Към съдържанието


Снимка

Наложителна почивка


  • Заключена тема Тази тема е заключена
Няма други мнения в тази тема

#1 mir777

mir777

    Ловец

  • Администратор
  • 3672 Мнения:
  • Име:Минко
  • Оръжие:Фотоапарат със светкавица
  • Куче:Няколко
  • МПС:Джип
  • ГрадТроян

Публикувано 23 септември 2013 - 09:48

 Наложителна почивка

 

 

  В отглеждането и подготовката на всеки птичар съществува един много важен момент, а именно почивката. Основните причини за това са две- едната е свързана с вегетацията на разстенията и размножителния период на дребния дивеч, а другата с организма на кучето. В първия случай става въпрос за т. нар. наложителна почивка. През месеците май и юни развитието на разстенията / земеделски култури и диви треви / достига фазата на цъфтеж и зреене. Това означава, че разстителността е висока и гъста, тревите започват да зреят и крият известни рискове за здравето на птичаря, ако в този период той е активно на полето. Най-голяма опасност представляват осилите на тревата, защото чрез тях тя се размножава и лесно се отделят при контакт с тялото на животно. Риска в този случай идва от възможността да попаднат в тялото на кучето- между пръстите на краката, в очите и носа на кучето / най-лошия вариянт/. Добре е да се знае, че осилите попадайки в тялото на животно за часове от повърхностно прикрепяне могат да проникнат много дълбоко. Когато те за се закрепили между пръстите на краката и в очите са леснозабележими, при условие че след тренировката птичаря бива прегледан и почистен от ловеца, но ако попаднат в ноздрите на кучето положението найстина става опасно, особенно ако не се потърси веднага помощта на ветеринарен лекар. Подобно нещо би могло да доведе до трайни увреждания и дори осакатяване на кучето в по-тежки случаи и ненавременна реакция.  Другия момент в този случай е размножителния период на дребния дивеч, който в момента е в разагара си и освен, че не бива да бъде безпокоен самия дивеч е със слаба миризма- предпазен механизъм за защита от хищници за да отгледа поколението си. Ако направим обобщение на горните редове се налага извода, че високата, гъста разстителност значително затруднява птичаря от гледна точка на движенията му в терена, крие рискове за здравето му, а дребния дивеч прикрит в нея е със слаба миризма защото се размножава- през месеците май и юни птичаря е в наложителна почивка и не се пуска в полето.

Втората причина за почивката на кучето както вече споменахме е свързана с неговия организъм. Предвид факта, че предстои откриването на новия ловен сезон е необходимо да отбележим една подробност. Няма как  и не е добре, кучето постоянно да бъде натоварвано- трябва да му се осигури период на продължителна почивка от физическа и психическа гледна точка. Обикновенно този период съвпада с неловния сезон, с изключение на птичарите подготвяни за пролетни работни състезания при които е малко по-къс. Организма на кучето се нуждае от време на покой не само за да се възстановява ,но и на-общо казано за да запази работоспособността си за по-дълго време / години/. Тук е мястото да отбележим , че скоро ще започне работа по вкарване на кучето в т.нар. работна кондиция- целенасочени, в началото краткотрайни тренировки в полето, редувани с необходимия възстановителен период. Обикновенно в началото на месец юли повечето ловци и стопани на чистопородни птичари започват подобни тренировки.

Четейки материала се оказва, че съществуват съвсем обективни причини за отсъствието на птичаря от полето през този период на годината. Необходимо е да кажем, че когато се налага може кучето да тренира в дълбока вода. Било за да разнообразим ежедневието му с апорт от вода или пък да претърси обраслите брегове на избрания предварително водоем е добре да знаем, че плуването натоварва по съвсем различен начин организма на кучето, освен това то има благоприятен , тонизиращ ефект и е приятно в топлата вода. Ловците които притежават млади кучета и им предстой възпитание и обучение, могат да започнат с усвояване на предварително избраните команди за послушание в подходящи условия / домашни/ . Когато настъпи време за практическо обучение в този период от годината могат да започнат с апорт от дълбока вода. Между впрочем добре известен е факта, че един от подходящите начини за усвояване на т. нар. “ мек апорт” е именно като се започне в началото от водата и на по-късен етап се премине към апорт от сушата.

 Храненето на птичаря в периода на продължителна почивка също е важен елемент. Калоричността на храната е добре да е ниска, тъй като активността на кучето също е ниска. Ако то приема калорична храна и не израсходва усвоената от нея енергия, започва да качва тегло- което би могло да доведе до определени здравословни проблеми свързани с наднорменото тегло / проблеми със сухожилия, стави , сърце  и др./.

Наложителната почивка има и едно друго положително качество освен вече описаните- в известен смисъл тя засилва желанието за лов у птичаря, когато след нея той се озове отново на полето. Продължителния период на отдих генерира по-силна ловна страст и нетърпение при кучето и при неговия стопанин.................

[color=#FF0000;][font="arial;"]Статията е предоставена на форума lovecbg.com от [/color][/font][color=#FF0000;][font="verdana;"]Георги Захариев[/color][/font]


0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!