Към съдържанието

Снимка

Поддръжка на приклади

поддръжка приклади

• Моля, влезте за да отговорите
177 отговора на тази тема

#1 svetlio_vt

svetlio_vt

Ловец

• Глобален Модeрaтор
  • 1085 Мнения:
  • Оръжие:Blaser R8 Professional .308 Win, Beretta A400 Xplor Unico - Optima-Bore® 12 ga., ИЖ 58 МА - 12 кал.
  • Куче:Беше куче
  • МПС:TLC 90
  • ГрадВелико Търново

Публикувано 11 май 2013 - 01:16

Нека в тази тема споделяме и обменяме опит в поддръжката на приклада. Все пак той е една важна част от естетиката и удобството на оръжието ни.

Лично аз ползвам това масло препоръчано ми от големия Станимир Стоянов (намирам го на цени от 7 до 9 лв.) Ползвам го от няколко години вече и съм много доволен !!! Има го във варианти: тъмно кафяво, светло кафяво и червено - кафеникаво. Преди процедурата, ако имаме малки драсакотинки, могат да се премахнат с помощта на водна шкурка !

Прикачен файл  1.JPG   110,64K   100 Брой сваляния

За целта съм си купил комплект художнически четки (цена около 1 лв. - вероятно с китайски произход).  Топвам си четката в маслото и започвам да нанасям по посока на накатката на приклада и  полуложата.

Прикачен файл  3.JPG   175,43K   100 Брой сваляния Прикачен файл  2.JPG   187,26K   85 Брой сваляния

...и така докато покрия целия приклад и полуложа. Първо от едната страна, после и от другата.

Оставям го 2, 3 минутки да си попие дървото, след което с помощта на меко парцалче започвам да го разнасям по цялата дървения.

Прикачен файл  5.JPG   125,63K   86 Брой сваляния Прикачен файл  5-2.JPG   152,48K   81 Брой сваляния

Резултата незнам дали се вижда добре, но е наистина много добър. Импрегнира дървото, като така го предпазва от влага, смазка и гъбички от отпечатъците, които оставяме при хващане на оръжието, които от своя страна имат свойството да унищожават накатката  :)

Прикачен файл  6.JPG   101,65K   99 Брой сваляния Прикачен файл  7.JPG   87,55K   88 Брой сваляния

След като приключа с гореспоменатите процедури, оставям оръжието за няколко часа в стаята да си попие добре, за да не затварям влага в касата.

Поздрави !!! ;)

П.С. Този метод е за нелакирани приклади !!!

Този пост е редактиран от svetlio_vt: 11 май 2013 - 01:40

• mir777, pogo, shot1 и 7 други харесват това

#2 tanatsi

tanatsi

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1231 Мнения:

Публикувано 11 май 2013 - 02:12

Вакса от карнауба и пчелен восък,достатъчно е едно нанасяне на сезон.

• svetlio_vt харесва това

#3 ДБД

ДБД

БАЙ ЧЕПИК

• Златен Потребител
  • PipPipPipPipPip
  • 5769 Мнения:
  • Име:Данаил
  • Оръжие:няколко
  • Куче:от 31.10.2013г. вече нямам !
  • МПС:Жабче, с фланци.
  • ГрадРусчуклийска околия .

Публикувано 11 май 2013 - 03:24

Поиграх си с един очукан и доста сух липов приклад . Първо го минах с няколко номера шкура, след това няколко ката с това  http://gubra-bg.com/21-masla-za-drvo  , след него дойде восък с терпентин до де се позапушиха порите, а накрая няколко слоя Балсин на Балистол . След нанасяне и изсъхване - шкура 2000 и пак нанасяне, накрая вълнен парцал, стана приятен на пипане  .. 

Този пост е редактиран от Nanski: 19 април 2015 - 08:15

• krasi_75-berta и svetlio_vt харесват това

#4 м. Асен

м. Асен

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 1098 Мнения:
  • Име:JACK DANIELS
  • Оръжие:Winchester SXR VULCAN 30-06, GERMANICA 12/76., ИЖ-58 16/70 , FМ98 7х64
  • МПС:джип
  • ГрадСофия

Публикувано 12 май 2013 - 07:15

Поиграх си с един очукан и доста сух липов приклад . Първо го минах с няколко номера шкура, след това няколко ката с това http://gubra-bg.com/21-masla-za-drvo  , след него дойде восък с терпентин до де се позапушиха порите, а накрая няколко слоя Балсин на Балистол . След нанасяне и изсъхване - шкура 2000 и пак нанасяне, накрая вълнен парцал, стана приятен на пипане  .. 

