловно куче, и от друга съществено да повишите резултатността и приятните мигове по време на лов. Нека започна, степенувайки всички фактори в нашия случай:

 

От първостепенно значение сега е, Вашия птичар да “ излезе” на лов в т.нар. Работна кондиция. Тя е доста дискутирана в ловните среди , но накратко ще спомена, че куче в такава физическа форма не е нито дебело, нито слабо / образно казано/ . Въпреки че, за всяко едно куче работната кондиция е различна, има някой фактори ,които могат да Ви улеснят : При късокосместите породи птичари се приема  последните три ребра/ тези до корема / да се виждат, като в същото време мускулатурата е стегната, добре оформена и твърда на пипане. При дългокосместите породи птичари, мускулатурата също трябва да е стегната и твърда на пипане, но тук поради естеството на космената покривка ориентир са леко хлътналите хълбоци на кучето. И в двата случая, кожата е еластична и косъма е лъскав. Движенията на такова куче са енергични и елегантни.За да подпомогнете Вашия птичар/ в случай че още не сте го направили/ да влезе в работна кондиция, започнете хранене само вечер- така ще Ви е по-удобно с оглед на предстоящите ловни излети-и увеличете физическото натоварване. Задължително вземете предвид факта, че сега температурите са високи и риска от евентуално прегряване на кучето. Имате два вариянта:

1.Пускате кучето в ловен терен да тича рано сутрин- така ще избегнете жегата и в същото време ще се информирате за наличие или липса на съответния дивеч в даден терен

2. Отивате до някой водоем /река или язовир/ - това е доста добър вариянт не само да натоварвате мускулатурата на кучето си, но и да поупражнявате апорта.

Може да редувате първия с втория вариянт или да ги обедините- първо отивате в ловния терен и след като го проверите , за кратко отидете на водоема. 

 

 За да имате възможност да реагирате адекватно в случай на евентуално нараняване на кучето Ви по време на лов е добре да си приготвите аптечка за него. Ето какво трябва да съдържа тя:

-бинт и памук

-хирургическа игла и конци

-чифт ръкавици

-разтвор с реванол

- “ Дексаметазон”за инжектиране- той се употребява против ухапвания от стършели , змий тъй като има противовъзпалително действие.

Така приготвена , подобна аптечка няма да заема много място в автомобила Ви и не изисква големи финансови средства, но в същото време би могла да Ви е от голяма полза при евентуален инцидент- идеята в този случай е да вземете адекватни мерки и веднага и след това да потърсите помощта на ветеринарен лекар. Вероятно, някой от Вас,ще кажат че са тръгнали на лов, че на тях подобно нещо не би се случило, че това са глупости- Уважаеми колеги,  добре е да бъдем подготвени и дано да не се налага, но това е реалния лов ако не ние , кучето на наш колега може да има нужда ...

Сега нека за кратко се спрем на храната на птичаря през ловния сезон.Необходимо е в този момент тя да е с възможно най-малък обем , но с достатъчно количество калорий  за организма на конкретното куче .Като добавим и високите температури , считам за най-удачен вариянта с употреба на гранулирани и висококалорични храни. Не забравяйте , да  давате на кучето около една шепа от тях непосредствено преди да отидете на лов- така ще предотвратите  потребността му да пасе – ако сте следили редовно  рубриката водена от мен , знаете че тази”потребност” се проявява поради отделянето на голямо количество адреналин , щом кучето усети ,че ще ловувате.Същия този адреналин предизвиква чуство на глад и започва отделяне на стомашни сокове , ако кучето е хранено предната вечер и стомаха му е празен тези сокове предизвикват болка- за да я предотврати кучето започва да пасе.

 Знаем,че водата е много важен елемент в живота на всяко едно куче- осигурете на Вашето такава по време на самия лов- или си носете в манерката, или предварително я сложете в терена където ще ловувате. Може да изберете такъв , който се намира в близост до някой водоем- но не я забравяйте и подценявайте.

 

Тъй като моята цел тук е да обобщя всичко , което е свързано с реалния лов с птичар няма как да не обърна внимание е върху избора на боеприпас за него.За първите няколко ловни излета, изберете боеприпас, който да е максимално съобразен с дивеча обект на ловуване , както и с Вашия индивидуален стил на стрелба за да не повредите отстреляния дивеч и така да развалите апорта на кучето си. Едва след като ловувате три-четири пъти , ще изберете боеприпас и по друг признак- работата на Вашия птичар. Какво имам предвид? Защо не още преди откриването на лова да не вземете патрони , отчитайки стила на работа на Вашето куче? Ами защото от дългото НЕловуване всяко ловно куче в първите излети е нервно точно колкото и ние. Често тогава то е припряно,допуска грешки които обикновенно бързо отшумяват- необходимо е малко време за да може кучето да се успокои и настрой към ефикасна полева работа. Бъдете либерални – тепърва ловния сезон е пред Вас. Ако започнете да наказвате кучето и да му се карате в началните излети, само ще се изнервите без да има положителен ефект нито за Вас , нито за кучето. По време на самия лов съблюдавйте и при наличие и на най-малката индикация за съперничество между Вашето и куче на колега-ловец веднага се отделете в страни. Така съществено ще подобрите концентрацията , а оттам и ефективността от работата на птичаря.Щом той направи стойка се приближете до него и изчакайте дивеча да се вдигне сам- в случай на необходимост  вдигнете дивеча Вие , но в никакъв случай не позволявайте това да стори кчето- може да развалите стойката му .

 

 Можем ли да направим нещо след като приключим лова с нашия помощник? Не само можем, но то е задължително. Ще дам пример : Обикновенно през август на зазоряване съм в предварително проучен ловен терен, което ми дава възможност сравнително рано да приключа лова. Често към 09.00-09.30ч съм покрил отстрелната норма и след като се прибера и почистя оръжието си , отвеждам кучето на реката. С помощта на четка внимателно почиствам косъма му, остранявайки по този начин попаднали в него тръни. След това къпя  кучето и почиствам очите му  с помощта на марля, семенцата озовали се там дразнят окото и могат да повредят роговицата. Проверявам между пръстите и в ушите за наличие на осили.За мен тази процедура освен че ми доставя удоволствие е много важна- така съм сигурен, че моето куче ще може на спокойствие да възобнови силите си за утрешния или следващия лов. Знам, че му е приятно  и че така трябва. Тя отнема не повече от 10-15минути , но е много важна както за физическото въстановяване , така и за емоционалното спокойствие на Вашия любимец. Той се чуства добре от грижите Ви, усеща и разбира добронамереното отношение към него, а Вие все повече  го възприемате  като нещо специялно. Точно това, ще Ви отличи по време на ловния излет – Вашето специялно отношение ще личи много ярко, защото кучето Ви ще е в отлична кондиция  и с голяма работоспособност, в стремежа си да Ви угоди ще е много усърдно и ефективно, а Вие ще сияете без дори да си давате сметка за това.....

 

НАСЛУКА

 

[color=#FF0000;][font="arial;"]Статията е предоставена на форума lovecbg.com от [/color][/font][color=#FF0000;][font="verdana;"]Георги Захариев[/color][/font]


0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!