Да речем, че съм си харесал оръжие от чужбина - Германия, какъв е точно реда по който трябва да действам, за документи и неговото превозване до България, и оскъпява ли се много?

Внос на оръжие от чужбина / Евро съюза /
Публикувано 26 юни 2013 - 10:38
- NedforspidLef и SerGeyDob харесват това
Публикувано 26 юни 2013 - 11:07
Да речем, че съм си харесал оръжие от чужбина - Германия, какъв е точно реда по който трябва да действам, за документи и неговото превозване до България, и оскъпява ли се много?
Не е сложно,като се изключи неудобството от това ,че се
доверяваш на снимка за преценка на оръжието,а също и
чакането докато се пратят и получат документите и после
пратката да се получи,а и лекото оскъпяване за транспортиране.
Иначе се вади разрешително от КОС по местоживеене ,като за закопуване
на пушка от БГ.Като предварително имаме даните на оръжието от
продавача.
После се вади разрешително на основа на първото от Централна служба КОС
в София /незнам как се води сега/.
Като излезе и второто разрешително ,се превежда ,не е задължително ,но желателно...
Праща се на копувача и той след като отпише оръжието,намира транспортна фирма и
праща на посочения от теб адрес .....
Цена на една пратка офицялно е 250 евро за каса.
Но се намират и други фирми които за 100+ могат да доставят
Но си струва ,всички неудобства ,като после се радваш на някое добро
марково пушле на добра цена.
Ако нещо има неясно ,питай, ще дооточня.
- mir777 и georgi_68sh@abv.bg харесват това
Публикувано 26 юни 2013 - 11:36
Този пост е редактиран от socialnia: 26 юни 2013 - 11:41
- mir777 харесва това
Публикувано 27 юни 2013 - 02:13
Ами ако реша да си направя една екскурзия до Германия, аз мога ли да си вкарам оръжието сам с колата?
Публикувано 27 юни 2013 - 05:26
Аз избирах дали да изчакам да ми излезе разрешителното за пренос до България /още 4-5 дена/ и да заплатя 60 евро за специален багаж на авиокомпанията с която пътувам. Или да заплатя 100 евра на магазина и те да се занимават с изваждането на разрешително за пратка като в това влиза и някаква такса която се плаща в полицията. Мисля че беше нещо около 15 евро. при първия вариант висиш по летището като гламав. Носиш си сам оръжието докато го сложат в трюма и чакаш да затворят вратите и чак тогава се качваш на борда. После на нашето пак същата процедура. Чакат те да отворят и да ти го предадат.
Това получих като указания на мое запитване. Та предпочетох втория вариант. Получих си пушката по пощата. В друг форум писах за първата си одисея за вкарване пушка от Италия.
С кола става но трябва да изчакаш да ти извадят европейско разрешително за транспортиране.
Този пост е редактиран от lov: 27 юни 2013 - 05:27
- georgi_68sh@abv.bg харесва това
Публикувано 27 юни 2013 - 06:58
Не е сложно,като се изключи неудобството от това ,че се
доверяваш на снимка за преценка на оръжието,а също и
чакането докато се пратят и получат документите и после
пратката да се получи,а и лекото оскъпяване за транспортиране.
Иначе се вади разрешително от КОС по местоживеене ,като за закопуване
на пушка от БГ.Като предварително имаме даните на оръжието от
продавача.
После се вади разрешително на основа на първото от Централна служба КОС
в София /незнам как се води сега/.
Като излезе и второто разрешително ,се превежда ,не е задължително ,но желателно...
Праща се на копувача и той след като отпише оръжието,намира транспортна фирма и
праща на посочения от теб адрес .....
Цена на една пратка офицялно е 250 евро за каса.
Но се намират и други фирми които за 100+ могат да доставят
Но си струва ,всички неудобства ,като после се радваш на някое добро
марково пушле на добра цена.
Ако нещо има неясно ,питай, ще дооточня.
Това е редът, вече минахме успешно по него. В разрешителното за закупуване не се вписва какво купуваш, това се попълва само в разрешението за транспортиране издадено от ГДНП. Аз минах без превод дори, един познат - също.
Има и едно допълнение - ако се внася от Италия и Испания се изисква легализиран превод на разрешителното от ГДНП.
Неудобството при бюджетните фирми за сухопътен транспорт е, че понякога чакат групаж и може да се забавят някой и друг ден, но предвид значително по-ниската цена си струва! А и ти карат пратката до адрес - не се занимаваш с логистики и магазинаж по летището.
- georgi_68sh@abv.bg харесва това
Публикувано 27 юни 2013 - 08:19
Превода е пожелателен но не и задължителен. Българския е официален език в ЕО. Наистина бях помолен да се преведе на някой от другите езици като обяснението беше че все още е екзотика и трудно ще намерят някой да свери данните.И ще се забавят нещата с документите. Така че без да легализирам направих превод на английски. Никакви ядове дори изпратено копие на имейл ми свърши работа. Не дочакаха дори оригинала да стигне по пощата.
