Колеги, моля ви, помагайте със съвети. В интернет пространството намирам доста противоречиви мнения по въпроса. За радост, досега не ми се е случвало, но смятам, че заплахата е реална, та ще е добре да знам кои са първите и най-спешни мерки, които се предприемат. Оставяме настрана молбите към божества, връзването на червен конец и разните шамански ритуали. Разбира се, че е по-добре изобщо да не се случва. Но ако се случи- какво да правим?
Първа помощ на кучето при ухапване от змия!
Публикувано 05 август 2013 - 03:59
Публикувано 05 август 2013 - 04:08
По най бързия начин при ветеринарен лекар.
То ясно, че ще се води до лекар, ама нали знаеш, че от ловните полета до ветеринаря има един времеви промеждутък, свързан с транспортирането. Тогава какво се прави ме инетересува.
Публикувано 05 август 2013 - 05:01
И тук ще срещнеш противоречиви мнения. Например моето не съвпада с това на колегата Манол. Според мен както при хора, така и при кучето ухапано от змия място не бива да се привързва с цел спиране на кръвообращението. Тогава отровата остава в ухапания участък и е много по-концентрирана, нарушава се кръвоснабдяването, което може да доведе до тежки поражения по крайника. Изстискването на отровата би помогнало малко, но не всяко куче ще даде да го стискаш така. В България няма змия, която има достатъчно силна отрова да убие здрав човек веднага. Смъртните случаи са, защото не е потърсена никаква медицинска помощ. Вярно е че кучето е по-малко от човека, но все пак не вярвам да умре мигновено. Според мен трябва да се кара на ветеринар възможно най-бързо и няма да има проблеми.
- nqkoiotnqkade, Христо Христев и vegetarian харесват това
Публикувано 05 август 2013 - 09:43
Необходимо е да се направи превръзка над раната, но не кръвоспираща, а забавяща лимфотока, т.е. халабава и да се потърси бърза лекарска помощ. При ухапвания в областта на главата, а и не само е добре да се инжектира и някакъв антихистаминов прпепарат , примерно урбазон. Някои препоръчват атропин, но неговото ползуване е доста специфично и не бих рискувал без предварителна консултация с ветеринар.
Бързата реакция може да бъде решаваща!
Този пост е редактиран от Любо Димитров: 05 август 2013 - 09:44
- vegetarian харесва това
Публикувано 05 август 2013 - 09:52
Според мен няма адекватна реакция на място освен да хукнеш към лечебница! Бях го писал и едно време на едно друго място ама на коч 70 кила му трябват 5 минути и ляга и повече не става! Бай Сали колко пъти прекарва институцките овце на Макаравец по едни дувари толко пъти одихме да влачим с един френд нащъкани кочове за стървилища! В тия дувари толкова много пепелянки не е истина, ма като казвам много значи де общо взето ме не е страх от змии не бих минал по чехли примерно! А има и друго, до като разберем че кучето е ухапано си мисля, че ще е късно........................
В повечето случай си викаме прегряло слънце, жега за туй стъпа кат на три ракии....... с вода го молим и накрая го заровим с много мъка и не знаем от кво тъй бързо!
Този пост е редактиран от Nanski: 05 август 2013 - 10:05
- nqkoiotnqkade и s.petrov харесват това
Публикувано 05 август 2013 - 10:00
Според мен няма адекватна реакция на място освен да хукнеш към лечебница! Бях го писал и едно време на едно друго място ама на коч 70 кила му трябват 5 минути и ляга и повече не става! Бай Сали колко пъти прекарва институцките овце на Макаравец по едни дувари толко пъти одихме да влачим с един френд нащъкани кочове за стървилища! В тия дувари толкова много пепелянки не е истина, ма като казвам много значи де общо взето ме не е страх от змии не бих минал по чехли примерно! А има и друго, до като разберем че кучето е ухапано си мисля, че ще е късно........................
Кучето не е коч! Съвсем реална е възможността за пълно оздравяване при ухапване. Да не дава Господ де.....
Публикувано 05 август 2013 - 10:10
Кучето не е коч! Съвсем реална е възможността за пълно оздравяване при ухапване. Да не дава Господ де.....
Любо тва е ясно, но адекватната реакция е да сме в двора на ветеринар и да знаем диагнозата, почваме да се чудим що не знаем какво се случва и това време решава не в наша полза в повечето случай!
Давам ти друг пример с прасето на дядо лека му пръст! Носи му дъртия кофата с помия то лакомо заяжда и след час го намира умряло,обади ми се да ида да го разкарам и намерих причината оток на крак заден с характерните дупчици! Посинял на педя в диаметър, после беше виждал и змията в кочината............Верно да не дава господ,че мъката голяма, за куче особено!