Еее, така си го разказал ... стана ми приятно, без да съм го видял :)

Този пост е редактиран от Nanski: 19 април 2015 - 08:13

• ДБД харесва това

#5 pumaran

pumaran

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 52 Мнения:

Публикувано 15 май 2013 - 07:01

Реших и аз да поосвежа моята пушчица,обаче се получава следното:Приклада ми е сменян,полуложата не,има разлика в цветовете(незнам от какво дърво са).Въпроса ми е има ли начин да ги уеднаквя пък било то и в доста по тъмен нюанс отколкото са били първоначално?В момента са изшкурени и чакат следващата процедура :) .

#6 svetlio_vt

svetlio_vt

Ловец

• Глобален Модeрaтор
  • 1085 Мнения:
  • Оръжие:Blaser R8 Professional .308 Win, Beretta A400 Xplor Unico - Optima-Bore® 12 ga., ИЖ 58 МА - 12 кал.
  • ГрадВелико Търново

Публикувано 15 май 2013 - 07:26

Предполагам с подходящ байц би станало. Ако искаш махни задтилъка и мацни някакъв байц за проба приличащ на полуложата. Дано се уеднакви. Ако стане после мисля, че с памучен парцал се разнасяше... :256605:

Този пост е редактиран от svetlio_vt: 15 май 2013 - 07:30

• Nanski и nqkoiotnqkade харесват това

#7 pumaran

pumaran

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 52 Мнения:

Публикувано 15 май 2013 - 07:30

Ложата е по-светла,приклада да кажем 1 тон по тъмен.Мислех да ги намоцам с тъмнокафяво,но реших да се допитам до по-знаещите  :C_10CH~1:

Този пост е редактиран от pumaran: 15 май 2013 - 07:30

#8 Nanski

Nanski

ФЕН на рози и джуджета

• Глобален Модeрaтор
  • 2625 Мнения:

Публикувано 15 май 2013 - 07:39

Предполагам с подходящ байц би станало. Ако искаш махни задтилъка и мацни някакъв байц за проба приличащ на полуложата. Дано се уеднакви. Ако стане после мисля, че с памучен парцал се разнасяше... :256605:

Ако приклада е третиран с масла и восък най-вече преди това, то порите са запечатани дори и в дълбочина! Та мисълта ми е, че дори да се изравни цветово то много бързо байца ще изчезне особено ако е на водна основа! Добре е по дълбоко да се влезне с подходящия грид шкура и след това да се нанася внимателно като се разтрива с вълнен парцал за да се напасне цветово!

Моя приклад в момента е за финиш с така наречения шел лак, което далеч не е лак а прилича на течно стъкло........................Некви учени въшки правят изпражнения, което е главната съставна част на гореспоменатия френски полиш! Разбира се има предварителни процедури, които много искам Евгени Димов да сподели с нас, защото аз съм още малък да говоря с подробности! ;) :256605:

• Rumen-taxidermy, krasi_75-berta, Bat Geca Loveca и 2 други харесват това

#9 svetlio_vt

svetlio_vt

Ловец

• Глобален Модeрaтор
  • 1085 Мнения:
  • ГрадВелико Търново

Публикувано 15 май 2013 - 07:56

Ако приклада е третиран с масла и восък най-вече преди това, то порите са запечатани дори и в дълбочина! Та мисълта ми е, че дори да се изравни цветово то много бързо байца ще изчезне особено ако е на водна основа! Добре е по дълбоко да се влезне с подходящия грид шкура и след това да се нанася внимателно като се разтрива с вълнен парцал за да се напасне цветово!

.....

Абсолютно съм съгласен  с Найден и е прав ако е третирано преди това!!! Но и ако са от различен материал, пак би се получило разлика, т. като всеки материал е с различна плътност и от там попивателна способност.

Пробвай да кажем полуложата от вътрешна страна, щом е по - светла, ако трябва и няколко пъти докато се постигне задоволителен резултат, и след това с масло на Балсин и двете части..... :)

#10 pumaran

pumaran

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 52 Мнения:

Публикувано 15 май 2013 - 08:03

Kаквото и да се получи за мен ще е по-добре от това което беше преди това!Нямам представа с какво в е бил обмазван приклада (ложата си е нейната) иж 27 ем 12/70 94 година.

#11 Nanski

Nanski

ФЕН на рози и джуджета

• Глобален Модeрaтор
  • 2625 Мнения:

Публикувано 15 май 2013 - 08:16

Kаквото и да се получи за мен ще е по-добре от това което беше преди това!Нямам представа с какво в е бил обмазван приклада (ложата си е нейната) иж 27 ем 12/70 94 година.