Този пост е редактиран от lov: 27 юни 2013 - 08:21
Публикувано 27 юни 2013 - 09:11
Превода е пожелателен но не и задължителен. Българския е официален език в ЕО. Наистина бях помолен да се преведе на някой от другите езици като обяснението беше че все още е екзотика и трудно ще намерят някой да свери данните.И ще се забавят нещата с документите. Така че без да легализирам направих превод на английски. Никакви ядове дори изпратено копие на имейл ми свърши работа. Не дочакаха дори оригинала да стигне по пощата.
Прав си, езикът ни е официален в ЕС и би трябвало това да е с еднаква тежест, както и другите такива, но маи не е така, и наистина си по - добре да си ползваш заклетия преводач .
.. така поне съм чувал, щото не съм внасял
Публикувано 27 юни 2013 - 09:21
Аз избирах дали да изчакам да ми излезе разрешителното за пренос до България /още 4-5 дена/ и да заплатя 60 евро за специален багаж на авиокомпанията с която пътувам. Или да заплатя 100 евра на магазина и те да се занимават с изваждането на разрешително за пратка като в това влиза и някаква такса която се плаща в полицията. Мисля че беше нещо около 15 евро. при първия вариант висиш по летището като гламав. Носиш си сам оръжието докато го сложат в трюма и чакаш да затворят вратите и чак тогава се качваш на борда. После на нашето пак същата процедура. Чакат те да отворят и да ти го предадат.
Това получих като указания на мое запитване. Та предпочетох втория вариант. Получих си пушката по пощата. В друг форум писах за първата си одисея за вкарване пушка от Италия.
[color=#ff0000;] С кола става но трябва да изчакаш да ти извадят европейско разрешително за транспортиране.[/color]
Здрасти колега,би ли обяснил кой трябва да извади това разрешително и какви са стъпките?
Поради това че живея в Италия и на няколко пъти ми изпадаха пушки на половин цена че и по малко не съм се занимавал защото знам че е тромава процедурата.
Благодаря предварително.
Публикувано 27 юни 2013 - 09:58
Ако не е тайна кажи къде си в Италия. Ако си легално там има и друга възможност за теб просто да си я регистрираш там и да си извадиш европейски паспорт. Не съм се интересувал точно каква е процедурата но закона е доста по либерален.Предложен ми беше и такъв вариант. Не се страхувай да отидеш и да попиташ. Дори ще си полезен на доста колеги.
Иначе процедурата е следната както обясниха колегите по горе. Те това е разрешителното което ти вадят за транспортиране. В место поща ще пише твоето име. Това е европейски образец.
Наще косаджии са малко като костилка на г@с и искат разрешително за внос а пък от митниците казват че такова не ни трябва щото това не е внос като е от ЕО. Знам колеги дето внесоха само с разрешително за закупуване. Щото италианците ги интересува само дали имаш право да притежаваш за да ти дадат разрешително са транспортиране.
Вобще неразбориите са доста щото системата ни е закостеняла и никой не иска да чете нови документи и да променя нещо въпреки че май ни праснаха няколко глоби заради това.
Напред с рогите и това е.
Иначе взимал съм барут само с ловен билет от магазин и е напълно достатъчен. А и максималното количество за еднократна покупка е 3 кила.
И какъв е тоя транспорт за 250 евра бе колеги. Вие да на внасяте танкове. Повече от стотарка е живо изнудване. За тея пари ще отида до там със самолет и ще се върна барабар с пушката.
- Изтрит Потребител 2, Todir и pakito харесват това
Публикувано 27 юни 2013 - 11:03
Ако не е тайна кажи къде си в Италия. Ако си легално там има и друга възможност за теб просто да си я регистрираш там и да си извадиш европейски паспорт. Не съм се интересувал точно каква е процедурата но закона е доста по либерален.Предложен ми беше и такъв вариант. Не се страхувай да отидеш и да попиташ. Дори ще си полезен на доста колеги.
Иначе процедурата е следната както обясниха колегите по горе. Те това е разрешителното което ти вадят за транспортиране. В место поща ще пише твоето име. Това е европейски образец.
Наще косаджии са малко като костилка на г@с и искат разрешително за внос а пък от митниците казват че такова не ни трябва щото това не е внос като е от ЕО. Знам колеги дето внесоха само с разрешително за закупуване. Щото италианците ги интересува само дали имаш право да притежаваш за да ти дадат разрешително са транспортиране.
Вобще неразбориите са доста щото системата ни е закостеняла и никой не иска да чете нови документи и да променя нещо въпреки че май ни праснаха няколко глоби заради това.