Този пост е редактиран от Nanski: 05 август 2013 - 10:11
- nqkoiotnqkade, vegetarian и s.petrov харесват това
Публикувано 05 август 2013 - 10:19
Любо тва е ясно, но адекватната реакция е да сме в двора на ветеринар и да знаем диагнозата, почваме да се чудим що не знаем какво се случва и това време решава не в наша полза в повечето случай!
Давам ти друг пример с прасето на дядо лека му пръст! Носи му дъртия кофата с помия то лакомо заяжда и след час го намира умряло,обади ми се да ида да го разкарам и намерих причината оток на крак заден с характерните дупчици! Посинял на педя в диаметър, после беше виждал и змията в кочината............Верно да не дава господ,че мъката голяма, за куче особено!
Дума да няма, така е! Обаче Господ им е дал на кутретата малко по-друг метаболизъм и имунитет към такива гадости.
Нямам желание да се случи на моето куче, но знам поне 3 случая на оцелели животинки след повече от час - час и половина.
Аз съм хапан от змия преди 10-12 години - минах с урбазон и 6 часа наблюдение в една Бургаска болница, ама и аз съм си 95 оки глиган, а не 15 кила куче. Но пак казвам - има реален шанс кучето при ухапване да се оправи, един приятел дори не си заведе курцхара на лекар - накисна го в една вада след инжекцията и след 15 дни песа си беше екстра.Било му писано да живее. Явно тревопасните са по-податливи на токсина.
Публикувано 06 август 2013 - 04:27
Колеги, моля ви, помагайте със съвети. В интернет пространството намирам доста противоречиви мнения по въпроса. За радост, досега не ми се е случвало, но смятам, че заплахата е реална, та ще е добре да знам кои са първите и най-спешни мерки, които се предприемат. Оставяме настрана молбите към божества, връзването на червен конец и разните шамански ритуали. Разбира се, че е по-добре изобщо да не се случва. Но ако се случи- какво да правим?
Спираш лова и отиваш при ветеринар по най-бързия начин.Проблем е ако захапването е по гърлото или в областта на гърдите,където кучето ще има затруднения да диша заради отока,но в най-лошият случай имаш поне час докато го види доктор.Имам териер(10кг),хапан 15-16 пъти от змии,няколко пъти от отровни,голямо потдуване на главата и лечението беше инжекция кортизон и антибиотици,веднъж беше ухапан 2 пъти един след друг по бузата,опада му козината малко,но след 10 дни беше обратно в нормално състояние,поне външно,козината му поникна пак след месец.
- vegetarian харесва това
Публикувано 06 август 2013 - 02:05
По време на лов недобросъвестен ловец гръмна по пепелянка.Докато успея да реагирам змията се мяташе вече в устата на мое куче;За около час муцуната му се наду доста. 707.JPG 122,56K 0 Брой сваляния Бях много далече от всякакви ветеринари.Дадох му веднага паница прясно издоено мляко и започнах да кроя планове за транспортирането му.Доста закъснях до връзката с доктора,но кучето вече беше започнало да се стабилизира.
- nqkoiotnqkade и vegetarian харесват това
Публикувано 06 август 2013 - 04:33
Колеги, благодаря на всички, които показаха отношение по въпроса и споделиха опит!
Едно е сигурно- номерът на ветеринаря трябва да е под ръка. Друго съществено е своевременната реакция. Когато не сме свидетели на ухапването, как може да разпознаем симптомите? Подуването до колко време се появява след ухапването? Има ли и каква е промяната в поведението на кучето?
Публикувано 12 август 2013 - 10:55
Знам че в такъв момент няма време за търсене,но не трябва ли да се знае каква змия е била ? Мисля си че първия въпрос на доктора е да пита точно това.
Някога ми се налагаше да се уча да се катеря по скали и един инструктор обясняваше че при нашите отровни змии не трябва да се стяга прекалено,точно заради концентрацията на отровата на едно място.
Публикувано 13 август 2013 - 10:35
Знам че в такъв момент няма време за търсене,но не трябва ли да се знае каква змия е била ? Мисля си че първия въпрос на доктора е да пита точно това.
Някога ми се налагаше да се уча да се катеря по скали и един инструктор обясняваше че при нашите отровни змии не трябва да се стяга прекалено,точно заради концентрацията на отровата на едно място.
Все тая Емо, тука не е Африка. Впрочем разлика между отровите на пепелянката и усойницата има, но в общия случай лечението е симптоматично и все по-рядко се ползува серум. Поздрави и наслука през сезона!