Убеден съм, че проблема ти е решим с подръчни материали, опитай нищо не губиш!  Апропо, я капни една капка вода и кажи напива ли или си стои на повърхността и си ветрее............... ;)

#12 pumaran

pumaran

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 52 Мнения:

Публикувано 15 май 2013 - 08:29

Престоя няколко минути капката като нито на полуложата,нито на приклада не беше попила.За ветреене немога да кажа,нямах толкова време :)

#13 pumaran

pumaran

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 52 Мнения:

Публикувано 15 май 2013 - 08:40

Току що разбрах,че приклада е орех.....

#14 Nanski

Nanski

ФЕН на рози и джуджета

• Глобален Модeрaтор
  • 2625 Мнения:

Публикувано 15 май 2013 - 08:44

Престоя няколко минути капката като нито на полуложата,нито на приклада не беше попила.За ветреене немога да кажа,нямах толкова време :)

Импрегнация има все някога някой го е третирал, това не ти пречи да опиташ няма начин да не може да се изравни! Друг е въпроса дали ако  влезнеш как трябва, да не се налага накатка в което няма нищо страшно разбира се!

Поздравявам те за мерака!

Те ти един обрулен собственоръчно с длетото и кви ли не шкури гол кат плужак след което Венци Крумов го ''понадра'' и всичко е ОКИ!

Прикачени файлове

• Прикачен файл  100_0402.JPG   177,04K   107 Брой сваляния
  • Прикачен файл  100_0625.JPG   168,96K   108 Брой сваляния
  • Прикачен файл  100_0626.JPG   214,15K   81 Брой сваляния

Този пост е редактиран от Nanski: 15 май 2013 - 08:52

• svetlio_vt и Дупкар харесват това

#15 pumaran

pumaran

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 52 Мнения:

Публикувано 15 май 2013 - 09:04

Импрегнация има все някога някой го е третирал, това не ти пречи да опиташ няма начин да не може да се изравни! Друг е въпроса дали ако  влезнеш как трябва, да не се налага накатка в което няма нищо страшно разбира се!

Те ти един обрулен собственоръчно с длетото и кви ли не шкури гол кат плужак след което Венци Крумов го ''понадра'' и всичко е ОКИ!

Красива е!Имам предвид твоята :)Така като гледам малко съм ги позаличил накатките,но ще се измисли нещо...

Прикачени файлове

Този пост е редактиран от pumaran: 15 май 2013 - 09:06

• Nanski и svetlio_vt харесват това

#16 pumaran

pumaran

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 52 Мнения:

Публикувано 15 май 2013 - 09:12

Тази е малко по-голяма въпреки,че качеството пак не е много добро.Мисля се вижда разлкита в цвета

Прикачени файлове

#17 Nanski

Nanski

ФЕН на рози и джуджета

• Глобален Модeрaтор
  • 2625 Мнения:

Публикувано 15 май 2013 - 09:14

Мажи смело с байц и под ръка парцал за разтриване и нямаш проблем.Аз не намирам някаква разлика цветово така че ти си човека пробвай се смело! ;) :256605:

• pumaran харесва това

#18 pumaran

pumaran

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 52 Мнения:

Публикувано 15 май 2013 - 09:24

Мажи смело с байц и под ръка парцал за разтриване и нямаш проблем.Аз не намирам някаква разлика цветово така че ти си човека пробвай се смело! ;) :256605:

Благодаря за обнадеждаването!Още утре налягам,а сега ще натисна една ракия на финалчето.Наздраве!

• svetlio_vt харесва това

#19 Пешо дублето

Пешо дублето

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 247 Мнения:
  • Име:Петър
  • Куче:бараци

Публикувано 16 май 2013 - 08:05

Полезна тема. Поне за мен, тъй като ми предстои жулене, търкане и т.н. на приклада на Иж-то.

Ако може някой да сподели идеи за обработка на накатката - при и след шкуренето.

Благодаря.

#20 Илия Илиев

Илия Илиев

Ловец

• Ловец
  • PipPipPipPipPip
  • 346 Мнения:
  • Име:ИЛИЯ
  • Оръжие:IJ 58 MA HOWA 1500 308 WIN
  • Куче:Drathar i Goldun redrivur
  • МПС:VW POLO
  • ГрадСофия

Публикувано 16 май 2013 - 07:49

убаво го е понадрал .като гледам и от деругите станал дваж по убав че иначе мяса все едно на Слави Трифонов темето.

На този надрания ли ще видим оксидираната цев в другата тема.

Този пост е редактиран от Илия Илиев: 16 май 2013 - 07:51

Теми съдържащи: поддръжка, приклади

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Change Theme!