Напред с рогите и това е.
Иначе взимал съм барут само с ловен билет от магазин и е напълно достатъчен. А и максималното количество за еднократна покупка е 3 кила.
И какъв е тоя транспорт за 250 евра бе колеги. Вие да на внасяте танкове. Повече от стотарка е живо изнудване. За тея пари ще отида до там със самолет и ще се върна барабар с пушката.
Живея на 20 км.северно от Милано,мислех преди време да си извадя разрешително за гладкоцевно с цел спорт и излизаше около 400 евро ама се отказах за нарезно незнам дали ще стане така лесно защото и тук за ловни цели процедурата е досуш като в България 2г.сташ после курс за подборен и т.н. ама не е лесно.
Публикувано 28 юни 2013 - 09:01
Мам... му пак ми няма снимката.
Прикачени файлове
- mir777 и pakito харесват това
Публикувано 28 юни 2013 - 12:16
Мам... му пак ми няма снимката.
Колега този образец е за износ с куриер.Какви документи ти искаха за износ?
Публикувано 28 юни 2013 - 02:04
По горе споменах разрешително от КОС за покупка. Аз вадих и за внос но се оказа че и само това им е достатъчно. В регламента изрично е записано че за да ти се издаде документ за пренос трябва да удостовериш че в крайната точка на дестинацията имаш право да закупиш това оръжие и може да го внесеш там.
Сега като се замисля може и да са малко прави да искат разрешително за внос нашите косаджии. Защото примерно искаш да внесеш напълно автоматично което е забранено у нас. Не знам дали някъде из европата можеш да ползваш за ловни цели такова но все пак може да има такава възможност. Макар че пък за колекционерски цели пак по същия начин е вкарвано само с разрешително за закупуване.
- pakito харесва това
Публикувано 07 юли 2013 - 12:42
По горе споменах разрешително от КОС за покупка. Аз вадих и за внос но се оказа че и само това им е достатъчно. В регламента изрично е записано че за да ти се издаде документ за пренос трябва да удостовериш че в крайната точка на дестинацията имаш право да закупиш това оръжие и може да го внесеш там.
Сега като се замисля може и да са малко прави да искат разрешително за внос нашите косаджии. Защото примерно искаш да внесеш напълно автоматично което е забранено у нас. Не знам дали някъде из европата можеш да ползваш за ловни цели такова но все пак може да има такава възможност. Макар че пък за колекционерски цели пак по същия начин е вкарвано само с разрешително за закупуване.
Последно като се интерисувах искаха и за внос да имаш.
Ма кат се замисля,тук не ги интерисува да имаш 2-3-5 разрешителни...
Достатачно е това за закопуване и даже превод нетрябва ,обикновенно в
оръжейната им служба знаят образците ни /които приличат на кенефска хартия/и
неправят проблем ,освенако не е някой служител който незнае ,че сме вече в ЕС,наскоро
се натъкнах на такъв при смяна на шофьорска книжка.....
А 250Е,е като искаш да ти лети пушкалото......
Иначе има за по стотина +
Публикувано 07 юли 2013 - 12:46
Ами ако реша да си направя една екскурзия до Германия, аз мога ли да си вкарам оръжието сам с колата?
Поне от Германия неможе,а и трябва да имаш разрешително за всяка държава през която минаваш....
За общо евро-разрешително не съм чувал,...
- miko харесва това
Публикувано 07 юли 2013 - 09:40
Даже и със самолет ли?Поне от Германия неможе,а и трябва да имаш разрешително за всяка държава през която минаваш.... За общо евро-разрешително не съм чувал,...
Публикувано 07 юли 2013 - 10:01
Поне от Германия неможе,а и трябва да имаш разрешително за всяка държава през която минаваш....
За общо евро-разрешително не съм чувал,...
А то ще е голяма лудница ако ще трябва разрешително за всяка от държавите.
Публикувано 07 юли 2013 - 10:32
Последно като се интерисувах искаха и за внос да имаш.
Ма кат се замисля,тук не ги интерисува да имаш 2-3-5 разрешителни...
Достатачно е това за закопуване и даже превод нетрябва ,обикновенно в
оръжейната им служба знаят образците ни /които приличат на кенефска хартия/и
неправят проблем ,освенако не е някой служител който незнае ,че сме вече в ЕС,наскоро
се натъкнах на такъв при смяна на шофьорска книжка.....
А 250Е,е като искаш да ти лети пушкалото......
Иначе има за по стотина +
Без разрешително за внос тук няма на какво основание да го впишеш - талона трябва да се попълни в България и това става именно на база разрешението за внос/ транспортиране/.
- Валентин Стефанов харесва това
0 потребител(и) четат тази тема
0 потребители, 0 гости, 0 анонимни