Този пост е редактиран от Любо Димитров: 13 август 2013 - 10:35
Публикувано 13 септември 2018 - 02:21
Понеже съм на лов в планината и близо нямаше ветеринар, след консултация по телефона, му сложих 2мл Алергозан подкожно. Близо 4 часа трепереше, нонстана и започна да се движи, яде и сега спи без да трепери. Ветеринарят ми каза, че първите 30мин са критични и ако не започне да се задушава, няма опасност. Някой да е имал подобен проблем и как е процедирал?
- NBP харесва това
Публикувано 13 септември 2018 - 04:10
Днес кучето ми го ужили стършел. Който е жилен от тая гад, знае за какво става въпрос.
Понеже съм на лов в планината и близо нямаше ветеринар, след консултация по телефона, му сложих 2мл Алергозан подкожно. Близо 4 часа трепереше, нонстана и започна да се движи, яде и сега спи без да трепери. Ветеринарят ми каза, че първите 30мин са критични и ако не започне да се задушава, няма опасност. Някой да е имал подобен проблем и как е процедирал?
Здравей Стефчо, радвам се ,че кучето е ОК! По принцип оцеляват повечето и след змия НО....Като при хората, преди много години старата ми кучка / тогва кутре/ си правеше игрички с осите и беше съответно възнаградена с ужилване в устата или главата, вече не помня. Освен ,че заприлича на булдог и главата и стана по голяма от тялото , други последствия нямаше.
Поздрави!
Публикувано 13 септември 2018 - 10:08
Мда стършела обаче не е оса и е много опасно. До колкото знам и животните страдат от алергии като хората и от това зависи дали ще оцелее или не. Примерно мен ако ме барне стършел и нямам инжекция адреналин или нещо такова пиши ме бегал а един приятел това лято само 3 пъти го жилеха, единия път по главата, и освен леко подуване нищо му няма. Като се завърти стършел само него пращаме да го трепе, та и за това си го жилят де
Моя гад като беше малък и пре любопитен си навря носа в едно цвета та една оса го плясна точно по гъбата. Веднага докато оскимтяваше света му набутах в гърлото 2 хапчета кларитин и бързо му мина. Все пак по едно време беше заприличал на анимационно куче с голям кръгъл нос
Чудесно напомняне да си проверя аптечката за такива случай.
Този пост е редактиран от Todir: 13 септември 2018 - 10:09
Публикувано 14 септември 2018 - 09:03
Мда стършела обаче не е оса и е много опасно. До колкото знам и животните страдат от алергии като хората и от това зависи дали ще оцелее или не. Примерно мен ако ме барне стършел и нямам инжекция адреналин или нещо такова пиши ме бегал а един приятел това лято само 3 пъти го жилеха, единия път по главата, и освен леко подуване нищо му няма. Като се завърти стършел само него пращаме да го трепе, та и за това си го жилят де
Моя гад като беше малък и пре любопитен си навря носа в едно цвета та една оса го плясна точно по гъбата. Веднага докато оскимтяваше света му набутах в гърлото 2 хапчета кларитин и бързо му мина. Все пак по едно време беше заприличал на анимационно куче с голям кръгъл нос
Чудесно напомняне да си проверя аптечката за такива случай.
Сподели какво си носиш в аптечката, че с жилещите гадини и аз имам проблем, но никога не нося нищо.
Публикувано 14 септември 2018 - 03:38
Ами хапчета кларитин, урбазон, една ампула адреналин, 2 спринцовки, памук, спирт, марля и едно прахче забравих как се казва за рани. Да чукам на дърво не ми се е налагало нищо друго освен кларитина. Днес купих едно Депро-медрол 80мг, което е всъщност метилпреднизолон, вместо урбазон и една ампула адреналин да подновя нещата щото са стари пък и гарантирано неправилно съхранявани. Общо 7лв.
- don_stefano и NBP харесват това
Публикувано 18 септември 2023 - 03:42
Не вярвах че ще пиша точно в такава тема,но...и на мен ми се случи кучето ми да бъде ухапана от пепелянка.
Всичко се случи на 15на метра от мен и видях как кучето се изправи на задни лапи и изкимтя,дотичах до мястото и видях пакостника преди да се шмугне в една цепнатина.Добре че колата беше на 50на метра от мен и докато стигна до нея кучето почна да куца.Още като прибрах кучетата и потеглих към нас звъннах на вета дали имат серум и дали могат да помогнат.За 30м успях от полето да стигна до нас да разтоваря багажа и да стигна до вета.След всички процедури и една вечер на хотел за сега кучето е в поносимо състояние..
- Skitnik, Todir, izi 1991 и още 1 харесват това
0 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 0 гости, 0 анонимни